Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

29 maja 2024 20:15
Mleczko

Lubię wszelkie auflaufy :mniam: , często robię kartofelgratin  , oj oj w zlą porę napisałaś .Teraz już za późno jutro zrobię :mniam:

Ooo,Kartoffelngratin dawno nie robiłam,tutaj chyba wcale. Musiałabym do niego coś jeszcze wymyślić,mnie wystarczyłaby sama sałata . Jak wiesz gotuję też dla syna podopiecznej,co prawda nie każdego dnia. Może zrobię jeszcze,w bezmięsny dzień,bo przeplatam,raz mięso,raz wege. Sprawdza się,lubią,nie protestują,talerze prawie wylizują . Może kalafior do tego z bułeczką i jajo posadzę?
A ta zapiekanka z mielonym,kalarepką,dobrze doprawiona,wszystko wymieszane ze śmietaną i ziołowym serkiem śmietankowym,naprawdę bardzo smaczna. Właśnie zjadłyśmy 
30 maja 2024 10:13 / 2 osobom podoba się ten post
Ja wreszcie mam prawdziwy polski obiad,pdp zgodziła się na kotlety mielone z ziemniakami i ja mizerię 😋a ona czerwoną kapustę. 
30 maja 2024 10:20 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj muszę tylko auflauf do piekarnika wstawić. Córka seniorki przygotowała wszystko. Moim zadaniem posypać serem i zapiec. Już kiedyś to jadłam,bardzo smaczne- Kohlrabi-Hackfleisch-Auflauf.

Gusiu ja nie wiem co to jest Auflauf nigdy nie jadłam,a może jadłam tylko nie wiem znałam nazwy🤫😄 .Możesz mi podpowiedzieć jak to się robi? Z góry dziękuję
30 maja 2024 10:52 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Gusiu ja nie wiem co to jest Auflauf nigdy nie jadłam,a może jadłam tylko nie wiem znałam nazwy🤫😄 .Możesz mi podpowiedzieć jak to się robi? Z góry dziękuję:kwiatek dla ciebie1:

Nincia,na pewno jadłaś,to zapiekanka po naszemu. Różne rzeczy można mieszać i zapiekać 
Praktyczne,bo można zużyć resztki z lodówki,doprawić,posypać serem i zapiec.
Wiem,że masz bardzo skromny budżet i niewiele w lodówce 
Jak sobie przypomnę jakiś całkiem tani przepis,to go tutaj wstawię. Na pewno trzeba mieć jajka,śmietanę i ser 
30 maja 2024 11:39 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Ja wreszcie mam prawdziwy polski obiad,pdp zgodziła się na kotlety mielone z ziemniakami i ja mizerię 😋a ona czerwoną kapustę. :radosc1:

Super👍,oby jej jeszcze posmakowało,podaj jakoś ładnie,może przychylniej spojrzy na Twoje propozycje i kasy nie będzie żałowała 
U nas dzisiaj gulasz wieprzowy,kluski śląskie i chyba surówkę z pora zrobię. Moja ulubiona,zobaczymy jak stołownicy ją przyjmą . Też sobie wymyśliłam,jemy ok 19-19:30,a ja muszę się już wziąć za przygotowania 
30 maja 2024 13:11 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Nincia,na pewno jadłaś,to zapiekanka po naszemu. Różne rzeczy można mieszać i zapiekać 
Wiem,że masz bardzo skromny budżet i niewiele w lodówce :-(
Jak sobie przypomnę jakiś całkiem tani przepis,to go tutaj wstawię. Na pewno trzeba mieć jajka,śmietanę i ser :-)

Gusia ,tak znam to ale tutaj to mi nie będzie potrzebne,jednak dziękuję bardzo,nie znałam tylko tej nazwy po niemiecku
30 maja 2024 13:54
nincia

Gusia ,tak znam to ale tutaj to mi nie będzie potrzebne,jednak dziękuję bardzo,nie znałam tylko tej nazwy po niemiecku:-)

Ale już znasz i żadna babcia Cię nie zaskoczy jak będzie miała na Auflauf apetyt 👍
30 maja 2024 15:02 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ale już znasz i żadna babcia Cię nie zaskoczy jak będzie miała na Auflauf apetyt 👍:aniolki:

Tak dziękuję za podpowiedź  Już mnie żadna babcia nie zaskoczy.
30 maja 2024 18:00 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Tak dziękuję za podpowiedź :przytul aniola: Już mnie żadna babcia nie zaskoczy.

One są dobre w zaskakiwaniu 
30 maja 2024 21:02 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

One są dobre w zaskakiwaniu :-)

Dorotee. Już się przekonałam
30 maja 2024 21:29 / 2 osobom podoba się ten post
nincia

Dorotee. :hihi:Już się przekonałam

Stara szkoła , zawsze as w rękawie 
Immer gut fuer  eine Ueberaschung 
31 maja 2024 05:50 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wiem,że masz bardzo skromny budżet i niewiele w lodówce :-(
Jak sobie przypomnę jakiś całkiem tani przepis,to go tutaj wstawię. Na pewno trzeba mieć jajka,śmietanę i ser :-)

Ja lubię z cukinią i papryką, pomidorami, śmietaną i serem do tego musi być chociaż jeden ziemniak albo makaron 
To dobry sposób na pozbycie się jadalnych resztek z lodówki i koszyczka .Przyprawy i zielsko są niezbędne, dlatego też zapach i smak tego dania jest niepowtarzalny 
Zawsze wychodzi inny ,bo zależy czego masz więcej . Jestem miszczem  w zapiekankach ..
31 maja 2024 05:57 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Ja upajam te świństwa. Trucizny nie chce , więc wystawiam pojemniki z piwem bezalkoholoweym . Tylko muszę je potem wynieść .Fuj

Jestem bezwzględna w stosunku do tego gatunku  nawet ich nie jem  W warzywach nie  sypie chemii ale w kwiatach bezwzględnie 
Droga ta chemia ogrodnicza w tym przypadku jednak nie odgrywa to roli .Po piwie  bardziej się rozmnażają , bo im libido wzrasta  .
31 maja 2024 06:12 / 2 osobom podoba się ten post
Gołąbki z młodej kapusty, lubię takie twardawe nie dogotowane .
Doszła nowa koleżanka w pracy Ukrainka zrobiła dla mnie pierogi ruskie .Wczoraj jednego ugotowałam był pyszny, żałowałam , że tylko jeden .Inaczej smakuje , jutro popytam o przepis .
31 maja 2024 09:46 / 2 osobom podoba się ten post
Ja dziś działam z kopytkaim. Pomidorki koktajlowe, kurczak, czosnek, przyprawy to: chili, oregano i słodka papryka, sól, pieprz.