Powitajki przy kawie 75

05 września 2023 14:01 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry. Piękne słońce, nawet dość upalnie. Co chwila ktoś dzwoni do drzwi, wpada na kawę, albo zamienić parę słów. Mam też już odłożony dla mnie gryczany miód od sąsiadki z naprzeciwka. Chwilo trwaj :)
Spokojnego dnia :) 
05 września 2023 14:02 / 3 osobom podoba się ten post
Malgi

Witam wtorkowo:najlepszego3:
Dziś zaczynamy turnus sanatoryjno-grzybowy w Łebie.:moje_wakacje:
Trochę mi żal, bo i u nas zaczynają rosnąć grzybki - ale myślę, że i tam uda się marynaciaków nazbierać.:tanczy:
O wyjeździe na razie nie myślę, chociaż niedawno myślałam o połowie października na krótki miesięczny wypad, aby podreperować domowy budżet - ale nic na siłę, może lepiej w domku i w ogrodzie popracować :zywoplot:
Trzymajcie się zdrowo i pracujcie spokojnie.:angel1:

Jutro skoczymy. Zobaczymy co tam u nas w lasach się czai :) 
05 września 2023 14:05 / 4 osobom podoba się ten post
creyzy

Witam. już gotowa do wyjazdu do domku bus ma być ok 16 ws wszystkich pozdrawiam spokojnej pracy a tym co na urlopie dużo slonka:aniolki:

Szczęśliwej podróży i cudownego urlopu 
06 września 2023 06:33 / 3 osobom podoba się ten post
Witam.  Środa minie tydzień zginie. I bardzo dobrze niech tak będzie. 
Dziś żadnych większych prac nie mam zaplanowanych więc dzień na luzie. Spokojnego dnia opiekunkowo. 
06 września 2023 07:37 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry  kolejny piękny dzionek przed nami, chociaż dla części z nas w pracy  pozdrawiam wszystkich serdecznie 
06 września 2023 09:40 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w słoneczny poranek. Jeszcze jak na urlopie,dziwnie trochę brzmi,ale tak jest. Córka seniorki została ,dzisiaj albo jutro wyjeżdża ,mieszka koło Duesseldorfu. Po są siedzku mieszka syn,którego tez wczoraj poznałam. Pierwszy dzień miałam wolny,poznawałyśmy się bliżej.Wpadła też koordynatorka przywitać się z nami i zobaczyć jak się tutaj odnajduję. Miła taka troska o opiekunkę. Pokój mam w piwnicy,ale jasnej i przyjemnej. Wszystko czyściutkie i nowe,łóżko,inne meble łącznie z kuchnią i zaopatrzoną lodówką. Seniorka wstaje ok 10tej,mogę sobie zrobić kawę,śniadanie jeśli mam ochotę wcześniej zjeść i nikomu nie przeszkadzać. Siedzę właśnie na tarasie i popijam kawkę,dziewczyny jeszcze śpią albo doleżają . Wczoraj córka pokazała mi okolicę,zrobiłyśmy zakupy,dom raczej do tych bogatych należy. Seniorka pochodzi ze Śląska,rozumie po polsku i chciałaby,żebyśmy czasami również po polsku rozmawiały. Nie ma tutaj reguł,jeśli chodzi o stałe godziny posiłków czy jakichś innych rzeczy. Nie prowadzę auta,jak trafi się tutaj opiekunka lubiąca jeździć,będzie miała raj, bo podopieczna lubi wycieczki,najlepiej do kawiarni i restauracji . Musi ze mną cierpieć,ja mogę z nią pospacerować. Ponieważ śniadanie ok 11tej,to ciepły posiłek dopiero jako obiadokolacja. Mnie to nie przeszkadza,nie trzeba się z niczym śpieszyć. Tak jak lubię,slow life . Wczoraj przegadałyśmy większość czasu więc na jedzonko pojechałyśmy do Włocha,dzisiaj gotuje córka. Fajna babka,55lat,nadajemy na podobnych falach więc dogadujemy się bardzo dobrze. Dużo wolnego czasu bo Pdp samodzielna. Jedynie przy duszowaniu i przebieraniu się do snu,potrzebuje małej pomocy. Chodzi powolutku ale rolatora nie lubi. Ma problem z kręgosłupem,który okazał się dla niej wredny,przekrzywiło cała sylwetkę na prawo i tak już zostało,bo nie chce się wyprostować . Jestem pierwszą opiekunką,więc seniorka była bardziej zestresowana ode mnie,ale już stres minął. Zapewniłam ją,że niczego nie chcę zmieniać,nadal niech żyje tak jak lubi,większą część dnia spędzając przed telewizorem,popijając Prosecco i paląc papierosy. Wszyscy tutaj palą. W domu. Na szczęście salon ogromny,okna ciągle otwarte ,owszem,śmierdzi ale nie aż tak,żeby nie było czym oddychać. Dzisiaj mam jeszcze luz a od jutra przejmuję stery. Nie chwali się dnia przed zachodem słońca,mam jednak wrażenie,że dobrze będę się tutaj czuła. Oby pogoda piękna utrzymała się jak najdłużej to i optymizmu nie zabraknie. Niebo piękne,błękitne ,żadnej chmurki,tylko słońce i księżyc srebrny też jeszcze się nie schował. Pięknego dnia Wam życzę 
06 września 2023 17:45 / 4 osobom podoba się ten post

Grzyby były na obiad do mięsa a nie znam się tak dobrze jak Malgi 
Dzień dobry Wszystkim :) 
06 września 2023 18:07 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Grzyby były na obiad do mięsa a nie znam się tak dobrze jak Malgi :lol3:
Dzień dobry Wszystkim :) 

Mam nadzieję, że muchomorów nie nazbierałaś?
Ja mogę i muchomory zbierać, bo wiem, które smaczne i jadalne. Tutaj, w Łebie bardzo dużo Niemców, zwłaszcza rowerowych, bardzo zainteresowanych naszymi zbiorami...
06 września 2023 18:28 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

Mam nadzieję, że muchomorów nie nazbierałaś?:zaskoczenie1:
Ja mogę i muchomory zbierać, bo wiem, które smaczne i jadalne. Tutaj, w Łebie bardzo dużo Niemców, zwłaszcza rowerowych, bardzo zainteresowanych naszymi zbiorami...

Rydze i maślaki. W młodniku.  Nie łaziliśmy jakoś długo bo i wyszlismy pózniej niż zamierzalismy. Rydze z cebulką z patelni już zostały tylko wspomnieniem....
Niemiaszki tacy napaleni na muchomory? Pewnie ich wciągęło? :) 
06 września 2023 20:58 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Rydze i maślaki. W młodniku.  Nie łaziliśmy jakoś długo bo i wyszlismy pózniej niż zamierzalismy. Rydze z cebulką z patelni już zostały tylko wspomnieniem....:placz3:
Niemiaszki tacy napaleni na muchomory? Pewnie ich wciągęło? :) 

Akurat tutaj mało muchomorów - przeważają podgrzyby brunatne i złotoborowiki wyniosłe - potocznie: Amerykany
06 września 2023 22:05 / 3 osobom podoba się ten post
Malgi

Akurat tutaj mało muchomorów - przeważają podgrzyby brunatne i złotoborowiki wyniosłe - potocznie: Amerykany:-)

Podgrzybów ci u nas dostatek, a z borowików oprócz szlachetnych, są jeszcze ponure-potocznie siniaki :)
Amerykany może są, nie wiem. W porze grzybobrania rok temu nie byłam w Polsce :) 
07 września 2023 06:36 / 6 osobom podoba się ten post
Witam wszystkich  i rannych grzybiarzy też ?. Ja niektóre rozróżniam ale nie zbieram i nie jem grzybów. Jakoś się boję. To taka trauma z dzieciństwa. ?? . 
Dziś zapowiada się piękny dzień i ja od obiadu mam wolne . Syn z synowa przyjechali bo zaraz im się urlop kończy i to ostatni moment żeby wpaść do matki. Rezerwowali wczoraj stolik w restauracji a ja od razu że ja mam wolne. O co to to nie zebym jeszcze się tam z seniorka użerała i pchała wózek. To jest jej rodzina i niech się nią zajmują. 
Ja sobie czas zorganizuje . Zrobię sobie małe SPA  a potem też wychodne nad jezioro. 
Miłego dnia opiekunkowo i samych dobrych chwil. 
07 września 2023 07:52 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry - aż mnie kusi, żeby Gusie zacytować tylko obawiam się, że papieru w tel. zabraknie .Długaśny ten wpis i fajny .Gusiu , będzie dobrze już to widzę i nie dlatego, że podopieczna to dobry ludztylko dlatego, że wiesz po co tam jesteś .Wszystkim dobrego dnia życzę, a ja dzisiaj na parę godz. do pracy skocze .
Słońca i humoru 
07 września 2023 07:56 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

Mam nadzieję, że muchomorów nie nazbierałaś?:zaskoczenie1:

Nie przesadzaj z muchomorami ,są takie, które je się jeden raz  
Ja nigdy się nie zdecyduje na taka próbę .Jest sporo grzybów, które znam i te jem .
07 września 2023 08:38 / 3 osobom podoba się ten post
Wstałam rano z werwą do pracy a tu Zonk :) Chyba pójdę znów na grzybki :) Dzień dobry