Powitajki przy kawie 75

08 lipca 2023 23:14 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Plamami nie ma się co martwić. Pójdą do Rossmanna,kupią proszek Domol i plamy znikną. Tak pokazują w telewizorni:lol1:.
Ja też dostałam zdjęcia i filmiki z wnukami. Mały Szkot jeszcze szalał na nadmorskiej plaży,nawet kąpieli zażywał.chociaż ja,będąc tam nawet latem,nigdy nie odważyłam się w tej zimnej wodzie zanurzyć?. Norweskie dzieci juź na promie. Mają z Oslo ok 600km do Szwecji na prom,podróż zaczęli ok 11tej. Aż strach się bać,takie rozśpiewane ,głośne i radosne towarzystwo do mnie płynie :-).
Zaopatrzenie zrobione,lodówka  zaopatrzona,będę jednak gotować jutro,chociaź powiedziano mi,że nie trzeba. No jak to nie trzeba,jak ja z dziećmi do rodziców jeździłam,to zawsze łobiod był :-). To i u mnie będzie. Zajrzałam jeszcze dzisiaj do sklepu "Czas na herbatę", kupiłam dwie nowe,jeszcze nie próbowałam. Pięknie się nazywają. Czarna to Sunrise,a druga to Ice Tea Cytrynowa Samba.Jutro będziemy degustować. No i jeszcze kawę ,też nowość ,Latte Blend. Tę już wypróbowałam,trafiłam ganz genau w moje smaki. Bardzo smaczna. 
Teraz przyjemny,spokojny wieczór,trzeba się nacieszyć bo od jutra będzie się u mnie działo :lol1:

Tak Ci dobrze , że aż Ci zazdroszczę :) Nam się niestety nie udało w weekend skoczyć. Nadrobimy na urlopie we wrześniu . Uwielbiam dzieciaki za ich ufność i ciekawość. Są takie inne jak my dorośli . Pamiętam jak wyslali mi filmik jak Michałka ze szpitala wieżli. Spał i się cieszył. Jeszcze jak to noworodek bezwiednie. Jako świeżo upieczona babcia wymiękłam całkowicie i oczy mi się spociły :)
Co to za kawa Gusiu? Nie znam, a kawę lubię?

Jutro już mamy dzien zaplanowany. Cel Apenzell i tamtejsze przedalpie, oraz jezioro polożone ponad 1100 m. n.p.m. Będzie chłodniej, ale trzeba zabrac dobry krem z filtrem, bo słonce operuje ostro. Kiedyś się przypiekłam nie uważając, bo się upału nie odczuwa. Woda w jeziorze też chłodniejsza. Mam zamiar  byc tak dzielna jak twój wnusio i wejdę do tej wody!  
Niestety mimo, że to żaden teren miejski, jest trochę turystów choć tłoku nie ma. Ci ludzie z którymi jedziemy mowili, że możemy mieć szczęscie i osób będzie niewiele. Można sobie tez popływać najzwyklejsza łodzą z wiosłami. W pobliżu karczma, czy nawet dwie. Bardzo malownicza okolica. Bikini już prasuję  Nie ma to tamto! 
A zatem tu  powiem wszystkim dobranoc i pozyczę spokojnej nocy 
09 lipca 2023 07:23 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Spokojnej niedzieli opiekunkowo. 
09 lipca 2023 08:29 / 3 osobom podoba się ten post
Anka1

Witam wszystkich serdecznie :-)

Zurych tętni życiem, zabawą, dziś drugi dzień Zurych fest.Ludź przy ludziu,  mnostwo atrakcji .Dziś na przykład popołudniu byłam na występie  naszych Lasowiakow. Spisali się na medal,choć upał po południu był okropny.Nawet zrobiłam sobie kilka zdjęć z zespołem .Coż jeszcze , o pracy nie będę się rozpisywać ,bo to znacie :-)
Przy ulicy gdzie mieszkam zobaczyłam dziś laboratorium analityczne i patomorfologie.Pomyslałam sobie a co mi szkodzi wejść i zapytać , przecież robiłam to przez długie lata.No nie mam uznanego dyplomu ,ale może choć jakieś informacje.
I bingo:niech zyje:potrzebują na godziny popołudniowe.Po 2 godziny dziennie.Dokumenty  złożyłam ,trzymajcie kciuki. 
A z innej strony , co na mrówki, tu u seniorki pojawiają się i znikają co jakiś czas.Wyczytałam że sól,wysoliłam pokój więc znikły ,odkurzyłam i znów są.Cale szczęście że tylko jeden pokój sobie upatrzyły.Spryciuchy.
Pozdrawiam serdecznie.Milego wieczoru:-)

Wczoraj chyba czubek nosa zasłonił mi twój post. Oczywiście , że będę trzymać kciuki, ale czuję, że masz już prace jak w banku -tym koło jeziora :)
W Zurychu w ogole są fajne imprezy, a to co mi się podoba to porządek. I słuzby porządkowe nie muszą uczestników imprez do tego zmuszac. Sami wiedzą jak mają się zachowac.

Jeszcze kawa i w drogę  a wam miłej niedzieli :) 

09 lipca 2023 08:37 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w słoneczną,upalną niedzielę ?. Jak ten czas leci,nawet się nie obejrzałam i mamy już dziewiąty dzień lipca . O ósmej dzieci zjechały już z promu,dobrze że zajadą do Sopotu,zdążę się przygotować. Z Sopotu ok 3 godz jedzie się do Olsztyna. W normalnym,spokojnym tempie bez wariacji,zdarzyło mi się jechać z kierowcą wariatem 2godz 20min i już wiem,że więcej do jego auta nie wsiądę.Jeszcze zaległe prezenty na dzień dziecka i urodzinowy dla wnusi,czekają na zapakowanie. Jak ja lubię innych obdarowywać,cieszę się bardziej niż kiedy sama jestem obdarowywana . No i łobiod  trzeba gotować. Na osiedlu cicho,większość mieszkańców wyjechała na urlopy. Radio cicho gra,żeby tych,co w domu zostali,nie obudzić. Jeszcze spokojnie,leniwie dopiję kawę i do dzieła. Pogodnej,spokojnej niedzieli życzę.
09 lipca 2023 09:02 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Tak Ci dobrze , że aż Ci zazdroszczę :) Nam się niestety nie udało w weekend skoczyć. Nadrobimy na urlopie we wrześniu . Uwielbiam dzieciaki za ich ufność i ciekawość. Są takie inne jak my dorośli . Pamiętam jak wyslali mi filmik jak Michałka ze szpitala wieżli. Spał i się cieszył. Jeszcze jak to noworodek bezwiednie. Jako świeżo upieczona babcia wymiękłam całkowicie i oczy mi się spociły :)
Co to za kawa Gusiu? Nie znam, a kawę lubię?

Jutro już mamy dzien zaplanowany. Cel Apenzell i tamtejsze przedalpie, oraz jezioro polożone ponad 1100 m. n.p.m. Będzie chłodniej, ale trzeba zabrac dobry krem z filtrem, bo słonce operuje ostro. Kiedyś się przypiekłam nie uważając, bo się upału nie odczuwa. Woda w jeziorze też chłodniejsza. Mam zamiar  byc tak dzielna jak twój wnusio i wejdę do tej wody! :-) 
Niestety mimo, że to żaden teren miejski, jest trochę turystów choć tłoku nie ma. Ci ludzie z którymi jedziemy mowili, że możemy mieć szczęscie i osób będzie niewiele. Można sobie tez popływać najzwyklejsza łodzą z wiosłami. W pobliżu karczma, czy nawet dwie. Bardzo malownicza okolica. Bikini już prasuję :-) Nie ma to tamto! 
A zatem tu  powiem wszystkim dobranoc i pozyczę spokojnej nocy :dobranoc3:

1 sierpnia napiszę,czy było mi czego zazdrościć . Teraz cieszę się bardzo. 16 lipca doleci córka ze swoim synkiem . Na pewno będzie fajnie,ale jak odjadą,to najpierw wezmę pewnie głęboki oddech,powiem uff,jak dobrze że pojechali,a za dwa dni,jak zawsze,zacznę tęsknić i wideokonferować.
Co do kawy,to w tych sklepach Czas na herbatę,mają duży wybór Coffee Tink. To kawy kraftowe. Latte blend to właśnie jedna z nich. Łagodna,aksamitna,o 3 ziarenkach mocy. Cztery arabiki z kilku regionów świata o średnim stopniu palenia i zbilansowanym smaku. Przyjemnie się pije,nawet jeśli,tak jak u mnie dzisiaj,sypnie się trochę więcej niż potrzeba,to nie wykrzywia buzi od kwasoty czy goryczy . Próbowałam już kaw smakowych,też ciekawe. Np "Miłość w Paryżu" ,czekolada z pomarańczą,czy czekoladowo-miętowa. Nie odważyłam się nigdy spróbować tej Kopi Luwak,której to ziarna wcześniej przechodzą przez przewód pokarmowy zwierząt. Wystarczy że były już w ich żołądkach,w moim juź nie muszą 

09 lipca 2023 09:38 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry opiekunkowo ostatnia niedziela przed urlopem,jutro pakuję walizkę, wtorek w południe wyjeżdżam  tydzień w domku, później lecę na kilka dni do córci już się cieszę na wspólnie spędzony czas 
Wszystkim życzę cudownej, spokojnej niedzieli 
09 lipca 2023 10:49 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo udanej niedzieli
Ryłko trochę chłodniej proszę
09 lipca 2023 10:55 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Dzień dobry Opiekunkowo:-) udanej niedzieli:moje_wakacje:
Ryłko trochę chłodniej proszę:piekna_zima2:

Dzień dobry dorotee,a to mnie zaskoczyłaś. Myślałam że Ryłko to z butami ma do czynienia,a czytam,że i pogodą się zajmuje .
Żartuję,oczywiście że zrozumiałam o czym piszesz. No to niech Ci chłodniej będzie,bo u mnie goronc?
09 lipca 2023 10:59 / 3 osobom podoba się ten post
Witam z zalanego słońcem Zurychu 

Dziś do 32 stopni ma być,więc nie wychylam nosa . Wieczorem jakiś spacer i kawa na mieście może.
Fajne miejsce tu jest.Tylko do końca miesiąca tu będę, ale oczywiście toruję sobie drogę żeby wrócić  ,i już słyszę że szkoda że tak krótkim i kiedy wrócę .Jasne że wrócę i powiem Wam że bez skrupułów weszłam w łaski seniorki i rodziny. Miałam być w poprzednim miejscu , też w Zurychu, wprawdzie nie w centrum ale zostałam jak by to powiedzieć delikatnie przy niedzieli.....

Wypp....a przez moje koleżanki,a w szczególności przez jedną która mnie zastąpiła No cóż pieniądze zmieniają , prawdą jest że Polak za granicą Ci pomoże, jeśli nie zaszkodzi.
Cóż tak miało być, niesmak pozostał a moje grono znajomych pomniejszyło  się o 2 osoby 
Poprzednio byłam zatrudniona przez Spitex24Zurych , nie mieli dla mnie przez kilka miesięcy zlecenia ,aż tu nagle jest.
Oni mają niezbyt często takie 24h, owszem proponowali mi już pracę na stałe u nich ale Ambulant Pflege ,muszę im dać odpowiedź do końca miesiąca.Myslę to  raczej nie dla mnie.

Miłego dnia życzę 
09 lipca 2023 11:03 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Wczoraj chyba czubek nosa zasłonił mi twój post. Oczywiście , że będę trzymać kciuki, ale czuję, że masz już prace jak w banku -tym koło jeziora :)
W Zurychu w ogole są fajne imprezy, a to co mi się podoba to porządek. I słuzby porządkowe nie muszą uczestników imprez do tego zmuszac. Sami wiedzą jak mają się zachowac.

Jeszcze kawa i w drogę :ferrari: a wam miłej niedzieli :) 

Już intensywnie myślę jaki to bank jest koło jeziora 
09 lipca 2023 12:08 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzień dobry dorotee,a to mnie zaskoczyłaś:-). Myślałam że Ryłko to z butami ma do czynienia,a czytam,że i pogodą się zajmuje :lol1:.
Żartuję,oczywiście że zrozumiałam o czym piszesz. No to niech Ci chłodniej będzie,bo u mnie goronc?

09 lipca 2023 12:39 / 4 osobom podoba się ten post
Witam opiekunkowo w pierwszą niedzielę na zleceniu wszystkim dobrego popołudnia 
09 lipca 2023 18:22 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Już intensywnie myślę jaki to bank jest koło jeziora :lol3:

SNB, okolo 400 metrów w strone dworca głownego od Bürkliplatz .
09 lipca 2023 22:28
Anka1

Witam z zalanego słońcem Zurychu :-)

Dziś do 32 stopni ma być,więc nie wychylam nosa . Wieczorem jakiś spacer i kawa na mieście może.
Fajne miejsce tu jest.Tylko do końca miesiąca tu będę, ale oczywiście toruję sobie drogę żeby wrócić :-) ,i już słyszę że szkoda że tak krótkim i kiedy wrócę .Jasne że wrócę i powiem Wam że bez skrupułów weszłam w łaski seniorki i rodziny. Miałam być w poprzednim miejscu , też w Zurychu, wprawdzie nie w centrum ale zostałam jak by to powiedzieć delikatnie przy niedzieli.....

Wypp....a przez moje koleżanki,a w szczególności przez jedną która mnie zastąpiła No cóż pieniądze zmieniają , prawdą jest że Polak za granicą Ci pomoże, jeśli nie zaszkodzi.
Cóż tak miało być, niesmak pozostał a moje grono znajomych pomniejszyło  się o 2 osoby :niech zyje:
Poprzednio byłam zatrudniona przez Spitex24Zurych , nie mieli dla mnie przez kilka miesięcy zlecenia ,aż tu nagle jest.
Oni mają niezbyt często takie 24h, owszem proponowali mi już pracę na stałe u nich ale Ambulant Pflege ,muszę im dać odpowiedź do końca miesiąca.Myslę to  raczej nie dla mnie.

Miłego dnia życzę :-)

To jakieś Rekiny Opieki czy coś w ten deseń  Będzie dobrze . 
10 lipca 2023 06:57 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień doberek opiekunkowo zaczynamy nowy tydzień wszystkim miłego i spokojnego dzionka