Płaca dla opiekunki w PL

15 września 2014 09:01
ja mam płatne za 30 dni a jak jest miesiąc, który ma 31 dni to dodatkowo za 31-wszy dzień
15 września 2014 09:05
thira

Witam wszystkie opiekunki mam pytanie jak się wylicza dniówkę gdy miesiąc ma 31 dni? mnie kwotę wynagrodzenia podzielono przez 31 dni, a to daje miesięczne wynagrodzenie dużo mniejsze niż w umowie, chyba coś jest nie tak

Pracowałam z dwoma agencjami dotychczas.Jedna policzyła tak jak Tobie ,a druga jak wypadło 31 dni to po prostu dodala mi jedna dniówkę a także podwójnie za kazdy dzien swiąteczny. 
15 września 2014 09:18
thira

Witam wszystkie opiekunki mam pytanie jak się wylicza dniówkę gdy miesiąc ma 31 dni? mnie kwotę wynagrodzenia podzielono przez 31 dni, a to daje miesięczne wynagrodzenie dużo mniejsze niż w umowie, chyba coś jest nie tak

ja mam stawkę dzienną mnożoną przez ilość dni przepracowanych 

Przykładowo :

30 dni x 40 e
31 dni x 40 e

15 września 2014 09:24
Bieto co sądzisz jak mnie potraktowali
15 września 2014 09:26
thira

no to zgołoś to do nich
15 września 2014 09:38
thira

tak jak wcześniej napisała agamor : zgłosić do firmy, grzecznie prosząc o wyjaśnienie 
15 września 2014 09:45
Ja mam wynagrodzenie stałe - najniższą krajową - tak samo co miesiąc plus dieta na każdy dzień.
15 września 2014 10:07
Tak też zrobiłam poprosiłam o wyjaśnienie, ale niegrzecznie, już mi puszczają nerwy do tej pory nie mam umowy przysyłają mi nie podpisane przez nich umowy już mam takie trzy
15 września 2014 10:21
Nie wiem czy wszystkie firmy tak przeliczają, pewnie nie, bo jeśli ktos ma stała dniowke kazdego miesiąca to super.
Niestety bywają takie firmy które naliczajac dniowke a tym samym calą wyplate za przepracowane dni obliczaja wedlug kursu euro-i tak...jesli euro stoi wysoko to nasza dniowka się zmniejsza.
Wiem, ze to smieszne, ale wiedzą to dziewczyny te ktorym np wyplata sie nie zgadza a przy wyjasnieniach w biurze obija sie o ucho,najpierw euro sprzedają potem euro zamieniaja na zlotowki i takie gruszki na wierzbie wychodzą.
A wiem o tym dobrze bo wlaśnie w takiej wariackeij firmie pracowalam i bardzo dociekalam dlaczego jdnego miesiaca wyplata jest taka a innego inna.
15 września 2014 10:25
powinni płacić w euro, nie byłoby nieporozumień, ja bynajmniej tam, że zarabiam w euro
15 września 2014 10:27
agamor

powinni płacić w euro, nie byłoby nieporozumień, ja bynajmniej tam, że zarabiam w euro

No właśnie o to chodzi, że ta firma mi płaciła w euro, ale ile tego euro bylo to zależalo jaki byl kurs w danym momencie.Jak euro stało wysoko, to wyplaty było mniej:)
15 września 2014 10:30
Od jakiegoś czasu zmieniłam złotówki na wypłaty w euro. Rzeczywiście widzę w tym plus taki, że na koncie jest dokładnie taka suma w ero za jaką zgodziłam się przyjąć zlecenie. Nie ma niejasności i nieporozumień.
15 września 2014 10:31 / 1 osobie podoba się ten post
aldona

No właśnie o to chodzi, że ta firma mi płaciła w euro, ale ile tego euro bylo to zależalo jaki byl kurs w danym momencie.Jak euro stało wysoko, to wyplaty było mniej:)

nie rozumiem, jak jest np. 40 euro to 40, jak może być mniej?
15 września 2014 10:40
agamor

nie rozumiem, jak jest np. 40 euro to 40, jak może być mniej?

Masło maślane, wiem:)w tej firmie nie ma dniowek-kazde zlecenie jest za inną kwote,nie ma stalego wynagrodzenia.Jedno zlecenie jest z1 100 ,inne za 1050, jeszcze inne za 1200np.Jest dieta dzienna i reszta od podstawy.
I przykre to, ale nawet jak masz przepracowany pełny miesiąc to tej kwoty nie ma(księgowa tak to wyjasnia, że jestes bardziej zielona od żaby:):)
15 września 2014 11:09
Też nie rozumiem - jak jest wysoki kurs euro, to kasy powinno być więcej nie? Jak mamy te 40 euro w złotówkach dostawać, to powinno być tak, że mamy równowartość 40 euro w złotych. Jak euro stoi po 4,20, to z 40 euro powinniśmy dostać 168zł. Bo to chyba naliczają po kursie skupu, a nie sprzedaży?