DZiewczyny która podała przepis na ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i fetą??? Wyleciało mi z głowy, a chciałam podziękować za przepis!!! Pychotaaaaaaaa!!!!
Zrobiłam wczoraj i dziś zjadłyśmy z babcią resztę!!! Zachwalała niesamowicie, a to się jej rzadko zdarza!!!
Niestety przepis zniknął, albo ja sierotka jestem i nie mogę znaleźć...
Asiu zapisze sobie i bede piec w domciu :) juz mi pachnie
Pyszne muffiny z suszonymi sliwkami i orzechami - moje ukochane
DO POSYPANIA: 2 łyżki cukru, 2 łyżki drobniutko orzechów włoskich, 1/3 łyżeczka cynamonu
CIASTO: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 1 szklanka pokrojonych w kostkę suszonych śliwek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie), 1 jajko, 1 żółtko, 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu, 6 łyżek rozpuszczonego masła, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
POŁĄCZYĆ RAZEM WSZYSTKIE SKŁADNIKI POSYPKI.
ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 200 ST.C, FOREMKĘ DO MUFFINÓW POSMAROWAĆ MASŁEM.
WSZYSTKIE SUCHE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ W DUŻEJ MISCE, DODAĆ ŚLIWKI I ORZECHY, PONOWNIE WYMIESZAĆ. W OSOBNEJ MISCE ROZBEŁTAĆ JAJKO I ŻÓŁTKO, DODAĆ ŚMIETANĘ, ROZPUSZCZONE (ALE NIE GORĄCE) MASŁO, MLEKO I WANILIE, DOBRZE WYMIESZAĆ. WLAĆ CAŁOŚĆ DO SUCHYCH SKŁADNIKÓW I WYMIESZAĆ, ALE TYLKO DO MOMENTU KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ, NIE DŁUŻEJ, BO MUFFINY BĘDĄ TWARDE.
WYPEŁNIĆ MASĄ FOREMKI, POSYPAĆ MIESZANKĄ ORZECHOWO-CYNAMONOWĄ. PIEC OKOŁO 20-25 MINUT, AŻ BĘDĄ LEKKO ZŁOCISTE.
WYJĄĆ Z FOREMEK JESZCZE GORĄCE I WYSTUDZIĆ NA METALOWEJ SIATECZCE.