Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

06 lipca 2023 20:46 / 1 osobie podoba się ten post
A ja zrobiłam sobie dzisiaj chłodnik botwinkowy . Do niego młode ziemniaczki,ugotowane,pokrojone w plasterki,podsmażone na pokrojonym w kosteczkę,wytopionym boczusiu (,dawno boczku nie jadłam)i z cebulką. No i bób podjadam ,też 
06 lipca 2023 20:56 / 2 osobom podoba się ten post
Miałam wolne to se i chłopu dogodziłam 
http://megs-88.blogspot.com/2023/07/krem-smietankowy-z-mascarpone-do.html

Pycha!
06 lipca 2023 22:08 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Miałam wolne to se i chłopu dogodziłam 
http://megs-88.blogspot.com/2023/07/krem-smietankowy-z-mascarpone-do.html

Pycha!

Ładnie wygląda .
Ja jestem 0 zero w kremach .Nigdy nie robiłam słodyczy nawet jak dzieciaki były małe .Może to być teraz z korzyścią nikt w domu nie przepada za słodkościami . Ale ....ten krem zrobię . Za godzinę wyciągnę swój czterokolorowe salceson  Późno, wciągnę jednak kawałek .
06 lipca 2023 22:49 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ładnie wygląda .
Ja jestem 0 zero w kremach .Nigdy nie robiłam słodyczy nawet jak dzieciaki były małe .Może to być teraz z korzyścią nikt w domu nie przepada za słodkościami . Ale ....ten krem zrobię . Za godzinę wyciągnę swój czterokolorowe salceson :-) Późno, wciągnę jednak kawałek .:mniam:

Napisz,proszę,coś więcej o tym salcesonie kolorowym. Może dzieciom bym zrobiła ?
06 lipca 2023 23:05 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Napisz,proszę,coś więcej o tym salcesonie kolorowym. Może dzieciom bym zrobiła ?

Rodzice nie protestują? U mnie syn z synową trzymają się ścisle żywienia dzieci bez słodyczy. Póki co nie ma mowy o słodkościach typu ciasta czy jakies czekolady. Muszę przyznać  , że da się. Dzieci nie domagają się słodkosci. Całkiem inaczej niż kiedyś tam jak moje były małe. Piekłam często. I zez kremem i bz 
07 lipca 2023 09:14 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

1 1/2 szklanki wody na 1 galaretkę ja zrobiłam z 4 kolorów i niech zastygnie 
1 l mleka i jedna śmietanę 30% zagotuje dodaj  opakowanie żelatyny i też niech stygnie. Jednak musi być płynna żeby te galaretki zalać . Aha cukier waniliowy i cukier zwykły dodaj do mleka  wg uznania .

Zastygniętej galaretki układasz ( trzeba kolory wymieszać ) w płaskim naczyniu .Może być blaszka ale pokryta teflonem, żeby nie załapało smaku blachy . Jak już wszystkie galaretki leżą cierpliwie w naczyniu zalewasz tym mlekiem ( zimnym) i do lodówki .Jest smaczny, cukru tyle ile lubisz i śmietanka nadaje taka aksamitna konsystencję . 

Smacznego 

Galaretki trza pokroić w kostkę , Zapomniałam napisać .
07 lipca 2023 10:08 / 3 osobom podoba się ten post
Ryba , ziemniaki , brokuły , sałata z owocem granatu. 
07 lipca 2023 11:35 / 3 osobom podoba się ten post
Nie gotuje .Zagrzeje wczorajsza botwinkę i wystarczy 
Mam ciasto francuskie gotowca. Co mogę wieczorem zrobić aby nie słodkie ?
07 lipca 2023 11:44 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś Quarkstrudel z sosem waniliowym. Dla pdp, co tydzień mu w piątek coś kupuję.A sobie pizzę zaserwowałem na obiad, gotowca oczywiście. Jutro i w niedzielę obiady mięsne. 
07 lipca 2023 13:17 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Dziś Quarkstrudel z sosem waniliowym. Dla pdp, co tydzień mu w piątek coś kupuję.A sobie pizzę zaserwowałem na obiad, gotowca oczywiście. Jutro i w niedzielę obiady mięsne. 

Strudel to też gotowiec ? Ja robię z jabłkami w prawdziwym rozciąganym cieście . To najlepsze ciasto świata . Jem bez opamiętania, choć go nie za wiele jest .I tylko z cukrem pudrem . Ten smak, te jabłka z cynamonem no i masełko. Pychota .
07 lipca 2023 14:43 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Strudel to też gotowiec ? Ja robię z jabłkami w prawdziwym rozciąganym cieście . To najlepsze ciasto świata . Jem bez opamiętania, choć go nie za wiele jest .I tylko z cukrem pudrem . Ten smak, te jabłka z cynamonem no i masełko. Pychota .

W Metzgerei oprócz sprzedaży wędlin, mięsa i ryb, prowadzą też kuchnię. Tak więc wszystko na ciepło. Dziś miał do wyboru: Fischfilet gebacken mit Hamburger Salat, Ungarisches Saftgulasch mit Kartoffeln oraz Quarkstrudel mit Vanillesosse. Wybrał ostatnie, jak ostatnim razem wybrał z menu Apfelstrudel z sosem. Dla mnie to tylko deser, ale to są jego przyzwyczajenia. Tak mu się przypomniało w maju, że w piątki tradycyjnie z żoną coś od Metzgera jedli. A dla mnie nie problem spełnić jego życzenie. Na to jest dużo kasy tutaj
07 lipca 2023 15:45 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

W Metzgerei oprócz sprzedaży wędlin, mięsa i ryb, prowadzą też kuchnię. Tak więc wszystko na ciepło. Dziś miał do wyboru: Fischfilet gebacken mit Hamburger Salat, Ungarisches Saftgulasch mit Kartoffeln oraz Quarkstrudel mit Vanillesosse. Wybrał ostatnie, jak ostatnim razem wybrał z menu Apfelstrudel z sosem. Dla mnie to tylko deser, ale to są jego przyzwyczajenia. Tak mu się przypomniało w maju, że w piątki tradycyjnie z żoną coś od Metzgera jedli. A dla mnie nie problem spełnić jego życzenie. Na to jest dużo kasy tutaj:-)

Nie źle  dla mnie na tydzień wystarczy .

A tak w ogóle to coś ostatnio nie mam apetytu . Może to przez te temp .? Goraco jak diabli a jutro jeszcze goręcej .
07 lipca 2023 16:07 / 3 osobom podoba się ten post
Ja dzisiaj gotuje kompot że świeżych papierowek i ryż na mleku . Tak na deser.
Luke dlaczego Ty dla siebie na ue kupujesz u rzeźnika ? Tylko te paskudne gotówce???

07 lipca 2023 16:21
dorotee

Ja dzisiaj gotuje kompot że świeżych papierowek:-) i ryż na mleku . Tak na deser.
Luke dlaczego Ty dla siebie na ue kupujesz u rzeźnika ? Tylko te paskudne gotówce???

Mogę wpaść ?.  Chociaż na ryż 
07 lipca 2023 16:23 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Mogę wpaść ?.  Chociaż na ryż :mniam:

Na kompot tez
Papierówki takie prawdziwe z działki sąsiadki