Co wolno Opiekunowi ?

24 czerwca 2013 21:45
Kolego Bystry " czynnosci opiekuncze" coz to jest?
24 czerwca 2013 21:47
dorotee

Kolego Bystry " czynnosci opiekuncze" coz to jest?

A skąd ja mam wiedzieć?  To pisała moja firma, której oczywiście nie wolno mi zdradzić....  Ja tylko cytuję to, o co zostałem poproszony ;)
24 czerwca 2013 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
Alez czynnosci opiekuncze to w zadnym wypadku czynnosci pielegniarskie, do ktorych wkonywania konieczne jest wyksztalcenie medyczne
24 czerwca 2013 22:03 / 4 osobom podoba się ten post
bystry

Również do "kasia63" : proszę uprzejmie - oto co mam w umowie na ten temat: ...zleceniobiorca zapoznając się z informacjami dot. stanu zdrowia Podopiecznego ma pełną świadomość co do zakresu czynności opiekuńczych i związanych z tym trudności. Jest to traktowane jako jego oświadczenie, że będzie we właściwy sposób wykonywł powierzone mu czynnosci opiekuńcze.....zleceniobiorca oświadcza ponadto, że posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie związane z opieką osób starszych, które pozwalają mu na prawidłowe wykonanie powierzonych mu czynności opiekuńczych.
PS- aż mnie duma rozpiera, jak to sobie czytam.... ;) ;) ;)

Czynności opiekuńcze -pomoc przy wstawaniu,ubieraniu,w toalecie,zmiana pampersów,pomoc podczas mycia czy kąpieli,karmienie,spacery itp.Opiekujesz sie kims czyli zapewniasz mu opieke polegajaca na zabezpieczeniu  codziennych potrzeb egzystencjalnych.Nie ma tu mowy o jakichkolwiek czynnościach medycznych!No ,proszę Cię Bystry!!!!!!Jeszcze jaśniej?????? Może inaczej załóżmy ,że wykonujesz czynnosci opiekuncze wobec własnego rodzica - dbasz o to ,żeby był czysty,nakarmiony,zjadł tabletki,uważasz na jego bezpieczeństwo,wzywasz lekarza jak trzeba ,wychodzisz na spacery jak sie da,organizujesz mu w miare możliwosci czas wolny/tv,prasa,gry/.Ale nie robisz nic związanego zczynnościami medycznymi bo sie na tym nie znasz i nie masz kwalifikacji. Dla mnie taki zapis jest logiczny.Choć byłoby jeszcze lepiej gdby było wielkimi literami napisane ,że opiekun przy pacjencie nie wykonuje żadnych czynnosci medycznych.W twoim cytacie z umowy nie ma nawet słowa"medyczne"więc w czym problem?
24 czerwca 2013 22:31 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Czynności opiekuńcze -pomoc przy wstawaniu,ubieraniu,w toalecie,zmiana pampersów,pomoc podczas mycia czy kąpieli,karmienie,spacery itp.Opiekujesz sie kims czyli zapewniasz mu opieke polegajaca na zabezpieczeniu  codziennych potrzeb egzystencjalnych.Nie ma tu mowy o jakichkolwiek czynnościach medycznych!No ,proszę Cię Bystry!!!!!!Jeszcze jaśniej?????? Może inaczej załóżmy ,że wykonujesz czynnosci opiekuncze wobec własnego rodzica - dbasz o to ,żeby był czysty,nakarmiony,zjadł tabletki,uważasz na jego bezpieczeństwo,wzywasz lekarza jak trzeba ,wychodzisz na spacery jak sie da,organizujesz mu w miare możliwosci czas wolny/tv,prasa,gry/.Ale nie robisz nic związanego zczynnościami medycznymi bo sie na tym nie znasz i nie masz kwalifikacji. Dla mnie taki zapis jest logiczny.Choć byłoby jeszcze lepiej gdby było wielkimi literami napisane ,że opiekun przy pacjencie nie wykonuje żadnych czynnosci medycznych.W twoim cytacie z umowy nie ma nawet słowa"medyczne"więc w czym problem?

DZIĘKI! za wyjaśnienia!  Właśnie po to jest forum, by takiemu świeżo-upieczonemu Opiekunowi jak ja, wytłumaczyć różnicę pomiędzy "czynnosci opiekuńcze" a "czynnosci medyczne".  Człowiek ciągle się uczy.... a szczególnie w zupełnie dla niego nowej pracy, którą wykonuje dopiero od paru miesięcy ;)
PS - a swoją drogą, teraz jak się już dowiedziałem co to są dokładnie "czynności opiekuńcze", to w/g mnie TOTALNĄ BZDURĄ jest konieczność posiadania do tego celu jakichś specjalnych doświadczeń, kursów i kwalifikacji.... Wystarczą predyspozycje charakteru i zdrowie fizyczne... ;)
24 czerwca 2013 22:43 / 1 osobie podoba się ten post
He,he,przecież firma musi dbać o wizerunek;-))).
24 czerwca 2013 22:52 / 1 osobie podoba się ten post
Romana dla mnie abolicja podatkowa dotycząca ZUSu jest skandalem ! Ale to moje zdanie. Bajzel w przepisach jest i po stronie PL będzie długo a mam nadzieję, że po stronie DE coś wymyślą. Nie oglądałam drugiej części programu o wyzyskiwanych pracownikach w DE, bo babci się zebrało na szczególne pogaduszki. Słodka dzisiaj jest ... haha. le wiem, że coś napiszecie, to to jest fajne ;-))
Widzisz Bystry, Niemcy wszystko musza klasyfikować. Jak oni biedactwa sklasyfikują "babę" do pomocy chorej osobie ?? Wymyślają potem takie tam. Nie umniejszam umiejętnościom, sama od strony praktycznej wiem jak to wygląda ale jakieś to wszystko jest ;-//
24 czerwca 2013 23:02
Mycha ,teraz leci ten program.W necie krążą PDF-y z wysokością Pflegegeld i inną pomocą dla seniorów.Jak znajde to wkleję linka.
24 czerwca 2013 23:10
Oki, wklej proszę jak dasz radę. Ja zaczynam padać na klawiaturę, moja godzina nadchodzi. Długo dzisiaj rozmawiałam na skypie. Z góry dziekuję.
24 czerwca 2013 23:16
co do abolicji gdzies czytalam ze zostaje wstrzymana i ponoc to pomylka ....nie wiem czy to prawda
24 czerwca 2013 23:16 / 1 osobie podoba się ten post
Dzsiaj już nie wkleję,najpierw muszę je znależć,też śpioch jestem i chociaż babcia ostatnio spokojna to oczy mam na zapałki.
24 czerwca 2013 23:18
dobranoc dopiero widze jak jest pozno;-(
25 czerwca 2013 06:03 / 4 osobom podoba się ten post
romana

Mógł napisać gdyby chciał, że są propozycje, naciski, czy co tam jeszcze, takich czy innych partii lub środowisk opiniotwórczych w tej kwestii. Bo myślę, że nie on jeden dostrzega absurdalność takiego rozwiązania - jest prawo, lecz się go nie przestrzega masowo! To nie jest przecież normalne! Nawet w ubogiej w porównaniu z D. Polsce widząc trudność w ogarnięciu przez wielu przedsiębiorców prawa każącego płacić wysoki ZUS zrobiono teraz abolicję podatkową. Jestem prostym mózgiem i pewnych rzeczy po prostu nie rozumiem.

Mleczko, jeżeli sądzisz, że jesteś w stanie mnie obrazić, to się mylisz. Rozmawiam z Tiną, bo temat mnie ciekawi. A rozumiem tyle, ile rozumiem.

Dlaczego takie masz wrazenie?Daleka jestem od obrazania z natury jestem spokojna osoba,a ze widze nieraz problem inaczej to staram sie podzielic moimi spostrzezeniami.Jeszcze nikogo na forum nie musialam przepraszac,proste-bo nie obrazam.
25 czerwca 2013 12:35 / 5 osobom podoba się ten post
Czasami /tylko czasami/ odnosze wrazenie ze... Romana ostatnio traci nerw... nie zauwazylam zadnej zaczepki ze strony smietanki30%... wiem ze... nie powinnam sie wtracac... nie moglam sie jednak oprzec...

Nie rozpisuje sie ale czytam uwaznie... zycze wszystkim pogodnego dnia...
25 czerwca 2013 13:04 / 2 osobom podoba się ten post
Może jej przed Zjazdem źle się włosy umalowały ;-)) Byłoby ciekawie jakby "ogień" wznieciła na forum ... haha