Powitajki przy kawie 78

12 lutego 2025 05:14 / 5 osobom podoba się ten post
Doberek Opiekunkowo oczywiście z łóżkowego pokładu.Kawa pachnie i nęci,ale najpierw zjadłam banana,żeby nie pić na pusty żołądek. Wczoraj mimo wolnego dnia miałam wieczorem psychiczny Armagedon.Był brat i siostra Seniorki i próbowali Jej wytłumaczyć konieczność mojej tu obecności.Nawet(rany Julek!) postraszyli Ją Heimem.Na wiele to się nie zdało,bo siedziała zawzięta że wzrokiem bazyliszka.Mili byli dla mnie,trochę porozmawialiśmy,xhoć niestety używali najczęściej bawarskiego dialektu i wtedy mogłam sobie tylko westchnąć w duchu i powiedzieć-ich verstehe nur Bahnhoff...
12 lutego 2025 06:08 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Głupie sny mnie zerwały🫣🙈 i teraz już raczej nie usnę. Już środa dziś a mnie  się coś pokręciło i za nic nie mogłam sobie przypomnieć jaki dzień tygodnia. 
Maluda pewnie jesteś pierwsza opiekunka i seniorka sobie nie może uzmysłowić tego. Jak nie lubi ludzi i jestem typem samotnika to Haim jej nie pomoże. Już tak ma albo się przyzwyczai albo z każda zmiana będzie coraz gorzej. 
Luke dużo zdrówka bo to najważniejsze. Nie martw się na zapas będzie dobrze. 
U mnie na szteli bez zmian. Seniorka coraz gorzej znosi każdy dzień . Wszyscy przygnębioni i mnie się ten stan tutaj udziela. 😥
Wszystkim dobrego dnia. 
12 lutego 2025 06:27 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dzień dobry. :chaplin::chaplin: Głupie sny mnie zerwały🫣🙈 i teraz już raczej nie usnę. Już środa dziś a mnie  się coś pokręciło i za nic nie mogłam sobie przypomnieć jaki dzień tygodnia. 
Maluda pewnie jesteś pierwsza opiekunka i seniorka sobie nie może uzmysłowić tego. Jak nie lubi ludzi i jestem typem samotnika to Haim jej nie pomoże. Już tak ma albo się przyzwyczai albo z każda zmiana będzie coraz gorzej. 
Luke dużo zdrówka bo to najważniejsze. Nie martw się na zapas będzie dobrze. 
U mnie na szteli bez zmian. Seniorka coraz gorzej znosi każdy dzień . Wszyscy przygnębioni i mnie się ten stan tutaj udziela. 😥
Wszystkim dobrego dnia. 

Masz rację,jestem pierwsza i traktuje mnie jak intruza.Nie dziwi mnie to,choć przyznam szczerze, trudno jest. Oby tylko gorzej nie było. Wczoraj neurolog dołożył Jej leki...
12 lutego 2025 06:31 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

Masz rację,jestem pierwsza i traktuje mnie jak intruza.Nie dziwi mnie to,choć przyznam szczerze, trudno jest. Oby tylko gorzej nie było. Wczoraj neurolog dołożył Jej leki...

Rób swoje i tylko tyle. Jak najmniej kontai. Są podopieczni, że im nikt nie pasuje i niestety Kolejne  panie nie będą też miały lekko. Wrzuć na luz. Ślubu z nią nie masz.  Najwyżej podziękujesz za współpracę. Będą się zmieniać to rzeczywiście wyląduje w Haimie. Tam nie będzie dyskutować. 
12 lutego 2025 06:58 / 6 osobom podoba się ten post
Witam środowo
Środa minie - tydzień zginie
Miłego dnia wszystkim
12 lutego 2025 07:53 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry pisze z pozycji poziomej ,wyleguje się bezczelnie . Za oknem widzę biały dach co oznacza, że ktoś  na mnie zagiął parol .Dam sobie rade pod pierzynką.
Dobrego pogodnego dnia 
12 lutego 2025 07:58 / 5 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie wszystkich 😊😊Miłego dnia życzę spokojnego szybko mijającego dla pracujących uśmiechniętego dla wszystkich No i zdrówka dla wszystkich Dziś księżyc w pelni od pojutrze wszystkie seniorzy seniorki mają być ja aniolkifajnie:
12 lutego 2025 09:07 / 5 osobom podoba się ten post
Dzien dobry. Z samego rańca juz nas tu więcej - to dobrze :)
Wrzucę swoje trzy grosze pracy z osobami z otępieniem, bądz inaczej reagujących, z powodu zaburzen kognitywnych na swiat zewnętrzny- czyli docierające bodżce . A różnie z tym bywa. Przy otępieniu , zwlaszcza początkowym - to jest obawa przed całkowitą utratą  kontaktu z rzeczywstością i strach przed tym, że ktos odbierze takiemu czlowiekowi sprawczość. Ból potrafi czasem całkiem zmienic perspektywę. Więc przy kawie tak szybciutko- u mnie w pracy też się stykam i to na codzien z takimi zachowaniami. Co jest istotne - chorzy ludzie odbijają jak lustro jakies niepasujące zachowania opiekuna, prowadzącego. Łatwo sie w tym pogubic, bo są takim czułym radarem i reakcje są często przerysowane ale.....Ze strony opiekunów to jest dobra okazja do introspekcji, która jest bardzo pomocną metodą w rozeznaniu się we własnych emocjach i polapaniu się dlaczego tak się reaguje a nie inaczej.
Przykłady co moze dzialac a co nie i dlaczego postaram się podac wieczorem i przetłumaczyc z polskiego na nasze.
U nas w pracy w rozmowach zawodowych od razu dobijamy do brzegu , lub walimy prosto z mostu - tak , że "zwischen den Blumen " - pózniej :) 
Spokojnego dnia przede wszystkim :) 

12 lutego 2025 09:21 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dzien dobry. Z samego rańca juz nas tu więcej - to dobrze :)
Wrzucę swoje trzy grosze pracy z osobami z otępieniem, bądz inaczej reagujących, z powodu zaburzen kognitywnych na swiat zewnętrzny- czyli docierające bodżce . A różnie z tym bywa. Przy otępieniu , zwlaszcza początkowym - to jest obawa przed całkowitą utratą  kontaktu z rzeczywstością i strach przed tym, że ktos odbierze takiemu czlowiekowi sprawczość. Ból potrafi czasem całkiem zmienic perspektywę. Więc przy kawie tak szybciutko- u mnie w pracy też się stykam i to na codzien z takimi zachowaniami. Co jest istotne - chorzy ludzie odbijają jak lustro jakies niepasujące zachowania opiekuna, prowadzącego. Łatwo sie w tym pogubic, bo są takim czułym radarem i reakcje są często przerysowane ale.....Ze strony opiekunów to jest dobra okazja do introspekcji, która jest bardzo pomocną metodą w rozeznaniu się we własnych emocjach i polapaniu się dlaczego tak się reaguje a nie inaczej.
Przykłady co moze dzialac a co nie i dlaczego postaram się podac wieczorem i przetłumaczyc z polskiego na nasze.
U nas w pracy w rozmowach zawodowych od razu dobijamy do brzegu , lub walimy prosto z mostu - tak , że "zwischen den Blumen " - pózniej :) 
Spokojnego dnia przede wszystkim :) 

Jutro mnie ni ma  szychte mam 

12 lutego 2025 09:27 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Jutro mnie ni ma :-) szychte mam 

Pewnie masz jakąs przerwę na kawę 
12 lutego 2025 09:28 / 2 osobom podoba się ten post
Raz mam ,raz nie mam 
12 lutego 2025 09:30 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry,środa minie,może przeziębienie też jak tydzień zginie? Już jest ze mną dużo lepiej ,nos można porządnie wydmuchać ,a ten,kto miał zapchany ,wie o czym mówię . Co za ulga!. Już nie chodzę z rozdziawioną buzią,mogę normalnie oddychać ,no i przede wszystkim,głowa przestała boleć ,od razu jakaś lżejsza się zrobiła. Da się żyć ! Pdp też lepiej,ale ma jeszcze ataki kaszlu,papierosami sobie nie pomaga,ale co ja mogę ? Szkoda śliny i czasu na tłumaczenie. Tak więc ciągniemy ten wózek ,bez wspomagania się elektryą jedynie tabsami,sprayami i herbatkami. Pdp nacieram jeszcze końskim balsamem,siebie nie,bo nie lubię zapachu ani jak się kleję,gdyby jeszcze było do kogo się przykleić . Córka pdp chciała już w piątek przyjechać ,ale ustaliłyśmy,że przyjedzie w niedzielę i zostanie do środy włącznie . Może już wydobrzeję całkiem i będę mogła jakoś fajnie te wolne wykorzystać . Chcę wyskoczyć do Bonn,odwiedzić znajomych. Zobaczymy co czas przyniesie . Życzę wszystkim dobrego,spokojnego dnia . I zdrowia też 
12 lutego 2025 09:40 / 4 osobom podoba się ten post
Witam i ja .U nas wczoraj padał deszcz i teraz też jest jeszcze mookro.My już po śniadanku i sprzátanku .Seniorka leży na sofie i dyryguje jej telewizor. Teraz chwilkę popiszę i pomału trzeba szykować obiad. Moja seniorka zaczyna pokazywać mi różki czyli nie chce mnie słuchać aby umyć zęby albo jezdzić na roweże stacjonarnym,zaraz po śniadaniu siada na kanapę i się kładzie aby spać. Natomiast wieczorem jak mówię że idziemy się myć i do łóżka to wtedy dopiero pije je jeśli jest coś pod ręką robi wszystko aby opóźnić pójście do łóżka.Dlatego cieszę się że pojutrze wszyscy seniorzy mają być jak aniołki Miłego i spokojnego dzionka wszystkim

12 lutego 2025 09:45 / 5 osobom podoba się ten post
Maluda

Nincia, od 8 mej do 16 tej. 

Maluda moja seniorka wychodzi z domu o7,20 a przyjeżdża tak po 16,20. Dwa dni w tygodniu ma przedszkole ale co tam robią to nie wiem bo ona nie pamięta ma demencję i bardzo mało mówi i tak na odoczepne. Muszę zapytać córki.
12 lutego 2025 11:12 / 4 osobom podoba się ten post
nincia

Witam i ja:chaplin: .U nas wczoraj padał deszcz i teraz też jest jeszcze mookro.My już po śniadanku i sprzátanku .Seniorka leży na sofie i dyryguje jej telewizor. Teraz chwilkę popiszę i pomału trzeba szykować obiad. Moja seniorka zaczyna pokazywać mi różki czyli nie chce mnie słuchać aby umyć zęby albo jezdzić na roweże stacjonarnym,zaraz po śniadaniu siada na kanapę i się kładzie aby spać. Natomiast wieczorem jak mówię że idziemy się myć i do łóżka to wtedy dopiero pije je jeśli jest coś pod ręką robi wszystko aby opóźnić pójście do łóżka.Dlatego cieszę się że pojutrze wszyscy seniorzy mają być jak aniołki:-( Miłego i spokojnego dzionka wszystkim:najlepszego2:

Ludzie,co Wy z tymi seniorami-Aniołkami . Nie straszcie mnie,ja też seniorka a aniołki z niebem mi się kojarzą . Ja jeszcze do nieba nie chcę. Póki co,dobrze mi na tym "łez padole"