Przepisy kulinarne

16 sierpnia 2015 14:31 / 2 osobom podoba się ten post
A ja wczoraj pierwszy raz jadłam Fenkuł, musze przyznać że smak tego śmiesznego warzywka zaskoczył mnie.
16 sierpnia 2015 16:00
Gosia 1234

A ja wczoraj pierwszy raz jadłam Fenkuł, musze przyznać że smak tego śmiesznego warzywka zaskoczył mnie.

Na plus czy na minus?
16 sierpnia 2015 16:46 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Na plus czy na minus?

Na plus.
Warzywko ma posmak anyzu wiec jak spróbowałam i skomentowałam ze smakuje jak UZO to moja rodzinka Włoska stwierdziła ze juz mnie kocha....  W domu mamy nawet herbatę Fenkułową Włosi bardzo lubia to warzywo i wogóle smak anyżu
16 sierpnia 2015 16:50
Gosia 1234

Jaka receptura tego warzywka
16 sierpnia 2015 17:05 / 3 osobom podoba się ten post
Krysiakrysienka

Jaka receptura tego warzywka

Pierwszy raz jadłam pokrojone w ćwiartki i obrane z pierwszej warstwy. Wyciety też został głąbek.
Były to takie listki do chrupania, ale wiem ze smaży sie to tez i komponuje dobrze z papryką.
Na dniach wypróbuję to dam znać.
16 sierpnia 2015 17:19
Gosia 1234

Pierwszy raz jadłam pokrojone w ćwiartki i obrane z pierwszej warstwy. Wyciety też został głąbek.
Były to takie listki do chrupania, ale wiem ze smaży sie to tez i komponuje dobrze z papryką.
Na dniach wypróbuję to dam znać.

Dziękuję......czekam.Buziaczki
16 sierpnia 2015 18:06 / 2 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Na plus.
Warzywko ma posmak anyzu wiec jak spróbowałam i skomentowałam ze smakuje jak UZO to moja rodzinka Włoska stwierdziła ze juz mnie kocha....:dwa piwa:  W domu mamy nawet herbatę Fenkułową Włosi bardzo lubia to warzywo i wogóle smak anyżu

Wynika z tego, że włoskie korzenie mam "-))
Lubię zapach i smak anyżu.
4 lata temu, pobliski rolnik zasiał z 5 ha anyzu, no i moje pszczoły latały, uwijając się jak w ukropie, pobierać nektar z anyżowych kwiatków.
Ale był miód! W dniu wybierania pachniało anyżem wszędzie.
Zostawiłam sobie jeden plaster z anyżowym miodem i przez kilka dni po kawałku delektowałam się jego smakiem i aromatem.
Kolor lekkiego jasnego złota miał. 
Rok później ten sam gospodarz zasadził cebulę na nasiona. Jak zakwitła, sytuacja z pracowitością nadmierną pszczół się powtórzyła.
Natomista miód w chwili wybierania nie miał zbyt przyjemnego zapachu. Za to po dwóch dniach, gdy cebulowy aromat złagodniał, też pyszny był.
A kolor miał bardzo nietypowy jak na miód, ciemnej, butelkowej zieleni. 
Musze spróbować ten fenkuł.
16 sierpnia 2015 18:21
Mnie bardzo smakuje koper włoski,ostatnio własnie jadlam pokrojony w plasterki z odrobiną soli.Nie gotowalam nigdy,nawet nie wiedzialam ze mozna.Czekam na opinię Gosi,moze tez spróbuje.
16 sierpnia 2015 18:44
Gosia 1234

Ja lubię anyż, herbatkę koperkową, ale Fenkuł jako warzywo , nie mogę przełknąć.
20 sierpnia 2015 09:09
Czy te niemieckie "hawerfloki" trzeba gotowac,czy wystarczy tylko chwilę?
Na zupę mleczną...
20 sierpnia 2015 09:26
basiaim

Czy te niemieckie "hawerfloki" trzeba gotowac,czy wystarczy tylko chwilę?
Na zupę mleczną...

Zależy jakie, Koelner np są bardzo delikatne, to ja nie gotuję już długo.
20 sierpnia 2015 10:42
dorotee

Zależy jakie, Koelner np są bardzo delikatne, to ja nie gotuję już długo.

Takie właśnie mam.
Dzięki
24 września 2015 09:35 / 2 osobom podoba się ten post
postanowilam sie podzielic z Wami 2 przepisami,znalezionymi w necie i wyprobowanymi przezemnie
http://kuchnianaobcasach.blogspot.de/2013/08/saatka-z-cukinii-papryki-i-cebuli-do.html
http://smaker.pl/przepis-grzyby-w-quot-pomidorach-quot,102081,orzechowa.html
doobu przepisow dodalam sosou z chili ale kazdy moze to zrobic wedle swojego uznania przepisy warte polecenia salatka z cukinni palce lizac
24 września 2015 15:06 / 1 osobie podoba się ten post
Budyń z avokado.

1-2 miękkie avokado, kakao, mleko, miód. Wszystko potraktować blenderem. Konsystencja zależy od ilości mleka, ja wolę taką budyniową.
24 września 2015 19:33
Mycha

Budyń z avokado.

1-2 miękkie avokado, kakao, mleko, miód. Wszystko potraktować blenderem. Konsystencja zależy od ilości mleka, ja wolę taką budyniową.

Domyślam się, że to dla zdrowotności, nie dla smaku ;)?