Co wolno Opiekunowi ?

02 kwietnia 2014 14:08
jowita zgadzam sie w zupełności z tym co napisałaś, wiecej w tym temacie nie dodam na wszelki wypadek :) ja na dodatek mam zawsze przy sobie odkazacz do rąk
02 kwietnia 2014 14:09 / 1 osobie podoba się ten post
jowitaliber

znając pracę w polskiej służbie zdrowia najlepiej by było te same rękawiczki po kilka razy ubierać żeby ciąć koszta i standardy standardami ale taka jest rzeczywistość.Skora tam pracujesz to wiesz do czego się zakłada rękawiczki nawet do karmienia przez zgłębnik trzeba zakładać a według WHO każdego chorego nalezy traktować jako potencjalne źródło zakaźne i zarówno ślina jak i inne odchody są materiałem zakaźnym.Wy W Dps możecie karmić bez rękawiczek ale my w DE będziemy je zakładać bo każda z nas ma rodzinę i chce żyć w zdrowiu 

Tak właśnie moj siostrzeniec uczęszcza do Ośrodka dla Niepełnosprawnych i kiedyś znienacka siostra wpadła a pani przy wszystki dzieciach przewijanie wykonywała w jednych rękawiczkach. A co jest ważne to kazali je sobie kupować. Teraz sama przy ekstremalnych czynnościach używa rękawiczek. Tam chodzą dzieci z założenia bez żadnych zakaźnych chorób. A że już niejeden raz ona i dzieciak odchorowali to wie że rękawiczki trzeba zakładać.
02 kwietnia 2014 14:10
nomka

jowita zgadzam sie w zupełności z tym co napisałaś, wiecej w tym temacie nie dodam na wszelki wypadek :) ja na dodatek mam zawsze przy sobie odkazacz do rąk

odkazacz to standart.tak jak rekawiczki i fartuch
02 kwietnia 2014 14:12
ania52

karmienie przez sade przez osobe nieuprawniona to tez kryminal..ja pracuje w dps i uprawnienia mam tylko do mycia dupy zmiany bielizny i karmimien ia,pozostale prace madyczne pielegniarka robi a na nocce jak cos sie dieje to pogotowie wzywam.

właśnie tak i dlatego może niepotrzebnie ale się wnerwiłam na te bzdury chyba muszę od forum odpocząć bo nie potrzebnie się wczuwam ale już taka jestem.Lubię doradzić jak któraś z nas ma problem i wiem że mogę pomóc ale staram się nie wywijać rozumem czego to ja w pracy nie robiłam.Do Danusi ubieraj kochana te rękawiczki nawet jak masz torebkę pdp podać twoja sprawa jestem za:)
02 kwietnia 2014 14:12 / 1 osobie podoba się ten post
jowitaliber

zgadzam się z tobą nikt do końca nie wie co w nim siedzi dlatego trzeba ryzyko minimalizować do minimum jak się tylko da a ja nie będę oszczędzać na czymś co może mnie i pdp zabezpieczyć przed niepotrzebnym stresem jakim jest choroba.Kiedyś jak pracowałam jeszcze w szpitalu to pielęgniarka epidemiologiczna wpadała na kontrol i za brak rękawic nawet przy mierzeniu ciśnienia zabierali premię.Może źle że tak zareagowalam na posta nomki ale takie bzdury działają na mnie negatywnie

Wcale nie zareagowałaś źle, skąd ten pomysł, ja w kazdym bądź razie w zaden sposób nie poczułam się urażona bo i niby czym? 
02 kwietnia 2014 14:13 / 1 osobie podoba się ten post
nomka

żeby ręce odkazić trzeba je najpierw pod bierzącą wodą umyć najlepiej wg.standartu tego pewnie cię uczą w szkole na opiekuna
02 kwietnia 2014 14:15
na szczescie tam już nie pracuję więc sama sobie wytyczam co i jak, ciekawa byłam przede wszystkim czy używacie przy czynnosciach innych niż toaleta rękawiczek, i podtsawowa sprawa, zakupujecie je we własnym zakresie?
02 kwietnia 2014 14:20
jowitaliber

właśnie tak i dlatego może niepotrzebnie ale się wnerwiłam na te bzdury chyba muszę od forum odpocząć bo nie potrzebnie się wczuwam ale już taka jestem.Lubię doradzić jak któraś z nas ma problem i wiem że mogę pomóc ale staram się nie wywijać rozumem czego to ja w pracy nie robiłam.Do Danusi ubieraj kochana te rękawiczki nawet jak masz torebkę pdp podać twoja sprawa jestem za:)

dobrze,ze piszesz bo naprawde mozna skorzystac z twojej wiedzy..u mnie w dps tez dyrekcja cisnie na oszczednosci na srodkach czystosci bo kasy malo np jedne rekawiczki do obslugi 5-6 pacjentow.no ale my pracujace tam jako opiekunki kazalysmy p.dyrektor zrobic lekcje instruktazowa i stosowny glejt dac.juz nie zada.mamy chorego na aids..ja tam robie wszystko w rekawiczkach przy pdp.
02 kwietnia 2014 14:22 / 3 osobom podoba się ten post
nomka

na szczescie tam już nie pracuję więc sama sobie wytyczam co i jak, ciekawa byłam przede wszystkim czy używacie przy czynnosciach innych niż toaleta rękawiczek, i podtsawowa sprawa, zakupujecie je we własnym zakresie?

cieszę się ze cię nie uraziłam swoimi postami bo nie to chciałam osiągnąć,ale po 20 latach pracy w polskiej służbie zdrowia w róznych instyucjach powiem ci jedno że samej trzeba o swój tyłek zadbać nie robić niczego ponad zakres obowiązków bo jak przyjdzie co do czego to ty będziesz odpowiadała za to co zrobiłaś jakby się wydawać mogło dla dobra tylko czyjego
02 kwietnia 2014 14:31 / 1 osobie podoba się ten post
ania52

dobrze,ze piszesz bo naprawde mozna skorzystac z twojej wiedzy..u mnie w dps tez dyrekcja cisnie na oszczednosci na srodkach czystosci bo kasy malo np jedne rekawiczki do obslugi 5-6 pacjentow.no ale my pracujace tam jako opiekunki kazalysmy p.dyrektor zrobic lekcje instruktazowa i stosowny glejt dac.juz nie zada.mamy chorego na aids..ja tam robie wszystko w rekawiczkach przy pdp.

aniu bo tak trzeba ,niech pani dyrektor sama zrobi coś koło tego chorego bez rękawiczek,ludzie którzy trafiają w polsce do takich ośrodków to nigdy rodziny do końca prawdy nie mówią z obawy że nie będą przyjęci,dlatego trzeba dmuchać na zimno.Moja dyrektor też dawała nam paczkę rękawiczek na dzień dla 3 opiekunek i 2 pielęgniarek  na 32 pacjentów i wydawało się jej że tak dużo.Powiem wam jeszcze że przeżyłam walkę ze świerzbem to była jazda połowa z nas zaniosła to g...o do domów miedzy innymi ja i oddałam mojej córce i córce brata.O podejrzeniu tego paskudztwa zgłaszałyśmy p.dyrektor ale nic z tym nie robiła bo pieniędzy było szkoda na specjalistę który leki by przepisał.dopiero jak 20 dziadków dostałó to była tragedia i trzeba byłó kwarantanne zrobić i ciuch do dezynfekcji oddac ale dobrze tak chytry dwa razy traci:)
02 kwietnia 2014 14:36 / 3 osobom podoba się ten post
jowitaliber

aniu bo tak trzeba ,niech pani dyrektor sama zrobi coś koło tego chorego bez rękawiczek,ludzie którzy trafiają w polsce do takich ośrodków to nigdy rodziny do końca prawdy nie mówią z obawy że nie będą przyjęci,dlatego trzeba dmuchać na zimno.Moja dyrektor też dawała nam paczkę rękawiczek na dzień dla 3 opiekunek i 2 pielęgniarek  na 32 pacjentów i wydawało się jej że tak dużo.Powiem wam jeszcze że przeżyłam walkę ze świerzbem to była jazda połowa z nas zaniosła to g...o do domów miedzy innymi ja i oddałam mojej córce i córce brata.O podejrzeniu tego paskudztwa zgłaszałyśmy p.dyrektor ale nic z tym nie robiła bo pieniędzy było szkoda na specjalistę który leki by przepisał.dopiero jak 20 dziadków dostałó to była tragedia i trzeba byłó kwarantanne zrobić i ciuch do dezynfekcji oddac ale dobrze tak chytry dwa razy traci:)

u nas jak szkolenia mamy rozne to szkolacy zawsze mowi ze podstawowym bowiazkiem opiekunki jes chwd czyli chron wlasna dupe...jak zachorujemy albo ulegniemy wypadkowi przy pracy to inna opiekunke zatrudnia a my z opiekunki awansowac mozemy na pdp...i kto wtedy bedzie placil?
02 kwietnia 2014 14:39
ania52

u nas jak szkolenia mamy rozne to szkolacy zawsze mowi ze podstawowym bowiazkiem opiekunki jes chwd czyli chron wlasna dupe...jak zachorujemy albo ulegniemy wypadkowi przy pracy to inna opiekunke zatrudnia a my z opiekunki awansowac mozemy na pdp...i kto wtedy bedzie placil?

szczera prawda jeszcze pod warunkiem że jako pdp będzie cię stać na opiekę
02 kwietnia 2014 14:40 / 1 osobie podoba się ten post
ania52

karmienie przez sade przez osobe nieuprawniona to tez kryminal..ja pracuje w dps i uprawnienia mam tylko do mycia dupy zmiany bielizny i karmimien ia,pozostale prace madyczne pielegniarka robi a na nocce jak cos sie dieje to pogotowie wzywam.

Swego czasu sie tym interesowalam, bo kiedyś miałam ofertę z sondą i z tego co piszą, to karmienie przez sondę w Niemczech nie należy do czynności medycznych, ale nie upieram się, podaję to co znalazłam. 

http://pl.senioport.com/forum/co-wolno-opiekunkom-opiekunowi-czego-nie-wolno

http://www.arbeitlandia.eu/praca-w-opiece/80,odzywanie-przez-sonde.html
02 kwietnia 2014 14:44 / 2 osobom podoba się ten post
ania52

Te słowa powinny być tutaj napisane na głównej stronie wielkimi literami żeby nadgorliwe opiekunki  i ze zbyt dobrym sercem i brakiem asertywności to zapamiętały!!
02 kwietnia 2014 14:45 / 1 osobie podoba się ten post
efka66

Swego czasu sie tym interesowalam, bo kiedyś miałam ofertę z sondą i z tego co piszą, to karmienie przez sondę w Niemczech nie należy do czynności medycznych, ale nie upieram się, podaję to co znalazłam. 

http://pl.senioport.com/forum/co-wolno-opiekunkom-opiekunowi-czego-nie-wolno

http://www.arbeitlandia.eu/praca-w-opiece/80,odzywanie-przez-sonde.html

może i nie jest czynnością medyczną ale w polsce przez sondę możesz karmić dopiero jak masz opiekuna bo wcale to  nie jest takie hop siup trzeba wiedzieć jakie jest tempo podawania żanetą pokarmu lub picia ,a jeszcze inaczej jest jak pdp  otrzymuje przez sondę specjalną mieszankę trzeba wiedzieć czym i co ile należy poić ,taka mieszanka musi się wchłaniać prze określony czas i w określonym tempie bo inaczej mogą wystąpić biegunki.Sonda bardzo często się zapycha trzeba i z tym sobie radzić