Czy ty masz zamiar sama do Izraela jechać? Jaki miesiąc cię interesuje?
Czy ty masz zamiar sama do Izraela jechać? Jaki miesiąc cię interesuje?
Ooo - to może powiesz mi jak to jest z odprawą online. Też tak się odprawiałaś? Ja lecę z easyjet do Maroka, odprawię się online, ale nie wiem co dalej. Normalnie na lotnisku jest kolejka, nadaje się bagaż, później odprawa osobista. Czy też na odwrót - nie pamiętam już. Ale jak już jest się odprawionym w Internecie, to gdzie się idzie i co się robi?
Myślałam o jesieni,bo nie wiem czy latem wytrzymam upały.Oczywiście jadę sama,i chętnie zabiorę koleżankę,np.Ciebie :)
Ja bede teraz spedzala pierwszy raz wiec doswiadczenia nie mam ,ale juz staram się dziadka troche podpytac czy sie cieszy na swieta i jak je spedzal wczesniej.Ma 2 corki,ale tylko z jedna 3ma kontakt,corka 63 lata mieszka z 4 kotami i przyjaciolka:)Dziadek powiedzial ze moze pojedzie na godzine do Roswity w wigilie i chyba niczego wiecej nie powinnam sie spodziewac po tym co teraz czytam,nie wiem czy ja tez pojade czy bede pilnowac mieszkania:)i co w ogole mam przygtowac ale chcialabym choc namiastke swiat miec tutaj:)
Ja bede teraz spedzala pierwszy raz wiec doswiadczenia nie mam ,ale juz staram się dziadka troche podpytac czy sie cieszy na swieta i jak je spedzal wczesniej.Ma 2 corki,ale tylko z jedna 3ma kontakt,corka 63 lata mieszka z 4 kotami i przyjaciolka:)Dziadek powiedzial ze moze pojedzie na godzine do Roswity w wigilie i chyba niczego wiecej nie powinnam sie spodziewac po tym co teraz czytam,nie wiem czy ja tez pojade czy bede pilnowac mieszkania:)i co w ogole mam przygtowac ale chcialabym choc namiastke swiat miec tutaj:)
Namiastke...a własciwie to co najważniejsze zawsze mi Man przysyłał :) Opłatek...zwyczaj w DE zupelnie nieznany. Kiedy spedzałam swoj pierwszy raz to położyłam na talerzyku pod obrusem siano (wczesniej trawe zerwałam i wysuszyłam zanim przykrył ją śnieg) .Rodzina pani Dankę podawała sobie z rąk do rąk i podziwiali że taki delikatny, biały i z obrazkami. Potem podzieliłam sie z nimi tym opłatkiem . Nie wiedziałm jak skladać życzenia bo niemiecki lichutki, więc wyumiałąm sie po niemiecku "pokoj i dobro" a oni też to samo powtarzali. Pani Danke miała lzy w oczach, córka wzruszona jej mąz gdzies uciekał wzrokiem. też był poruszony. Potem powiedzieli że to piękny polski zwyczaj. A potem usiadłam do organów i było koledowanie :) Po polsku i niemiecku. I wsolna dla obu narodowosci "Cicha noc". A jednak ...nie było jak w domu...chociaz miło.
No teraz to i ja sie wzruszylam i kapolka z oka poleciala po policzku-ehhhhhhhhh,ide zapalic,ja to sie zaraz rozklejam jak czytam takie nasze historie.
O to super,to zgadajmy się lepiej,ja chetnie ciebie na prom zabiorę i zobaczymy nie tylko Izrael ;)
Pierwsz swieta -Spaghetti ,drugie -bylam sama z podopiecznym -nie napracowalam sie ,nie "ucztuje "tak prawdziwie po polsku.Trzecie -tak jak u wszystkich "prawie nic".Czwartych -nie bedzie w DE.Postanowienie noworoczne:Swieta tylko w domu.
Ja będę pierwszy raz spędzac z PDP i jest mi trochę dziwnie,mojej babci też bo to jej pierwsze święta z opiekunką i sama nie wie jak to będzie.Rodzina to sami prawnicy,sędziowie i bisnesmani....Podejrzewam,że oleją babcię...
Ja też postanowiłam, że święta tylko w domu a co pokaże czas zobaczymy? Przez ostatni przedłużony pobyt w DE mogą wszystkie moje plany się pokrzyżować :((
Pewnie bedzie obiad w PIEKNEJ RESTAURANCJI Z PIEKNA UBIKANCJA i po swietach:(
Ja też postanowiłam, że święta tylko w domu a co pokaże czas zobaczymy? Przez ostatni przedłużony pobyt w DE mogą wszystkie moje plany się pokrzyżować :((