Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

09 października 2014 00:34
Pamiętajcie żeby czytać OWU-ogólne warunki ubezpieczenia, dział WYŁĄCZENIA, czyli kiedy pieniądze należeć się nie będą.
14 października 2014 10:41 / 1 osobie podoba się ten post
Po raz kolejny mogę sobie karetę EKUZ...........
Rodzina mnie umówiła u lekarza okulisty,jak usłyszeli że jestem z Polski to od razu powiedzieli że za wizyte trzeba będzie zapłacić od razu bo nie wiedzą co mają "począć" z naszymi kartami......
To był zawał nr.1
Zadzwoniłam do NFZ z pytanie co mam do cholery zrobić i dlaczego mam płacić skoro jestem ubezpieczona,usłyszałam od Pani ze stoickim spokojem że ona nie wie jak mi ma pomóc,że wie że niemieccy lekarze robią problem z polskimi kartami,że najlepiej zapłacić od razu,potem wysłać wszystkie dok.od lekarza do NFZ i czekać na zwrot!!
To był zawał nr.2
Mówie mam jestem tak wkurzona że chyba zerwe kontrakt i pojade do domu do lekarza.
14 października 2014 10:49
kasiachodziez

Rodzina mnie umówiła u lekarza okulisty,jak usłyszeli że jestem z Polski to od razu powiedzieli że za wizyte trzeba będzie zapłacić od razu bo nie wiedzą co mają "począć" z naszymi kartami......
To był zawał nr.1
Zadzwoniłam do NFZ z pytanie co mam do cholery zrobić i dlaczego mam płacić skoro jestem ubezpieczona,usłyszałam od Pani ze stoickim spokojem że ona nie wie jak mi ma pomóc,że wie że niemieccy lekarze robią problem z polskimi kartami,że najlepiej zapłacić od razu,potem wysłać wszystkie dok.od lekarza do NFZ i czekać na zwrot!!
To był zawał nr.2
Mówie mam jestem tak wkurzona że chyba zerwe kontrakt i pojade do domu do lekarza.

no nie mów :O
to po kiego ch nam ta karta?!
obym ja nie miała tutaj takich jazd;/
14 października 2014 11:32
kasiachodziez

To był zawał nr.1
To był zawał nr.2

A jak Opiekunka nie ma grosza przy duszy a rodzina niemiecka nie chce/nie może "pożyczyć" ? 
14 października 2014 11:32 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

To był zawał nr.1
To był zawał nr.2

Powiem ci tak: nasza karta działa tylko w nagłych przypadkach lub ratujących życie , nie można sobie pojechać do niemiec i w ramach nfz iść sobie np do dentysty czy okulisty i działa to również w drugą stronę Niemcy też u nas w polsce mogą iść do lekarza ale tylko w nagłych przypadkach.
14 października 2014 11:35
IWA

Powiem ci tak: nasza karta działa tylko w nagłych przypadkach lub ratujących życie , nie można sobie pojechać do niemiec i w ramach nfz iść sobie np do dentysty czy okulisty i działa to również w drugą stronę Niemcy też u nas w polsce mogą iść do lekarza ale tylko w nagłych przypadkach.

BEZSENSU

;/

14 października 2014 12:08
IWA

Aaaa,teraz to ma sens ;))
14 października 2014 12:10
A ja mam dwie kary EKUZ , bo ktoś w NFZ się pomylił i wydrukował dwie, ale jak widzię, to mogę sobie je w buty wstadzić... Złamał mi się ząb, pare dni już jadę na tabsach i pomyślałam, że może dentysta... No dzięki za racjonalne odgonienie mnie od tematu...
14 października 2014 12:16
nianta

A ja mam dwie kary EKUZ , bo ktoś w NFZ się pomylił i wydrukował dwie, ale jak widzię, to mogę sobie je w buty wstadzić... Złamał mi się ząb, pare dni już jadę na tabsach i pomyślałam, że może dentysta... No dzięki za racjonalne odgonienie mnie od tematu...

też mam teraz stracha, bo jak trzeba będzie do dentysty, to co przepraszam? 
a tu jeszcze tyle do odsiadki............................................
14 października 2014 12:19
mzap88

też mam teraz stracha, bo jak trzeba będzie do dentysty, to co przepraszam? 
a tu jeszcze tyle do odsiadki............................................

Mam jeszcze niby prywatne ubezpieczenie, ale też w nagłych wypadkach. Bez sensu najwyżej mi wątroba siądzie od tabletek, albo wylewu dostanę... W końcu wtedy to będzie zagrażające mojemu życiu, czyli nagły przypadek będzie... 
14 października 2014 12:20
no....
a tak w ogóle to jaka jest gwarancja że NFZ odda później kasę?
14 października 2014 12:21 / 2 osobom podoba się ten post
Koszyk świadczeń NFZ wynikający z posiadania karty EKUZ jest ograniczony do tzw nagłych wypadków i stanów zagrażających życiu.Dlatego najlepiej mieć dodatkowe ubezpieczenie. Jednocześnie wszystko zależy od tego, na ile poinformowany nt. EKUZ jest niemiecki lekarz.Jak taki pacjent z PL trafia mu sie pierwszy raz to najczęściej nie wie co robic i na wszelki wypadek każe płacic za wizytę.
14 października 2014 12:37 / 1 osobie podoba się ten post
nianta

Nianta, ale złamanie zęba to chyba jest nagły wypadek.
14 października 2014 12:39
IWA

Ale można mieć przecież nagły przypadek z okiem lub zębem. Jakieś zapalenie spojówki, nagły ból zęba. 
14 października 2014 12:44
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/mini/niemcy         

Dowiedziec sie u zródła .