Przepisy kulinarne

04 sierpnia 2016 17:06
Ola2305

Hej dziewczyny! Witam wszystkich. Jestem tu nowa, zarówno na forum jak i w Niemczech i mam problem z jedzeniem. Mój pdp nie bardzo chce jeść. Na dodatek nie pogryzie więc muszę miksowaćMyślałam, że to kwestia smaku bo sól mogę używać w niewielkich ilościach, ale nie.... Dzisiaj na podwieczorek utarłam mu jabłko z cukrem po 25 minutach jeszcze nie zjadł całego. Wypluwa i jak mu nie pozwalam to się złości. Nie mam już pomysłów co mu robić do jedzenia. Może Wy ze swoim doświadczeniem coś podpowiecie

Może ma problemy z przełykaniem, może stawy skroniowo żuchwowe już nie wyrabiają, a może nie lubi jabłek :) Tak, czy owak przymusem nic nie zdziałasz. Jeżeli jako tako funkcjonuje, pije wystarczająco dużo płynów to nie ma co się stresować. Apetyt w dużej mierze zależy od aktualnego stanu zdrowia pacjentów. Nie wiem, może spytaj pdp co lubi jeść, może to będzie jakaś droga.
04 sierpnia 2016 17:25
Masz rację to moze byc problem z przełykaniem, bo ogólnie to nie kwestia jabłek. Wszystko je niechętnie nawet jogurt trzyma w ustach minute lub dłuzej zanim połknie. Pije dużo (po łyczku oczywiście), bo musi dostawać dużo płynów. Staram się jak mogę, żeby jadł. pytanie co lubi, albo na co ma ochotę nic nie da bo najwyżej wzruszy ramionami, ale dzięki, może będzie lepiej. Ważne, że w ogóle coś tam zje
04 sierpnia 2016 18:38
Ola2305

Hej dziewczyny! Witam wszystkich. Jestem tu nowa, zarówno na forum jak i w Niemczech i mam problem z jedzeniem. Mój pdp nie bardzo chce jeść. Na dodatek nie pogryzie więc muszę miksowaćMyślałam, że to kwestia smaku bo sól mogę używać w niewielkich ilościach, ale nie.... Dzisiaj na podwieczorek utarłam mu jabłko z cukrem po 25 minutach jeszcze nie zjadł całego. Wypluwa i jak mu nie pozwalam to się złości. Nie mam już pomysłów co mu robić do jedzenia. Może Wy ze swoim doświadczeniem coś podpowiecie

Mój pdp też niechętnie gryzie. Lubi zupki więc mu je gotuję, oczywiście zmiksowane. Nawet mięso w zupce jest miksowane a jak nie mam aktualnie nic na mięsku, to zaprawiam zupkę surowym jajkiem. I też miksuję On tak wybiórczo nie lubi gryźć. Jak mu coś sakuje i lubi, to jakoś mu to idzie. Musisz poobserwować swojego pdp co lubi. Potem zostanie Ci monotonne gotowanie jak dla niemowlaczka. 
05 sierpnia 2016 11:21 / 1 osobie podoba się ten post
Kiedyś mignął mi prościutki (dla mnie w sam raz !) przepis na knedle. Chyba serowe.....może ktokowiek widział, zna ?
05 sierpnia 2016 11:37 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Kiedyś mignął mi prościutki (dla mnie w sam raz !) przepis na knedle. Chyba serowe.....może ktokowiek widział, zna ?

Chyba Mleczko pisała, ale nie jestem pewna.
Musisz ją zapytać.
05 sierpnia 2016 11:59
Barbara48

Chyba Mleczko pisała, ale nie jestem pewna.
Musisz ją zapytać.

Dzięki.
05 sierpnia 2016 12:07
Ja ostanio kilka razy robiłam sałatkę kebabową z tego przepisu: https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-kebab Głównie jako lekki obiad (chocicaż może to być równiez moim zdaniem dobra ciepła przystawka - polecam jednak zrobic mniejsze porcje bo porcje w przepisie są dość spore tak wieć można się nimi spokojnie najeść). Jedzenie łatwe do przyrządzenia, aromatyczne.
06 sierpnia 2016 21:42 / 1 osobie podoba się ten post
OGÓRKI W CURRY
Na 2kg ogórków
ZALEWA
1l wody
1szkl.octu
1/3 szkl.cukru
3 łyżeczki soli
3 łyzeczki curry/najlepiej Prymat/
Zagotowac i ostudzić.
Na dno słoika włozyć:
szczyptę gorczycy
2-4 listki selera/bez łodygi/
gruby plaster cebuli
Na to ogórki pokrojone wzdłuż na ćwiartki.Zalać zalewą.Pasteryzować 5 min .od momentu zagotowania się wody.
Machnęłam tylko 6 litrowych słoików bo zabrakło mi octu i curry:(Jutro przecier ogórkowy i sałatka-do tego mam wszystko co trzeba:)
07 sierpnia 2016 09:54 / 3 osobom podoba się ten post
Kobietka

Chodzi Ci może o knedelki z serka homo ??  Jeżeli tak to bierzesz małe opakowanie serka, bułkę tartą, jajko i troszeczkę mąki. Mieszasz, odstawiasz aż bułka zmięknie a potem formujesz kluseczki. Wrzucasz na gorącą wodę. Potem polewasz bułeczką tartą z  masełkiem i posypujesz cukrem.Proporcje bułki do sera musisz sama wyczuć, nie za dużo. 2-3 płaskie łyżki, tak żeby buła nie zdominowała sera a połaczyła wszystko. Musi być ścisłe ale nie za twarde.
07 sierpnia 2016 10:51 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Chodzi Ci może o knedelki z serka homo ??  Jeżeli tak to bierzesz małe opakowanie serka, bułkę tartą, jajko i troszeczkę mąki. Mieszasz, odstawiasz aż bułka zmięknie a potem formujesz kluseczki. Wrzucasz na gorącą wodę. Potem polewasz bułeczką tartą z  masełkiem i posypujesz cukrem.Proporcje bułki do sera musisz sama wyczuć, nie za dużo. 2-3 płaskie łyżki, tak żeby buła nie zdominowała sera a połaczyła wszystko. Musi być ścisłe ale nie za twarde.

O tak ! O te właśnie, dzięki. Wprawdzie śliwki już zjedzone, ale na pewno  skorzystam
07 sierpnia 2016 10:57 / 2 osobom podoba się ten post
Kobietka

O tak ! O te właśnie, dzięki. Wprawdzie śliwki już zjedzone, ale na pewno  skorzystam :-)

Ja je robię bez sliweczek. Są lekkie i puszyste. Nie wiem, czy to ciasto "udzwignie" śliwki.
07 sierpnia 2016 11:01 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Ja je robię bez sliweczek. Są lekkie i puszyste. Nie wiem, czy to ciasto "udzwignie" śliwki.

Tak coś podejrzewałam, ale dobrze, że napisałaś. Mogą być i bez, mam ochotę na  coś takiego.....innego. A jak śliwki się znowu trafią, to może spróbuję...?
07 sierpnia 2016 11:20
kasia63

OGÓRKI W CURRY
Na 2kg ogórków
ZALEWA
1l wody
1szkl.octu
1/3 szkl.cukru
3 łyżeczki soli
3 łyzeczki curry/najlepiej Prymat/
Zagotowac i ostudzić.
Na dno słoika włozyć:
szczyptę gorczycy
2-4 listki selera/bez łodygi/
gruby plaster cebuli
Na to ogórki pokrojone wzdłuż na ćwiartki.Zalać zalewą.Pasteryzować 5 min .od momentu zagotowania się wody.
Machnęłam tylko 6 litrowych słoików bo zabrakło mi octu i curry:(Jutro przecier ogórkowy i sałatka-do tego mam wszystko co trzeba:)

Kasia, jak robisz przecier ogórkowy? 
07 sierpnia 2016 11:22 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Udźwignie-robiłam z owocami, ze śliwkami też .
07 sierpnia 2016 16:44 / 2 osobom podoba się ten post
1 kg mąki tortowej
po 1/3 szklanki: sezamu, lnu, otrębów pszennych, słoneczniku
½ łyżeczki pieprzu
4 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie produkty wsypać do dużej miski.

10 dag drożdży i 1 płaską łyżeczkę cukru wymieszać w 1 szklance ciepłej przegotowanej (nie gorącej) wody, odstawić, aż drożdże wyrosną.

Do miski z produktami dodać drożdże i 3 szklaki ciepłej przegotowanej wody. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do 2 wąskich blaszek wysmarowanych smalcem. Wierzch przed upieczeniem wyrównać łyżką namoczoną w wodzie i naciąć. Włożyć do zimnego piekarnika.
Piec (w zależności od piekarnika) 1 godzinę w 200’C. Jeszcze ciepłe wyjąc z blaszek.

Ten jest prosty.