Wigilia i Boże Narodzenie w Niemczech

16 grudnia 2013 19:04
Kruszyna ylko do którego 15 bo ja do lutego,sorry,dopiero zauważyłam że nie podałaś miesiąca,ale święta i tak razem.
16 grudnia 2013 19:08
Jedynym plusem świąt w Niemczech jest to,że się nie przytyje,reszta do kitu....zresztą zobaczymy...
16 grudnia 2013 19:08
Dziekuje moje pierwsze,ale napewno bede buczec,trudno,a wogole to ucze sie Stille Nacht po niemiecku,bo synowa dziadka gra na pianinie i ja mam sie wykazac.A co mi tam,zaspiewam najpiekniej jak potrafie,az uslysza moje dzieci w Polsce i narzeczony,tylko oplatka nie mam.
16 grudnia 2013 19:19
kruszynka1964

Dziekuje moje pierwsze,ale napewno bede buczec,trudno,a wogole to ucze sie Stille Nacht po niemiecku,bo synowa dziadka gra na pianinie i ja mam sie wykazac.A co mi tam,zaspiewam najpiekniej jak potrafie,az uslysza moje dzieci w Polsce i narzeczony,tylko oplatka nie mam.

A ja mam opłątek
Kupiłąm na floomarku. Stoi co sobote Polak z gazetami i nie tylko i ma m.in. Opłatki.
To kupiłąm, chociaż nie wiem z kim sie podzie nim. Chyba , ze z wami wirtualnie.
16 grudnia 2013 19:19 / 2 osobom podoba się ten post
mamusia2

Kruszyna ylko do którego 15 bo ja do lutego,sorry,dopiero zauważyłam że nie podałaś miesiąca,ale święta i tak razem.

Kochana,ja do 15 stycznia,bo musze zdazyc na wlasny slub,a za mloda juz nie jestem...
17 grudnia 2013 23:23
Ja od wczoraj zaczelam w nowym miejscu ibede do 31stycznia a w sumie jestem w de od dwudziestego pazdziernilka
18 grudnia 2013 00:02
ivanilia40

Jedynym plusem świąt w Niemczech jest to,że się nie przytyje,reszta do kitu....zresztą zobaczymy...

ale dobre, az mi lzy od smiechu polecialy.....
ja tez juz wiem co bedzie na wigilie biala kielbasa z preclem  i cos tam jeszcze....
Nawet nie czuje tej atmosfery swiat ...... najlepsze sw to jak sie bylo dzieckiem.... teraz to mi tam obojetne....
19 grudnia 2013 12:44
Witajcie,miałam te święta spędzić w domu,ale wczoraj telefon z firmy że mam w poniedziałek być już w DE jestem poprostu w szoku!!!Mój pierwszy wyjazd wszystko nowe niewiem jak ja sobie poradzę.I ta wigilia nic niewiem jak tam się świetuje. I do tego bez INTERNETU!!!Nastawiam się pozytywnie ale jest ciężko!
19 grudnia 2013 12:48
gosiula1622

Witajcie,miałam te święta spędzić w domu,ale wczoraj telefon z firmy że mam w poniedziałek być już w DE jestem poprostu w szoku!!!Mój pierwszy wyjazd wszystko nowe niewiem jak ja sobie poradzę.I ta wigilia nic niewiem jak tam się świetuje. I do tego bez INTERNETU!!!Nastawiam się pozytywnie ale jest ciężko!

Mocno ściskam kciuki i życzę powodzenia!! Trochę się wściekam jak czytam ,że agencje tak póżno planują zmianę, na same świeta, ja z zasady nie wyjeżdżam po 1 grudnia. Pozdrawiam
19 grudnia 2013 12:51
Dzięki za kciuki napewno się przydadzą.Pozdrawiam również
19 grudnia 2013 12:51
85marzena

ale dobre, az mi lzy od smiechu polecialy.....
ja tez juz wiem co bedzie na wigilie biala kielbasa z preclem  i cos tam jeszcze....
Nawet nie czuje tej atmosfery swiat ...... najlepsze sw to jak sie bylo dzieckiem.... teraz to mi tam obojetne....

Bardzo dobrze że tu nie ma takiej atmosfry świąt jak w Polsce będzie lżej tym które tu świętują,jakoś damy radę
19 grudnia 2013 13:17
Malina

Bardzo dobrze że tu nie ma takiej atmosfry świąt jak w Polsce będzie lżej tym które tu świętują,jakoś damy radę

Dla mnie to pierwszy raz,ale wcale nie mam wrażenia,że idą święta.Gdyby nie ozdobione logo foru to chyba zapomniałabym o świętach...

19 grudnia 2013 13:39
ivanilia40

Dla mnie to pierwszy raz,ale wcale nie mam wrażenia,że idą święta.Gdyby nie ozdobione logo foru to chyba zapomniałabym o świętach...

Dla mnie zas to drugie swieta w DE . Po pierwszym razie zarzekelam sie , ze juz wiecej na swieta nie pojade do DE, ale wyszlo odwrotnie. Dobrze , ze w domu PDP nie ma specjalnych przygotown do swiat .
19 grudnia 2013 13:53
alinka1339

Dla mnie zas to drugie swieta w DE . Po pierwszym razie zarzekelam sie , ze juz wiecej na swieta nie pojade do DE, ale wyszlo odwrotnie. Dobrze , ze w domu PDP nie ma specjalnych przygotown do swiat .

Dla nas to lepiej,że Niemcy nie celebrują świąt,jest nam mniej przykro...
19 grudnia 2013 14:08
gosiula1622

Wigilią się nie przejmuj, ja w ubiegłym roku miałam full wypas, wołowina duszona w winie, którą potem jadłysmy przez 3 dni, bo taki u nich zwyczaj hahaha