Kolego Bystry " czynnosci opiekuncze" coz to jest?
Kolego Bystry " czynnosci opiekuncze" coz to jest?
Również do "kasia63" : proszę uprzejmie - oto co mam w umowie na ten temat: ...zleceniobiorca zapoznając się z informacjami dot. stanu zdrowia Podopiecznego ma pełną świadomość co do zakresu czynności opiekuńczych i związanych z tym trudności. Jest to traktowane jako jego oświadczenie, że będzie we właściwy sposób wykonywł powierzone mu czynnosci opiekuńcze.....zleceniobiorca oświadcza ponadto, że posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie związane z opieką osób starszych, które pozwalają mu na prawidłowe wykonanie powierzonych mu czynności opiekuńczych.
PS- aż mnie duma rozpiera, jak to sobie czytam.... ;) ;) ;)
Czynności opiekuńcze -pomoc przy wstawaniu,ubieraniu,w toalecie,zmiana pampersów,pomoc podczas mycia czy kąpieli,karmienie,spacery itp.Opiekujesz sie kims czyli zapewniasz mu opieke polegajaca na zabezpieczeniu codziennych potrzeb egzystencjalnych.Nie ma tu mowy o jakichkolwiek czynnościach medycznych!No ,proszę Cię Bystry!!!!!!Jeszcze jaśniej?????? Może inaczej załóżmy ,że wykonujesz czynnosci opiekuncze wobec własnego rodzica - dbasz o to ,żeby był czysty,nakarmiony,zjadł tabletki,uważasz na jego bezpieczeństwo,wzywasz lekarza jak trzeba ,wychodzisz na spacery jak sie da,organizujesz mu w miare możliwosci czas wolny/tv,prasa,gry/.Ale nie robisz nic związanego zczynnościami medycznymi bo sie na tym nie znasz i nie masz kwalifikacji. Dla mnie taki zapis jest logiczny.Choć byłoby jeszcze lepiej gdby było wielkimi literami napisane ,że opiekun przy pacjencie nie wykonuje żadnych czynnosci medycznych.W twoim cytacie z umowy nie ma nawet słowa"medyczne"więc w czym problem?
Mógł napisać gdyby chciał, że są propozycje, naciski, czy co tam jeszcze, takich czy innych partii lub środowisk opiniotwórczych w tej kwestii. Bo myślę, że nie on jeden dostrzega absurdalność takiego rozwiązania - jest prawo, lecz się go nie przestrzega masowo! To nie jest przecież normalne! Nawet w ubogiej w porównaniu z D. Polsce widząc trudność w ogarnięciu przez wielu przedsiębiorców prawa każącego płacić wysoki ZUS zrobiono teraz abolicję podatkową. Jestem prostym mózgiem i pewnych rzeczy po prostu nie rozumiem.
Mleczko, jeżeli sądzisz, że jesteś w stanie mnie obrazić, to się mylisz. Rozmawiam z Tiną, bo temat mnie ciekawi. A rozumiem tyle, ile rozumiem.