Ja sie dzisiaj pofatygowalam osobiscie do ZUS-u i przy okazji zarejestrowalam tam profil, gdzie mam teraz wglad do oplacanych skladek ZUS-owskich! Jest tam archiwum i masz wglad do caloksztaltu pracy, a nawet na chwile obecna system Tobie emeryture wyliczy..........Zapytalam rowniez, czy karta Ekuz i druk A1 sa jedynym potwierdzeniem legalnosci naszej pracy za granica? Pani mi odpowiedziala ze nie ! bo sa male firmy (zatrudniajace chyba do 5-ciu osob) i one z wewnetrznych przepisow korzystaja i ogolnie dostepnych ubezpieczycieli PZU, czy innych.....Pani w ZUS-ie mi powiedziala, ze trzeba czytac Umowe zawarta z ta firma przed wyjazem i co jest w Umowie napisane! to jest najwazniejsze! .....teraz sie lekko denerwuje, ze wyjazd mam z nowa firma w piatek a Umowy na pismie nie mam do dzis! To jest nowa firma dla mnie, wszystko uzgodnilismy telefonicznie z dwa tygodnie temu, czyli........mi zaoferowany kontrakt odpowiada a i firmie moja osoba. Problem jest w tym, ze od tygodnia nie moge sie doprosic Umowy Zlecenie na pismie warunkow placy i pracy. Dzisiaj zadzwonilam(a raczej od tygodnia juz wydzwaniam, ze Umowy nie mam na pismie) i poprosilam aby na mojego meila bo chce sie zapoznac z warunkami zatrudnienia bo cierpliwosc ma sie juz konczy. Dzisiaj mialam otrzymac na meila ta Umowe-Zlecenie moje aby sie z forma zatrudnienia zapoznac-no i nie ma!