Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

05 marca 2015 14:00 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

Basiu wydanie karty to kilka dni często nawet od ręki zostają wydane,ale firmy mają przecież lepsze zajęcia niż chodzienie do ZUS-u robią to dwa razy w miesiącu wtedy się opłaca pójść po większą ilość,no bo co będa chodzić tak codziennie po jedną karte...........ale cóż najlepiej zawsze zwalić na innych.
Ja usłyszałam że poczta winna,że poczta kłamie że zus winny.......

Z tego c o wiem to tak nie jest . Mąż mojej przyjaciółki pracuje w NFZ i mówi że do ekuzow mają dwie osoby , a czasami mają do wydania kilka tysięcy kart i dlatego to tyle trwa . Może to zależy od miejscowości o od placówki NFZ ?
05 marca 2015 14:06
amelka

Tak, potwierdzam. Wypadła mi plomba i bez problemu mam problem z głowy :-))
Pa doktor poinformował tylko, że NFZ zwraca tylko koszty plomby metalowej i czy ją chcę czy za dopłatą zrobi białą.
Czekam na rachunek z dopłatą.

I co Amelko -  dostałaś rachunek? Bo ja, jak do tej pory, nie dostalam. I nie wiem...mam się już cieszyć :))))?
05 marca 2015 14:16
Ola55

I co Amelko -  dostałaś rachunek? Bo ja, jak do tej pory, nie dostalam. I nie wiem...mam się już cieszyć :))))?

Tak Ola, otrzymalam rachunek w wysokosci roznicy ceny plomby porcelanowej a plomby metalowej.
A poniewaz zakladalam 2 plomby, to mialam do zaplaty rachunki dwa.
05 marca 2015 14:58 / 1 osobie podoba się ten post
BaskaS

Z tego c o wiem to tak nie jest . Mąż mojej przyjaciółki pracuje w NFZ i mówi że do ekuzow mają dwie osoby , a czasami mają do wydania kilka tysięcy kart i dlatego to tyle trwa . Może to zależy od miejscowości o od placówki NFZ ?

Ja dostałam kartę EKUZ do ręki - bez czekania.
05 marca 2015 15:08 / 3 osobom podoba się ten post
Też to chciałam napisać- Czas oczekiwania na kartę EKUZ- około 0,5 godz...Tyle stałam w kolejce do okienka ;)
05 marca 2015 15:15 / 2 osobom podoba się ten post
Dokładnie tak , jak dziewczyny napisały. Karte EKUZ, NFZ wydaje od ręki.
Jednak aby dostać pracowniczy EKUZ, agencja musi mieć A1, a ten wydawany jest przez ZUS.
Zus ma na wydanie A1 30 dni. Dlatego tyle czekamy na dokumenty.
05 marca 2015 15:26 / 2 osobom podoba się ten post
ewa14

Jednak aby dostać pracowniczy EKUZ, agencja musi mieć A1, a ten wydawany jest przez ZUS.

Prawda Ewuś,właśnie zadzwoniłam do NFZ i taką samą otrzymałam odpowiedż.
05 marca 2015 20:41 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Ja dzwoniłam do ZUSu czas oczekiwania na druk A1 do 7dni roboczych,opieszałość w tej kwestii to raczej wina agencji która nie spieszy się z odbiorem tych dok.z urzedów.
06 marca 2015 16:01
Czytając fora większość mowi o tym że najważniejsza jest karta Ekuz, a czy ktoś pracował z z kartą Erv Eeuropeishe Reiseversicherung?
11 marca 2015 19:33
Wczoraj otrzymałam z firmy druk A1, natomiast kartę EKUZ mają wysłać jutro.
11 marca 2015 19:41
bieta

Wczoraj otrzymałam z firmy druk A1, natomiast kartę EKUZ mają wysłać jutro.

Ten druk A1 masz na jakiś określony termin?
11 marca 2015 19:43
do 1.02.2016
11 marca 2015 19:51
6 tydzień za mną i ani A1 ani karty EKUZ
11 marca 2015 20:01
W poprzedniej firmie pracowałam ponad półtora roku i też nie dane mi było doprosić się o jedno i drugie.
Teraz zmieniłam firmę i proszę; sami wysłali na adres do DE.