Udźwignie-robiłam z owocami, ze śliwkami też .
Udźwignie-robiłam z owocami, ze śliwkami też .
Dzięki, ale ja nie mogę udźwignąć kaszy na krupnik !:sciana:
Szukałam w Rewe, nie znalazłam ! Ale ja tylko głupia kobietka jestem :placz3:
Znalazłam perłową i pęczak, czy tylko taką można kupić ?
Jęczmienną też widziałam Gerstengruetze się nazywa i była w takiej niebieskiej torebce.
W Edece też widziałam, albo szukaj w jakimś Reformhaus jak masz gdzieś w pobliżu.
PRZECIER OGÓRKOWY
1kg ogórków startych na dużych oczkach,ze skórka ,trzeba tylko końce obciąć,żeby gorzkie potem nie było.
1płaska łyżka soli
nasiona kopru-łyżeczka kopiata na każdy kg ogórków
2 duże ząbki czosnku starte na małych oczkach
Wymieszac i odstawić,na trochę,zeby sok pusciło.Układac do słoików,ubijać ,na wierzchu ma być sok,ale zeby zakretki nie dotykał!Nie pasteryzować,Odstawić na tydzień,na tackach albo w miejsce gdzie nie będzie przeszkadzało ,że będzie "pracował" i ze słoików będzie wyciekało.Jak wszystkie przestana buzować można doprowadzić do ładu i schować.Moje stoja na tarasie,na stole.W domu zaraz muszki owocówki będą latały.Miałam ok 5 kg starych ,wyszło15 słoików po dżemie.
SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smile
Andrejko ten jest najprostszy, ja daję drożdże suche 14 g i mieszam od razu z mąką.
Ziaren też nie musisz dawać tylko mąkę.
Wszystko mieszasz łyżką, na prawdę prosty przepis, zawsze wychodzi.
Dasz radę!
1 kg mąki tortowej
po 1/3 szklanki: sezamu, lnu, otrębów pszennych, słoneczniku
½ łyżeczki pieprzu
4 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie produkty wsypać do dużej miski.
10 dag drożdży i 1 płaską łyżeczkę cukru wymieszać w 1 szklance ciepłej przegotowanej (nie gorącej) wody, odstawić, aż drożdże wyrosną.
Do miski z produktami dodać drożdże i 3 szklaki ciepłej przegotowanej wody. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do 2 wąskich blaszek wysmarowanych smalcem. Wierzch przed upieczeniem wyrównać łyżką namoczoną w wodzie i naciąć. Włożyć do zimnego piekarnika.
Piec (w zależności od piekarnika) 1 godzinę w 200’C. Jeszcze ciepłe wyjąc z blaszek.
Ten jest prosty.
I takiego napisu szukałam. Ale faktem jest, że w Rewe tutaj nie ma wielkiego asortymentu. Jutro poszukam jeszcze raz, albo zajrzę do Reformhaus.
Dzięki :piatka:
Wiem,że to nie dla mnie przepis,ale mnie zainteresował bardzo :kropla potu: Można zamiast sezamu dodać dodatkowo 1/3 otrębów pszennych?