Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

19 września 2016 19:08 / 3 osobom podoba się ten post
MartaP

Ta turystyczna EKUZ jest chyba  najtansza i najszybciej ją wyrabiają.

Karta EKUZ jest dokumentem bezpłatnym i wyrabiają od ręki i nie ma tu znaczenia czy jest to turystyczna , czy pracownicza.
19 września 2016 20:17 / 1 osobie podoba się ten post
mirecka12

czyli Wasza firma również wnioskuje się o ekuz dopiero gdy się coś stanie? 

nie.....dostajemy  zawsze  tylko   z  opóznieniem
19 września 2016 20:42
Ja mam  EKUZ  wystawiany  do  każdego  wyjazdu /zlecenia /....z tym że firma  dosyła  mi  kartę  na  adres  PDP. W tym roku  byłam  3  razy  na kontrakcie  i  mam  3  karty/ Tz, na  ostatnią  własnie  czekam....
19 września 2016 20:51
Tutaj takie mądre rzeczy piszą. Proponuję poczytać.
http://www.zus.pl/default.asp?p=7&id=105
19 września 2016 20:59
Damessa

Ja mam  EKUZ  wystawiany  do  każdego  wyjazdu /zlecenia /....z tym że firma  dosyła  mi  kartę  na  adres  PDP. W tym roku  byłam  3  razy  na kontrakcie  i  mam  3  karty/ Tz, na  ostatnią  własnie  czekam....

No i prawidłowo. Ja będąc jeszcze z firmą na kontrakcie, zawsze mialam umowę o pracę na rok i na ten czas dostawałam A1 i EKUZ. Na kontrakcie byłam na przykład 2 miesiące i potem wracałam na urlop, więc i poprzednia A1 i EKUZ traciły wazność. Na kolejny wyjazd miałam znów umowę na rok i A1 i EKUZ jak wyżej.

Zupełnie inaczej rzecz się ma, jesli się pracuje na polskiej DG. Wystepuję się o druk A1 na czas trwania umowy z kontrahentem i może to być oczywiście nawet na 24 miesiące, bo na tyle mozna dostać A1. Niestety przepisy niemieckie mówią, że po 6 miesiącach nieprzerwanej pracy w Niemczech, trzeba przejść na ustawodawstwo niemieckie, czyli tutaj płacic podadtki i ubezpieczenie. Dlatego tez osoby pracujące na własnej DG muszą robić przerwy miedzy kontraktami takie, aby w roku podatkowym , pracować w Niemczech tylko pół roku. Odliczanie mozna zacząć od nowa, po dwumiesięcznej przerwie. Rok podatkowy w Niemczech jest zdaje się od kwietnia do kwietnia, ale mogę się mylić. Może ktos ma lepszą wiedzę na ten temat.
19 września 2016 23:03 / 1 osobie podoba się ten post
mirecka12

Witam serdecznie Szukam informacji odnośnie tego czy otrzymujecie od swoich firm A1 i EKUZ pracując na umowe w firmie. Doświadczenia wiem że firmy nie chcą wystawiać tych dokumentów. Jak jest u Was?Czy ktoś wie jakie są kosekwencje nie posiadanie tych dokumentów?Kto ponosi konsekwencje pracownik zy firma?

Kilka dni temu musialam isc do lekarza nie majac karty Ekuz , wizyta i zastrzyk 55 euro ,to było w szpitalu,gdybym sie zgodzila zostac zapłaciłabym słono,gorzej gdybym faktycznie musiała zostac,za dwa dni kontrolna wizyta w przychodni i 65 euro z badaniami krwi.
20 września 2016 10:01 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuję wszystkim za pomoc ;-)pozdrawiam i życzę miłego dnia
20 września 2016 16:16
Witam, powiedzcie mi jak się sprawy mają z dentystą. W dzień przyjazdu do pracy pękł mi ząb i nie wiem czy na EKUZ mogę coś z tym zrobić?
20 września 2016 18:45
Ja  mam umowe  na   konkretny  wyjazd. Jak  zachoruje tak jak  moja  kolezanka .....to poprostu firma  monituje do  ZUS  ...się  doniesie. Nr. EKUZ podali  jsk  już pisałam SMS. Wszystko gra !
20 września 2016 18:45
Ja  mam umowe  na   konkretny  wyjazd. Jak  zachoruje tak jak  moja  kolezanka .....to poprostu firma  monituje do  ZUS  ...się  doniesie. Nr. EKUZ podali  jsk  już pisałam SMS. Wszystko gra !
20 września 2016 18:47
Jogusia34

Witam, powiedzcie mi jak się sprawy mają z dentystą. W dzień przyjazdu do pracy pękł mi ząb i nie wiem czy na EKUZ mogę coś z tym zrobić?

zalezy do jakigo dentysty traisz ja musialam zaplacic rachunek mimo karty i starac sie o zwrot potem a kolezanka poszla zrobili od reki i uznali nasza karte
27 października 2016 10:18 / 4 osobom podoba się ten post
13 listopada 2016 13:09
Jak to jest? Przykład: Opiekunka Marta wyjezdza z firmą R.na umowe zlecenie,2 miesiace u Frau Mayer.Potem 2 miesiace w domu,potem do innej frau na 6tygodni,potem znów w domu. Rozumiem,Opiekunka Marta ma ubezpieczenie EKUZ kiedy jest na terenie Niemiec na sztelli.A co w ten czas kiedy jest w domu?EKUZ dziala nadal czy trzeba sie rejestrowac w UP za kazdym razem?Dodam,ze opiekunka Marta nie ma ubezpieczenia w Polsce,nie ma KRUZ itp.
13 listopada 2016 14:11 / 6 osobom podoba się ten post
MartaP

Jak to jest? Przykład: Opiekunka Marta wyjezdza z firmą R.na umowe zlecenie,2 miesiace u Frau Mayer.Potem 2 miesiace w domu,potem do innej frau na 6tygodni,potem znów w domu. Rozumiem,Opiekunka Marta ma ubezpieczenie EKUZ kiedy jest na terenie Niemiec na sztelli.A co w ten czas kiedy jest w domu?EKUZ dziala nadal czy trzeba sie rejestrowac w UP za kazdym razem?Dodam,ze opiekunka Marta nie ma ubezpieczenia w Polsce,nie ma KRUZ itp.

To zależy, jak Opiekunka Marta ma skonstruowaną umowę. Najczęściej tak jest, że w trakcie trwania urlopu w Pl agencje odprowadzają jakieś minimalne składki i wypłacają niewielką kwotę za tzw. usługi reklamowo-rekrutacyjne. Między innymi właśnie po to, aby zachować ciągłość ubezpieczenia zdrowotnego 
i by opiekunki nie musiały za każdym razem po powrocie do domu rejestrować się w UP.

Opiekunka Marta musi się po prostu dowiedzieć, jak jest to rozwiązane w jej firmie. 
13 listopada 2016 15:23 / 4 osobom podoba się ten post
MartaP

EKUZ przestaje działać z chwilą przekroczenia granicy (albo wygaśniecia daty ważności). 
Jesli opiekunka Marta nie ma rzeczywiście ubezpieczenia z żadnego tytułu (np rodzinne) -musi w tym celu zarejestrować sie w UP 
Dlatego, jeśli się ma stałe miejsce lub stałą agencję warto zadbać, aby agencja na przestojach też ubezpieczała Martę -jak to napisała BInorka.