Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

30 grudnia 2015 20:11 / 4 osobom podoba się ten post
MeryKy

Tak jak Orim napisał przykre nawet bardzo! I jeszcze ciągle narzekają, że za mało zarabiają. Do doopy nakopać i wysłać na białe niedżwiedzie! Sama coś na ten temat wiem bo  w tym roku wylądowałam w szpitalu :-( 

Tak, za mało zarabiają i nie wystarcza na egzotyczne wyjazdy. Dlatego firmy farmaceutyczne 100% refundacje ofiarują biednym medykom, co by nam zapisywali dobre, drogie medykamenty. 
13 lipca 2016 16:42
ivanilia40

Do 6 tygodni niestety

A jeśli po np. 4 tygodniach wydarzy się coś i musisz korzystać z opieki medycznej? Co w tedy? Bo ja właśnie muszę iść do lekarza i prosiłam moją firmę by mi przysłano tą kartę. Przysłali mi tylko zaświadczenie A1 czy to wystarczy by udzielono mi pomocy medycznej?
14 lipca 2016 14:16 / 1 osobie podoba się ten post
Radzik

A jeśli po np. 4 tygodniach wydarzy się coś i musisz korzystać z opieki medycznej? Co w tedy? Bo ja właśnie muszę iść do lekarza i prosiłam moją firmę by mi przysłano tą kartę. Przysłali mi tylko zaświadczenie A1 czy to wystarczy by udzielono mi pomocy medycznej?

To proś intensywnie. Z tego artykułu wynika, że tylko EKUZ jest dokumentem poświadczającym uprawnienia do świadczeń medycznych za granicą.
http://www.pollub.pl/pl/uczelnia/wspolpraca-miedzynarodowa/biuro-wspolpracy-z-zagranica-i-badan-naukowych/ekuz-bezplatne-ubezpieczenie-podrozy-zagranicznej-pracownika-pl/ekuz-definicja-i-zalozenia
14 lipca 2016 14:56
Dzięki, też mi się tak wydawało. Muszę "intensywniej prosić", tylko dziwi mnie to: zanim zaczęłam pracę to wszystko było takie "cacuś glancuś" a teraz o wszystko się trzeba upominać, 5000 razy przypominać.....
14 lipca 2016 15:24 / 1 osobie podoba się ten post
Jeżeli chodzi o firmy, to każda pliszka swój ogon chwali- "byznes". A pracownik musi dbać o swój własny "byznes". Ekuz można uzyskac już po tygodniu czasu, od momentu złożenia wniosku i firmy nie powinny bez tej karty opiekunki za granicę wysyłać. Rzeczywistość mamy inną.Długo czekasz na EKUZ?
14 lipca 2016 15:37
Radzik

Dzięki, też mi się tak wydawało. Muszę "intensywniej prosić", tylko dziwi mnie to: zanim zaczęłam pracę to wszystko było takie "cacuś glancuś" a teraz o wszystko się trzeba upominać, 5000 razy przypominać.....

nooooooooorma niestety.
Moja agencyja przysłała mi EKUZ z drukiem A1 po prawie 2-óch miesiącach....
14 lipca 2016 16:37 / 4 osobom podoba się ten post
Nie mogę pojąć praktyki wydawania karty EKUZ do każdego wyjazdu opiekunki. Chodzi mi o przypadek, kiedy opiekunka jest cały czas zatrudniona w tej samej agencji. Przecież ten plastik też kosztuje, nie jest darmowy. Chyba nasza budżetówka jest mistrzem w wyszukiwaniu sobie pracy, która pozwoli się na stołku utrzymać.
14 lipca 2016 16:47 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Nie mogę pojąć praktyki wydawania karty EKUZ do każdego wyjazdu opiekunki. Chodzi mi o przypadek, kiedy opiekunka jest cały czas zatrudniona w tej samej agencji. Przecież ten plastik też kosztuje, nie jest darmowy. Chyba nasza budżetówka jest mistrzem w wyszukiwaniu sobie pracy, która pozwoli się na stołku utrzymać.

EKUZ jest ważna 3 miesiące .Porypane to wszystko . EKUZ dochodzi do opiekunki po miesiącu, albo dwóch, kiedy pobyt już dobiega konca, a to jest karta wydawana imiennie.
14 lipca 2016 16:57 / 1 osobie podoba się ten post
Jedna tylko agencja przysłała mi EKUZ i to od razu,jak przyjechałam do D to na drugi dzien był w skrzynce-czyli załatwianie go trwało jakies góra 2 tygodnie od momentu jak zdecydowałam sie na wyjazd.Pracowałam z kilkoma i żadna inna nie dała ani A1 ani EKUZ.
14 lipca 2016 17:01 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

EKUZ jest ważna 3 miesiące .Porypane to wszystko . EKUZ dochodzi do opiekunki po miesiącu, albo dwóch, kiedy pobyt już dobiega konca, a to jest karta wydawana imiennie.

Ja mam EKUZ na którym pisze, że jest do listopada 2017 r. Ale czy faktyczne tak długo jest ważna to nie wiem. Muszę się dopytać w firmie. Dla mnie takie wydawanie kart w koło Macieju jest rozrzutnością, marnowaniem pieniędzy. Przecież wystarczy, że firma wystąpi o zablokowanie takowej karty. Marnotrawstwo i tyle.
14 lipca 2016 18:09
kasia63

Jedna tylko agencja przysłała mi EKUZ i to od razu,jak przyjechałam do D to na drugi dzien był w skrzynce-czyli załatwianie go trwało jakies góra 2 tygodnie od momentu jak zdecydowałam sie na wyjazd.Pracowałam z kilkoma i żadna inna nie dała ani A1 ani EKUZ.

Bo dłużej załatwianie nie powinno trwać.
14 lipca 2016 18:12
Mycha

To zależy też od czyjegoś statusu. Jak ktoś jest rencistą, lub korzysta ze świadczen przedemerytalnych, to 6 mcy. Dowiedz się lepiej co z tą ważnością.
14 lipca 2016 18:23
tina 100%

To zależy też od czyjegoś statusu. Jak ktoś jest rencistą, lub korzysta ze świadczen przedemerytalnych, to 6 mcy. Dowiedz się lepiej co z tą ważnością.

Sprawdziłam : moja ma ważność do ' 29.12 .2016 r. " - przysłano mi ją " za tym pobytem " , gdzieś tak z miesiąc temu . Nie jestem jeszcze emerytka , rencistką , nie pobieram żadnych świadczeń przedemerytalnych .
14 lipca 2016 18:27 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Sprawdziłam : moja ma ważność do ' 29.12 .2016 r. " - przysłano mi ją " za tym pobytem " , gdzieś tak z miesiąc temu . Nie jestem jeszcze emerytka , rencistką , nie pobieram żadnych świadczeń przedemerytalnych .

Jest ok, znowelizowano przepis.Sprawdziłam teraz.
14 lipca 2016 18:37 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Ja juz drugi raz mam od początku do końca roku kartę EKUZ. Ja jeżdże w to samo miejsce. Wydaje mi się że to zalezy od adresu? Jezeli jeździmy ciągle w inne miejsce to karta musi być ciągle nowa? Jak ktoś jedzie na 3 m-ce to dostaje tylko na te 3.