Powitajki przy kawie 75

10 września 2023 09:09 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry masz rację Dusiu, ja też w niedzielę swoją pracę ograniczam do minimum, robię to co niezbędne, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku 
Życzę wszystkim spokojnej niedzieli 
10 września 2023 09:31 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w słoneczny,niedzielny poranek☀️. Moja pierwsza niedziela w tym miejscu. Pewnie nie będzie się różniła od innych dni. Planów nie mam żadnych,jechać do Kolonii czy Bergisch Gladbach mam zamiar w tygodniu,kiedy geszefty otwarte. Wczoraj chciałam się wybrać,ale był jakiś letni karnawał i taki ścisk w Kolonii(słyszałam od tych,którzy byli tam już w piątek),że mi się odechciało. Chociaż niedziela,to będziemy dojadać piątkową zupę i wczorajsze koenigsberger klopse,więc gotowanie odpada,tylko sałatę dorobię bo ta,jako przystawka,jest tutaj obowiązkowa. Trochę nudny dzień się zapowiada,postaram się jakoś go sobie umilić. Wydaje mi się,że dopiero wczoraj przyjechałam a tu zaraz tydzień minie,tak szybko czas leci. Mam nadzieję że Maluda już łaskawszym ,wysypanym okiem na nowe włości spojrzała,oswoiła się ze swoim "ascetycznym"pokojem ,trochę go spersonalizowała i celi nie przypomina . Ten ascetyzm właśnie z celą klasztorną mi się skojarzył. Rozszyfruje szybko netowe cugangi i będzie mogła śmigać w sieci .Życzę Jej,żeby to było miejsce,do którego zechce wrócić. Trzy tygodnie szybko zleci,zdąży się ze wszystkim i wszystkimi polubić i trzeba się będzie pakować?. Oby się Jej nie dłużyło.
Pięknej niedzieli wszystkim życzę 
10 września 2023 17:02 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Muszę jeszcze dodać,żeby nie wystraszyć potencjalnej chętnej na wymianę,że nie głoduje się od śniadania do wieczora. Lodówka zaopatrzona,można też sobie gotować i jeść to,na co ma się ochotę i kiedy się chce. Gotować tylko dla siebie nie gotuję,ale podjadam w ciągu dnia,i owszem ?

Wszystko pięknie, ładnie opisane, ale niestety, to nie moje klimaty. Od dawna nie zgadzam się na gotowanie dla osób postronnych, nawet jak jest to któraś z pociech moich pdp. 
Nie chce mi się zwyczajne?
Na pewno kogoś znajdą ?
10 września 2023 17:06 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry. 
Ja już w euforii, bo w sobotę wreszcie do domu jadą. 
Nucę sobie pod nosem, ta ostatnia niedziela 
Oprócz tego, że upał doskwiera nadal, to żadnych zmian tu nie ma, a niedziela zleciała jakoś. 
Miłego popołudnia i wieczoru 
10 września 2023 21:01 / 6 osobom podoba się ten post
Kika67

Wszystko pięknie, ładnie opisane, ale niestety, to nie moje klimaty. Od dawna nie zgadzam się na gotowanie dla osób postronnych, nawet jak jest to któraś z pociech moich pdp. 
Nie chce mi się zwyczajne?
Na pewno kogoś znajdą ?

Oj,Kika,zaraz tam pięknie,ładnie?.Normalnie,tak jak tutaj jest. Każdemu co innego pasuje. Ja akurat lubię jak na zleceniu coś się dzieje,podopieczni towarzyscy,wychodzą do ludzi. Ja teź chętnie nowych ludzi poznaję i chociaź wystarczyłoby żeby seniorkę zaprowadzić do restauracji czy kawiarni,to często z nimi zostaję. I ludzi poznam,i ciekawych historii posłucham,sama też nie milczę i cieszę się kiedy widzę,że moi podopieczni są z tego zadowoleni. A jeśli chodzi o gotowanie,to czy mi się chce czy nie,to i tak przecież gotuję. Nie jest dla mnie problemem ugotować dla trzech zamiast dla dwóch osób.Do dzisiaj syn pdp jadł z nami dwa razy. Zapowiada się wcześniej ,więc obieram kilka ziemniaków więcej albo dolewam więcej wody do garnka z zupą  i tyle. Nie gotuję na zamówienie,je to,co jest,nakrywa stół  i sprząta z niego po zjedzeniu. A o to,czy kogoś znajdą,to już ja martwić się nie muszę. Napisałam żartobliwie o potencjalnej chętnej na wymianę i...już się ktoś na priv do mnie odezwał. Tutaj terminy dziewczynie nie pasują. A że fajnie nam się rozmawiało,to popytam tutejszą koordynatorkę,czy nie znalazłaby czegoś fajnego dla niej.
11 września 2023 06:03 / 6 osobom podoba się ten post
Doberek poniedziałkowo,z lekka po wczorajszych ekskursjach mi się przysnęło.Dzisiaj ważna data -rocznica zamachu na World Trade Center.Nigdy tego nie zapomnę.Teraz będę jak to mówi Gusia-geniesen ten czas do wstawania popijając kawą.Wszystkim życzę pogodnego dnia i całego tygodnia.
11 września 2023 06:26 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  No i mamy już druga dekadę września. Szybko ten czas leci. Za dwa tygodnie będę czekać na busika do domu. Dziś muszę uzupełnić zapasy w lodówce i może rozejrzeć się za jakimiś upominkami regionalnymi. Przed samym wyjazdem zaopatrze się też w regionalne sery bo tutaj je produkuja.
Wszystkim życzę spokojnego i pogodnego dnia oraz całego tygodnia. 
11 września 2023 09:04 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień doberek witam wszystkich serdecznie i życzę dobroci dnia rzadko piszę bardziej poczytuję ale może czas to zmienić. 
11 września 2023 09:23 / 5 osobom podoba się ten post
I ja Was witam w nowym tygodniu. Jeszcze czas tylko dla mnie. Polubiłam te poranki na tarasie,z kawką i tabletem przed sobą. Ciszę,niestety,zakłócają odgłosy uliczne. Dom wśród zieleni,jednak od ulicy dzieli go tylko kilkadziesiąt metrów podjazdu. A ulica ruchliwa. Potrafię się jednak wyłączyć i słyszeć tylko to,co chcę. Wielki konik polny przyczepił się do markizy i grzechocze ,wezmę chyba kij od szczotki i pomogę mu znaleźć drogę do wolności. Słońce grzeje a ja,chociaż ciepłolubna,czekam na środę bo ma się ochłodzić. Męczące są te upały,ostatni tydzień codziennie 33-35 stopni. Wieczory za to bardzo ciepłe i przyjemne,przesiaduję do późna na tarasie z książką czy tabletem. Minusem jest tutaj rozkład pomieszczeń. Minusem dla mnie,bo moja łazienka na przeciwko sypialni seniorki. Z prysznicem czekam aż wstanie,żeby jej nie budzić,bo drzwi do sypialni zostawia otwarte. 
Podlałam już hortensje i oleandry,mam jeszcze trochę czasu ,to sobie posiedzę i pobujam w obłokach.
Fajnie że Maluda już się zadomowiła,wygląda na to,że będzie dobrze.
Dobrego,spokojnego dnia życzę 
11 września 2023 09:26 / 4 osobom podoba się ten post
TaAnna

Dzień doberek witam wszystkich serdecznie i życzę dobroci dnia rzadko piszę bardziej poczytuję ale może czas to zmienić. 

Witaj .Nie może,tylko na pewno. Aktywnych forumowiczów jakoś mało,a szeregów tych biernych zasilać nie trzeba. I tak dobrze się mają 
11 września 2023 09:36 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dzien dobry sobotnio :) Dziadek z synem na podwórku rozmawiają z sąsiadem-dzieciaki pod ich pieczą przy czym dziadek prowadza spacerówkę z Emilką, która pod jego opieką jest zadzwiająco grzeczna. Jak zasugerowałam w dobranockach, w domu jest zakaz politykowania, panowie jak chcą to z sąsiadem przy piwie bardzo proszę, ale na zewnątrz. Nie lubię tego, pewnie dlatego, że wychowana w domu gdzie szczególnie mój tato przeciwny władzy ludowej, był bardzo aktywny w tej kwestii i przynosił pewne sprawy do domu, ku niezadowoleniu mamy, ktora była tym zmęczona. Chyba trochę zapomnieli, że dzieci są dobrymi obserwatorami mimo, że ich rodzicelstwu nie mozna było niczego zarzucić. Niczego nam nie brakowało, bylismy zaopiekowani pod względem materialnym, intelektualnym i duchowym- jednak pewnych spraw do domu się nie wnosi i ja tego pilnuję.
Z synową jeszcze omawiamy kwestie związane  urodznową imprezką Emilki, która odbędzie się w dworku pod Szczecinem. Tu znowu ja sobie myślę, że to jakies niepotrzebne fanaberie naszych czasów, ale trzymam buzię na kłodkę i nie wtykam nosa tam gdzie nie trzeba. Młodzi potrafią świetnie i bez nas zgredów zarządzać swoimi pieniędzmi i nauk w tym względzie nie potrzebują. Ja natomiast pytam, zanim wyciągnę pochopne wnioski, choć bujanie się na własnym koniku, czy fotelu mile łaskocze ego :)

A teraz bujam się  do kuchni, bo trzeba juz konkretną ilość jedzenia na obiad przygotować , a syn specjalnie na ogórkową przyjechał i schabowe. No to do dzieła, a wam spokojnego dnia zyczę :) 

To,że Emilka w towarzystwie dziadka "grzeczna",jakoś mnie nie dziwi?. Czy zauważyłaś może,ze wnuki ,kiedy nie mają rodziców w zasięgu wzroku,są grzeczniejsze? Moje tak?
Kiedy to pierwsze,wielkie święto Waszej księżniczki? Fajnie w domu,z rodziną,ale pewnie nie możesz się już doczekać wymarzonego urlopu. Radości z przebywania z bliskimi życzę 
11 września 2023 09:52 / 5 osobom podoba się ten post
TaAnna

No i super.W grupie raźniej ??
11 września 2023 10:43 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry opiekunkowo  dobrego dnia życzę wszystkim 
11 września 2023 14:28 / 6 osobom podoba się ten post
marta74

Dzień dobry opiekunkowo :chaplin::kawa1::kawa: dobrego dnia życzę wszystkim :buziaki2:

Miłego popołudnia i smacznej kawusi 
11 września 2023 15:15 / 6 osobom podoba się ten post
mariakoc

Miłego popołudnia i smacznej kawusi :tonie:

Dziękuję