Przepisy kulinarne

07 sierpnia 2016 17:17 / 1 osobie podoba się ten post
500g mąki krupczatki
25g świeżych drożdży
1/2 litra ciepłej wody / nie gorącej /
1 łyżka cukru
3/4 łyżki soli
2 łyżki czubricy zielonej
8 łyżek pestek z dyni
1/2 szkl. otrąb żytnich
2 łyżki oleju
masło do wysmarowania keksówki
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy otręby, sól, cukier, czubrice, pestki, rozkruszone drożdże. Zalewamy wodą mieszamy następnie dolewamy olej i ponownie mieszamy. Przykrywamy miskię i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie keksówkę / 22×8 / smarujemy masłem. Gdy ciasto na chleb jest już wyrośniete, ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy na czas nagrzania piekarnika. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 55 minut / środkowa półka / Na 10 minut przed końcem pieczenia zraszamy wierzch chleba / np. za pomocą spryskiwacza do kwiatków / lub zaraz po upieczeniu kładziemy mokrą ściereczkę. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Smacznego
07 sierpnia 2016 19:47
tina 100%

Udźwignie-robiłam z owocami, ze śliwkami też .

Dzięki, ale ja nie mogę udźwignąć kaszy na krupnik !
Szukałam w Rewe, nie znalazłam ! Ale ja  tylko głupia kobietka jestem
Znalazłam perłową i pęczak, czy tylko taką można kupić ?
07 sierpnia 2016 19:59 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Dzięki, ale ja nie mogę udźwignąć kaszy na krupnik !:sciana:
Szukałam w Rewe, nie znalazłam ! Ale ja  tylko głupia kobietka jestem :placz3:
Znalazłam perłową i pęczak, czy tylko taką można kupić ?

Jęczmienną też widziałam Gerstengruetze się nazywa i była w takiej niebieskiej torebce.

W Edece też widziałam, albo szukaj w jakimś Reformhaus jak masz gdzieś w pobliżu.
07 sierpnia 2016 20:00 / 2 osobom podoba się ten post
Cool andrea, hahaha, witaj w klubie  
07 sierpnia 2016 20:09 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Jęczmienną też widziałam Gerstengruetze się nazywa i była w takiej niebieskiej torebce.

W Edece też widziałam, albo szukaj w jakimś Reformhaus jak masz gdzieś w pobliżu.

I takiego napisu szukałam. Ale faktem jest, że w Rewe tutaj nie ma wielkiego asortymentu. Jutro poszukam jeszcze raz, albo zajrzę do Reformhaus.
Dzięki 
07 sierpnia 2016 20:18 / 3 osobom podoba się ten post
PRZECIER OGÓRKOWY
1kg ogórków startych na dużych oczkach,ze skórka ,trzeba tylko końce obciąć,żeby gorzkie potem nie było.
1płaska łyżka soli
nasiona kopru-łyżeczka kopiata na każdy kg ogórków
2 duże ząbki czosnku starte na małych oczkach
Wymieszac i odstawić,na trochę,zeby sok pusciło.Układac do słoików,ubijać ,na wierzchu ma być sok,ale zeby zakretki nie dotykał!Nie pasteryzować,Odstawić na tydzień,na tackach albo w miejsce gdzie nie będzie przeszkadzało ,że będzie "pracował" i ze słoików będzie wyciekało.Jak wszystkie przestana buzować można doprowadzić do ładu i schować.Moje stoja na tarasie,na stole.W domu zaraz muszki owocówki będą latały.Miałam ok 5 kg starych ,wyszło15 słoików po dżemie.
07 sierpnia 2016 23:38 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

PRZECIER OGÓRKOWY
1kg ogórków startych na dużych oczkach,ze skórka ,trzeba tylko końce obciąć,żeby gorzkie potem nie było.
1płaska łyżka soli
nasiona kopru-łyżeczka kopiata na każdy kg ogórków
2 duże ząbki czosnku starte na małych oczkach
Wymieszac i odstawić,na trochę,zeby sok pusciło.Układac do słoików,ubijać ,na wierzchu ma być sok,ale zeby zakretki nie dotykał!Nie pasteryzować,Odstawić na tydzień,na tackach albo w miejsce gdzie nie będzie przeszkadzało ,że będzie "pracował" i ze słoików będzie wyciekało.Jak wszystkie przestana buzować można doprowadzić do ładu i schować.Moje stoja na tarasie,na stole.W domu zaraz muszki owocówki będą latały.Miałam ok 5 kg starych ,wyszło15 słoików po dżemie.

Kasia, dzieki:)
08 sierpnia 2016 09:32 / 1 osobie podoba się ten post
SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smile

Andrejko ten jest najprostszy, ja daję drożdże suche 14 g i mieszam od razu z mąką.
Ziaren też nie musisz dawać tylko mąkę.
Wszystko mieszasz łyżką, na prawdę prosty przepis, zawsze wychodzi.
Dasz radę!
08 sierpnia 2016 10:13
Barbara48

SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smile

Andrejko ten jest najprostszy, ja daję drożdże suche 14 g i mieszam od razu z mąką.
Ziaren też nie musisz dawać tylko mąkę.
Wszystko mieszasz łyżką, na prawdę prosty przepis, zawsze wychodzi.
Dasz radę!

Sorry musiałam cytować bo wysłałam przepisy w niebyt.
08 sierpnia 2016 12:20
Barbara48

1 kg mąki tortowej
po 1/3 szklanki: sezamu, lnu, otrębów pszennych, słoneczniku
½ łyżeczki pieprzu
4 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie produkty wsypać do dużej miski.

10 dag drożdży i 1 płaską łyżeczkę cukru wymieszać w 1 szklance ciepłej przegotowanej (nie gorącej) wody, odstawić, aż drożdże wyrosną.

Do miski z produktami dodać drożdże i 3 szklaki ciepłej przegotowanej wody. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do 2 wąskich blaszek wysmarowanych smalcem. Wierzch przed upieczeniem wyrównać łyżką namoczoną w wodzie i naciąć. Włożyć do zimnego piekarnika.
Piec (w zależności od piekarnika) 1 godzinę w 200’C. Jeszcze ciepłe wyjąc z blaszek.

Ten jest prosty.

Wiem,że to nie dla mnie przepis,ale mnie zainteresował bardzo   Można zamiast sezamu dodać dodatkowo 1/3 otrębów pszennych?
08 sierpnia 2016 12:24
Kobietka

I takiego napisu szukałam. Ale faktem jest, że w Rewe tutaj nie ma wielkiego asortymentu. Jutro poszukam jeszcze raz, albo zajrzę do Reformhaus.
Dzięki  :piatka:

A jak nie ma,to zamów online na www.sabawa.de. Ja tak zamawiam,bo w marketach ni ma :(
08 sierpnia 2016 12:41 / 1 osobie podoba się ten post
MartaP

Wiem,że to nie dla mnie przepis,ale mnie zainteresował bardzo :kropla potu:  Można zamiast sezamu dodać dodatkowo 1/3 otrębów pszennych?

Marta chyba można, tylko nie 1/3 a 1/4 szkl. Ponieważ otręby bardziej pęcznieją od sezamu i ciasto mogło by być zbyt suche.
08 sierpnia 2016 13:19 / 1 osobie podoba się ten post
1. Ja robię z normalnej mąki.
2. Nie musi być. 
3. Powodzenia:)
09 sierpnia 2016 16:48 / 4 osobom podoba się ten post
OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ CZERWONĄ
Proporcje na litrowy słoik.
Na dno słoika wkładamy:
1łyżeczka soli'
1łyzka cukru
4 łyżki octu 10%
pół łyżeczki gorczycy
4 ziarnka pieprzu
4 ziarnka ziela ang.
2 liście laurowe
2-4 ząbki czosnku pokrojone/ilośc zależy od wielkosci/
Kwiatostan kopru
Następnie paprykę-w kawałkach i ogórki w ćwiartkach albo całe jak są mniejsze,w miarę ścisło.Zalewamy zimną wodą.Pasteryzujemy 10 min od zagotowania.
Można zrobić same ogórki ,albo samą paprykę.

SAŁATKA Z SZATKOWANYCH OGÓRKÓW
Na 4 kg ogórków poszatkowanych dodajemy:
4płaskie łyzki soli
4 bardzo duże ząbki czosnku,też starte
1 kopiastą łyzkę cukru
szczyptę mielonego czarnego pieprzu
kwiatostan kopru
Całość mieszamy w misce i zostawiamy aż dobrze soki puści.Dalej postępujemy tak samo jak przy przecierze ogórkowym.
Ja te ogórki używam jako bazę do surówek zimowych albo solo do obiadu.
09 sierpnia 2016 17:01 / 2 osobom podoba się ten post
OGÓRKI Z KECZUPEM NA SŁODKO
Zalewa na 2kg ogórków
2l wody
3szkl.cukru
4łyżki soli
16 łyżek keczupu
1szkl.octu10%
Zagotowac i wystudzić.
Do słoików wkładamy:
kwiatostan kopru
czosnek 1-2 ząbki
2 ziarenka ziela ang.
ogórki przekrojone na pół,ale nie do końca.
Zalewamy schłodzoną zalewa i pasteryzujemy 5 min od zagotowania.
Do tego nadają się ogórki mniejsze.Z tych b dużych pełnych wielkich pestek robią się "kapcie":( Keczup wg uznania,tzn.pikantny albo łagodny,ale z tych lepszych firm np.Pudliszki.