Powitajki przy kawie 78

12 marca 2025 11:43 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Magdalenko,kontakt z pdp bardzo dobry,przyjeżdżam tutaj od września 2023,ale już nie wrócę . Pisałam wcześniej o tym,że kończę pracę jako opiekunka. Chcę właśnie odpoczywać,żyć jak zadowolona,jeszcze sprawna i aktywna emerytka :-). Może od czasu do czasu wyjadę gdzieś na skoczka,ale nie na dłużej niż 2-3 tygodnie. Do września na pewno nie. Możliwe,że w swoim mieście ,jeśli będę miała taką potrzebę ,dorobię sobie jako asystentka starszej pani. 3 godziny dziennie przez 5 dni w tygodniu,żeby się nie zasiedzieć i nie zesztywnieć,no i mieć jakiś "muß" :lol1:. Można dorobić od 1800-2000 miesięcznie (za 3 godz pracy),spać codziennie we własnym łóżku i mieć prawie cały jeszcze dzień dla siebie . Jak będzie,to się okaże 

Ciężko będzie Gusiu .Do tej pracy przyzwyczajamy się , a już do standardu życia tym bardziej . Ileż to razy przyrzekłam sobie, że to ostatni raz . Niestety nie byłam słowna .
Ostatni raz byłam rok temu i nie raz myślę jak tu pesel podrobić  bo zdrowie i siły są jeszcze wystarczające .
Nie zobaczysz kwitnących hortensji a budleja zapłacze za Tobą . Nigdy nie mów nigdy  
12 marca 2025 11:46 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dzień dobry odnalazłam się z przyczyny bardzo ważnej , brak słoneczka 
Wysiałam jednoroczne  , dosadzilam cebulki i teraz czekam na deszcz .
Zaraz pojadę rowerkiem do miasta rozejrzeć się co tam jeszcze można wyhaczyc . Jestem już na zakręcie prac wiosennych .Jeszcze tylko jedno okno zostało mi do  umycia i będzie schließlich  
Spokoju życzę 

Witaj Mleczko,już myślałam że Ciebie "nie usłyszę " przed moim wyjazdem,że ugrzęzłaś gdzieś w pracy . A Ty w ogrodzie ugrzęzłaś . Zazdroszczę Ci tego Twojego,ukwieconego,wiosennego ogrodu. Tutaj kupie jeszcze tylko kilka doniczek z wiosennymi kwiatkami,na stół tarasowy. Już mam "wizję". Póki co ,przyglądam się codziennie "mojej" Budlei Dawida, młode listki i pojawiające się nowe gałązki cieszą moje oczy . Żal,że nie zobaczę jak zakwitnie,poproszę córkę pdp o fotki . Już wiem,że po powrocie do domu ,pogrzebię się czasem w ogrodach moich przyjaciółek i mojego brata . Polubiłam tę pracę . Na pożegnanie chcę kupić podopiecznej jakiś kwiat,waham się pomiędzy różą a kamelią. Chciałabym,żeby na drugi rok coś jeszcze zakwitło ,takie kwitnące po mnie wspomnienie. Czy to dobry wybór ? A może podpowiesz mi coś ?
12 marca 2025 11:59 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Witaj Mleczko,już myślałam że Ciebie "nie usłyszę " przed moim wyjazdem,że ugrzęzłaś gdzieś w pracy . A Ty w ogrodzie ugrzęzłaś :-). Zazdroszczę Ci tego Twojego,ukwieconego,wiosennego ogrodu. Tutaj kupie jeszcze tylko kilka doniczek z wiosennymi kwiatkami,na stół tarasowy. Już mam "wizję":-). Póki co ,przyglądam się codziennie "mojej" Budlei Dawida, młode listki i pojawiające się nowe gałązki cieszą moje oczy . Żal,że nie zobaczę jak zakwitnie,poproszę córkę pdp o fotki :oczko:. Już wiem,że po powrocie do domu ,pogrzebię się czasem w ogrodach moich przyjaciółek i mojego brata . Polubiłam tę pracę . Na pożegnanie chcę kupić podopiecznej jakiś kwiat,waham się pomiędzy różą a kamelią. Chciałabym,żeby na drugi rok coś jeszcze zakwitło ,takie kwitnące po mnie wspomnienie:oczko:. Czy to dobry wybór ? A może podpowiesz mi coś ?

Pewnie Twojej podopiecznej będzie obojętne co pozostanie po Tobie w ogrodzie , nie wiadomo jak długo będzie pamiętała o opiekunce . Gusiu tyle przewalilam w tej robocie demencji......

Tel mi się rozładował,potem dopiszę 
12 marca 2025 12:03 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ciężko będzie Gusiu .Do tej pracy przyzwyczajamy się , a już do standardu życia tym bardziej . Ileż to razy przyrzekłam sobie, że to ostatni raz . Niestety nie byłam słowna .
Ostatni raz byłam rok temu i nie raz myślę jak tu pesel podrobić :-) bo zdrowie i siły są jeszcze wystarczające .
Nie zobaczysz kwitnących hortensji a budleja zapłacze za Tobą . Nigdy nie mów nigdy :-) 

Za budleją ja  już płaczę . I za hortensjami też ,młode zielone listki cieszą oczy . Nie mówię ,że już "nigdy". Jeśli będą kogoś potrzebowali,na krótko,na zastępstwo albo "przetrwanie" zanim nową opiekunka przyjedzie,zawsze chętnie wrócę ,o ile nie będzie to okres Bożego Narodzenia . Ale nie za szybko. Muszę odpocząć . Zmęczona jestem tym turnusem. Bardziej psychicznie niż fizycznie . Ale fizycznej pracy też przybyło ,i to tej mało przyjemnej. Jeszcze jakiś czas temu nie wyobrażałam sobie,że mogłabym się zajmować rzeczami,które nie pachną i do przyjemnych nie należą . Okazuje się,że mogę . Na początku było naprawdę ciężko,często ze łzami w oczach i na bezdechu,widząc jednak,jak pdp,która bardzo lubię ,takie sytuacje stresują ,jak czuje się bezradna i zależna od innych,jak Ją to upokarza,jakoś się przełamałam. Teraz wróci opiekunka,która już była tutaj . Od maja szukają kogoś nowego. Nie proponuje nikomu z forum przyjazdu ,miejsce jest trudne,specyficzne ,wymaga naprawdę wielkiej empatii i cierpliwości. Nie mówię,że Forumki tych cech nie mają ,ale jak czytam,to każda ma konkretne oczekiwania,uregulowany dzień,konkrety. Tutaj tak nie ma. Nie chodzi o to,że jakieś wielkie oczekiwania co do opiekunek,chodzi o styl życia podopiecznej,o Jej priorytety. Teraz dochodzą jeszcze coraz większe problemy z mobilnością seniorki,nie będzie łatwo znaleźć kogoś ,kto dłużej tutaj miejsce zagrzeje 
12 marca 2025 12:05 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Pewnie Twojej podopiecznej będzie obojętne co pozostanie po Tobie w ogrodzie , nie wiadomo jak długo będzie pamiętała o opiekunce . Gusiu tyle przewalilam w tej robocie demencji......

Tel mi się rozładował,potem dopiszę 

Zdaję sobie z tego sprawę ,ale mam taką,jak to się ładnie mówi ,wewnętrzną potrzebę . Chyba robię to bardziej dla siebie,niż dla Niej 
12 marca 2025 16:27 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Zdaję sobie z tego sprawę ,ale mam taką,jak to się ładnie mówi ,wewnętrzną potrzebę :-). Chyba robię to bardziej dla siebie,niż dla Niej :oczko:

Lorbeerkirschen kup . To piękny zimozielony krzew , który nie wymaga ani okrywania na zimę ani specjalnej troski latem 
Kwitnie na biało .Kwiatki nie są jakieś wyjątkowe ale krzew rośnie dość szybko i jest ozdobą każdego ogrodu 

12 marca 2025 16:38 / 4 osobom podoba się ten post
A gdzie Tina %%%% ? Co mam zrobić , może mi doradzisz  vco zrobić ze spamem w komórce 
Dobrze, że moje życie już spokojne i nie muszę biegać do telefonu na każdy dzwonek 
No szlag mnie trafi chyba ,  nie chce już paneli ani zmiany ogrzewania 
 Okna też już mam ale chyba je powybijam  jak mi zaproponują okazyjna cenę na nowe .Co tam widzę to blokuje , już nie mam pomysłu oprócz wywalenia telefonu do kosza . 

12 marca 2025 19:45 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

A gdzie Tina %%%% ? Co mam zrobić , może mi doradzisz :-) vco zrobić ze spamem w komórce 
Dobrze, że moje życie już spokojne i nie muszę biegać do telefonu na każdy dzwonek 
No szlag mnie trafi chyba ,  nie chce już paneli ani zmiany ogrzewania 
 Okna też już mam ale chyba je powybijam  jak mi zaproponują okazyjna cenę na nowe .Co tam widzę to blokuje , już nie mam pomysłu oprócz wywalenia telefonu do kosza . :lol3:

12 marca 2025 20:04 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tu masz instrukcje 
https://www.instalki.pl/news/software/jak-pozbyc-sie-telemarketerow-sprawdzony-sposob-na-telefoniczny-spam/

Dziękuję OMNIBUSIE  Będę próbowała .
13 marca 2025 07:03 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry opiekunowo wszystkim spokojnego i miłego dnia 
13 marca 2025 07:26 / 4 osobom podoba się ten post
Witam się i ja udanego dnia i choć on 13 to nam nie przeszkadza bo czwartkowy dzionek jest przed piątkiem przecie a potem już z górki  o tym dobrze wiecie.
13 marca 2025 08:03 / 3 osobom podoba się ten post
Babka

Witam się i ja udanego dnia i choć on 13 to nam nie przeszkadza bo czwartkowy dzionek jest przed piątkiem przecie a potem już z górki  o tym dobrze wiecie.:aniolki:

Nie ma to jak łyżka  optymizmu z rana .

Dzień dobry u mnie też czwartek i to w dodatku deszczowy. Czuję się jak rybka w wodzie, taka pogoda to dla mnie miód :lol3
Wprawdzie plany  poszły w dina dał , nic to nie oznacza, bo mam plan awaryjny.
Dobrego dnia 
13 marca 2025 08:10 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Za oknem pochmurno ale mimo to bez deszczu jeszcze. 😁 Na 11 mam fryzjera bo straszydło że mnie, że aż sama się swojego odbicia w lustrze boje. 😜🙈🤣. 
Dziś w końcu przyjedzie dluuuugo oczekiwana moja wymarzona kanapa do salonu bo ten kolor, który ja wybrałam trzeba było właśnie długo czekać. 
Mam nadzieję, że będzie jako tako wyglądać i że będzie wygodna.  😜😁🫣 
Dziś jeszcze na 17 przychodzą do nas goście nasi przyjaciele małżeństwo Anna i Artur. Zupa gulaszowa już pyrka, salatka z makaronem już też się przegryza w lodówce.
Ciasto kupię gotowe u nas w cukierni bo nie mam werwy do pieczenia dziś. Resztę przygotuje po powrocie od fryzjera. 
Spokojnego dnia opiekunowo i jak najmniej stresu. 
13 marca 2025 09:43 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry w czwartek 13-stego. Jest taka piosenka 13 -stego nawet w grudniu jest wiosna ...... U mnie za oknem niestety deszcz ale może potem się wypogodzi bo dziś mam wolny dzień do 16,00 i mogłabym gdzieś pojechać na rowerku .Na razie siedzę w domu.Dziś są też popularne imieniny Krystyny i Bożeny więc z tej okazji wszystkim Krysiom i Bożenom wszystkiego najlepszego wysyłam bo ucieknie😆
13 marca 2025 09:44 / 1 osobie podoba się ten post