Co dzisiaj gotujesz na obiad? 17

05 listopada 2021 15:33
dorotee

Kupiłam dzisiaj brukiew na ryneczku. Ciekawe przepisy ?

harfa?

https://youtu.be/e-YsYVDNtDw

??????
05 listopada 2021 16:03 / 2 osobom podoba się ten post
JanOp1979

harfa?

https://youtu.be/e-YsYVDNtDw

??????

Z pałeczek ułożyc ? A czemu nie?
05 listopada 2021 16:25 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Z pałeczek ułożyc ? A czemu nie?:chaplin:

Nie wstydaj, pochwal się 

05 listopada 2021 18:06 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

Kupiłam dzisiaj brukiew na ryneczku. Ciekawe przepisy ?

Moja niemiecka koleżanka dodawała ją do zupy kremu z białych warzyw albo gotowała tak jak kalarepkę, w bulionie, a później robiła do niej Mehlschwitze, czyli zasmażkę rozprowadzając ją tym bulionem do pożądanej gęstości. Trzeba ja dłużej gotować niż kalarepkę. Ale ona, ta koleżanka, robiła różne dziwne rzeczy-schwarzwurzeln (skorzonera) tak jak szparagi czy mangold (liście buraka),tak jak szpinak. Próbowałam, jadłam, było ok, ale sama nachkochen nie muszę, chociaż podobno bardzo zdrowe 
Moja synowa jak piecze warzywa korzenne do obiadu, doprawione czubrycą, to dodaje czasami kawałki brukwi, jeśli akurat ma . 
05 listopada 2021 18:21 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Moja niemiecka koleżanka dodawała ją do zupy kremu z białych warzyw albo gotowała tak jak kalarepkę, w bulionie, a później robiła do niej Mehlschwitze, czyli zasmażkę rozprowadzając ją tym bulionem do pożądanej gęstości. Trzeba ja dłużej gotować niż kalarepkę. Ale ona, ta koleżanka, robiła różne dziwne rzeczy-schwarzwurzeln (skorzonera) tak jak szparagi czy mangold (liście buraka),tak jak szpinak. Próbowałam, jadłam, było ok, ale sama nachkochen nie muszę, chociaż podobno bardzo zdrowe :lol1:
Moja synowa jak piecze warzywa korzenne do obiadu, doprawione czubrycą, to dodaje czasami kawałki brukwi, jeśli akurat ma . 

Tez ciekawie , sprubuje do warzyw z patelni. Chcę zrobić surówkę z brukwi. 
Gotowałam już brubuew właśnie tak jak kalarepę z masłem i pietruszką. 
I zupę ale nie udała mi się . 
Najlepsza brukiew jest podobno na Gęsiniec. 
06 listopada 2021 11:23 / 6 osobom podoba się ten post
Dzisiaj będę karkówkę piekła, opiekane ziemniaczki i surówka z pekinską i innymi warzywami. 
06 listopada 2021 12:49 / 4 osobom podoba się ten post
Czy będzie talerz dla niespodziewanego gościa i czy ja mogę nim być?
06 listopada 2021 12:58 / 4 osobom podoba się ten post
A ja dzis podstawa jak do leczo ale sporo odmiany czyli po mojemu 
Zrobilam do tych warzyw,które widać (chyba )klopsiki,  podsmażyłam je uprzednio na patelni i z tym tłuszczem do tych  warzyw walnęłam. W garze byly juz jak wspomnialam cebula ,pieczarki czosnek ,pietruszką,papryka i cukinia.Po podduszeniu wszystkiego zalałam sosem pomidorowym z solą, pieprzem, kurkumą i dodałam śmietany słodkiej. Wyszło bomba .A na talerzu to juz sypniete parmezanem 
06 listopada 2021 14:02 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Moja niemiecka koleżanka dodawała ją do zupy kremu z białych warzyw albo gotowała tak jak kalarepkę, w bulionie, a później robiła do niej Mehlschwitze, czyli zasmażkę rozprowadzając ją tym bulionem do pożądanej gęstości. Trzeba ja dłużej gotować niż kalarepkę. Ale ona, ta koleżanka, robiła różne dziwne rzeczy-schwarzwurzeln (skorzonera) tak jak szparagi czy mangold (liście buraka),tak jak szpinak. Próbowałam, jadłam, było ok, ale sama nachkochen nie muszę, chociaż podobno bardzo zdrowe :lol1:

I niech ktoś powie że j .polski nie jest trudny taka np.brukiew odmieniona przez przypadki ?mnie się już jeść odechcialo ?
06 listopada 2021 14:04 / 4 osobom podoba się ten post
opiekunkoland

Czy będzie talerz dla niespodziewanego gościa i czy ja mogę nim być?

Oczywiscie puknij trzy razy w drzwi potem dwa potem jeden i hasło BRUKIEW???
06 listopada 2021 14:18 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Oczywiscie :aniolki:puknij trzy razy w drzwi potem dwa potem jeden i hasło BRUKIEW???

Pomysł jakie wołacz byłby romantyczny
O Ty Brukwi o

Na lmn to można sobie żeby połamać
I wtedy żeby z brukwialbo 
Brukfi
06 listopada 2021 19:47 / 1 osobie podoba się ten post
Konwalia08

Oczywiscie :aniolki:puknij trzy razy w drzwi potem dwa potem jeden i hasło BRUKIEW???

zadzieram kiecę i lecę
07 listopada 2021 09:15 / 3 osobom podoba się ten post
Rosół niedzielny
07 listopada 2021 09:31 / 3 osobom podoba się ten post
Na WDR robią gęś, a u mnie dziś roladki wieprzowe, nadziewane boczkiem, kiszeniakiem i kiełbaską. Do tego ziemniaki i Spitzkohl z boczkiem i z cebulką 
07 listopada 2021 09:31 / 3 osobom podoba się ten post
Mielone w sosie grzybowym/ Borowiki z polski/ makaron dla PDP, groszek  zielony.