NALEWKA JEŻYNOWA/MALINOWA
1kg jeżyn
1kg cukru
włożyc do słoja naprzemiennie.Ma stac 5 dni w ciemnym miejscu-1 raz dziennie mieszamy drewniana łyżką.Na 6 dzień odcedzamy i dolewamy pół litra spirytusu,mieszamy i przelewamy do butelek.A jezyny co zostały z odcedzania możemy np. do ciasta wykorzystać:)
OGÓRKI W CURRY/W MUSZTARDZIE
1l wody
1,5szkl.cukru
1łyżka soli
1niepełna szkl.octu
Zalewę zagotować
2-3kg ogórków/można obrac ale ja nie obieram z lenistwa:),pokroic na 4 lub w grubsze talarki
Do kazdego słoika wkładamy
liść laurowy
4 ziarenka pieprzu
ząbek czosnku-jak wielki kroimy na mniejsze kawałki
szczypta gorczycy
Do ostudzonej zalewy dodajemy 3-4 łyżki musztardy/sarepska/ albo tyle samo płaskich łyżek curry.
Pasteryzujemy 15-20min.
I jeszcz dla tych co mają winogrona na ogródku a wina nie piją SOK WINOGRONOWY
Owoce rozgotowac w małej ilości wody,tyle zeby tylko przykrywała.Przetrzeć przez sito,dosłodzic troszke,czasem sa za kwasne jak zimne lato,trzeba spróbowac:)Zagotowac i gorace wlewac do butelek lub słoiczków.
A na koniec BURACZKI Z PAPRYKĄ,za które moja niemiecka babuszka dałaby się pokroić:):):):)Proporcje na 3kg buraków.
do tego pół kg papryki czerwonej pokrojonej w paski i dwie duze cebule pokrojone w talarki
Zalewa
1szkl.oleju,
niepełna szkl.octu,
1kopiata łyżka cukru
2płaskie łyżki soli
Zagotować i do zalewy wrzucac ugotowane ,starte buraki,papryke i cebule,Gotowac na małym ogniu,mieszac bo sie lubia przypalać!!!!!!Ok.30min i gorace do słoików,od razu odwracać,bez pasteryzowania!
SMACZNEGO:)