Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

14 lipca 2015 21:38
jowita.

Ja sie dzisiaj pofatygowalam osobiscie do ZUS-u i przy okazji zarejestrowalam tam profil, gdzie mam teraz wglad do oplacanych skladek ZUS-owskich!  Jest tam archiwum i masz wglad do caloksztaltu pracy, a nawet na chwile obecna system Tobie emeryture wyliczy..........Zapytalam rowniez, czy karta Ekuz i druk A1 sa jedynym potwierdzeniem legalnosci naszej pracy za granica? Pani mi odpowiedziala  ze nie ! bo sa male firmy (zatrudniajace chyba do 5-ciu osob) i one z wewnetrznych przepisow korzystaja i ogolnie dostepnych ubezpieczycieli PZU, czy innych.....Pani w ZUS-ie mi powiedziala, ze trzeba czytac Umowe zawarta z ta firma przed wyjazem i co jest w Umowie napisane! to jest najwazniejsze!  .....teraz sie lekko denerwuje, ze wyjazd mam z nowa firma w piatek a Umowy na pismie nie mam do dzis! To  jest nowa firma dla mnie, wszystko uzgodnilismy telefonicznie z dwa tygodnie temu, czyli........mi zaoferowany kontrakt odpowiada  a i firmie moja osoba. Problem jest w tym, ze od tygodnia nie moge sie doprosic Umowy Zlecenie na pismie warunkow placy i pracy. Dzisiaj zadzwonilam(a raczej od tygodnia juz wydzwaniam, ze Umowy nie mam na pismie) i poprosilam aby na mojego meila bo chce sie zapoznac z warunkami zatrudnienia bo cierpliwosc ma sie juz konczy. Dzisiaj mialam otrzymac na meila ta Umowe-Zlecenie moje aby sie z forma zatrudnienia zapoznac-no i nie ma!

To masz odpowiedź jaka to firma jest , skoro nie przysyła umowy, o podpisaniu jej już nie wspomnę, no i decyzja należy do Ciebie.
Powodzenia
14 lipca 2015 21:43
Poszukaj opinii o firmie.
14 lipca 2015 22:02 / 2 osobom podoba się ten post
Renie

Bardzo, bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie:)
Więc nie ma za bardzo sensu ciągłe upominanie?
Nigdy w DE nie korzystałam z opieki medycznej, ale warto wiedzieć.
Dziękuję:)

Tak, tak, Binor ma rację warknąć należy.czyli stanowczo i ostro zażądać tego co ci przysługuje. Miałam doświadczenie z tą firmą i wyegzekwowałam kartę EKUZ nawet w oryginale, a nie tylko skan. Kiedy od stycznia warunki nowej umowy mi bardzo się nie podobały i zrezygnowałam z ich pośrednictwa, to po paru miesiącach nawet dzwonili z propozycją, że jeśli tylko wrócę, to składki będę miała odprowadzane od najniższej krajowej, a nie od 200 zł. 
14 lipca 2015 22:05 / 2 osobom podoba się ten post
Zofija

Tak, tak, Binor ma rację warknąć należy.czyli stanowczo i ostro zażądać tego co ci przysługuje. Miałam doświadczenie z tą firmą i wyegzekwowałam kartę EKUZ nawet w oryginale, a nie tylko skan. Kiedy od stycznia warunki nowej umowy mi bardzo się nie podobały i zrezygnowałam z ich pośrednictwa, to po paru miesiącach nawet dzwonili z propozycją, że jeśli tylko wrócę, to składki będę miała odprowadzane od najniższej krajowej, a nie od 200 zł. 

Zosiu bardzo mi się nie podoba co się w firmie porobiło!!!
Jedyne co mnie tam jeszcze trzyma to moja bardzo dobra sztela,
kiedy ona mi się ,skończy,, to raczej napewno odejdę od nich.
14 lipca 2015 22:07 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Łaskawcy
14 lipca 2015 22:08 / 2 osobom podoba się ten post
Renie

No ja odeszłam od razu po tej cynicznej zmianie warynków i nie żałuję.
14 lipca 2015 22:44
Renie

Mnie też się nie podoba. Wcale a wcale.
14 lipca 2015 23:07
Michalinka

Poszukaj opinii o firmie.

Ja jestem przed wyjazdem i dwa tygodnie temu dogadalam sie z nowa firma, czyli...nowy kontrakt i wszystko wszystkim pasuje.....Od tygodnia prosze codziennie telefonicznie o przeslanie mi Umowy zlecenia na pismie, warunkow zatrudnienia placy i pracy.....Ale, umowa  zlecenia do mnie nie dotarla to zaczelam szukac wszedzie! -termin wyjazdu za dwa dni mam umowiony a Umowy na pismie nie mam do tej pory! Jak i w ZUS-e bylam czy taka forma zatrudnienia co mi telefonicznie oferyja jest legalna(dowiedzialam sie, ze jest) Ale Umowe zawsze musze miec przed wyjazdem na pismie i zapoznac sie z nia oczywiscie!~ No i tak  drazac dalej, zajrzalam tutaj na forum na firmy i jest tutaj ta firma i ma pare wpisow opiekunek ktore z nimi pracowaly. Wpis jeden jest przerazajacy pewnej dziewczyny ktora ze steli uciekala i zero pomocy ze strony firmy i ogolny dramat dziewczyny co pisze! Ach, pomyslalam sobie wczesniej, ze nie wszystko trza wierzyc co jest napisane tutaj bo np. Pani "A" moze celowo szkalowac tutaj Pania "B" albo firma "A" szkaluje firme "B". Dzisiaj wiem, ze wypowiedz dziewczyny jest prawdziwa i dziekuje jej za ten wpis o opinie o firmie, bo skoro mnie dwa tygodnie zwodza i wszystko jest oki i kontrakt aktualny i dograny z ich strony- a na pismie warunkow zatrudnienia i placy nie dostalam, to nie jest powazne! Ja podziekuje takiej firmie i szkoda moich dwuch tygodni, ze im zaufalam a zrezygnowalam tez i z masy ofert innych firm bo wszystko tak na 100% bylo dograne.....
14 lipca 2015 23:12 / 2 osobom podoba się ten post
To prawda do wszystkiego z dystansem trzeba podchodzić, ale patrz na fakty- brak umowy podpisanej. Firm jest bardzo wiele i często mają zlecenia z dnia na dzień i nie ma czego żałować, wieksze kłopoty mogły Cię spotkać na miejscu.
14 lipca 2015 23:27
jowita.

Ja jestem przed wyjazdem i dwa tygodnie temu dogadalam sie z nowa firma, czyli...nowy kontrakt i wszystko wszystkim pasuje.....Od tygodnia prosze codziennie telefonicznie o przeslanie mi Umowy zlecenia na pismie, warunkow zatrudnienia placy i pracy.....Ale, umowa  zlecenia do mnie nie dotarla to zaczelam szukac wszedzie! -termin wyjazdu za dwa dni mam umowiony a Umowy na pismie nie mam do tej pory! Jak i w ZUS-e bylam czy taka forma zatrudnienia co mi telefonicznie oferyja jest legalna(dowiedzialam sie, ze jest) Ale Umowe zawsze musze miec przed wyjazdem na pismie i zapoznac sie z nia oczywiscie!~ No i tak  drazac dalej, zajrzalam tutaj na forum na firmy i jest tutaj ta firma i ma pare wpisow opiekunek ktore z nimi pracowaly. Wpis jeden jest przerazajacy pewnej dziewczyny ktora ze steli uciekala i zero pomocy ze strony firmy i ogolny dramat dziewczyny co pisze! Ach, pomyslalam sobie wczesniej, ze nie wszystko trza wierzyc co jest napisane tutaj bo np. Pani "A" moze celowo szkalowac tutaj Pania "B" albo firma "A" szkaluje firme "B". Dzisiaj wiem, ze wypowiedz dziewczyny jest prawdziwa i dziekuje jej za ten wpis o opinie o firmie, bo skoro mnie dwa tygodnie zwodza i wszystko jest oki i kontrakt aktualny i dograny z ich strony- a na pismie warunkow zatrudnienia i placy nie dostalam, to nie jest powazne! Ja podziekuje takiej firmie i szkoda moich dwuch tygodni, ze im zaufalam a zrezygnowalam tez i z masy ofert innych firm bo wszystko tak na 100% bylo dograne.....

Takie pseudoagencje powinno się publicznie piętnować.Największa kara,bo stracą potencjalne pracownice.Mnie to bardzo denerwuje.
15 lipca 2015 03:41
Dziewczyny dlaczego firmy wydaja wam karte EKUZ karte tą odbiera sie indywidualnie w NFZ wydawana jest na pół roku .:))Każda osoba ubezpieczona taką karte otrzymuje:))Jak wyjeżdzacie na wycieczki do innych krajów to firma tez wam EKUZ wydaje ??? Jakim prawem oni to za was robią ????
15 lipca 2015 05:53 / 3 osobom podoba się ten post
fiona

Dziewczyny dlaczego firmy wydaja wam karte EKUZ karte tą odbiera sie indywidualnie w NFZ wydawana jest na pół roku .:))Każda osoba ubezpieczona taką karte otrzymuje:))Jak wyjeżdzacie na wycieczki do innych krajów to firma tez wam EKUZ wydaje ??? Jakim prawem oni to za was robią ????

Fiona, jak wyjeżdżamy na wycieczki, to załatwiamy sobie kartę na podstawie tylko druku RMUA i rzeczywiście robimy to same, a cała procedura trwa 3 minuty.Chyba, że jest kolejka, to trochę dłużej.
Jednak, kiedy jedziemy do pracy, to żeby taką kartą można się było posłużyć, wydawana jest ona na podstawie RMUA i druku A1. Dlatego robią to firmy.
Poza tym jest to ich obowiązek niejako, ale różnie się z niego wywiązują.
15 lipca 2015 08:58 / 2 osobom podoba się ten post
fiona

Na podstawie upoważnienia.
18 września 2015 14:07
Chcę się podzielić moimi doświadczeniami z kartą EKUZ.Otórz nigdy, przenigdy nie miałam problemów czy w Hamburgu, Kiel, Monachium, Calw, Ueberlingen am Bodensee....... i tutaj na samum płd. Niemiec (przy granicy szwajcarskiej) z kartą EKUZ. Kiedyś była taka sytuacja,że w końcu wylądowałam w szpitalu, jak tylko lepiej się się poczułam do polskiego NFZ - agencji się trochę dostało......ale karta EKUZ pr
zyszła faxem do szpitala (dostałam kopię)
Oczywiście ja zdenerwowana całym zamieszaniem wypisałam się ze szpitala na własne żądanie, jak tylko się lepiej poczułam. Niestety za ok. 10 dni wylądowałam powtórnie (Notarzt) ...i byłam operowana. Znów zrobiłam gafę (teraz tak myślę)....bo firma mnie nadal przekonywała, że EKUZ jest niepotrzebne, pokrywają koszt 
< />
< />
< />
< />
< />
18 września 2015 17:39
Nie rozumieć tego wpisu.