Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

11 maja 2015 22:00
agrafka

Ja  też nie mogę się doprosić o EKUZ, a meile wysyłałam w tej sprawie do firmy, aha do tego prywatnego ubezpieczenia karty też nie mam, czyli jestem w ogóle bez ubezpieczenia w Niemczech. Zarąbiście nie?

Do prywatnego ubezpieczenia powinnas miec nr polisy-też nie mam karty tylko nr,nie korzystalam jeszcze tu i nie wiem jakby to zadziałało ale nr polisy mam i nr telefonu do przedstawiciela ,który rozmawia po niemiecku w razie W.:)
11 maja 2015 22:32
kasia63

Do prywatnego ubezpieczenia powinnas miec nr polisy-też nie mam karty tylko nr,nie korzystalam jeszcze tu i nie wiem jakby to zadziałało ale nr polisy mam i nr telefonu do przedstawiciela ,który rozmawia po niemiecku w razie W.:)

Właśnie szukałam w papierach tego numeru, ale nie mogę go znaleźć. Wiem jedno: oststni raz wyjeżdżam bez EKUZ w ręku.
11 maja 2015 23:01 / 1 osobie podoba się ten post
Jutro idę do dentysty. Z EKUZ. Agencja się spisała, w piąte rano ich uruchomiłam, że ząb mnie boli i muszą się streszczać z EKUZ, dzisiaj rano karta była już tu. Da się? Da się!
Wycykana jestem jak cholera...
Niby wszystko wiem, muszę wypełnić "Muster 81", wskazać obojętnie jaką kasę która mnie ma rozliczyć z NFZ (a pamiętam tylko AOK :D ), podpisać świstek, że nie przyjechałam do Niemcowni się leczyć z premedytacją...
Jakieś rady? Mam całe 50 ojro ze sobą więc dupa blada jak każą płacić :D
12 maja 2015 00:45 / 1 osobie podoba się ten post
Ja korzystałam 2 razy z karty Ekuz,tez u stoatologa i nie płaciłam nic.Pełna obsługa ,łącznie z Rtg.
12 maja 2015 01:08 / 1 osobie podoba się ten post
ewa1966

Ja korzystałam 2 razy z karty Ekuz,tez u stoatologa i nie płaciłam nic.Pełna obsługa ,łącznie z Rtg.

Czuję się pocieszona. Może nawet dzisiaj zasnę. Tu zadupie, jeszcze nie mieli polskiego pacjenta z EKUZ, ale spora część rodziny leczy się u tego stomatologa, przyjaciel jednego z synów,  babcia dzwoniąc podkreśliła, że przyjdzie jej najukochańsza opiekunka, więc może jest szansa, że mnie nie obedrą z moich marnych polskich zarobków, bo biorąc pod uwagę, że do NFZ mam 80km to późniejsze rozliczanie się z nimi mogłoby mi wyjść bokiem.
12 maja 2015 12:18 / 1 osobie podoba się ten post
Już po. Ale oni w sumie i tak nie wiedzieli co robią oO
Nie dostałam druczku do wypełnienia, ale Pani zapewniała mnie, że ona po prostu jeszcze nie do końca wie z czym to się je, dogadamy się jak przyjdę na kontrolę. Ząb wyrwany oO
12 maja 2015 12:21 / 1 osobie podoba się ten post
Samboja

Już po. Ale oni w sumie i tak nie wiedzieli co robią oO
Nie dostałam druczku do wypełnienia, ale Pani zapewniała mnie, że ona po prostu jeszcze nie do końca wie z czym to się je, dogadamy się jak przyjdę na kontrolę. Ząb wyrwany oO

Dałaś radę. Potrzebowałaś pomocy i ją uzyskałaś.
Gratuluję.
i ... współczuję. Nie lubię tracić zębów.
12 maja 2015 12:24
ewa1966

A ja za stomatologa musiałem zapłacić ,mimo ,że miałam kartę Ekuz.Wziełam rachunek wysłałam do firmy i oni odesłali do NFZ.Pieniądze odzyskałam już nie pamiętam po jakim czasie.Coś około kwartału.
31 maja 2015 18:59 / 1 osobie podoba się ten post
Musze pochwalić moją firme ,jestem w D.Etrzy tygodnie i wczoraj dostałam już karte EKUZ aż się zdziwiłam że tak szybko.
31 maja 2015 19:32 / 1 osobie podoba się ten post
brydzia

Musze pochwalić moją firme ,jestem w D.Etrzy tygodnie i wczoraj dostałam już karte EKUZ aż się zdziwiłam że tak szybko.

Faktycznie b.b. szybko. 
Ja otrzymałam z firmy najpierw druk A1 , potem dosłali kartę EKUZ , wszystko trwało niespełna pięć tygodni. 
31 maja 2015 20:05
No ja tez druk A1 zawsze dostaje wraz z katra EKUZ przy zawartym kontrakcie..........
Mozecie mi napisac z jakich uslug medycznych tutaj w Niemczech moge korzystac, posiadajac ta EKUZ karte?
01 czerwca 2015 16:26 / 2 osobom podoba się ten post
jowita.

No ja tez druk A1 zawsze dostaje wraz z katra EKUZ przy zawartym kontrakcie..........
Mozecie mi napisac z jakich uslug medycznych tutaj w Niemczech moge korzystac, posiadajac ta EKUZ karte?

Ja korzystałam tutaj ze stomatologa -  konieczne było wyrwanie zęba. Miałam robione prześwietlenie, ekstrakcję. Zrobił mi się suchy zębodół, czyszczenie rany, drenaż, antybiotyk do środka, generalnie 6 albo 7 wizyt, wszystko było na kasę zrobione, musiałam tylko wypełnić "Muster 81" (jest też po polsku) gdzie deklarujesz do kiedy jesteś w De i że nie przyjechałać żeby się leczyć.

Z tego co się zorientowałam, to należy Ci się teoretycznie każde leczenie, które wynika z nagłej potrzeby i należałoby się komuś ubezpieczonemu w publicznej kasie (np AOK).
Czyli np za szpital musisz dopłacić 10 euro dziennie - tak jak dopłaca Niemiec. 
Jeśli na przykład skończą Ci się leki a musisz dłużej zostać na Stelli (z tym, że wtedy mogą się uprzeć żeby zrobić Ci diagnostykę, to też powinno pokryć EKUZ, więc lepiej poprosić kogoś z rodziny żeby załatwił leki w PL i Ci je przesłał), masz infekcję intymną (ginekolog), spadnie Ci ciśnienie i źle się poczujesz, wpadnie Ci coś do oka, zatka Ci się ucho, dopadnie Cię grypa, korzonki czy zapalenie pęcherza - to wszystko powinnaś mieć pokryte bez problemu z ubezpieczenia. Jeśli są problemy to najczęściej z niewiedzy recepcjonistek, więc warto pójść przygotowaną i wytłumaczyć im ten Muster 81 itd ;)

Musisz tylko zwracać uwagę żeby wybrać lekarza, który obsługuje kasy publiczne i branżowe.
02 czerwca 2015 11:02 / 4 osobom podoba się ten post
Samboja

Ja korzystałam tutaj ze stomatologa -  konieczne było wyrwanie zęba. Miałam robione prześwietlenie, ekstrakcję. Zrobił mi się suchy zębodół, czyszczenie rany, drenaż, antybiotyk do środka, generalnie 6 albo 7 wizyt, wszystko było na kasę zrobione, musiałam tylko wypełnić "Muster 81" (jest też po polsku) gdzie deklarujesz do kiedy jesteś w De i że nie przyjechałać żeby się leczyć.

Z tego co się zorientowałam, to należy Ci się teoretycznie każde leczenie, które wynika z nagłej potrzeby i należałoby się komuś ubezpieczonemu w publicznej kasie (np AOK).
Czyli np za szpital musisz dopłacić 10 euro dziennie - tak jak dopłaca Niemiec. 
Jeśli na przykład skończą Ci się leki a musisz dłużej zostać na Stelli (z tym, że wtedy mogą się uprzeć żeby zrobić Ci diagnostykę, to też powinno pokryć EKUZ, więc lepiej poprosić kogoś z rodziny żeby załatwił leki w PL i Ci je przesłał), masz infekcję intymną (ginekolog), spadnie Ci ciśnienie i źle się poczujesz, wpadnie Ci coś do oka, zatka Ci się ucho, dopadnie Cię grypa, korzonki czy zapalenie pęcherza - to wszystko powinnaś mieć pokryte bez problemu z ubezpieczenia. Jeśli są problemy to najczęściej z niewiedzy recepcjonistek, więc warto pójść przygotowaną i wytłumaczyć im ten Muster 81 itd ;)

Musisz tylko zwracać uwagę żeby wybrać lekarza, który obsługuje kasy publiczne i branżowe.

Samboja - b.słusznie i na temat! Wszystko w 1 pigułce 

Może jeszcze kilka porad:
-wypełniając Muster 81 warto podać jak naj dalszą datę zjazdu - co najmniej tą, do której wazny jest EKUZ (nawet jak wiadomo, że się zjeżdża np. za tydzień) - to usprawiedliwia tez niemieckiego lekarza o podjęciu decyzji leczenia/zabiegu, badań diagnostycznych na kartę EKUZ!

-rzeczywiście jeśli są problemy to wina wyłącznie po stronie nieuświadomionych sekretarek medycznych - poprosić o dostęp do kompa.....albo nawet rzucić im hasło: EKUZ-Karte, Muster 81 itp...i niech sobie szukają w necie (w ramach Unii przysuguje bezpłatne leczenie).

-podobno EKUZ nie pokrywa karetki pogotowia, ale znam przypadek gdzie całkowicie wliczono w EKUZ (i to daleki transport w obie strony) - być może dlatego, że było przewożenie ze szpitala do specjalistycznej kliniki i na odwrót.
02 czerwca 2015 18:47
Gabrysia

Samboja - b.słusznie i na temat! Wszystko w 1 pigułce :-)

Może jeszcze kilka porad:
-wypełniając Muster 81 warto podać jak naj dalszą datę zjazdu - co najmniej tą, do której wazny jest EKUZ (nawet jak wiadomo, że się zjeżdża np. za tydzień) - to usprawiedliwia tez niemieckiego lekarza o podjęciu decyzji leczenia/zabiegu, badań diagnostycznych na kartę EKUZ!

-rzeczywiście jeśli są problemy to wina wyłącznie po stronie nieuświadomionych sekretarek medycznych - poprosić o dostęp do kompa.....albo nawet rzucić im hasło: EKUZ-Karte, Muster 81 itp...i niech sobie szukają w necie (w ramach Unii przysuguje bezpłatne leczenie).

-podobno EKUZ nie pokrywa karetki pogotowia, ale znam przypadek gdzie całkowicie wliczono w EKUZ (i to daleki transport w obie strony) - być może dlatego, że było przewożenie ze szpitala do specjalistycznej kliniki i na odwrót.

EKUZ pokrywa karetkę na terenie Niemiec, z tego co wiem. Nie pokrywa natomiast transportu medycznego do Polski.
14 lipca 2015 12:12
Prosze o podpowiedz, bo pierwszy az sie z tym takim spotykam. Otoz firma proponuje mi Umowe Zlecenie a po skonczonym kontrakcie Umowe o Prace, jednak karty EKUZ jak i druku A1 nie wystawiaja-poniewaz twierdza, ze ubezpieczona bede w PZU grupowo. Mowia, ze skladki od sredniej krajowej do ZUS-u bede miala odprowadzane jak i wszystko w Urzedzie Skarbowym. Niepokoi mnie to, ba za pare dni wyjazd a jeszcze nie otrzymalam warunkow umowy na pismie.