Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

31 maja 2024 10:04 / 2 osobom podoba się ten post
Szczupak ,ziemniaki , marchewką z pietruszką 
31 maja 2024 12:05 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Gołąbki z młodej kapusty, lubię takie twardawe nie dogotowane .
Doszła nowa koleżanka w pracy Ukrainka zrobiła dla mnie pierogi ruskie .Wczoraj jednego ugotowałam był pyszny, żałowałam , że tylko jeden .Inaczej smakuje , jutro popytam o przepis .

Zaprzyjaźniona właścicielka" Amelie ",naszego bistro,Gruzinka,obiecała mi,że zrobi prawdziwe,gruzińskie chinkali. Przypomniałaś mi o nich tymi ruskimi pierogami,muszę się przypomnieć Amelii .
31 maja 2024 14:04 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Zaprzyjaźniona właścicielka" Amelie ",naszego bistro:oczko:,Gruzinka,obiecała mi,że zrobi prawdziwe,gruzińskie chinkali. Przypomniałaś mi o nich tymi ruskimi pierogami,muszę się przypomnieć Amelii :-).

Ja już dokonałam degustacji  ciasto pierogowe mieciutkie , lekkie i dobrze sklejony pieróg 
Farsz fajny, ostry , taki jak lubię . Pomogłam tej dziewczynie od pierogów i pielmieni jak przyszła do pracy , teraz się rewanżuje 
Zapłacę jej za te cudenka ,  dla mnie  ta praca to rozrywka a dla niej to życie ..
02 czerwca 2024 16:33 / 2 osobom podoba się ten post
Dietka 
Szparagi ziemniaki młode z pietruszką, sos holenderski, sałata z żurawiną 
02 czerwca 2024 21:07 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Dietka :-)
Szparagi ziemniaki młode z pietruszką, sos holenderski, sałata z żurawiną :chaplin:

Sos holenderski też dietetyczny zrobiłaś?
A ja dzisiaj zaszalałamKolejny przepis z "cajtunga",trochę zmodyfikowany,zamiast medalionów,zawijanych w bekonie z kotletów schabowych,zrobiłam z polędwiczki wieprzowej,dodałam na patelnię liście świeżej szałwii.Do tego szparagi,krótko gotowane ,do piekarnika pod kruszonkę z masła,bułki tartej i skórki otartej z cytryny. Małe młode ziemniaczki,podgotowane,przekrojone na pół i na patelnię,na rumiano i chrupiąco podsmażone,też z szałwią. Podane na sosie. Zrobiłam go na bazie tłuszczu po smażeniu medalionów,dodałam białe wino,bulion,gorgonzolę i zagęściłam mąką ziemniaczaną. Tak szczegółowo opisuję bo przepis warty powtórzenia. Może ktoś się skusi. Było bardzo smakowicie 
Tylko zmywania sporo,ale na szczęście jest zmywarka 
02 czerwca 2024 22:23 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Sos holenderski też dietetyczny zrobiłaś?:oczko1:
A ja dzisiaj zaszalałam:lol1:Kolejny przepis z "cajtunga":-),trochę zmodyfikowany,zamiast medalionów,zawijanych w bekonie z kotletów schabowych,zrobiłam z polędwiczki wieprzowej,dodałam na patelnię liście świeżej szałwii.Do tego szparagi,krótko gotowane ,do piekarnika pod kruszonkę z masła,bułki tartej i skórki otartej z cytryny. Małe młode ziemniaczki,podgotowane,przekrojone na pół i na patelnię,na rumiano i chrupiąco podsmażone,też z szałwią. Podane na sosie. Zrobiłam go na bazie tłuszczu po smażeniu medalionów,dodałam białe wino,bulion,gorgonzolę i zagęściłam mąką ziemniaczaną. Tak szczegółowo opisuję bo przepis warty powtórzenia. Może ktoś się skusi. Było bardzo smakowicie :mniam:
Tylko zmywania sporo,ale na szczęście jest zmywarka :-)

Napisałam dietka , bo nikt nie gotuje od kilku dni

03 czerwca 2024 10:08 / 2 osobom podoba się ten post
Na obiad dziś sałatka letnia: szpinak (młode liście), arbuz, ser kozi feta, czarnuszka, oliwa i pychotka, super proopozycja na upalne dni. Znacie? 
05 czerwca 2024 13:17
Luiza65

Na obiad dziś sałatka letnia: szpinak (młode liście), arbuz, ser kozi feta, czarnuszka, oliwa i pychotka, super proopozycja na upalne dni. Znacie? 

Znam 😀. Dodaję jeszcze świeżą miętę i czarne oliwki. Raz szpinak,raz rukola. Z rukolą smakuje mi bardziej. Ostatnio jadłam sałatkę tylko z arbuza i sera koziego z miodem. Bez sałaty ,tylko arbuz,mięta,ser ,oliwa,sól,pieprz. Koleżanka pdp przyszła do nas z tą sałatką. Pyszna na gorące dni.
05 czerwca 2024 13:20 / 1 osobie podoba się ten post
Wczoraj spaghetti bolognese,sałata. Dzisiaj sałata z roszponką,młode ziemniaczki z patelni i kotlety z kością z karkówki. Dla pdp i Jej syna. Ja nie lubię,zrobię sobie z piersi kurczaka.
05 czerwca 2024 14:52 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa szczawiowa z jajkiem i śmietanka  dla rozpusty placki ziemniaczane i twarożek 

06 czerwca 2024 14:36 / 1 osobie podoba się ten post
Kalafior z koperkiem, sos holenderski, ziemniaki młode , łosoś wędzony brzuszek tłuściutki  sałata 
06 czerwca 2024 20:52 / 4 osobom podoba się ten post
Jadłyśmy przepyszne placki ziemniaczane. Gorące,chrupiące z dodatkami-łosoś,mus jabłkowy,cream fresh . Dzisiaj w lokalu w którym byłyśmy dzień Reibekuchen,ale się nam trafiło . W karcie były też placki i schwarzbrot jako dodatek. Widziałam że ktoś zamówił i jadł smarując chlebek masełkiem. Popiłyśmy zimnym Päffgen Kölsch von Fass. Od nazwy lokalu Päffgen i własnej Brauerei.
07 czerwca 2024 10:47 / 3 osobom podoba się ten post
Ja się dziś zabieram za krupnik. Bardzo lubię a i podopiecznemu smakuje. U was co dziś będzie na stole?
07 czerwca 2024 10:57 / 2 osobom podoba się ten post
stanislawn

Ja się dziś zabieram za krupnik. Bardzo lubię a i podopiecznemu smakuje. U was co dziś będzie na stole?

O,krupnik to moja specjalność . Jak odwiedzają mnie dzieci albo ja ich,to zawsze "musi" być !
Dzisiaj jeszcze nie wiem,zależy od tego czy będziemy jadły we dwie,czy we troje.

07 czerwca 2024 13:40 / 4 osobom podoba się ten post
u was krupnik a u mnie... żurek.. no uwielbiam żurek z ziemniakami.. podsmażona kiełbaska.. słuchajcie pyszności.. co prawda dzisiaj pierogi z truskawkami ale chyba zapodam niedługo żurek