Kasiu 63 Ty znowu wiedziesz towarzystwo na manowce:) w tym hmhmhm jest sporo niemieckiego pragmatyzmu wedle mysli--Nic co ludzkie nie jest mi obce:)
I nie jest:)
Kasiu 63 Ty znowu wiedziesz towarzystwo na manowce:) w tym hmhmhm jest sporo niemieckiego pragmatyzmu wedle mysli--Nic co ludzkie nie jest mi obce:)
I nie jest:)
No nie wypada, fakt. Zwłaszcza puszczanie gazów w niemieckim domu ? To mogło by sie źle kojarzyc ..;)
ajjjj czepiacie się tych biednych Niemców :) rozumiem, że to forma samoobrony psychicznej... ale szczerze Wam powiem, że (przynajmniej ja osobiście) choć wiem iż są to żarty to czasem jakoś nie na miejscu i mnie jest troszkę wstyd za takie podejście... no dobra a moje pytanie własciwie brzmi "do czego i kiedy używacie rękawiczek?". No, że do toalety intymnej to rozumiem, że chyba co najmniej 90% tak ale np do karmienia? u nas w DPS istniało powiedzenie "starzy ludzie z założenia są tu zdrowi, więc nie karmimy w rękawiczkach, zeby ich nie urazić"
ajjjj czepiacie się tych biednych Niemców :) rozumiem, że to forma samoobrony psychicznej... ale szczerze Wam powiem, że (przynajmniej ja osobiście) choć wiem iż są to żarty to czasem jakoś nie na miejscu i mnie jest troszkę wstyd za takie podejście... no dobra a moje pytanie własciwie brzmi "do czego i kiedy używacie rękawiczek?". No, że do toalety intymnej to rozumiem, że chyba co najmniej 90% tak ale np do karmienia? u nas w DPS istniało powiedzenie "starzy ludzie z założenia są tu zdrowi, więc nie karmimy w rękawiczkach, zeby ich nie urazić"
Rękawiczek uzywa sie wtedy, kiedy to jest zdaniem opiekunki niezbędne.
A pielęgniarki też tak robią w tym DPS-ie i mówią że ci ludzie są z założenia zdrowi?
A pielęgniarki też tak robią w tym DPS-ie i mówią że ci ludzie są z założenia zdrowi?
znając pracę w polskiej służbie zdrowia najlepiej by było te same rękawiczki po kilka razy ubierać żeby ciąć koszta i standardy standardami ale taka jest rzeczywistość.Skora tam pracujesz to wiesz do czego się zakłada rękawiczki nawet do karmienia przez zgłębnik trzeba zakładać a według WHO każdego chorego nalezy traktować jako potencjalne źródło zakaźne i zarówno ślina jak i inne odchody są materiałem zakaźnym.Wy W Dps możecie karmić bez rękawiczek ale my w DE będziemy je zakładać bo każda z nas ma rodzinę i chce żyć w zdrowiu
No tak ale zagrozenie jest obustronne nie mozna wylkuczyć, ze tez mozemy cos posiadac na stanie. Trzeba być ostrożnym.Masz w 100 % racje.
Rękawiczek uzywa sie wtedy, kiedy to jest zdaniem opiekunki niezbędne.
Mery jakie pielęgniarki tam pracuję skoro słyszysz że koleżanka bez szkoły czyści rurki tracheotoniczne,karmi przez sondę szkoda że jeszcze nie cewnikują mężczyzn bo to już kryminałem grozi /ten zabieg to może tylko lekarz wykonać/a u kobiet pielęgniarka