Przepisy kulinarne

26 września 2013 21:20
scarlet

A ja dzisiaj usłyszałam od Opci , że bardzo lubi moje obiadki.
Tak mi się miło zrobiło, że do tej pory mnie trzyma.

Scarlet moje też mojm dziadkom smakują ale rosół i pomodorowa z makaronem,nie a to moje ulubione zupy.
26 września 2013 21:23
mamusia2

Scarlet moje też mojm dziadkom smakują ale rosół i pomodorowa z makaronem,nie a to moje ulubione zupy.

Moi też z zup jedzą tylko gemusesuppe.  
Łycha musi stać.

Za to reszta po naszemu, mogę wymyślać.
26 września 2013 21:28 / 2 osobom podoba się ten post
mamusia2

Kasia za mną też i do tego makaron domowej roboty,pyszności,nagotuje jak do domku wróce.

Moja teściowa taki robiła, wtedy jadłam makaron z rosołem:)
26 września 2013 21:31 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Moi też z zup jedzą tylko gemusesuppe.  
Łycha musi stać.

Za to reszta po naszemu, mogę wymyślać.

Tak im smakuje,że ohoho... a jeszcze jak doda sie do tego zasmażkę...))))
26 września 2013 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
efka66

Moja teściowa taki robiła, wtedy jadłam makaron z rosołem:)

Efka gdzie mieszkasz to zapraszam na rosołek do mnie,nie pożałujesz.
26 września 2013 21:48
Mamusia, to wpadam, jedyne 6oo km:))
26 września 2013 21:51 / 2 osobom podoba się ten post
efka66

Mamusia, to wpadam, jedyne 6oo km:))

Efka 600 km. dasz radę,na mój rosołek warto,zapraszam.
27 września 2013 06:53 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63

A za mną rosół chodzi,wsiowy taki z wolnościowej kury......buuuuuuuu

A wiesz kiedy sie je rosół wsiowy ? tylko w dwoch przypadkach: jak chlop chory albo kura chora.
27 września 2013 09:01 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

A za mną rosół chodzi,wsiowy taki z wolnościowej kury......buuuuuuuu

To zapraszam do nas:), przyjeżdża dzisiaj pan rzeżnik, z eko wolnobiegającymi kurkami, rosół wysmienity, ja podaje z kluseczkami :)
27 września 2013 10:45 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietki macie jakies ciekawe pomysly na potrawy z dyni? nigdy nie moglam sie do niej przekonac a kupowalam ja tylko do dekoracji jesiennych.... ale teraz przechodzac obok straganow lezy ich tyle,ze nabralam ochoty zeby ja zjesc hahahaha podopieczny zjada wszystko co przyrzadze wiec wszystkie przepisy sa herzlich wilkommen ♥
27 września 2013 10:52
dorothea41

Kobietki macie jakies ciekawe pomysly na potrawy z dyni? nigdy nie moglam sie do niej przekonac a kupowalam ja tylko do dekoracji jesiennych.... ale teraz przechodzac obok straganow lezy ich tyle,ze nabralam ochoty zeby ja zjesc hahahaha podopieczny zjada wszystko co przyrzadze wiec wszystkie przepisy sa herzlich wilkommen ♥

Witam,ja ostatnio gotowałam zupę krem,nigdy wcześniej jej nie jadłam ale jest super,może być na ostro albo bardziej słodko.Już tu podawaliśmy przepisy.
27 września 2013 12:25 / 1 osobie podoba się ten post
dorothea41

możesz też zrobić grilowaną dynę w plastrach i potem olej z oliwy,dużo pietruszki,sól,pieprz,trochę octu i masz sałatkę do obiadu
27 września 2013 12:30 / 1 osobie podoba się ten post
Tagliatelle z szynką parmeńską, tartą dynią i kremowym sosem z pomarańczą

Składniki, 2 porcje:

• 100 g startej dyni
• skórka starta z 1/2 pomarańczy + sok z całej pomarańczy
• 2 porcje makaronu tagliatelle, około 170 g
• 1 łyżka masła
• 100 g szynki parmeńskiej
• 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki lub płynnej śmietanki 18% do sosów
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie:
•Przygotować tartą dynię. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Włożyć makaron i ugotować al dente (lub najlepiej minutę krócej), odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
•W międzyczasie roztopić 1 łyżkę masła na patelni, włożyć pokrojoną szynkę i obsmażać przez około 3 minuty aż będzie chrupiąca i delikatnie zrumieniona. Zdjąć z patelni lub przesunąć na bok.
•Włożyć drugą łyżkę masła i dodać startą dynię.Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie i lekko się przyrumieni.
•Włożyć podsmażoną szynkę, wlać odłożona wodę z makaronu, sok i skórkę z pomarańczy, śmietankę. Wymieszać i zagotować. Włożyć makaron, wymieszać i podgrzewać przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje.
•Doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Posypać startym parmezanem i podawać
27 września 2013 12:34 / 1 osobie podoba się ten post
Sernik dyniowy z musem śliwkowym

Sernik pieczemy dzień wcześniej i schładzamy w lodówce, dopiero wówczas nabiera idealnej, kremowej konsystencji. :)

Składniki:
Spód:
• 190 g ciasteczek z dziurką
• 1 biała lub mleczna czekolada (użyłam białej z orzechami laskowymi)
• 1 łyżka masła
Masa serowa:
• 2 szklanki purée dyniowego* * z upieczonej w piekarniku, obranej i dokładnie odciśniętej z soku dyni. Jak upiec dynię: 2 kg dyni pokroić na 4 - 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Dynię po ostudzeniu mocno docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładkie purée. Odmierzyć 2 szklanki.

• skórka starta z połowy pomarańczy
• 450 g twarogu tłustego
• 500 g mascarpone
• 125 g serka kremowego Philedelphia
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek M
• 2 żółtka
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
Mus śliwkowy:
• 200 g dojrzałych śliwek węgierek
• 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Spód:
•Dno tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 6,5 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
•Ciasteczka razem z roztopioną czekoladą i masłem zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
•Przygotować purée z dyni, mocno odcisnąć na sitku i odmierzyć 2 szklanki (można dać mniej).
•Twaróg zmiksować w melakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).
•Do misy miksera włożyć gładki twaróg, dodać purée z dyni, skórkę z pomarańczy i zmiksować na jednolitą masę, dodać mascarpone oraz Philadelphię, zmiksować. Dodać mąkę i cukier i miksować przez minutę.
•Dodawać po jednym jajku i żółtka, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać kolejne jajko/żółtko gdy poprzednie będzie już połączone z masą. Na koniec wlać śmietankę i zmiksować do połączenia się składników.
•Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować wodę w czajniku.
Mus śliwkowy:
•Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać cukier i zmiksować na mus (mogą pozostać kawałeczki skórek). Śliwki można też rozdrobnić blenderem ręcznym (żyrafą). Powinniśmy otrzymać około 1 szklanki musu.
•Gładką masę serową wylać na spód z ciasteczek. Łyżeczką wyłożyć mus śliwkowy (kłaść go na powierzchni), wykałaczką lub cienkim patyczkiem zrobić kilka "ósemek" tworząc wzorki. Ustawić na kratkę w środkowej części piekarnika.
•Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 105 minut.
•Wyłączyć piekarnik i przez 10 minut stopniowo otwierać drzwiczki studząc sernik. Następnie wyjąć go na stół i ostudzić.
•Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy brzegach tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki i zostawić do rana następnego dnia. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.
27 września 2013 12:55
Ania!!!!!! rozwalilas mnie na lopatki z tymi przepisam!!!!!!!!!!!!!! poniewaz nigdy nie eksperymentuje we wlasnej kuchni tylko jak jestem na wyjezdzie,wiec hulaj dusza ))))) a jak dobrze wyjdzie to juz bez strachu w oczach i obawy zniszczenia kuchni (wlasnej mam na mysli) zaserwuje te smakolyki mojej rodzinie dziekuje ♥