ninciaPodwyżki też nie dają, i wogóle to się popsuła na gorsze. :-( Może mi doradzisz jakąś dobrą firmę?
Nincia ,co ja Ci mogę doradzić

Firmy wszystkie podobne. O obecnej nie mogę powiedzieć jak było wcześniej, bo dopiero drugi raz z nimi jestem i na tę samą sztelę wróciłam. O premię letnią pytałam, to pani z kadr mnie zbyła, że niby nie chce wprowadzać mnie w błąd .
Napisałam maila do koordynatorki tego miejsca, z zapytaniem o te wakacyjne bonusy, minęło chyba 10 dni i żadnej odpowiedzi. Z poprzednią firmą wyjeżdżałam prawie przez 3 lata, ale odeszłam ,bo wynagrodzenie zatrzymało sie na stałym poziomie, chociaż zapewniają, że zależy ono też od znajomości języka. Moje zmienniczki, nawet te ze słabym językiem dostawały tyle samo co ja z dobrym niemieckim. Po szczerej rozmowie z koordynatorką, rozstałyśmy się w zgodzie, bo nigdy nie wiadomo czy kiedyś do nich jeszcze nie zapukam . Pod względem kontaktu z koordynatorami,zarowno w Polsce jak i w DE, współpracy z niemieckim koordynatorem ,ogolnie organizacją czy zwrotem kosztów podroży, tamta firma jest zdecydowanie lepsza,ale ta więcej mi płaci

. Sama radzę sobie z różnymi sprawami, problemów na szteli większych nie ma, a drobne załatwiam z rodziną. A ta może być chyba wzorem tego, jak troszczyć się o chorą matkę czy siostrę, ale również o jej opiekunkę.
Wszystko zależy od miejsca naszej pracy. Ja mam tego farta, że naprawdę dobrze trafiam. Problemy z brakiem pieniędzy na zakupy , wydzielaniem jedzenia, złym traktowaniem znam tylko z wpisów na Forum. Kiedyś czytając czasami w gazetach o koszmarach,jakie przeżywają opiekunki niemieckich seniorów, wydawalo mi się, że bohaterki tych artykułów zmyślają różne sytuacje, albo co najmniej wyolbrzymiają problemy. Od kiedy jestem na Forum, widzę że tak się zdarza. Wszystko więc zależy od tego, do jakich ludzi trafiamy. Jak jest dobrze, to i firma dobra, a jak źle, to choćby to była ta sama agencja, też jest zła. I chociaż, podobnie jak Ty, nie do końca jestem zadowolona ze współpracy z Ar.(

),to tak długo, jak będę tutaj wracała, na pewno w niej zostanę.