Przepisy kulinarne

26 września 2013 16:33
scarlet

A przepisik?

A proszę bardzo:
2 szkl mąki
1 kostka masła
2 zółtka
1 szkl. zmielonych orzechów włoskich, mogą być migdały, bądż kokosowe wiórki,
1/2 szkl cukru pudru,
1 cukier wanilliowy
 Mąkę z masłem siekam dodaję potem resztę i wyrabiam ciasto.
Z wyrobionego ciasta wycinam ciasteczka o gr 3 cm.Potem do piekarnika o temp 200st na 10-15 min i SMACZNEGO
26 września 2013 16:37
kaska_45

dzieki wielkie, a jeszcze podpowiedz sprawdzony tu sos do gulaszu i juz bede szczesliwia,, scarlet pisala o sosie z Maggi, nie wiem ktory to........:(

ja osobiście preferuję firmę Knorr i zawsze kupuję fix Gulasch,a tego holenderskiego do gulaszu nie próbowałam,ale ty możesz robić co chcesz,niekoniecznie gulasz musisz robić korzystając z gotowców tzn tych paczkowanych sosów / dla mnie są za słone,jak ja jeszcze przyprawię smażace się mięsko/,jak na koniec dodasz w słoiczku rozpuszczoną mąkę i trochę wody,gwarantuję,że gulasz też bedzie pyszny ;)
26 września 2013 16:41
ania37

ja osobiście preferuję firmę Knorr i zawsze kupuję fix Gulasch,a tego holenderskiego do gulaszu nie próbowałam,ale ty możesz robić co chcesz,niekoniecznie gulasz musisz robić korzystając z gotowców tzn tych paczkowanych sosów / dla mnie są za słone,jak ja jeszcze przyprawię smażace się mięsko/,jak na koniec dodasz w słoiczku rozpuszczoną mąkę i trochę wody,gwarantuję,że gulasz też bedzie pyszny ;)

Nie ma potrzeby przyprawiac solą czy słonymi przyprawami gulaszu , skoro ma sie zamiar użyć na koniec KNORROWEJ bądz MAGGOWEJ przyprawy. Ania a dlaczego w słoiczku nie można w innym naczyniu łatwiej dostępnym w kuchni?Ja nie trzymam pustych słoików w kuchni zanoszę do piwnicy np.
26 września 2013 16:47
ania0806

Nie ma potrzeby przyprawiac solą czy słonymi przyprawami gulaszu , skoro ma sie zamiar użyć na koniec KNORROWEJ bądz MAGGOWEJ przyprawy. Ania a dlaczego w słoiczku nie można w innym naczyniu łatwiej dostępnym w kuchni?Ja nie trzymam pustych słoików w kuchni zanoszę do piwnicy np.

W słoiczku,bo nie będzie kluchów z maki,ja zawsze mam słoiczek po np miodzie w kuchni i kiedy chcę zrobić coś gestego to właśnie woda + mąka / ważna kolejność/ albo jeśli kisiel to woda + mąka ziemniaczana i roztrzepuję do uzyskanie konsystencji gęstawej i zalewam takim miksem mój przykładowy gulasz i czekam,aż się zagotuje :)
26 września 2013 16:50
ania0806

A proszę bardzo:
2 szkl mąki
1 kostka masła
2 zółtka
1 szkl. zmielonych orzechów włoskich, mogą być migdały, bądż kokosowe wiórki,
1/2 szkl cukru pudru,
1 cukier wanilliowy
 Mąkę z masłem siekam dodaję potem resztę i wyrabiam ciasto.
Z wyrobionego ciasta wycinam ciasteczka o gr 3 cm.Potem do piekarnika o temp 200st na 10-15 min i SMACZNEGO

Moi nie bardzo orzeszki, ale kokoski to bedą pyszne.
Już wiem co upiekę w sobotę.

:):):):):):):)
26 września 2013 16:52
Mix gulaszowy jeszcze z mąką? Przecież tam jest mąka. Nie za dużo Aniu tej mąki?
26 września 2013 16:52 / 2 osobom podoba się ten post
ania37

W słoiczku,bo nie będzie kluchów z maki,ja zawsze mam słoiczek po np miodzie w kuchni i kiedy chcę zrobić coś gestego to właśnie woda + mąka / ważna kolejność/ albo jeśli kisiel to woda + mąka ziemniaczana i roztrzepuję do uzyskanie konsystencji gęstawej i zalewam takim miksem mój przykładowy gulasz i czekam,aż się zagotuje :)

W domu też tak robię.

Tutaj stosuję do zagęszczania gotowy zagęstnik firmy Mondamin, takie granulki, jasne lub ciemne.
26 września 2013 20:09
scarlet

W domu też tak robię.

Tutaj stosuję do zagęszczania gotowy zagęstnik firmy Mondamin, takie granulki, jasne lub ciemne.

Skarlet,już dawno miałam Ci napisać,że Twoja kruszonka jest nieziemska :).
26 września 2013 20:39
ivanilia40

Skarlet,już dawno miałam Ci napisać,że Twoja kruszonka jest nieziemska :).

Nie zawstydzaj mnie.
Dzięki.

:):):):)
26 września 2013 20:56 / 1 osobie podoba się ten post
A za mną rosół chodzi,wsiowy taki z wolnościowej kury......buuuuuuuu
26 września 2013 20:58
A ja bym zjadła pierogi wiejskie,z kaszą gryczaną i serem mniammmm
26 września 2013 21:02
kasia63

A za mną rosół chodzi,wsiowy taki z wolnościowej kury......buuuuuuuu

Kasia za mną też i do tego makaron domowej roboty,pyszności,nagotuje jak do domku wróce.
26 września 2013 21:09 / 1 osobie podoba się ten post
mamusia2

Kasia za mną też i do tego makaron domowej roboty,pyszności,nagotuje jak do domku wróce.

Makaron?Domowy?Sama robisz?No no no,to ja tak to ja do Ciebie na ten rosołek jadę,makaronu duzo zrób:)
26 września 2013 21:17
kasia63

Makaron?Domowy?Sama robisz?No no no,to ja tak to ja do Ciebie na ten rosołek jadę,makaronu duzo zrób:)

Kasia nie ma sprawy,nie masz daleko do mnie,mąż robi makaron ja go tylko kroję cieniutko,rosołek przepyszny,buuuu jak za nim tęsknię,tu nie gotuje dziadkowie nie lubią.
26 września 2013 21:17 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

A ja dzisiaj usłyszałam od Opci , że bardzo lubi moje obiadki.
Tak mi się miło zrobiło, że do tej pory mnie trzyma.