Przepisy kulinarne

26 września 2013 14:38
Ja kupuję sos holenderki z firmy Maggi ,
pakowany po dwa kartoniki w czerwwonożółtym opakowaniu na 250 ml każde.

Nie mogę sie go najeść.
Pycha np do ryżu i białego mięska.

Dziadki nie mogą się nachwalic jaki dobry sosik robię ha..haa

A moja specjalność to gulaszyk z tym sosem.
Kupuję gulaszowe z indyka lub kurczaka,
chwilę podsmażam, podlewam wodą do pokrycia, odrobina Vegetki i duszę ok. 20 min.
Rozrabiam w szkl. ciepłej wody ten proszek i wlewam do mięska.
Chwilę gotuję na małym ogniu i gotowe.
Do tego ryż plus marchewka z groszkiem albo brokuł.

Za każdym razem słyszę potem: prima!!

Obiad w pól godziny.
26 września 2013 14:39
Dodam jeszcze że kupiłam kiedyś podobny Aldikowski,
wyjatkowe świństwo.
Nie polecam.
26 września 2013 15:30
scarlet

Ja kupuję sos holenderki z firmy Maggi ,
pakowany po dwa kartoniki w czerwwonożółtym opakowaniu na 250 ml każde.

Nie mogę sie go najeść.
Pycha np do ryżu i białego mięska.

Dziadki nie mogą się nachwalic jaki dobry sosik robię ha..haa

A moja specjalność to gulaszyk z tym sosem.
Kupuję gulaszowe z indyka lub kurczaka,
chwilę podsmażam, podlewam wodą do pokrycia, odrobina Vegetki i duszę ok. 20 min.
Rozrabiam w szkl. ciepłej wody ten proszek i wlewam do mięska.
Chwilę gotuję na małym ogniu i gotowe.
Do tego ryż plus marchewka z groszkiem albo brokuł.

Za każdym razem słyszę potem: prima!!

Obiad w pól godziny.

jak dokladnie nazywa sie ten sos?moja babcia wybrzydza wciaz z jedzeniem, juz pomyslow mi brak-::)jak przyrzadzasz brokuly,podpowiedz bo sil mi brak....:)
26 września 2013 15:57
kaska_45

jak dokladnie nazywa sie ten sos?moja babcia wybrzydza wciaz z jedzeniem, juz pomyslow mi brak-::)jak przyrzadzasz brokuly,podpowiedz bo sil mi brak....:)

co do brokuła to nie wymaga specjalnego traktowania-gotuje sie go tak jak kalafior w słonej wodzie lub wodzie z dodatkiem 1/2 kostki rosołowowej,można też zrobić pyszną zupkę lub krem / tzn zmiksować ugotowanego brokuła z odrobiną wody z gotowania i łyżka śmietany/ i do tego chlebek tostowy pokrojony na małe kosteczki i podsmażony na maśle lub grilowany
26 września 2013 16:01
ania37

co do brokuła to nie wymaga specjalnego traktowania-gotuje sie go tak jak kalafior w słonej wodzie lub wodzie z dodatkiem 1/2 kostki rosołowowej,można też zrobić pyszną zupkę lub krem / tzn zmiksować ugotowanego brokuła z odrobiną wody z gotowania i łyżka śmietany/ i do tego chlebek tostowy pokrojony na małe kosteczki i podsmażony na maśle lub grilowany

dzieki kasiu ale mi chodzi o podanie brokula do gulaszu np, weiec tylko ugotowany i tyle?
26 września 2013 16:07
kaska_45

dzieki kasiu ale mi chodzi o podanie brokula do gulaszu np, weiec tylko ugotowany i tyle?

tak,tylko ugotowany,ale możesz na oliwie z oliwek + ząbek czosnku podsmażyć,aby był cieply
26 września 2013 16:11 / 2 osobom podoba się ten post
ania37

tak,tylko ugotowany,ale możesz na oliwie z oliwek + ząbek czosnku podsmażyć,aby był cieply

No i brokuła się krocej niż kalafior gotuje bo inaczej robi sie zielona breja brokulowa:)Ja wrzucam na gotujaca wode i z 10-15 min.Starczy.
26 września 2013 16:14
ania37

dzieki wielkie, a jeszcze podpowiedz sprawdzony tu sos do gulaszu i juz bede szczesliwia,, scarlet pisala o sosie z Maggi, nie wiem ktory to........:(
26 września 2013 16:19
kaska_45

Holandishe sose, albo podobnie piszę z pamięci.
Znajdziesz bez problemu na pólkach z zupami i sosami w proszku, Maggi jest w każdym markecie.
26 września 2013 16:20
Każdy Gulasch Sauce,mi najlepiej z Knorra pasuje bo najmniej słony.
Czosnek do brokuła czy kalafiora -w domu stosuje ale tu nie bo babuszce sie okropnie po czosnku odbija,starsi ludzie źle go trawia ale spróbuj jak nie podejdzie to na nastepny raz nie dodasz.
26 września 2013 16:21
Robiłam wczoraj z moją babcią cisteczka z orzechami włoskimi. Wyszły pyszne, szybciutko się je robi i sa naprawdę przepyszne:))
26 września 2013 16:22
ania0806

Robiłam wczoraj z moją babcią cisteczka z orzechami włoskimi. Wyszły pyszne, szybciutko się je robi i sa naprawdę przepyszne:))

A przepisik?
26 września 2013 16:24
scarlet

Holandishe sose, albo podobnie piszę z pamięci.
Znajdziesz bez problemu na pólkach z zupami i sosami w proszku, Maggi jest w każdym markecie.

aha, to mam nadzieje, ze znajde, bo te drugie zielono zolte to znam, one z knorra są, a tych co Ty wychwalasz nie znam, i pisze ze sa do gulaszu, sa roznego rodzaju?
26 września 2013 16:24 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

Ja gotuję tez krócej niz kalafiora , nie wymaga długiego gotowania.Do niego albo masełko z bułka tartą albo sos beszamelowy a z tego co ja wiem to niemcy lubia taki sos. Albo sos jogurtowo czosnkowy :)
26 września 2013 16:26
ania0806

Ja gotuję tez krócej niz kalafiora , nie wymaga długiego gotowania.Do niego albo masełko z bułka tartą albo sos beszamelowy a z tego co ja wiem to niemcy lubia taki sos. Albo sos jogurtowo czosnkowy :)

Tak są jasne i ciemne, moim bardzo smakują.

Sorki, 
chciałam zacytować kaskę.