Przepisy kulinarne

04 kwietnia 2015 16:02 / 1 osobie podoba się ten post
zapraszam po przepis na pyszną wielkanocną sałatkie :)
www.megs-88.blogspot.com
04 kwietnia 2015 16:17 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

zapraszam po przepis na pyszną wielkanocną sałatkie :)
www.megs-88.blogspot.com

wspaniale przepisy...dzieki bede z nich korzystala...pozdrawiam
04 kwietnia 2015 16:28 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

zapraszam po przepis na pyszną wielkanocną sałatkie :)
www.megs-88.blogspot.com

Mzap w ramach wielkanocnego "ciasta" zrobiłam oponki wg przepisu z twojego bloga pyszne są:))
04 kwietnia 2015 17:43 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

zapraszam po przepis na pyszną wielkanocną sałatkie :)
www.megs-88.blogspot.com

ja zrobiłam kokosanki, tez pyszne :)
04 kwietnia 2015 19:38 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

zapraszam po przepis na pyszną wielkanocną sałatkie :)
www.megs-88.blogspot.com

Muszę sobie zapisać linka. Tu nie gotuje,wiec nie skorzystam , ale w domu często będę zagladac :)
04 kwietnia 2015 19:44
basiaim

Muszę sobie zapisać linka. Tu nie gotuje,wiec nie skorzystam , ale w domu często będę zagladac :)

tylko ten makaron albo ryż jecie?
04 kwietnia 2015 19:46 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

tylko ten makaron albo ryż jecie?

Cha cha cha!!!! Nie tylko. Ale generalnie gotuje córka pdp, ja ewentualnie podgrzewam/odgrzewam.
02 lipca 2015 06:56 / 3 osobom podoba się ten post
Kuchnia z Kresów;

Piróg z kminkiem:
o,5 kg maki tortowej
   1 szklanka mleka,
   7g suchych drożdży
   1 łyzka masła
   1 jajko
   0,5 kg ugotowanej wołowiny
      kminek
   1 posiekana cebula usmazona na masle
      sól
      pieprz do smaku

Zarobić drozdze i gdy juz urosną dodać jajko,łyzke masła zagnieść i zostawić do wyrośniecia.

Wołowinę posiekać,wymieszać z cebulą,doprawić solą i pieprzem.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.Jedną porcj ciasya wyłożyć naczynie żaroodporne,nałożyć farsz i przykryć pozostałym ciastem.Posypać kminkiem.Piec 45 minut w temp. 180 st.C. To może być obiad a może byc też kolacja do tego sałata z różnymi dodatkami.No i wieczorkiem chlodzone piffko dazu.

02 lipca 2015 07:06 / 3 osobom podoba się ten post
Dalszy ciąg kresowych przysmaków:

Kugel ziemniaczny:

1,5 kg ziemniaków
1    łyzka maki ziemniaczanej
3    jajka
2   duże cebule
150 g  wedzonego boczku
1 łyzka majeranku
    sól pieprz

Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Przelożyć na sito i odstawić na chwilę,żeby ociekły.W tym samym czasie podsmazyć na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.Starte ziemniaki wymieszać z jajkami,przyprawami,podsmazonym na złoty kolor boczkiem i cebulą.Mase przełozyć do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.Piec ok. 1,5 god. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st.c.

Ja dodaję jeszcze sporo czosnku zapach pieczonego kugla niesamowity.Jest smaczna a jeżeli jego część zostanie nie skonsumowana kroje w plastry o odsmażam na patelni.Dodatki wg uznania jeśli chodzi o przystawki.

17 lipca 2015 10:01 / 3 osobom podoba się ten post
Sezon na owoce miekkie. Robie takie szybkie ciasto jak jestem w domu, na wyjeździe nie pieke z prostej przyczyny.Piekarnik do de*


2 szklanki maki
1 szklanka cukru
 1 kostka masła
 1 jajko szczypta soli.  wszystko raze mieszam dodaję masło pokrojone w kosteczkę, jajko szybko wyrabiam ( takie lekko klejace ma być)

Ciasto wkładam do zamrażalnika na poł godziny. Po uływie tego czasu wciagam , rozwałkowuję i wykladam z nim blache razem z brzegami.Układam bardzo gesto maliny,jagody.( wszystkie owoce miekkie).Piekę w rozgrzanym piekarniku ( 2oo st.C około 40 min). Różne warianty spozywania moj mąż kładzie lody na owoce ja lubie troche bitej smietany)
22 lipca 2015 12:03 / 1 osobie podoba się ten post
Sałatka-przegryzka, z serii "porządki w kuchni":)

Cycek kurzy pokrojony na paseczki,obtoczony w odrobinie oleju i przyprawie do mięs Knorr czerwony,1 cebula,1 duży ząb czosnku,kilka pieczarek w talarki-cyc na patelnie i obsmażyć na rumiano ,dodać cebulę ,czosnek,pieczarki,wymieszać na patelni i jeszcze z 10 min posmażyć wszystko,zostawić do ostygnięcia.Następnie dodać 1 pomidora w dużą kostkę skrojonego,wolałabym paprykę ,ale miałam tylko pomidorka,kiełki-u mnie z lucerny.Sprawdzić smak i ew.dosmaczyć wg potrzeb-ja nie dosmaczałam .Przegryzka będzie na kolacje więc z 15 min przed podaniem dodam jeszcze podarte liście sałaty-nie za dużo i grzanki z Biedry oliwkowe,Crostini.Już czuję ,że jadalne będzie:)Pełna improwizacja:):):):)
22 lipca 2015 12:07 / 3 osobom podoba się ten post
Oj Kasiu obrzydzilas mi
to danie tym " cyckiem" hee
22 lipca 2015 12:09 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Oj Kasiu obrzydzilas mi
to danie tym " cyckiem" hee

No tyż!!!!Co Ty taka "łobrzydliwa"???????Cyc to cyc-kurzy smaczny a np.takie paróweczki to z krowich cyców robione są........Smacznego:)
22 lipca 2015 12:13 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

No tyż!!!!Co Ty taka "łobrzydliwa"???????Cyc to cyc-kurzy smaczny a np.takie paróweczki to z krowich cyców robione są........Smacznego:)

Piersi z kurczaczka
To tak hee brzmi fajniej
A parowek do ust bym nie wziela
Taka Ci ja " jezdem" obrzydliwa
Haaaa
22 lipca 2015 12:27 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Piersi z kurczaczka
To tak hee brzmi fajniej
A parowek do ust bym nie wziela
Taka Ci ja " jezdem" obrzydliwa
Haaaa

Parowek nie,ale serdela tak Oj nie wiesz chyba co dobre