Przepisy kulinarne

06 kwietnia 2013 13:29 / 1 osobie podoba się ten post

Asiu zapisze sobie i bede piec w domciu :) juz mi pachnie


 


 


Pyszne muffiny z suszonymi sliwkami i orzechami - moje ukochane


 


DO POSYPANIA: 2 łyżki cukru, 2 łyżki drobniutko orzechów włoskich, 1/3 łyżeczka cynamonu


CIASTO: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 1 szklanka pokrojonych w kostkę suszonych śliwek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie), 1 jajko, 1 żółtko, 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu, 6 łyżek rozpuszczonego masła, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanili


POŁĄCZYĆ RAZEM WSZYSTKIE SKŁADNIKI POSYPKI.


ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 200 ST.C, FOREMKĘ DO MUFFINÓW POSMAROWAĆ MASŁEM.


WSZYSTKIE SUCHE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ W DUŻEJ MISCE, DODAĆ ŚLIWKI I ORZECHY, PONOWNIE WYMIESZAĆ. W OSOBNEJ MISCE ROZBEŁTAĆ JAJKO I ŻÓŁTKO, DODAĆ ŚMIETANĘ, ROZPUSZCZONE (ALE NIE GORĄCE) MASŁO, MLEKO I WANILIE, DOBRZE WYMIESZAĆ. WLAĆ CAŁOŚĆ DO SUCHYCH SKŁADNIKÓW I WYMIESZAĆ, ALE TYLKO DO MOMENTU KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ, NIE DŁUŻEJ, BO MUFFINY BĘDĄ TWARDE.


WYPEŁNIĆ MASĄ FOREMKI, POSYPAĆ MIESZANKĄ ORZECHOWO-CYNAMONOWĄ. PIEC OKOŁO 20-25 MINUT, AŻ BĘDĄ LEKKO ZŁOCISTE.


WYJĄĆ Z FOREMEK JESZCZE GORĄCE I WYSTUDZIĆ NA METALOWEJ SIATECZCE.

06 kwietnia 2013 18:30 / 1 osobie podoba się ten post
A to dzisiaj zrobiłam :):) pamiętacie?
CZEKOLADA Z MLEKA W PROSZKU

Składniki:
150g masła
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
5 łyżek kakao
3,5 szklanki mleka w proszku
Sposób przygotowania:
Masło, mleko i cukier umieszczamy w garnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą i powstanie jednolity płyn. Następnie wsypujemy mleko w proszku i kakao energicznie mieszając w taki sposób żeby nie powstały nam grudki. Gotujemy jeszcze przez chwilę i wylewamy masę do formy. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną czekoladę kroimy na kawałki i gotowe:)

Podany przepis to przepis podstawowy. Można rozszerzać o dowolne, ulubione dodatki i przyprawy np. bakalie, suszone lub kandyzowane owoce,
06 kwietnia 2013 19:35

Jeny Joasiu ja to robilam jak mialam nascie lat.Ale narobilas smaka.


Joasiu a masz moze przepis na takie nie wiem jak to nazwac tez sie kiedys robilo,kuleczki.Tam to byly potrzebne platki owsiane,chyba sie krowki topilo niepamietam.Pamietam,ze trzeba bylo te kulki szybko formowac bo zastygaly szybko.Ale co tam sie jeszcze dawalo bij zabij nie pamietam.

06 kwietnia 2013 19:43 / 1 osobie podoba się ten post
chyba ci chodziło o szyszki
1. Sposób z krówek
1/2 kg krówek (najlepiej ciągnących)
70g masła
1 łyżka kakao
ok.150g ryżu preparowanego

Krówki wrzucamy do garnka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i kakao. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masa może być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsypujemy ryż i dobrze mieszamy, po czym formujemy kuleczki ręczni, bądź łyżeczką małe kuleczki i układamy na talerzu lub papierze pergaminie do wyschnięcia.

2. Sposób z gotowej masy krówkowej.
ok.400g masy krówkowej
ok. 150g ryżu preparowanego

Zamiast krówek możemy użyć gotowej masy krówkowej, którą przekładamy do garnka i rozpuszczamy, dodajemy ryż preparowany, a resztę robimy dokładnie tak samo jak powyżej.
06 kwietnia 2013 19:48

       


  Dziekuje,mniej wiecej o to mi chodzilo.


  Zrobie po niedzieli,bo teraz po swietach trzeba troche odpoczac od slodkosci.

15 kwietnia 2013 16:25
Jak ja się stęskniłam za ... kaszą !!
15 kwietnia 2013 17:02
DZiewczyny która podała przepis na ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i fetą??? Wyleciało mi z głowy, a chciałam podziękować za przepis!!! Pychotaaaaaaaa!!!!
Zrobiłam wczoraj i dziś zjadłyśmy z babcią resztę!!! Zachwalała niesamowicie, a to się jej rzadko zdarza!!!
Niestety przepis zniknął, albo ja sierotka jestem i nie mogę znaleźć...
16 kwietnia 2013 08:46
W internecie są takie przepisy, poszukaj, to szybciej znajdziesz. Prawdopodobnie przynajmniej jeden z nich jest tym, którego szukasz.
16 kwietnia 2013 10:31
Bardzo fajne przepisy mozna znalezc na SPRYCIARZE pl.Pokazuja tam caly cykl przygotowania posilku.Od sladnikow do gotowego produktu.Ja np.jestem wzrokowcem .Kartka z produktami i sposobem wykonania nic mi nie mowi.Wole zobaczyc jak to sie wykonuje.Polecam.
16 kwietnia 2013 10:56
Tali

DZiewczyny która podała przepis na ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i fetą??? Wyleciało mi z głowy, a chciałam podziękować za przepis!!! Pychotaaaaaaaa!!!!
Zrobiłam wczoraj i dziś zjadłyśmy z babcią resztę!!! Zachwalała niesamowicie, a to się jej rzadko zdarza!!!
Niestety przepis zniknął, albo ja sierotka jestem i nie mogę znaleźć...

Tali sierotko :)  przepis jest tutaj:
http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/zobacz/190/postId/39755#39755
podała go dorothea41 (post z 16 lutego 2013 00:00)
 
 
16 kwietnia 2013 11:42
Dzięki Gabrysia! Przepis mam zapisany, tylko chciałam sprawdzić, kto go napisał. Jakoś wczoraj wpisy ze stycznia od razu mi przeskakiwały na kwiecień... może mój lapcio coś się biesi...

Dorothea41 dzięki! Pycha było!!!!
13 sierpnia 2013 23:29
NALEWKA JEŻYNOWA/MALINOWA
1kg jeżyn
1kg cukru
włożyc do słoja naprzemiennie.Ma stac 5 dni w ciemnym miejscu-1 raz dziennie mieszamy drewniana łyżką.Na 6 dzień odcedzamy i dolewamy pół litra spirytusu,mieszamy i przelewamy do butelek.A jezyny co zostały z odcedzania możemy np. do ciasta wykorzystać:)
OGÓRKI W CURRY/W MUSZTARDZIE
1l wody
1,5szkl.cukru
1łyżka soli
1niepełna szkl.octu
Zalewę zagotować
2-3kg ogórków/można obrac ale ja nie obieram z lenistwa:),pokroic na 4 lub w grubsze talarki
Do kazdego słoika wkładamy
liść laurowy
4 ziarenka pieprzu
ząbek czosnku-jak wielki kroimy na mniejsze kawałki
szczypta gorczycy
Do ostudzonej zalewy dodajemy 3-4 łyżki musztardy/sarepska/ albo tyle samo płaskich łyżek curry.
Pasteryzujemy 15-20min.

I jeszcz dla tych co mają winogrona na ogródku a wina nie piją SOK WINOGRONOWY
Owoce rozgotowac w małej ilości wody,tyle zeby tylko przykrywała.Przetrzeć przez sito,dosłodzic troszke,czasem sa za kwasne jak zimne lato,trzeba spróbowac:)Zagotowac i gorace wlewac do butelek lub słoiczków.

A na koniec BURACZKI Z PAPRYKĄ,za które moja niemiecka babuszka dałaby się pokroić:):):):)Proporcje na 3kg buraków.
do tego pół kg papryki czerwonej pokrojonej w paski i dwie duze cebule pokrojone w talarki
Zalewa
1szkl.oleju,
niepełna szkl.octu,
1kopiata łyżka cukru
2płaskie łyżki soli
Zagotować i do zalewy wrzucac ugotowane ,starte buraki,papryke i cebule,Gotowac na małym ogniu,mieszac bo sie lubia przypalać!!!!!!Ok.30min i gorace do słoików,od razu odwracać,bez pasteryzowania!
SMACZNEGO:)
13 sierpnia 2013 23:34
Ja ciemne winogrona przepuszczam przez sokownik, a potem jeszcze dwa razy zalewam woda plus cukier , zagotowuję i mam pyszny sok, nie mam jasnych winogron, ale podejrzewam ,ze tez mozna kilka razy sok "wydobywac"
13 sierpnia 2013 23:40
Jeszcze dziewczyny znakomity sposób na wekowanie, bez gotowania w garnku.
Wkładamy słoiki do piekarnika, 20 min na 120 stopni, nie ma możliwości, żeby się jakiś słoik nie zamknął.Nie przesadzajcie tylko z temperatura , bo gumka w zakrętarkach się przypali :)Dopóki o tym nie wiedziałam , to się strasznie męczyłam, gotowałam w garnku, słoiki nie wszystkie się zamykały , znowu trzeba było gotować, tu nie ma problemu, za jednym zamachem WSZYSTKIE słoiki są zamknięte.
13 sierpnia 2013 23:40
Daisy44 -u nas i jasne i ciemne i te jasne zawsze kapkę kwaskowate bo młodsze to docukrzam wiecej.ASle nie da sie więcej niz raz z nich soku wycisnac bo po przetarciu same suche skórki tylko zostaja.