Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

14 lipca 2015 14:48
Binor

A wiecie, że mnie kiedyś z EKUZ nie przyjęli???
I jeszcze myśleli, że jakąś oszustkę mają przed sobą, no bo jak EKUZ może nie mieć chipa:-). Wity mi opadły dopiero jednak po informacji, że prywatnego ubezpieczenia też nie uznają i zwykłych prywatnych wizyt również nie.
To tak jako ciekawostkę podaję, żebyście wiedzieli, z czym możecie się spotkać nawet mając EKUZ.
Na szarpanie się z Praxis nie miałam ochoty, więc szybko znalazłam inną. Bardziej cywilizowaną.

Binorku z tego co wiem pracujemy w tej samej firmie?Ja od niemal 4 lat, kilka razy upominałam się o kartę EKUZ lecz nigdy jej nie dostałam ( tylko tą z dodatkowego ubezpieczenia, tak)co powinnam zrobić?
14 lipca 2015 14:50
Przepraszam bardzo jeśli kogoś uraziłam, Karta Ekuz wystawiana jest zazwyczaj na rok, chyba , że zainteresowany zgłasza chęć posiadnia karty tylko na kilka mies-okreslone w umowie/delegacji, bądź inne kwestie karty turystycznej.
14 lipca 2015 15:25
Michalinka

Przepraszam bardzo jeśli kogoś uraziłam, Karta Ekuz wystawiana jest zazwyczaj na rok, chyba , że zainteresowany zgłasza chęć posiadnia karty tylko na kilka mies-okreslone w umowie/delegacji, bądź inne kwestie karty turystycznej.

Tu każdy dzieli się wiadomościami jaki posiada wiec nie masz za co przepraszać
14 lipca 2015 16:06 / 1 osobie podoba się ten post
Karta EKUZ może być wystawiona na rok, lub na czas oddelegowania lub delegacji za granicę, tu agencja zatrudniająca opiekunkę ma dowolne pole manewru. Wszystko uzależnione jest od tego jak skonstruowana jest umowa między agencją i osobą wyjeżdżającą do pracy.I nie chodzi o to czy osoba zainteresowana chce kartę na miesiąc, czy na rok, bo wszystko uzaleznione jest od tego, czy po zakończonym kontrakcie nadal wiąże nas umowa z firmą-czyli w czasie pobytu w domu firma odprowadza za nas składki na ubezpieczenie zdrowotne czy nie.

14 lipca 2015 16:23 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Wpisz ZUS w przegladarke i wyskoczy ci strona informacyjna ZUS u Trzeba załozyc konto,zalogowac sie i juz masz wszystko co sie dzieje na twoim koncie w ZUS.Mozesz tez wybrac sie do ZUS i pani zalozy ci konto

Wlasnie wrocilam z ZUS-u i konto mam juz zalozone z 5-ec minut to trwalo  Zalogowalam sie juz i mam teraz wszystko do wgladu. Dziekuje!
14 lipca 2015 16:26
Osoba zainteresowana-czyli interesant, no tak , wszystko sie zgadza, jeśli umowa jest na czas nieokreslony i agencja odpr skłądki zdrowotne podczas pobytu opiekunki w Polsce -tak to właśnie wygląda.
14 lipca 2015 16:40 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Karta EKUZ może być wystawiona na rok, lub na czas oddelegowania lub delegacji za granicę, tu agencja zatrudniająca opiekunkę ma dowolne pole manewru. Wszystko uzależnione jest od tego jak skonstruowana jest umowa między agencją i osobą wyjeżdżającą do pracy.I nie chodzi o to czy osoba zainteresowana chce kartę na miesiąc, czy na rok, bo wszystko uzaleznione jest od tego, czy po zakończonym kontrakcie nadal wiąże nas umowa z firmą-czyli w czasie pobytu w domu firma odprowadza za nas składki na ubezpieczenie zdrowotne czy nie.

.. i tu masz rację  
U mnie jest tak :  umowę mam na rok, składki odpr. przez cały czas, nawet jak jestem w Pl  no i karta na rok.
14 lipca 2015 18:03
jowita.

Wlasnie wrocilam z ZUS-u i konto mam juz zalozone z 5-ec minut to trwalo:-)  Zalogowalam sie juz i mam teraz wszystko do wgladu. Dziekuje!:tanczy:

fajnie ze moglem pomoc.Teraz tylko spokojnej pracy i duzej kasy zycze
14 lipca 2015 19:52 / 1 osobie podoba się ten post
bieta

.. i tu masz rację :-) 
U mnie jest tak :  umowę mam na rok, składki odpr. przez cały czas, nawet jak jestem w Pl  no i karta na rok.

Fajny uklad, ze skladki masz odprowadzane nawet jak jestes w Polsce, wiec musze sie rozejrzec za taka firma. Ja mam skladki odprowadzane jedynie jak jestem na kontrakcie za granica w pracy 
14 lipca 2015 20:50 / 5 osobom podoba się ten post
Renie

Binorku z tego co wiem pracujemy w tej samej firmie?Ja od niemal 4 lat, kilka razy upominałam się o kartę EKUZ lecz nigdy jej nie dostałam ( tylko tą z dodatkowego ubezpieczenia, tak)co powinnam zrobić?

Warknąć z grubej rury, Renie. 
A tak na serio, to kartę dostałam tylko raz przed wyjazdem do De, bo się usilnie dopominałam. Jednak, jak była mi potrzebna, to już była nieważna.
Ale po wysłaniu maila do agencji w ciągu godziny dostałam skan EKUZ na maila, więc trochę to dziwne, że Ivanilii Koleżance odmówili wysłania.
Prawdę mówiąc i tak wolę korzystać z tego prywatnego ubezpieczenia. Nigdy z tym nie miałam problemu. Zawsze płacę sama, a poźniej rachunek wysyłam do Ubezpieczyciela. Można też bezgotówkowo. Jednak jeszcze nigdy nie korzystałam z pomocy stomatologa w De, więc nie wiem, jak tutaj by to wyglądało.

Nadmienię jeszcze, że raz też już skorzystałam z ubezpieczenia OC. Bardziej zrobiłam to z ciekawości i dla spokoju sumienia, że spróbowałam, bo w końcu po coś je mamy. Nie liczyłam nawet w snach, że dostanę zwrot za szybę, którą wybiłam w drzwiach tłuczkiem do mięsa, bo zapomniałam klucza. Było to mniejsze zło, bo wezwanie specjalistycznej ekipy o godzinie 22-ej w niedzielę zimą, byłoby 3 razy droższe. A tak zapłaciłam tylko 100 euro, a nie prawie 300.
W protokole szkody pisałam prawdę i tylko prawdę, więc tym bardziej byłam pewna, że nic z tego. No ale Ubezpieczyciel mnie zaskoczył bardzo, bo już po dwóch tygodniach miałam pieniądze na koncie. Wszystko odbywało się drogą mailową. Fakt, potrzebowali i umowę i potwierdzenie, że składka jest opłacona, jak również rachunek musiał być wystawiony na mnie. Jednak w dobie elektroniki to żaden problem poprzesyłac dokumenty.

Jak się zastanawiacie, skąd wzięłam tłuczek, nie mając klucza, to już wyjaśniam. Otóż miałam osobne mieszkanie, które znajdowało się w drugiej części domu, więc tłuczek zabrałam Babci. Jakie szczęście, że miała, bo tu w niemieckich domach to towar deficytowy .

14 lipca 2015 20:57 / 1 osobie podoba się ten post
Binor

Warknąć z grubej rury, Renie. 
A tak na serio, to kartę dostałam tylko raz przed wyjazdem do De, bo się usilnie dopominałam. Jednak, jak była mi potrzebna, to już była nieważna.
Ale po wysłaniu maila do agencji w ciągu godziny dostałam skan EKUZ na maila, więc trochę to dziwne, że Ivanilii Koleżance odmówili wysłania.
Prawdę mówiąc i tak wolę korzystać z tego prywatnego ubezpieczenia. Nigdy z tym nie miałam problemu. Zawsze płacę sama, a poźniej rachunek wysyłam do Ubezpieczyciela. Można też bezgotówkowo. Jednak jeszcze nigdy nie korzystałam z pomocy stomatologa w De, więc nie wiem, jak tutaj by to wyglądało.

Nadmienię jeszcze, że raz też już skorzystałam z ubezpieczenia OC. Bardziej zrobiłam to z ciekawości i dla spokoju sumienia, że spróbowałam, bo w końcu po coś je mamy. Nie liczyłam nawet w snach, że dostanę zwrot za szybę, którą wybiłam w drzwiach tłuczkiem do mięsa, bo zapomniałam klucza:-). Było to mniejsze zło, bo wezwanie specjalistycznej ekipy o godzinie 22-ej w niedzielę zimą, byłoby 3 razy droższe. A tak zapłaciłam tylko 100 euro, a nie prawie 300.
W protokole szkody pisałam prawdę i tylko prawdę, więc tym bardziej byłam pewna, że nic z tego. No ale Ubezpieczyciel mnie zaskoczył bardzo, bo już po dwóch tygodniach miałam pieniądze na koncie. Wszystko odbywało się drogą mailową. Fakt, potrzebowali i umowę i potwierdzenie, że składka jest opłacona, jak również rachunek musiał być wystawiony na mnie. Jednak w dobie elektroniki to żaden problem poprzesyłac dokumenty.

Jak się zastanawiacie, skąd wzięłam tłuczek, nie mając klucza, to już wyjaśniam. Otóż miałam osobne mieszkanie, które znajdowało się w drugiej części domu, więc tłuczek zabrałam Babci. Jakie szczęście, że miała, bo tu w niemieckich domach to towar deficytowy :-).

Bardzo, bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie:)
Więc nie ma za bardzo sensu ciągłe upominanie?
Nigdy w DE nie korzystałam z opieki medycznej, ale warto wiedzieć.
Dziękuję:)
14 lipca 2015 21:02
jowita.

Fajny uklad, ze skladki masz odprowadzane nawet jak jestes w Polsce, wiec musze sie rozejrzec za taka firma. Ja mam skladki odprowadzane jedynie jak jestem na kontrakcie za granica w pracy:-( 

Rozglądaj się dobrze, bo z tym odprowadzaniem składek gdy jesteś w Pl bywa różnie (chodzi o wys. skł.)
Obecnie składki odprowadzane mam od 1.750 zł., ale pracowałam też przez firmę, gdzie odprowadzane były od 200 zł. 
natomiast o druk A1 czy karę EKUZ nie mogłam się doprosić.

14 lipca 2015 21:04 / 1 osobie podoba się ten post
Renie

Bardzo, bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie:)
Więc nie ma za bardzo sensu ciągłe upominanie?
Nigdy w DE nie korzystałam z opieki medycznej, ale warto wiedzieć.
Dziękuję:)

Renie, tego Ci nie napiszę, że nie ma sensu, bo każdy musi sam wiedzieć.
Chyba najlepiej mieć to i to, ale jak nie idzie, to trzeba sobie radzić inaczej .
Pozdrawiam. 
14 lipca 2015 21:04
Michalinka

Bez umowy na piśmie z podpisami obu stron nigdy nie wyjeżdżam. Prawda jest taka,że jak nie ma na piśmie to raczej nie będzie, a mówić sobie każdy może co chce. Ekuz i A1 -tak jak mówią koleżanki, bez tego praca jest nielegalna. Dzwoniłam do NFZ i wypytałam o wszystko, do ZUS też .
PZU nie ma nic do rzeczy.

Ja sie dzisiaj pofatygowalam osobiscie do ZUS-u i przy okazji zarejestrowalam tam profil, gdzie mam teraz wglad do oplacanych skladek ZUS-owskich!  Jest tam archiwum i masz wglad do caloksztaltu pracy, a nawet na chwile obecna system Tobie emeryture wyliczy..........Zapytalam rowniez, czy karta Ekuz i druk A1 sa jedynym potwierdzeniem legalnosci naszej pracy za granica? Pani mi odpowiedziala  ze nie ! bo sa male firmy (zatrudniajace chyba do 5-ciu osob) i one z wewnetrznych przepisow korzystaja i ogolnie dostepnych ubezpieczycieli PZU, czy innych.....Pani w ZUS-ie mi powiedziala, ze trzeba czytac Umowe zawarta z ta firma przed wyjazem i co jest w Umowie napisane! to jest najwazniejsze!  .....teraz sie lekko denerwuje, ze wyjazd mam z nowa firma w piatek a Umowy na pismie nie mam do dzis! To  jest nowa firma dla mnie, wszystko uzgodnilismy telefonicznie z dwa tygodnie temu, czyli........mi zaoferowany kontrakt odpowiada  a i firmie moja osoba. Problem jest w tym, ze od tygodnia nie moge sie doprosic Umowy Zlecenie na pismie warunkow placy i pracy. Dzisiaj zadzwonilam(a raczej od tygodnia juz wydzwaniam, ze Umowy nie mam na pismie) i poprosilam aby na mojego meila bo chce sie zapoznac z warunkami zatrudnienia bo cierpliwosc ma sie juz konczy. Dzisiaj mialam otrzymac na meila ta Umowe-Zlecenie moje aby sie z forma zatrudnienia zapoznac-no i nie ma!
14 lipca 2015 21:12 / 1 osobie podoba się ten post
bieta

Rozglądaj się dobrze, bo z tym odprowadzaniem składek gdy jesteś w Pl bywa różnie (chodzi o wys. skł.)
Obecnie składki odprowadzane mam od 1.750 zł., ale pracowałam też przez firmę, gdzie odprowadzane były od 200 zł. 
natomiast o druk A1 czy karę EKUZ nie mogłam się doprosić.

Wszystko rozumiem bieta Dzieki za odpowiedz