Jest ok, znowelizowano przepis.Sprawdziłam teraz.
Jest ok, znowelizowano przepis.Sprawdziłam teraz.
Ja juz drugi raz mam od początku do końca roku kartę EKUZ. Ja jeżdże w to samo miejsce. Wydaje mi się że to zalezy od adresu? Jezeli jeździmy ciągle w inne miejsce to karta musi być ciągle nowa? Jak ktoś jedzie na 3 m-ce to dostaje tylko na te 3.
Dzięki Tinuś , bo już się zaczęłam martwić , czy to nie jakaś pomyłka :-)
Tak w przepisach NFZ jest. A firmy nie dadzą spać spokojnie- kombinują jak koń pod górkę :) Świeżutkie przepisy z maja tego roku https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/informacje-ogolne. Doczytałam jeszcze się przepisów odnośnie pracowników delegowanych. Ważność Ekuz jest taka sama jak dokumentu A1. No, ale firmy też tak robią, że aby było, to nas puszczają na tym "turystycznym". Rożnie bywa. Dalsze przepisy odnośnie świadczeń, ktore EKUZ obejmuje są takie same.
Możliwe, trudno powiedzieć. Tyle że własnie jak opiekunka pojedzie na te 3 mce, a EKUZ dostanie po 2 miesiącach, bo i tak bywa, to się mija z celem. A jak w tym czasie, gdy tej karty nie posiada, coś się wydarzy?
No i do EKUZ musi być jeszcze dodatkowe ubezpieczenie, bo są usługi , za które np w Polsce płaci NFZ, a w innych krajach są platne.
Nigdy nie miałam druku A1.Tylko Ekuz .I to już druga firma ,która A1 nie daję.W Zusie sobie sprawdzam ,czy składki są odprowadzane i tyle.
Czy aż tak potrzebujemy A1 .?
Witam serdecznie Szukam informacji odnośnie tego czy otrzymujecie od swoich firm A1 i EKUZ pracując na umowe w firmie. Doświadczenia wiem że firmy nie chcą wystawiać tych dokumentów. Jak jest u Was?Czy ktoś wie jakie są kosekwencje nie posiadanie tych dokumentów?Kto ponosi konsekwencje pracownik zy firma?
Pracujemy z koleżanka jednoczesnie /dwie/ u naszej PDP....DrukA1 otrzymałyśmy po ok. 3 tygodniach pracy. W tamtym tygodniu moja wspólopiekunka zachorowała i bez EKUZ udała sie do lekarza /Polka/ Miedzy czasie firma SMS przysłała Nr. ubezpieczenia i inf.że karta w drodze... Pani doktor kilarazy prosiła o dostarczenie karty bo bdzie 20 e na minusie.....Stan koleżanki sie pogorszył ..dzisiaj znów odwiedziła P. doktor... bez ubezp. Dostała skierowanie do szpitala ale ona woli zjechac i w polsce iśc ....Firma powiadomiona i jak przyjdze karta to ja dotarczę p.doktor....Smutno u nas dzisiaj...:-(
Ja już nie raz prosiłam o karte ekuz niestety firma twierdzi że nie ma możliwości jej otrzymania. Dopiero w przypadku choroby lub wypadku oni wnioskują o tą karte ekuz. Konsekwencją tego jest to że wrazie gdyby coś się stao będe musiała pokryć koszty i ewentualnie później ubiegać się o zwrot poniesionych kosztów co jest dlamnie głupotą.W przypadku pobytu w szpitalu koszty są ogromne ;-(. A o A1 nigdy nic nie mówili.
Z tego co się dowiadywałam jeśli jest się przez firme oddelegowanym a nie posiada sie A1 to powinno się mieć opłacane składki w krają w którym się pracuje?czyli np Niemcy mam rację?.
Czy w razie kontroli i braku A1 konsekwencje ponosi pracodawca?
Nie chcę Cię straszyć, ale...jesli firma twierdzi, że nie ma mozliwosci otrzymania karty EKUZ to moim zdaniem firma ta nie zgłosiła Cię do ubezpieczenia, a tym samym jesteś na czarno. Ja pracowałam na umowę o pracę i firma wtedy ma 7 dni na zgłoszenie pracownika do ZUS, nastepnie przy delegowaniu zagranicę, wystepuje również do ZUS o wydanie druku A1, ktory jest poświadczeniem, że podlegasz pod ustawodawstwo i ubezpieczenie w Polsce, albowiem jak mniemam jesteś w polskiej firmie zatrudniona. Po otryzmaniu druku A1 , frima mając Twoje upowaznienie, powinna ten druk zawieźć/wysłać do NFZ i NFZ wystawia wtedy EKUZ. Reasumując, Twoja firma wprowadza Cię w błąd, a konsekwencje w razie czego, mogą być powazne (finansowo) . Jesli pracujesz przez niemiecką firmę, to wtedy oczywiście druk A1 nie ma zastosowania i powinni ubezpieczyć Cię w Niemczech. Trudno cokolwiek tutaj doradzić, bo po pierwsze, nie wiem czy pracujesz w firmie polskiej, czy niemieckiej, po drugie nie wiem czy masz umowę zlecenie, czy umowę o dzieło, czy umowę o prace, czy Gewerbe, czy polską Działaność Gospodarczą. Być może masz ubezpieczenie po mężu, jesteś na rencie chorobowej, czy na emeryturze, no jak słowo daję, bez tych szczegółowych danych, trudno Ci pomóc. Jesli chcesz, to napisz do mnie maila, postaram się jakoś Ci pomóc doda1961malpawp.pl
Teresko, jesli dostajesz od firmy kartę EKUZ to firma ma u siebie druk A1 potrzebny do otrzymania tej karty. Nie zawsze firmy wysyłają ten druk, chociaz moim zdaniem powinny. Ja musiałam się bardzo mocno dopominać, jak jeszcze pracowałam przez firmę. Karta EKUZ zazwyczaj przychodziła długo po fakcie.
Inaczej jest jesli masz turystyczną karte EKUZ, wtedy nie potrzeba druku A1 i taką kartę załątwiasz sobie sama.