25 czerwca 2013 22:49 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63Asik -z Twoimi i Romany argumentami trudno się nie zgodzić ale i tak nie zmienia to faktu,że składki i podatki płacić trzeba ,nawet w kraju tak nieszczęsnym jak nasz.I nie mogę się zgodzić ,że ja płacę a innym bedzie darowane.Nie i już.Takie mam credo życiowe dotyczące wielu rzeczy - "albo wszystkim równo albo wszystkim gówno" i staram się je stosować w praktyce o ile to tylko możliwe.No ,tak mam i tyle.
Masz rację Kasia. Jakby wszyscy mieli takie podejście jak Ty (uczciwe), to prawdopodobieństwo że nasz kraj funkcjonowałby normalnie byłoby większe. A gdzie nie spojrzysz, tam każdy robi pod siebie. Krętactwa, unikanie podatków, do budżetu nie spływa to co należne, skarb państwa biednieje i zaczyna się utrzymywanie nie płacących podatków, przez tych, którzy je uczciwie płacą - poprzez zwiększanie podatków. A że korupcja w naszym kraju kwitnie i wiele osób ma takie podejście, że nie zapłaci, bo na jedzenie nie starczy (tego to nie rozumiem zupełnie, bo chyba trzeba by się stołować w drogich restauracjach 5 osobową rodziną, żeby nie starczyło na zapłacenie podatku i ZUSu). Często mowimy o różnicach kulturowych pomiędzy Polakami i Niemcami, a gdyby społeczność niemiecka byłaby tak kombinująca jak Polska, to też byliby pewnie biedniejszym krajem.