Przepisy kulinarne

13 sierpnia 2013 23:43
Ja po prostu leniwiec z natury jestem, nie chce mi się przecierać :)ale dziwisz się, jak te skorki zagotujesz z woda plus cukier naturalnie.Może mi się uda w tym roku soku trochę zrobić, będę we wrześniu w Polsce.
14 sierpnia 2013 00:15
kasia63

NALEWKA JEŻYNOWA/MALINOWA
1kg jeżyn
1kg cukru
włożyc do słoja naprzemiennie.Ma stac 5 dni w ciemnym miejscu-1 raz dziennie mieszamy drewniana łyżką.Na 6 dzień odcedzamy i dolewamy pół litra spirytusu,mieszamy i przelewamy do butelek.A jezyny co zostały z odcedzania możemy np. do ciasta wykorzystać:)
OGÓRKI W CURRY/W MUSZTARDZIE
1l wody
1,5szkl.cukru
1łyżka soli
1niepełna szkl.octu
Zalewę zagotować
2-3kg ogórków/można obrac ale ja nie obieram z lenistwa:),pokroic na 4 lub w grubsze talarki
Do kazdego słoika wkładamy
liść laurowy
4 ziarenka pieprzu
ząbek czosnku-jak wielki kroimy na mniejsze kawałki
szczypta gorczycy
Do ostudzonej zalewy dodajemy 3-4 łyżki musztardy/sarepska/ albo tyle samo płaskich łyżek curry.
Pasteryzujemy 15-20min.

I jeszcz dla tych co mają winogrona na ogródku a wina nie piją SOK WINOGRONOWY
Owoce rozgotowac w małej ilości wody,tyle zeby tylko przykrywała.Przetrzeć przez sito,dosłodzic troszke,czasem sa za kwasne jak zimne lato,trzeba spróbowac:)Zagotowac i gorace wlewac do butelek lub słoiczków.

A na koniec BURACZKI Z PAPRYKĄ,za które moja niemiecka babuszka dałaby się pokroić:):):):)Proporcje na 3kg buraków.
do tego pół kg papryki czerwonej pokrojonej w paski i dwie duze cebule pokrojone w talarki
Zalewa
1szkl.oleju,
niepełna szkl.octu,
1kopiata łyżka cukru
2płaskie łyżki soli
Zagotować i do zalewy wrzucac ugotowane ,starte buraki,papryke i cebule,Gotowac na małym ogniu,mieszac bo sie lubia przypalać!!!!!!Ok.30min i gorace do słoików,od razu odwracać,bez pasteryzowania!
SMACZNEGO:)

Kasia kochan a ja nie widzialam w DE spirytusa! Moze byc np Gorbaczow Albo inny przewodniczacy KC ?
14 sierpnia 2013 07:18 / 1 osobie podoba się ten post
Zbliza sie sezon śliwkowy napisze typowa dla tego regionu marmolade zw sliwek najlepiej wegierek:
5 kg oczyszczonych sliwej (dojrzałych)
1/4 l octu (ha ha nieodzowny)
1 kg cukru
te produktu mymieszac razem i pozostawic na noc.W nasepnym dniu nastawic do gotowania ma malym ogniu,ciagle mieszajac.zeby sie nie przypalił.Jak juz osiagnie konsystencje taka jaka nam potrzebna rozlewamy do sloikow i nie koniecznie musimy nawet
zakrecac.Mozna przykryc celafonem.Sa b.smaczne bo jadlam a nawet raz robil
 
 
 
a teraz napisze ku pokrzepieniu przepis na KROLEWSKI AJERKONIAK
 
1/2 l mleka
3/4 l śmietanki
25 dkg cukru pudru
2 paczki cukru waniliowego
6 żółtek
20 dkg cukru zwyklego
1/4 l dobrego koniaku
1/8 l spirytusu      mleko,śmietanke i cukier puder zagotowac i zostawic do ostygniecia.Żółtka utrzec z 20 dkg cukru,dodac koniak,spirytus i wymieszac z ostudzonym mlekie i ta resztą.No i do flaszek.I dla gosci do kawki.
 
Sa to przepisy rodem z Austrii,a ze oni maja pozwolenie na pedzenie" bimbru" z owocow.Wiec nalewek jest multum.
14 sierpnia 2013 08:14
Asik

Kasia kochan a ja nie widzialam w DE spirytusa! Moze byc np Gorbaczow Albo inny przewodniczacy KC ?

Może ale wtedy naleweczka będzie odpowiednio słabiejsza:)
14 sierpnia 2013 08:25 / 1 osobie podoba się ten post
A co z kabaczkiem, cukinia, jest sezon, macie cos poza przepisem na kotlety"schabowe" z kabaczka?
14 sierpnia 2013 08:37
margolcia

A co z kabaczkiem, cukinia, jest sezon, macie cos poza przepisem na kotlety"schabowe" z kabaczka?

Oczywiscie ,że tak:)
 
- leczo 
- placki z cukinii
-nadziewana cukinia
-zupka kabaczkowo-cukiniowa
 - do sloików  w zalewie curry,musztardowej lub w łagodnej
 - kiszone ,do słoików
 - wegetariańskie risotto 
 - pizza  z cukinia /kabaczkiem
 - jajecznica ----- //----------
-- zapiekanka -----//--------
14 sierpnia 2013 08:55 / 1 osobie podoba się ten post
Kasia moglabys dac ten:nadziewana cukinia i zapiekanka? Pliiiisssss.
14 sierpnia 2013 14:20
Moze przypadkiem ktos zna przepis na jakies szybkie ciasto ze sliwkami.
Drozdzowe juz Mi sie znudzilo.A tu sie pojawia tyle super przepisow.
14 sierpnia 2013 14:20
Moze przypadkiem ktos zna przepis na jakies szybkie ciasto ze sliwkami.
Drozdzowe juz Mi sie znudzilo.A tu sie pojawia tyle super przepisow.
14 sierpnia 2013 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
BEA

Moze przypadkiem ktos zna przepis na jakies szybkie ciasto ze sliwkami.
Drozdzowe juz Mi sie znudzilo.A tu sie pojawia tyle super przepisow.

   Kruche ciasto ze śliwkami
 
składniki :

600 g mąki krupczatki lub zwykłej pszennej
400 g mieszanego , schłodzonego tłuszczu (masło + smalec + margaryna )
200 g cukru - ja daję zwykły
cukier waniliowy
4 żółtka
1 kg wypestkowanych śliwek
2 łyżki cukru pudru wymieszanego z drugim cukrem waniliowym do posypania

 
przygotowanie:
do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy,dodać posiekany tłuszcz ,żółtka ,wymieszać i w miarę szybko wyrobić.Jeżeli będzie zbyt rozsypujące się dodać łyżeczkę gęstej śmietany


z ciasta uformować dwie kule i wstawić na 1 godzinę do lodówki, lub na 1/2 godz. do zamrażarki.


blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, jedną część ciasta rozwałkować w miarę możliwości dość cienko,podsypując lekko mąką.Jeżeli ciasto się rwie to nie szkodzi braki uzupełnić wyklejając dziury ręcznie.


ciasto na blaszce podziurkować widelcem, po to aby od spodu nie powstały pęcherze powietrzne,wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na 10 minut, po tym czasie wyjąć ,lekko schłodzić


połówki śliwek ułożyć gęsto tak aby jedna zachodziła na drugą, teraz wyjąć drugą kulę i starkować na tarce o dużych oczkach.Wstawić do piekarnika piec 50-60 minut.Po wyjęciu posypac obficie cukrem pudrem.


 
 
 
14 sierpnia 2013 14:32
Dzieki,wlasnie tez zastanawialam sie nad kruchym ciastem.
14 sierpnia 2013 14:33 / 1 osobie podoba się ten post
Mniammmmmmmmmm!
Aniu narobiłaś mi smaczka na takie ciacho kruche ze śliwkami...
Kiedyś zrobiłam takie właśnie (może proporcje na ciasto ciut inne, ale generalnie każdy robi kruche wg swojego przepisu - a może wypróbuję Twój?? :))), do ciasta dodałam mielone migdały, a do części ciasta, które trze się na śliwki dodałam odrobinę kakao... ciacho zrobiło furorę!
Bea kruche ciacho ze śliwkami polecam jak najbardziej!
14 sierpnia 2013 14:33
Łajć! Dubel poleciał! 
Sorki! :////
14 sierpnia 2013 14:39
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami ( tymi dużymi żółtymi śliwkami)

składniki :

•10-12 wg gustu (im więcej tym ciaśniej na cieście układać) dużych śliwek
•340g mąki pszennej
•kostka masła lub margaryny (200g)
•4 jajka
•200g cukru
•2 łyżeczki proszku od pieczenia

przygotowanie

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż znikną kryształki cukru. Potem dodajemy po 1 żółtku, dalej miksując. W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy, żeby wystygło.

Gdy jajka są już ubite dodajemy na przemian masło i mąkę (z wymieszanym już proszkiem).

Tak WYMIESZANE ciasto wlewamy na blachę, wykładamy na wierzch śliwki (skórką do dołu) i pieczemy 45-50 minut w 180stopniach.

Smacznego ;)
14 sierpnia 2013 17:22 / 2 osobom podoba się ten post
margolcia

Kasia moglabys dac ten:nadziewana cukinia i zapiekanka? Pliiiisssss.

ZAPIEKANKA

4 kromki chleba pokrojone w kostkę
60 g roztopionego masła
250 g pokrojonej w kostkę cukinii
1 duża posiekana cebula
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 jajko, rozbełtane
2 szklanki startego żółtego sera 
Nagrzać piekarnik do 175°C.włożyć kostki chleba do miski i polać roztopionym masłem. Dodać cukinię, cebulę, sól czosnkową i jajko i dobrze wymieszać. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia wielkości ok. 23x33 cm i posypać serem.Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie odkryć naczynie i piec kolejne 30 minut.
NADZIEWANA CUKINIA
Nadzienie jak gołąbkowe tylko troszke pikantniejszeCukinie średnie ,wzdłuz na pół ,nie obieramy!!!!Wydlubać ziarenka ,posmarowac keczupem,lub przecierem lub musztardą mnałozyc nadzienie ,na folie srebrna albo na blachę i do piekarnika,piexczemy ok 30-40 min w zal. od wielkosci cukinii,jak ju,z zapieczone  posypujemy startym zóltym serem .Wyłączamy piekarnik i czekamy chwike az sie rozpusci -ja juz do tego nic nie dodaje takie syte-jak jest duza cukinia po 1 nadzianej połówce masz dosyć!!!!!!