Przepisy kulinarne

06 sierpnia 2015 10:43 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Jak robicie kalarepkę jako dodatek do drugiego dania?

Ja po ugotowaniu dodaję, do tej wody:) serek typu Almette, zamiast zaciągania mąką i śmietaną jak chciałaby pdp:)
06 sierpnia 2015 11:36
Robię podobnie,jak Marta-na półmiękko z dodatkiem masła i zieleniny.
Bylam ciekawa,jak jeszcze inaczej można Niemcom ją podac.
W domu czasem robię z masłem i tartą bulką.
06 sierpnia 2015 13:39 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Wode można dolać do zupy jarzynowej.
Kalarepa pływająca w wodzie do drugiego dania nie pasuje.
  Z wody można zrobić sos lub zasmażkę i tak na gęsto podać ale osobiście wolę tak,jak napisałam.

A kto napisał, że kalarepa musi w tej wodzie pływać?. Poza tym gotując w dużej ilości wody, niszyczysz nie tylko smak i aromat warzywa.
Sos czy zasmażka to już danie tuczące. 
Twoja sprawa i Twoje teorie na temat gotowania. Nie wtrącam się.
Napisałam jedynie jak ja przyrządzam to warzywo. 
06 sierpnia 2015 21:19
dorotee

Ja po ugotowaniu dodaję, do tej wody:) serek typu Almette, zamiast zaciągania mąką i śmietaną jak chciałaby pdp:)

W D robię z mrożonki,wody daję ociupinkę tylko ,w domu dotychczas tylko w formie surówki ,ale Twój sposób mi się podoba:)
06 sierpnia 2015 21:24 / 4 osobom podoba się ten post
A ja kalarepkę zjadam na surowo.Nawet by mi nie przyszło do głowy żeby ją maltretować w gotującej wodzie .
06 sierpnia 2015 21:33
teresadd

A ja kalarepkę zjadam na surowo.Nawet by mi nie przyszło do głowy żeby ją maltretować w gotującej wodzie .

Trzeba didusie przycisnąc, kiedyś pisała,że robiła faszerowaną
15 sierpnia 2015 17:12
I znów szukam..pytam...

Jak zrobić apfelpfannkuchen?
Ale....nie po naszemu -zawijane z musem czy jablkami.
Dziadek wymyślił smażone z plasterkami jablek na wierzchu.

Robił juz ktos takie?
15 sierpnia 2015 17:15 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

I znów szukam..pytam...

Jak zrobić apfelpfannkuchen?
Ale....nie po naszemu -zawijane z musem czy jablkami.
Dziadek wymyślił smażone z plasterkami jablek na wierzchu.

Robił juz ktos takie?

http://www.chefkoch.de/rs/s0/apfelpfannkuchen/Rezepte.html tu masz link .Przepisy wraz ze zdjęciami ....
15 sierpnia 2015 17:34 / 2 osobom podoba się ten post
http://www.chefkoch.de/rezepte/908891196086100/Himmlisch-zarte-Apfelpfannkuchen.html Te robie i polewam sosem waniliowym,pyszne.
Link  Leny
15 sierpnia 2015 21:24 / 3 osobom podoba się ten post
basiaim

I znów szukam..pytam...

Jak zrobić apfelpfannkuchen?
Ale....nie po naszemu -zawijane z musem czy jablkami.
Dziadek wymyślił smażone z plasterkami jablek na wierzchu.

Robił juz ktos takie?

Basiu ja robię takie, była PDP mnie nauczyła.Ciasto jak na naleśniki z odrobiną proszku do pieczenia, lejesz na patelnię, na wierzch układasz dociskając plasterki jabłek, leciutko polej po wierzchu ciastem, najlepiej smarzyć pod przykryciem z obu stron. Posypuję je cynamonem z cukrem wanilinowym:)
15 sierpnia 2015 22:25 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

I znów szukam..pytam...

Jak zrobić apfelpfannkuchen?
Ale....nie po naszemu -zawijane z musem czy jablkami.
Dziadek wymyślił smażone z plasterkami jablek na wierzchu.

Robił juz ktos takie?

Ja robię na bazie zsiadłego mleka (śmietana ,kefir)dodajé mąki i sody .Takie gęściejsze jak na naleśniki ciasto łyżką wlewam na gorący tłuszcz i szybko posypuję starymi jabłkami.A i ciasto jest z cukrem i cukrem waniliowym.Smaźe z dwóch stron i posypuję cukrem pudrem.Często też jabłka zcieram na tarce do ciasta i też smaźę z dwóch stron.
15 sierpnia 2015 22:46 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Ja robię na bazie zsiadłego mleka (śmietana ,kefir)dodajé mąki i sody .Takie gęściejsze jak na naleśniki ciasto łyżką wlewam na gorący tłuszcz i szybko posypuję starymi jabłkami.A i ciasto jest z cukrem i cukrem waniliowym.Smaźe z dwóch stron i posypuję cukrem pudrem.Często też jabłka zcieram na tarce do ciasta i też smaźę z dwóch stron.

Jedna literka wystarczy, żeby wyszedł fajny lapsus.
Teresadd zasypuje placek starymi jabłkami. 
I to szybko, zeby się nie rozpadły z tej starosci )
15 sierpnia 2015 22:55
amelka

Jedna literka wystarczy, żeby wyszedł fajny lapsus.
Teresadd zasypuje placek starymi jabłkami. 
I to szybko, zeby się nie rozpadły z tej starosci :-))

No tak .Nie starymi ,ale startymi jabłkami posypujē ciasto .
15 sierpnia 2015 23:26
teresadd

A ja kalarepkę zjadam na surowo.Nawet by mi nie przyszło do głowy żeby ją maltretować w gotującej wodzie .

Ja też. Najlepsza na surowo jest.
16 sierpnia 2015 12:04
Ktoś pytał o przepisy na przerobienie kalarepy znalazłam frytki z kalarepy i kalarepa faszerowana.Ja osobiscie nie robie takich rarytasów.Kalarepke lubię po chrupać taka mlodą soczystą. Ale jak jest zapotrzebowanie to przepiszę. Nie będę pisała "ot tak sobie",bo takich przepisów jest dużo.

Ta faszerowana nawet,nawet.Z miesem mielonym i kasza gryczaną