Przepisy kulinarne

05 maja 2016 22:25 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Coś przespałam? Jakaś pomyłka chyba. Mycha konto usunęła? Jak to, dlaczego i czemu to tak ?

Przespałaś.I to niestety nie pomyłka....
05 maja 2016 22:27 / 2 osobom podoba się ten post
ivetta

Też to czytałam ,ale teraz nie mam wszystkich produktów.W najbliższym czasie wypróbuję  I napiszę jak to wyszło,bo sama jestem ciekawa.

Zrobię jak tylko będę miała własne ogóreczki:)W D to nawet te gruntowe sa do bani:(
13 czerwca 2016 21:18 / 1 osobie podoba się ten post
O!Znowu ja?!
SAŁATKA WEGE

ziarna słonecznika uprażone na sucho na patelni
1 wielka pieczarka w kostkę,posolona i obsmazona na patelni po słoneczniku/bez dodatkowego tłuszczu/
2 czerwone papryki w kosteczkę drobniutką
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli/przepłukać na sicie pod zimna woda z tego kleju wstrętnego:(/
ser feta w kostkę
3 kiszone ogórki bez skóry w kostkę
koperek,pietruszka zielona,szczypiorek,sól,cukier,pieprz,odrobina oleju
wszystko wymieszane i odstawione do lodówki na godzinkę
Poszła w całości jeszcze zanim grill się zrobił:):):)
23 czerwca 2016 11:36

Sałatka alpejska z kaszą kuskus
Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz
Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/przepisy-na-potrawy-z-kaszy_33899.html
23 czerwca 2016 11:37
mleczkovoll40


Sałatka alpejska z kaszą kuskus
Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz
Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/przepisy-na-potrawy-z-kaszy_33899.html

Ja dodaje jeszcze tuńczyka , nie dodaje miety
10 lipca 2016 20:17 / 4 osobom podoba się ten post
KASELER Z KISZONĄ KAPUSTĄ/ moja wersja/-dla Zofiji i pozostałych zainteresowanych:)

Kaseler kroje na kotlety/czasem trafia się już poporcjowany,w LIDLu tam gdzie wędliny,a ALDI w lodówkach z mięsem/.Na patelnie odrobina oleju i wkładam na rozgrzany,posypuje posiekana cebulką,przykrywam i duszę na "małym prądzie":)W tym czasie w garnku gotuje się kapusta kiszona/ostatnio miałam z puszki WEINKRAUT MILD/Do kapusty dodaję kmineku sporo i szczypte pieprzu,nie płuczę jej ani nie odlewam płynu,przykrywam i się dusi.Jak kapucha miękka dorzucam kotlety z patelni z całym sosem jaki się wytworzył,Pokrywam je kapustą ,dusze chwilę pod przykryciem ,potem odkrywam ,żeby płyn odparował.Żadnych zasmażek,zaklepek z mąki,troszkę tego płynu na dnie zostanie i dobrze bo kartofle jest czym polać.Gotowe:
)Jak robiłam 1x to kotlety od razu do kapusty wrzuciłam ,ale był twardawe:( Wiec teraz robię tak:)
Jak mi czasem coę zostanie to drugiego dnia dosmażam do tego jakąś kiełbaskę pokrojoną,nawet parówki zdatne ,troszkę przecieru pomidorowego,kapkę podlewam wodą i jest a la bigos:)Do kopytek np.
W PL robię z normalnej sopockiej polędwicy:)
Smacznego:)
10 lipca 2016 20:44 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

KASELER Z KISZONĄ KAPUSTĄ/ moja wersja/-dla Zofiji i pozostałych zainteresowanych:)

Kaseler kroje na kotlety/czasem trafia się już poporcjowany,w LIDLu tam gdzie wędliny,a ALDI w lodówkach z mięsem/.Na patelnie odrobina oleju i wkładam na rozgrzany,posypuje posiekana cebulką,przykrywam i duszę na "małym prądzie":)W tym czasie w garnku gotuje się kapusta kiszona/ostatnio miałam z puszki WEINKRAUT MILD/Do kapusty dodaję kmineku sporo i szczypte pieprzu,nie płuczę jej ani nie odlewam płynu,przykrywam i się dusi.Jak kapucha miękka dorzucam kotlety z patelni z całym sosem jaki się wytworzył,Pokrywam je kapustą ,dusze chwilę pod przykryciem ,potem odkrywam ,żeby płyn odparował.Żadnych zasmażek,zaklepek z mąki,troszkę tego płynu na dnie zostanie i dobrze bo kartofle jest czym polać.Gotowe:
)Jak robiłam 1x to kotlety od razu do kapusty wrzuciłam ,ale był twardawe:( Wiec teraz robię tak:)
Jak mi czasem coę zostanie to drugiego dnia dosmażam do tego jakąś kiełbaskę pokrojoną,nawet parówki zdatne ,troszkę przecieru pomidorowego,kapkę podlewam wodą i jest a la bigos:)Do kopytek np.
W PL robię z normalnej sopockiej polędwicy:)
Smacznego:)

Masz rację Kasiu, że jak się wrzuci kotlety od razu do kapusty to są twardawe. Lepiej zrobić tak jak Ty. Ja nauczyłam się przyrządzać od babci tę ich kapustę i powiem Ci, że pycha. Otóż dodaję do kapusty kubek bulionu wołowego ( 1 łyżeczka bulionu wołowego na 250-300 ml wody) smalec, jabłko pokrojone w drobną kosteczkę, tak samo pokrojoną cebulkę,sporo kminku ( 1   łyżka stołowa), pieprz, odrobina cukru. Gotuję jakieś 20 min i pod koniec ścieram wprost do garnka dużego surowego ziemniaka, który całość zagęszcza. Gotuję jeszcze jakieś 5 minut i fertig. Do tego Wiener Wurst i ziemniaki puree. Jedzonko, że paluchy lizać. Najlepsze kiełbaski wiedeńskie są w Edece tylko trzeba uważać przy ich podgrzewaniu. Aby strzelały przy jedzeniu trzeba je dość długo grzać w gorącej wodzie  uważając  aby się nie zagotowały ponieważ łatwo pękają. Kupuję zawsze Sauerkraut Mildes Wein.
03 sierpnia 2016 10:53 / 1 osobie podoba się ten post
Wczoraj dostałyśmy z Pdp dwie cukinie od sąsiadki. I nie mam pomysłu co z nimi zrobić !
Jeśli ktokolwiek ma, zna, to poproszę
Aha, placki  i leczo zaliczone
03 sierpnia 2016 11:12 / 2 osobom podoba się ten post
Kobietka

Wczoraj dostałyśmy z Pdp dwie cukinie od sąsiadki. I nie mam pomysłu co z nimi zrobić !
Jeśli ktokolwiek ma, zna, to poproszę :zakochana:
Aha, placki  i leczo zaliczone :-)

Jakimkolwiek farszem nadziejesz i do piekarnika zapiec ze serem.
03 sierpnia 2016 11:22 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

Jakimkolwiek farszem nadziejesz i do piekarnika zapiec ze serem.

Ha ! Zapomniałam o takiej opcji. Muszę tylko farsz wykombinować....Dzięki.
03 sierpnia 2016 11:38
kasia63

KASELER Z KISZONĄ KAPUSTĄ/ moja wersja/-dla Zofiji i pozostałych zainteresowanych:)

Kaseler kroje na kotlety/czasem trafia się już poporcjowany,w LIDLu tam gdzie wędliny,a ALDI w lodówkach z mięsem/.Na patelnie odrobina oleju i wkładam na rozgrzany,posypuje posiekana cebulką,przykrywam i duszę na "małym prądzie":)W tym czasie w garnku gotuje się kapusta kiszona/ostatnio miałam z puszki WEINKRAUT MILD/Do kapusty dodaję kmineku sporo i szczypte pieprzu,nie płuczę jej ani nie odlewam płynu,przykrywam i się dusi.Jak kapucha miękka dorzucam kotlety z patelni z całym sosem jaki się wytworzył,Pokrywam je kapustą ,dusze chwilę pod przykryciem ,potem odkrywam ,żeby płyn odparował.Żadnych zasmażek,zaklepek z mąki,troszkę tego płynu na dnie zostanie i dobrze bo kartofle jest czym polać.Gotowe:
)Jak robiłam 1x to kotlety od razu do kapusty wrzuciłam ,ale był twardawe:( Wiec teraz robię tak:)
Jak mi czasem coę zostanie to drugiego dnia dosmażam do tego jakąś kiełbaskę pokrojoną,nawet parówki zdatne ,troszkę przecieru pomidorowego,kapkę podlewam wodą i jest a la bigos:)Do kopytek np.
W PL robię z normalnej sopockiej polędwicy:)
Smacznego:)

Przepisuję do swojego zeszyciku i przy najbliższej okazji wypróbuję .
03 sierpnia 2016 13:06
BaskaS

Przepisuję do swojego zeszyciku i przy najbliższej okazji wypróbuję .

Kasseler ;).
Basiu, jeśli możesz, to kup u rzeźnika, te z marketów są najczęściej straszliwie słone, dla mnie w ogóle nie do zjedzenia. Zasada jest taka, że albo dusisz Kasseler długo, tak, jak Kasia, albo bardzo krótko obsmażasz na mocno rozgrzanej patelni i podajesz. Ja wolę ten drugi sposób, bo mięso pozostaje soczyste i miękkie :).
 
 
 http://www.chefkoch.de/rs/s0/kasseler/Rezepte.html      
03 sierpnia 2016 13:49 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Wczoraj dostałyśmy z Pdp dwie cukinie od sąsiadki. I nie mam pomysłu co z nimi zrobić !
Jeśli ktokolwiek ma, zna, to poproszę :zakochana:
Aha, placki  i leczo zaliczone :-)

Spóżniłam się pewnie z przepisem, ale fajny jest. Może się na przyszłość przyda :)
http://www.mniammniam.com/Zapiekanka_z_cukinii_na_bogato-19897p.html
03 sierpnia 2016 14:53 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Spóżniłam się pewnie z przepisem, ale fajny jest. Może się na przyszłość przyda :)
http://www.mniammniam.com/Zapiekanka_z_cukinii_na_bogato-19897p.html

Nie spoźniłaś się ! Dzięki, to nie na dzisiaj, bo na 100 % (czyli na Ciebie !) nic by nie wyszło
04 sierpnia 2016 16:23 / 1 osobie podoba się ten post
Hej dziewczyny! Witam wszystkich. Jestem tu nowa, zarówno na forum jak i w Niemczech i mam problem z jedzeniem. Mój pdp nie bardzo chce jeść. Na dodatek nie pogryzie więc muszę miksowaćMyślałam, że to kwestia smaku bo sól mogę używać w niewielkich ilościach, ale nie.... Dzisiaj na podwieczorek utarłam mu jabłko z cukrem po 25 minutach jeszcze nie zjadł całego. Wypluwa i jak mu nie pozwalam to się złości. Nie mam już pomysłów co mu robić do jedzenia. Może Wy ze swoim doświadczeniem coś podpowiecie