Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

14 lipca 2015 12:16 / 2 osobom podoba się ten post
jowita.

Prosze o podpowiedz, bo pierwszy az sie z tym takim spotykam. Otoz firma proponuje mi Umowe Zlecenie a po skonczonym kontrakcie Umowe o Prace, jednak karty EKUZ jak i druku A1 nie wystawiaja-poniewaz twierdza, ze ubezpieczona bede w PZU grupowo. Mowia, ze skladki od sredniej krajowej do ZUS-u bede miala odprowadzane jak i wszystko w Urzedzie Skarbowym. Niepokoi mnie to, ba za pare dni wyjazd a jeszcze nie otrzymalam warunkow umowy na pismie.

Ubezpieczenie grupowe w PZU, a karta EKUZ, która upowaznia do korzystania z bezpłatnej pomocy medycznej podczas pobytu za granicą, to dwie rózne bajki. Druk A-1 natomiast, potwierdza legalnośc, twojej pracy za granićą............... Coś mi się wydaje, ze firma jakiś kit chce wcisnąc. W każdym razie bardzo nie jasne jest to wszystko.

14 lipca 2015 12:21
jowita.

Prosze o podpowiedz, bo pierwszy az sie z tym takim spotykam. Otoz firma proponuje mi Umowe Zlecenie a po skonczonym kontrakcie Umowe o Prace, jednak karty EKUZ jak i druku A1 nie wystawiaja-poniewaz twierdza, ze ubezpieczona bede w PZU grupowo. Mowia, ze skladki od sredniej krajowej do ZUS-u bede miala odprowadzane jak i wszystko w Urzedzie Skarbowym. Niepokoi mnie to, ba za pare dni wyjazd a jeszcze nie otrzymalam warunkow umowy na pismie.

Tak jak ci ewa14 napisala.Jednak mozesz sprawdzic w ZUS czy odprowadzane sa za ciebie skladki i w jakiej wysokosci.Mozna to zrobic przez internet jednak z miesiecznym opoznieniem.Jesli chodzi o ubezpieczenie w PZU to dowiedz sie jakie to ubezpieczenie i sprawdz w PZU (lub w internecie) do czego to ubezpieczenie uprawnia i do jakiej kwoty jestes ubezpieczona.Poza tym to sie zbytnio nie martw,jedz pracuj,zarabiaj.Majac umowe i delegacje i tak jak by co wszystko zwalisz na firme
14 lipca 2015 12:22 / 5 osobom podoba się ten post
Dziewczyny ,nie wyjeżdżajcie bez karty EKUZ do Niemiec. Ubezpieczenia grupowe są jako dodatkowe ubezpieczenie,ale głównym i najważniejszym jest karta EKUZ. Ostatnio koleżanka do mnie zadzwoniła rozżalone,że z A....nie chcą jej przysłać karty,a naruszyła zęba i musi iść do dentysty,kazali jej skorzystać z grupowego uzepieczenia. Koleżanka zadzwoniła do ubezpieczyciela i okazało się,że zwrot za leczenie tylko w nagłych wypadkach,a naruszenie zęba wcale może się takim nie okazać.
W zeszłym tygodniu miałam nagły wypadek,nad ranem zaczeło mnie bolec oko. Pojechałam do najbliżeszej przychodni ( 30 km stąd) i bez najmniejszych problemów zostałam bezpłatnie przyjęta,a za antybiotyk zapłaciłam jedynie 5 €.
Nie rozumiem jak można pracownikowi odmówic wydania karty EKUZ,przecież my płacimy obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w Polsce,to psi obowiązek agencji,zeby nam taką kartę przysłać.
14 lipca 2015 12:47 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Ubezpieczenie grupowe w PZU, a karta EKUZ, która upowaznia do korzystania z bezpłatnej pomocy medycznej podczas pobytu za granicą, to dwie rózne bajki. Druk A-1 natomiast, potwierdza legalnośc, twojej pracy za granićą............... Coś mi się wydaje, ze firma jakiś kit chce wcisnąc. W każdym razie bardzo nie jasne jest to wszystko.

Dziekuje za odpowiedz, co potwiedzilo moje obawy.......
14 lipca 2015 12:58 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Dziewczyny ,nie wyjeżdżajcie bez karty EKUZ do Niemiec. Ubezpieczenia grupowe są jako dodatkowe ubezpieczenie,ale głównym i najważniejszym jest karta EKUZ. Ostatnio koleżanka do mnie zadzwoniła rozżalone,że z A....nie chcą jej przysłać karty,a naruszyła zęba i musi iść do dentysty,kazali jej skorzystać z grupowego uzepieczenia. Koleżanka zadzwoniła do ubezpieczyciela i okazało się,że zwrot za leczenie tylko w nagłych wypadkach,a naruszenie zęba wcale może się takim nie okazać.
W zeszłym tygodniu miałam nagły wypadek,nad ranem zaczeło mnie bolec oko. Pojechałam do najbliżeszej przychodni ( 30 km stąd) i bez najmniejszych problemów zostałam bezpłatnie przyjęta,a za antybiotyk zapłaciłam jedynie 5 €.
Nie rozumiem jak można pracownikowi odmówic wydania karty EKUZ,przecież my płacimy obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w Polsce,to psi obowiązek agencji,zeby nam taką kartę przysłać.

Potwierdzam, karta EKUZ jest niezbędna przy wyjeździe.
Od trzech dni boli mnie gardło, a dotychczasowe leki jakie brałam nie pomagają. 
Dzisiaj zmuszona byłam skorzystać z wizyty u lekarza w De. Zostałam poproszona o Blaue Karte i dowód os. 
Za witytę oczywiście nic nie płaciłam, dodatkowo "ściągnęli" ze mnie krew i za 2 dni mam przyjść do kontroli z porannym "siusiu".
Pamiętajcie kochani, stanowczo upominajcie się od agencji o kartę EKUZ !!!!

14 lipca 2015 13:00
ORIM

Tak jak ci ewa14 napisala.Jednak mozesz sprawdzic w ZUS czy odprowadzane sa za ciebie skladki i w jakiej wysokosci.Mozna to zrobic przez internet jednak z miesiecznym opoznieniem.Jesli chodzi o ubezpieczenie w PZU to dowiedz sie jakie to ubezpieczenie i sprawdz w PZU (lub w internecie) do czego to ubezpieczenie uprawnia i do jakiej kwoty jestes ubezpieczona.Poza tym to sie zbytnio nie martw,jedz pracuj,zarabiaj.Majac umowe i delegacje i tak jak by co wszystko zwalisz na firme

Mozesz mi napisac jak droga internetowa sprawdzic oplacane skladki do ZUS-u?
14 lipca 2015 13:16 / 2 osobom podoba się ten post
Nie pamiętam gdzie i kiedy czytałam, że najpierw niezbędna jest jedna wizyta ZUS, by później drogą internetową sprawdzać
odprowadzane składki przez pracodawcę. Może obecnie jest inaczej ?
14 lipca 2015 13:46 / 1 osobie podoba się ten post
bieta

Nie pamiętam gdzie i kiedy czytałam, że najpierw niezbędna jest jedna wizyta ZUS, by później drogą internetową sprawdzać
odprowadzane składki przez pracodawcę. Może obecnie jest inaczej ?

Tak, konieczna jest przynajmniej 1 wizyta w ZUS (przedtem zarejestrowanie na platformie):
poczytaj/odsłuchaj: http://pue.zus.pl/
14 lipca 2015 14:01
jowita.

Bez umowy na piśmie z podpisami obu stron nigdy nie wyjeżdżam. Prawda jest taka,że jak nie ma na piśmie to raczej nie będzie, a mówić sobie każdy może co chce. Ekuz i A1 -tak jak mówią koleżanki, bez tego praca jest nielegalna. Dzwoniłam do NFZ i wypytałam o wszystko, do ZUS też .
PZU nie ma nic do rzeczy.
14 lipca 2015 14:24
teresadd

Właśnie po przybyciu do domu dostałam pismo z NFz że kozystałam z pomocy medycznej w De nie będac ubezpieczoną.
A karte EKUZ posiadałam bo nie korzystałabym z pomocy medycznej nie posiadając takowej.Wypełniłam oswiadczenie ,że miałam
umowę ,byłam ubezpieczona i formalnie mogłam skorzystać z opieki medycznej w De .Odesłalam i zobaczymy co dalej
bo grożą że mnie obciążą kosztami udzielonej pomocy.

1. Tak jak pisze koleżanka -zazwyczaj bałagan
2. Karta Ekuz wystawiona jest na rok, umowa, odprowadzanie składek przez agencje zawsze warto przeglądać.
- prosić o wydruk na email z agencji w każdym miesiącu-rozliczenie umowy
- konto w Zus do wglądu
14 lipca 2015 14:25 / 1 osobie podoba się ten post
A wiecie, że mnie kiedyś z EKUZ nie przyjęli???
I jeszcze myśleli, że jakąś oszustkę mają przed sobą, no bo jak EKUZ może nie mieć chipa. Wity mi opadły dopiero jednak po informacji, że prywatnego ubezpieczenia też nie uznają i zwykłych prywatnych wizyt również nie.
To tak jako ciekawostkę podaję, żebyście wiedzieli, z czym możecie się spotkać nawet mając EKUZ.
Na szarpanie się z Praxis nie miałam ochoty, więc szybko znalazłam inną. Bardziej cywilizowaną.
14 lipca 2015 14:25
jowita.

Mozesz mi napisac jak droga internetowa sprawdzic oplacane skladki do ZUS-u?

Wpisz ZUS w przegladarke i wyskoczy ci strona informacyjna ZUS u Trzeba załozyc konto,zalogowac sie i juz masz wszystko co sie dzieje na twoim koncie w ZUS.Mozesz tez wybrac sie do ZUS i pani zalozy ci konto
14 lipca 2015 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
I to , że karta Ekuz jest ważna rok wcale nie świadczy,że będziemy ubezpieczeni przez nabliższy rok, NFZ wystawia na podst. ost. danych z ZUS.
14 lipca 2015 14:37
Michalinka

I to , że karta Ekuz jest ważna rok wcale nie świadczy,że będziemy ubezpieczeni przez nabliższy rok:-), NFZ wystawia na podst. ost. danych z ZUS.

Nie prawda że karta jest wystawiana na rok,czasami wystawiają ja na 3 miesiące bądż na pół roku lub dłużej.
14 lipca 2015 14:42
brydzia

Nie prawda że karta jest wystawiana na rok,czasami wystawiają ja na 3 miesiące bądż na pół roku lub dłużej.

to prawda Karta moze byc wystawiona tylko na czas delegacji