Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

14 października 2014 20:47 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

A prywatny ubezpieczyciel przypadkiem nie składa wniosku do NFZ o zwrot Twoich kosztów leczenia?

Własnie dlatego tak długo to trwało.
Najwazniejsze,że kosztami sie podzielili-fakt-musiałam dosłac równiez EKUZ.
Mnie osobiscie nie obciazono-pomijam koszty,które poniosłam przez niesympatyczna rodzine:(
14 października 2014 20:47
Gabrysia

Kasiu, jedno pytanie:
-czy ten lekarz (u którego byłaś) ma podpisaną umowę z którąś z powszechnych Krankenkasse (typu AOK lub branżowe)?

Tutaj jest sytuacja podobna jak w Polsce: jeśli ktoś korzysta z usług lekarza, który nie ma umowy z NFZ (a tylko praktykę prywatną, lub umowę z prywatnymi ubezp;ieczycielami) - musi płacić!
Na to trzeba zawsze uważać ....chociaż tych mających umowę z AOK jest najwięcej.

Tak, potwierdzam. Wypadła mi plomba i bez problemu mam problem z głowy )
Pa doktor poinformował tylko, że NFZ zwraca tylko koszty plomby metalowej i czy ją chcę czy za dopłatą zrobi białą.
Czekam na rachunek z dopłatą.

14 października 2014 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
Ja tez byłam u dentysty, jakiś miesiąc temu. Podałam kartę EKUZ i dowód osobisty. Nic nie płaciłam. Czekam na rachunek. I zaznaczam - nie mialam żadnego problemu z przyjęciem mimo, że panie w rejestracji nie za bardzo wiedziały co mają z tą kartą zrobić. Trochę mnie to dziwi bo w EU jesteśmy już od dość dawna i było dość czasu, żeby służby niemieckie poinstruowały personel medyczny co i jak ma z tą kartą robić. A niby u nich taki porządek...
19 stycznia 2015 10:47
Dziewczęta.
Skończył mi sie termin ważności karty EKUZ,którą załatwiałam sama w NFZ-cie.
Chcę ją przedłużyć.
Czy muszę wypisać kolejny wniosek-jeśli tak,to jaki?
Nie mogę się dodzwonić na infolinię,stąd moje tu pytanie.    

Edit...na internecie znalazłam tylko opinie,że trzeba wypisać wniosek na NOWĄ kartę...  :/ 
19 stycznia 2015 10:50
basiaim

Dziewczęta.
Chcę ją przedłużyć.

Edit...na internecie znalazłam tylko opinie,że trzeba wypisać wniosek na NOWĄ kartę...  :/ 

19 stycznia 2015 10:54
Kartę już posiadam.

Szukam informacji o przedłużeniu.
Jak dopisałam we wcześniejszym poście (bo byc może komuś też się przyda ta informacja) znalazłam info,że w takim przypadku składamy wniosek o wydanie nowej karty.
19 stycznia 2015 11:00
basiaim

Dziewczęta.
Chcę ją przedłużyć.

Najlepiej  byłoby iść osobiscie do NFZ. Gorzej ,jak jestes na wyjeździe. Jednak jest na to sposób. Mozna wypełnic wniosek ze strony internetowej ' Twojego oddzialu NFZ, wypelnić go i podać adres na który  maja przesłać kartę. Dzwonilam do nich ,wiec jest to na100% pewne ,że załatwisz drogą korespondencyjną .powodzenia :)
19 stycznia 2015 11:16 / 1 osobie podoba się ten post
Można wyslać wniosek pocztą lub przez internet tylko trzeba zaznaczyć ,żeby doslali na adres domowy nie trzeba jechać osobiście do NFZ
05 marca 2015 12:45 / 1 osobie podoba się ten post
https://ewnioski.pl/formularze/wniosek-o-karte-ekuz/informacje

Bajeczki że wydanie karty trwa kilka tyg.firmy mogą sobie darować,tylko ich lenistwo jest dla mnie wytłumaczeniem dlaczego tyle musimy czekać.
05 marca 2015 12:57
kasiachodziez

https://ewnioski.pl/formularze/wniosek-o-karte-ekuz/informacje

Bajeczki że wydanie karty trwa kilka tyg.firmy mogą sobie darować,tylko ich lenistwo jest dla mnie wytłumaczeniem dlaczego tyle musimy czekać.

Kasiu,powiem Ci,że ja po raz pierwszy od kiedy pracuję w swojej agencji nie dostałam ani A1 ani EKUZ. Pracowałam bez tych dokumentów,a na moje pytanie w agencji dostałam odpowiedz,że po zmianach to bardzo skomplikowane i trzba dłuzej czekać. No ale ja się nie doczekałam.
05 marca 2015 13:02
ivanilia40

Kasiu,powiem Ci,że ja po raz pierwszy od kiedy pracuję w swojej agencji nie dostałam ani A1 ani EKUZ. Pracowałam bez tych dokumentów,a na moje pytanie w agencji dostałam odpowiedz,że po zmianach to bardzo skomplikowane i trzba dłuzej czekać. No ale ja się nie doczekałam.

Ja na moją karte też już nie liczę.......
05 marca 2015 13:06
Na oczy nie widziałam tej karty,jak pracowalam w Niemczech....zawsze mowili że to długo trwa,zanim wydadza tą kartę EKUZ...
05 marca 2015 13:54
skarbek

Na oczy nie widziałam tej karty,jak pracowalam w Niemczech....zawsze mowili że to długo trwa,zanim wydadza tą kartę EKUZ...

Bo to Skarbku długo trwa . Niestety przez naszą biurokrację w urzędach tak jest , a wiadomo jak to w naszym zawodzie . Czasami trzeba wyjechać już jak jest oferta . U mnie dosyłają Ekuza , ale nie chcę być w Niemczech bez żadnego papierka , na który bym się musiała leczyć więc biorę jeszcze prywatne ubezpieczenie .
05 marca 2015 13:58 / 1 osobie podoba się ten post
BaskaS

Bo to Skarbku długo trwa . Niestety przez naszą biurokrację w urzędach tak jest , a wiadomo jak to w naszym zawodzie . Czasami trzeba wyjechać już jak jest oferta . U mnie dosyłają Ekuza , ale nie chcę być w Niemczech bez żadnego papierka , na który bym się musiała leczyć więc biorę jeszcze prywatne ubezpieczenie .

Basiu wydanie karty to kilka dni często nawet od ręki zostają wydane,ale firmy mają przecież lepsze zajęcia niż chodzienie do ZUS-u robią to dwa razy w miesiącu wtedy się opłaca pójść po większą ilość,no bo co będa chodzić tak codziennie po jedną karte...........ale cóż najlepiej zawsze zwalić na innych.
Ja usłyszałam że poczta winna,że poczta kłamie że zus winny.......
05 marca 2015 13:58 / 1 osobie podoba się ten post
Ola55

Ja tez byłam u dentysty, jakiś miesiąc temu. Podałam kartę EKUZ i dowód osobisty. Nic nie płaciłam. Czekam na rachunek. I zaznaczam - nie mialam żadnego problemu z przyjęciem mimo, że panie w rejestracji nie za bardzo wiedziały co mają z tą kartą zrobić. Trochę mnie to dziwi bo w EU jesteśmy już od dość dawna i było dość czasu, żeby służby niemieckie poinstruowały personel medyczny co i jak ma z tą kartą robić. A niby u nich taki porządek...

Oleńko tam też pracują ludzie . Oni mają wewnętrzne przpisy , unia ma swoje , Polska i inne kraje mają jeszcze inne . A pracownik służby zdrowią nawet nie wie które sa które . Zawsze może im przyjść z innego kraju i pokazać dokument , który na oczy nie widzieli . Ale dobrze że Cię przyjęli . Ale u nas w Polsce jest podonbnie . Pacjent idzie do lekarza , potem dostaje skierowanie na badania i do specjalisty , a na miejscu się dowiaduje że ta placówka nie ma umowy z NFZ ,  nastepnej placówce sie skończyły pieniądze na ten rok od NFZ i że się już wywiązali z zabiegów , konsultacji i tak dalej i że może następny termin w marcu przyszłego roku , jak podpiszemy nowa umowę z NFZ - a biedny pacjent ma czekać na wizytę o października modląc się żeby dożyć marca . Płakać się chce przez to wszystko .