Powitajki przy kawie 78

13 marca 2025 09:54 / 1 osobie podoba się ten post
Wyobraźcie sobie,że u mnie też czwartek ,jeszcze pochmurny jak u Dusi,potem zapowiedzieli deszcz,jak u Mleczko. Witam Opiekunkowo ☀️. Może zdążę przed deszczem na zakupy wyskoczyć . Wczoraj pdp była jakaś smutna,wyglądała na nieszczęśliwą,nie chciałam Jej samej zostawiać w domu. Wózek znów odmówił posłuszeństwa. To już denerwujące się stało,częste awarie,nie mogę mu zaufać ,wychodzimy "na prądzie" a nigdy nie wiem czy na zwykłym pchaniu się nie skończy . Zadzwoniłam do Sanitätshausu i ubłagałam,żeby ktoś na cito do nas zajrzał ,inaczej zmienniczka byłaby uziemiona z pdp w domu,aż do przyjazdu córki ,a Ona przyjedzie dopiero w przyszły weekend .Udało się ,wysłuchali mojego miauczenia,dzisiaj przywiozą nowy rollstuhl . Mam nadzieję ,że trafi się lepszy,bezawaryjny egzemplarz . Na jutro umówiłam też ogrodnika. Nowy chłopak ,ciemnoskóry,nawet bardzo,ale profi Gärtner,to pokażę mu co ,gdzie i jak. No z tym "jak", to trochę przesadziłam . Wyhaczyłam go,kiedy po sąsiedzku w IKK pracował . Po godzinach dorabia sobie prywatnie. Poprzedni pan ,Polak,pracował tutaj od 20 lat i odszedł na emeryturę. Tak jak i mnie,zachciało mu się odpoczywać 
Jutro wieczorem przyjedzie zmienniczka,wczoraj dzwoniła ,a ja też jutro się dowiem,o której bus po mnie w sobotę przyjedzie . Pojadę z małą ,mazurską firmą z Lidzbarka Warmińskiego . Z nimi też przyjechałam . Ważne ,że kierowcy uważni na drodze,bez głośnej muzy przez całą drogę,bawienia się telefonami i bez przesiadek,prosto do domu. Jedna waliza już zapakowana,dzisiaj zajmę się następną. Jutro rano wyduszuję jeszcze pdp,żeby zmienniczka nie musiała tego z marszu robić ,trochę czasu i gimnastyki to wymaga. Myślałam o tym,żeby przygotować obiad na sobotę ,ale nie wiem co zmienniczka lubi i...zwyczajnie nie chce mi się . Nie jestem wredna,po prostu Ona w sobotę zaczyna pracę ,ja jeszcze do południa będę na pewno,zdąży pójść spokojnie na zakupy i ugotować to,co sama lubi. A poza tym,na mnie nigdy obiad nie czekał ,więc sumienie mam czyste . Czas budzić seniorkę ,o 11:30 przyjdzie fizjo na drenaż limfatyczny,to po śniadaniu zdąży jeszcze Pedepcia chwilę odpocząć .
Przyjemnego i spokojnego dnia życzę 
13 marca 2025 10:46 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dziękuję OMNIBUSIE :-) Będę próbowała .

Ha, ha, ha :) Tak szybko się nie wymigasz. Liczę na rewanż, bo hortensja i budleja wkurzają mnie swoim rozwojem i muszę je przyciąć bardzo profesjonalnie :) Potem wrzuce foty bo dzis akurat pracuje stacjonarnie. Poza tym czosnek niedzwiedzi chce mnie zgwałcic, tak się rozrósł w ogrodzie, ale sama sobie z tym poradzą- słoiki juz czekają :) 
Od razu dzien dobry forum :) Bywam sporadycznie , taka robota , ale pamiętam o was. Potem pokażę co na wiosnę w Zurychu się dzieje, a dzis normalnie wszystko po deszczach wybuchło. Zielen znaczy :). Dla Babki tez mam radę odnosnie glosnego TV(wieczorem napisze) no i tym co obchodzą dzis imieniny- wszystkiego najlepszego :
13 marca 2025 11:04 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Ha, ha, ha :) Tak szybko się nie wymigasz. Liczę na rewanż, bo hortensja i budleja wkurzają mnie swoim rozwojem i muszę je przyciąć bardzo profesjonalnie :) Potem wrzuce foty bo dzis akurat pracuje stacjonarnie. Poza tym czosnek niedzwiedzi chce mnie zgwałcic, tak się rozrósł w ogrodzie, ale sama sobie z tym poradzą- słoiki juz czekają :) 
Od razu dzien dobry forum :) Bywam sporadycznie , taka robota , ale pamiętam o was. Potem pokażę co na wiosnę w Zurychu się dzieje, a dzis normalnie wszystko po deszczach wybuchło. Zielen znaczy :). Dla Babki tez mam radę odnosnie glosnego TV(wieczorem napisze) no i tym co obchodzą dzis imieniny- wszystkiego najlepszego :

"Moja" budleja,przycięta wg wskazówek Mleczko,żyje i ma się dobrze . Hortensje jeszcze nie przycięte,też muszę naszą ekspertkę podpytać,jak o nie zadbać na wiosnę . Może zdążę przed wyjazdem.
Jak robisz czosnek niedźwiedzi do słoików,tylko sól czy coś jeszcze? Lubię świeżo zebrany na kromce chleba z masłem solonym,najlepiej tym President .
Życzenia imieninowe,o ile dobrze pamiętam,chyba w lipcu ,jak moja przyjaciółka przyjmujesz,czy coś mi się pokręciło ?
13 marca 2025 11:40 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Chętnie też skorzystam z rady jeśli chodzi o głośne słuchanie jeśli mozna
13 marca 2025 11:49 / 4 osobom podoba się ten post
creyzy

Chętnie też skorzystam z rady jeśli chodzi o głośne słuchanie jeśli mozna

U mojej pdp też tv bardzo głośno. Kiedy jestem zajęta,nie przeszkadza mi to za bardzo. Wieczorem,jeśli nie oglądamy wspólnie czegoś,co i mnie zainteresuje,siedzę sobie w innym kącie salonu ze słuchawkami w uszach,zajmuje swoimi sprawami i mam Pedepcię na oku
13 marca 2025 11:54 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Jaka rada niechaj szybko opowiada........słchawek babka nie chce wszak ona dobrze słyszy .....jedynie zatyczki i już jestem w ciszy..
13 marca 2025 13:14 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

U mojej pdp też tv bardzo głośno. Kiedy jestem zajęta,nie przeszkadza mi to za bardzo. Wieczorem,jeśli nie oglądamy wspólnie czegoś,co i mnie zainteresuje,siedzę sobie w innym kącie salonu ze słuchawkami w uszach,zajmuje swoimi sprawami i mam Pedepcię na oku:oczko:

Może raczej podkręcić aparat słuchowy u podopiecznej 
Bo po co jej obraz bez głosu? Nigdy nie śmiałam uciszyć komuś tv najwyżej powiedziałam, że nici ze wspólnego oglądania . Zegarek to podkrecalam jak czas był przeholowany a i pilota podkładałam innego, żeby zakłócić przeskakiwanie z kanału na kanał . Potrzeba matką wynalazków .
13 marca 2025 13:21 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

"Moja" budleja,przycięta wg wskazówek Mleczko,żyje i ma się dobrze :radosc:. Hortensje jeszcze nie przycięte,też muszę naszą ekspertkę podpytać,jak o nie zadbać na wiosnę . Może zdążę przed wyjazdem.
Jak robisz czosnek niedźwiedzi do słoików,tylko sól czy coś jeszcze? Lubię świeżo zebrany na kromce chleba z masłem solonym,najlepiej tym President :oczko:.
Życzenia imieninowe,o ile dobrze pamiętam,chyba w lipcu ,jak moja przyjaciółka przyjmujesz,czy coś mi się pokręciło ?

Jeśli zdarzy wypuścić chociaż jeden listek to już będę w domu co i jak przyciąć . Ze zdjęcia nie potrafię poznać . Te ogrodowe mają pędy proste od nasady do samej góry 
Tych nie przycinaj , dopiero można to zrobić jak już wiesz, że są suche .

Bukietowe mają pędy z bocznymi odrostami i te można ciąć .
13 marca 2025 13:28 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

"Moja" budleja,przycięta wg wskazówek Mleczko,żyje i ma się dobrze :radosc:. Hortensje jeszcze nie przycięte,też muszę naszą ekspertkę podpytać,jak o nie zadbać na wiosnę . Może zdążę przed wyjazdem.
Jak robisz czosnek niedźwiedzi do słoików,tylko sól czy coś jeszcze? Lubię świeżo zebrany na kromce chleba z masłem solonym,najlepiej tym President :oczko:.

W Niemczech czosnek niedźwiedzi nie jest tak popularny jak w Austrii. Tam robiliśmy oliwę smakową , do miesa , do jajecznicy do twarogu .Robiliśmy też pesto do słoiczków oczywiście pesto z dodatkami tak jak z bazylii. 
13 marca 2025 13:28 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Może raczej podkręcić aparat słuchowy u podopiecznej 
Bo po co jej obraz bez głosu? Nigdy nie śmiałam uciszyć komuś tv najwyżej powiedziałam, że nici ze wspólnego oglądania . Zegarek to podkrecalam jak czas był przeholowany a i pilota podkładałam innego, żeby zakłócić przeskakiwanie z kanału na kanał . Potrzeba matką wynalazków .

Podopieczna nie ma aparatu słuchowego ,słuch ma nawet dobry,ale kiedy ogląda swoje ulubione stare krimi,na BR czy MDR,gdzie często mówią "platą ",to lubi jak głośno,bo lepiej rozumie . Tak przynajmniej mówi . Pilota obsługuję ja . Pedepci mylą się strony,zamiast głośniej czy ciszej,naciska strzałkę zmiany programów i...bida,wrócić nie potrafi. Wiem co lubi oglądać ,wyszukuję programy czy filmy i przełączam. To,niestety,jedyne Jej ulubione zajęcie ,oglądanie telewizji ,po za wyjściami do lokali roznistych . Ja najczęściej kręcę się po chacie szukając zajęcia ,kiedy Ona ogląda telewizję ,więc nie przeszkadza mi to,jak jest głośność ustawiona . Jej dom,Jej telewizor,Jej prawo słuchać i oglądać to co chce,i jak chce .
13 marca 2025 13:35 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

W Zurychu pewnie będą wróżby z dymu 

Budleja tak jak perz, rośnie i rośnie . Nie patrz jak tniesz .tnij tak , jaki kształt chcesz osiągnąć . Może być kopułka moze być prostokąt 
Budleja jak budleja , ale te motyle to cudne.
13 marca 2025 14:13 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Podopieczna nie ma aparatu słuchowego ,słuch ma nawet dobry,ale kiedy ogląda swoje ulubione stare krimi,na BR czy MDR,gdzie często mówią "platą ",to lubi jak głośno,bo lepiej rozumie . Tak przynajmniej mówi . Pilota obsługuję ja :-). Pedepci mylą się strony,zamiast głośniej czy ciszej,naciska strzałkę zmiany programów i...bida,wrócić nie potrafi. Wiem co lubi oglądać ,wyszukuję programy czy filmy i przełączam. To,niestety,jedyne Jej ulubione zajęcie ,oglądanie telewizji :-(,po za wyjściami do lokali roznistych :-). Ja najczęściej kręcę się po chacie szukając zajęcia ,kiedy Ona ogląda telewizję ,więc nie przeszkadza mi to,jak jest głośność ustawiona . Jej dom,Jej telewizor,Jej prawo słuchać i oglądać to co chce,i jak chce .

Gusiu mnie tez nie przeszkasza jej dom jej sprawa ale do 2 ej w nocy na cały głos i z głosnikami ...to chyba manekin przetrzyma albo i nie.
13 marca 2025 14:16 / 1 osobie podoba się ten post
Babka

Gusiu mnie tez nie przeszkasza jej dom jej sprawa ale do 2 ej w nocy na cały głos i z głosnikami ...to chyba manekin przetrzyma albo i nie.

Ja na pewno bym nie przetrzymała 
13 marca 2025 14:37 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Ja na pewno bym nie przetrzymała :lol1:

Moja mała ty byś nie wytrzymała ..jednak babka juz nie fika wyłączyłam jej głośnika.....sobie zapodam stopery będzie cicho do cholery....ona sypia do 11 a mnie tutaj kogut budzi więc zapędy babki studzi.Każdy inny zegar ma mam i JA.
13 marca 2025 18:35 / 1 osobie podoba się ten post
Dobry wieczór Ja z wielką prośbą do koleżanki Gusia 29 Czy mogłabym prosić o nazwę busa który obsługuje twoje regiony Mam koleżankę która chce jechać do Barczewa i szuka przewoźnika. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam