27 września 2013 12:34 / 1 osobie podoba się ten post
Sernik dyniowy z musem śliwkowym
Sernik pieczemy dzień wcześniej i schładzamy w lodówce, dopiero wówczas nabiera idealnej, kremowej konsystencji. :)
Składniki:
Spód:
• 190 g ciasteczek z dziurką
• 1 biała lub mleczna czekolada (użyłam białej z orzechami laskowymi)
• 1 łyżka masła
Masa serowa:
• 2 szklanki purée dyniowego* * z upieczonej w piekarniku, obranej i dokładnie odciśniętej z soku dyni. Jak upiec dynię: 2 kg dyni pokroić na 4 - 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Dynię po ostudzeniu mocno docisnąć na sitku lub w dłoniach i zmiksować blenderem na gładkie purée. Odmierzyć 2 szklanki.
• skórka starta z połowy pomarańczy
• 450 g twarogu tłustego
• 500 g mascarpone
• 125 g serka kremowego Philedelphia
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek M
• 2 żółtka
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
Mus śliwkowy:
• 200 g dojrzałych śliwek węgierek
• 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Spód:
•Dno tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 6,5 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
•Ciasteczka razem z roztopioną czekoladą i masłem zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
•Przygotować purée z dyni, mocno odcisnąć na sitku i odmierzyć 2 szklanki (można dać mniej).
•Twaróg zmiksować w melakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).
•Do misy miksera włożyć gładki twaróg, dodać purée z dyni, skórkę z pomarańczy i zmiksować na jednolitą masę, dodać mascarpone oraz Philadelphię, zmiksować. Dodać mąkę i cukier i miksować przez minutę.
•Dodawać po jednym jajku i żółtka, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać kolejne jajko/żółtko gdy poprzednie będzie już połączone z masą. Na koniec wlać śmietankę i zmiksować do połączenia się składników.
•Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować wodę w czajniku.
Mus śliwkowy:
•Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać cukier i zmiksować na mus (mogą pozostać kawałeczki skórek). Śliwki można też rozdrobnić blenderem ręcznym (żyrafą). Powinniśmy otrzymać około 1 szklanki musu.
•Gładką masę serową wylać na spód z ciasteczek. Łyżeczką wyłożyć mus śliwkowy (kłaść go na powierzchni), wykałaczką lub cienkim patyczkiem zrobić kilka "ósemek" tworząc wzorki. Ustawić na kratkę w środkowej części piekarnika.
•Do keksówki na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 105 minut.
•Wyłączyć piekarnik i przez 10 minut stopniowo otwierać drzwiczki studząc sernik. Następnie wyjąć go na stół i ostudzić.
•Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy brzegach tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki i zostawić do rana następnego dnia. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.