Przepisy kulinarne

05 maja 2016 22:25 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Coś przespałam? Jakaś pomyłka chyba. Mycha konto usunęła? Jak to, dlaczego i czemu to tak ?

Przespałaś.I to niestety nie pomyłka....
05 maja 2016 22:27 / 2 osobom podoba się ten post
ivetta

Też to czytałam ,ale teraz nie mam wszystkich produktów.W najbliższym czasie wypróbuję  I napiszę jak to wyszło,bo sama jestem ciekawa.

Zrobię jak tylko będę miała własne ogóreczki:)W D to nawet te gruntowe sa do bani:(
13 czerwca 2016 21:18 / 1 osobie podoba się ten post
O!Znowu ja?!
SAŁATKA WEGE

ziarna słonecznika uprażone na sucho na patelni
1 wielka pieczarka w kostkę,posolona i obsmazona na patelni po słoneczniku/bez dodatkowego tłuszczu/
2 czerwone papryki w kosteczkę drobniutką
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli/przepłukać na sicie pod zimna woda z tego kleju wstrętnego:(/
ser feta w kostkę
3 kiszone ogórki bez skóry w kostkę
koperek,pietruszka zielona,szczypiorek,sól,cukier,pieprz,odrobina oleju
wszystko wymieszane i odstawione do lodówki na godzinkę
Poszła w całości jeszcze zanim grill się zrobił:):):)
23 czerwca 2016 11:36

Sałatka alpejska z kaszą kuskus
Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz
Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/przepisy-na-potrawy-z-kaszy_33899.html
23 czerwca 2016 11:37
mleczkovoll40

Sałatka alpejska z kaszą kuskus
Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz
Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/przepisy-na-potrawy-z-kaszy_33899.html

Ja dodaje jeszcze tuńczyka , nie dodaje miety
10 lipca 2016 20:17 / 4 osobom podoba się ten post
KASELER Z KISZONĄ KAPUSTĄ/ moja wersja/-dla Zofiji i pozostałych zainteresowanych:)

Kaseler kroje na kotlety/czasem trafia się już poporcjowany,w LIDLu tam gdzie wędliny,a ALDI w lodówkach z mięsem/.Na patelnie odrobina oleju i wkładam na rozgrzany,posypuje posiekana cebulką,przykrywam i duszę na "małym prądzie":)W tym czasie w garnku gotuje się kapusta kiszona/ostatnio miałam z puszki WEINKRAUT MILD/Do kapusty dodaję kmineku sporo i szczypte pieprzu,nie płuczę jej ani nie odlewam płynu,przykrywam i się dusi.Jak kapucha miękka dorzucam kotlety z patelni z całym sosem jaki się wytworzył,Pokrywam je kapustą ,dusze chwilę pod przykryciem ,potem odkrywam ,żeby płyn odparował.Żadnych zasmażek,zaklepek z mąki,troszkę tego płynu na dnie zostanie i dobrze bo kartofle jest czym polać.Gotowe:
)Jak robiłam 1x to kotlety od razu do kapusty wrzuciłam ,ale był twardawe:( Wiec teraz robię tak:)
Jak mi czasem coę zostanie to drugiego dnia dosmażam do tego jakąś kiełbaskę pokrojoną,nawet parówki zdatne ,troszkę przecieru pomidorowego,kapkę podlewam wodą i jest a la bigos:)Do kopytek np.
W PL robię z normalnej sopockiej polędwicy:)
Smacznego:)
10 lipca 2016 20:44 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

KASELER Z KISZONĄ KAPUSTĄ/ moja wersja/-dla Zofiji i pozostałych zainteresowanych:)

Kaseler kroje na kotlety/czasem trafia się już poporcjowany,w LIDLu tam gdzie wędliny,a ALDI w lodówkach z mięsem/.Na patelnie odrobina oleju i wkładam na rozgrzany,posypuje posiekana cebulką,przykrywam i duszę na "małym prądzie":)W tym czasie w garnku gotuje się kapusta kiszona/ostatnio miałam z puszki WEINKRAUT MILD/Do kapusty dodaję kmineku sporo i szczypte pieprzu,nie płuczę jej ani nie odlewam płynu,przykrywam i się dusi.Jak kapucha miękka dorzucam kotlety z patelni z całym sosem jaki się wytworzył,Pokrywam je kapustą ,dusze chwilę pod przykryciem ,potem odkrywam ,żeby płyn odparował.Żadnych zasmażek,zaklepek z mąki,troszkę tego płynu na dnie zostanie i dobrze bo kartofle jest czym polać.Gotowe:
)Jak robiłam 1x to kotlety od razu do kapusty wrzuciłam ,ale był twardawe:( Wiec teraz robię tak:)
Jak mi czasem coę zostanie to drugiego dnia dosmażam do tego jakąś kiełbaskę pokrojoną,nawet parówki zdatne ,troszkę przecieru pomidorowego,kapkę podlewam wodą i jest a la bigos:)Do kopytek np.

Masz rację Kasiu, że jak się wrzuci kotlety od razu do kapusty to są twardawe. Lepiej zrobić tak jak Ty. Ja nauczyłam się przyrządzać od babci tę ich kapustę i powiem Ci, że pycha. Otóż dodaję do kapusty kubek bulionu wołowego ( 1 łyżeczka bulionu wołowego na 250-300 ml wody) smalec, jabłko pokrojone w drobną kosteczkę, tak samo pokrojoną cebulkę,sporo kminku ( 1   łyżka stołowa), pieprz, odrobina cukru. Gotuję jakieś 20 min i pod koniec ścieram wprost do garnka dużego surowego ziemniaka, który całość zagęszcza. Gotuję jeszcze jakieś 5 minut i fertig. Do tego Wiener Wurst i ziemniaki puree. Jedzonko, że paluchy lizać. Najlepsze kiełbaski wiedeńskie są w Edece tylko trzeba uważać przy ich podgrzewaniu. Aby strzelały przy jedzeniu trzeba je dość długo grzać w gorącej wodzie  uważając  aby się nie zagotowały ponieważ łatwo pękają. Kupuję zawsze Sauerkraut Mildes Wein.
03 sierpnia 2016 10:53 / 1 osobie podoba się ten post
Wczoraj dostałyśmy z Pdp dwie cukinie od sąsiadki. I nie mam pomysłu co z nimi zrobić !
Jeśli ktokolwiek ma, zna, to poproszę
Aha, placki  i leczo zaliczone
03 sierpnia 2016 11:12 / 2 osobom podoba się ten post
Kobietka

Wczoraj dostałyśmy z Pdp dwie cukinie od sąsiadki. I nie mam pomysłu co z nimi zrobić !
Jeśli ktokolwiek ma, zna, to poproszę :zakochana:
Aha, placki  i leczo zaliczone :-)

Jakimkolwiek farszem nadziejesz i do piekarnika zapiec ze serem.
03 sierpnia 2016 11:22 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

Jakimkolwiek farszem nadziejesz i do piekarnika zapiec ze serem.

Ha ! Zapomniałam o takiej opcji. Muszę tylko farsz wykombinować....Dzięki.
03 sierpnia 2016 11:38
kasia63

Przepisuję do swojego zeszyciku i przy najbliższej okazji wypróbuję .
03 sierpnia 2016 13:06
BaskaS

Przepisuję do swojego zeszyciku i przy najbliższej okazji wypróbuję .

Kasseler ;).
Basiu, jeśli możesz, to kup u rzeźnika, te z marketów są najczęściej straszliwie słone, dla mnie w ogóle nie do zjedzenia. Zasada jest taka, że albo dusisz Kasseler długo, tak, jak Kasia, albo bardzo krótko obsmażasz na mocno rozgrzanej patelni i podajesz. Ja wolę ten drugi sposób, bo mięso pozostaje soczyste i miękkie :).

http://www.chefkoch.de/rs/s0/kasseler/Rezepte.html      
03 sierpnia 2016 13:49 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Jeśli ktokolwiek ma, zna, to poproszę :zakochana:
Aha, placki  i leczo zaliczone :-)

Spóżniłam się pewnie z przepisem, ale fajny jest. Może się na przyszłość przyda :)
http://www.mniammniam.com/Zapiekanka_z_cukinii_na_bogato-19897p.html
03 sierpnia 2016 14:53 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Spóżniłam się pewnie z przepisem, ale fajny jest. Może się na przyszłość przyda :)
http://www.mniammniam.com/Zapiekanka_z_cukinii_na_bogato-19897p.html

Nie spoźniłaś się ! Dzięki, to nie na dzisiaj, bo na 100 % (czyli na Ciebie !) nic by nie wyszło
04 sierpnia 2016 16:23 / 1 osobie podoba się ten post
Hej dziewczyny! Witam wszystkich. Jestem tu nowa, zarówno na forum jak i w Niemczech i mam problem z jedzeniem. Mój pdp nie bardzo chce jeść. Na dodatek nie pogryzie więc muszę miksowaćMyślałam, że to kwestia smaku bo sól mogę używać w niewielkich ilościach, ale nie.... Dzisiaj na podwieczorek utarłam mu jabłko z cukrem po 25 minutach jeszcze nie zjadł całego. Wypluwa i jak mu nie pozwalam to się złości. Nie mam już pomysłów co mu robić do jedzenia. Może Wy ze swoim doświadczeniem coś podpowiecie