O matko- aż przerwałam przerzucanie fotek z fona na kompa :)
Pies je tam tego, czy one świąteczne czy nie- poproszę o przepis :)
Ogólnie nie jem często słodyczy, ale są takie, za którymi przepadam i należy do nich chałwa :)
O matko- aż przerwałam przerzucanie fotek z fona na kompa :)
Pies je tam tego, czy one świąteczne czy nie- poproszę o przepis :)
Ogólnie nie jem często słodyczy, ale są takie, za którymi przepadam i należy do nich chałwa :)
Kruche rogaliki z rumem, można podmienić rum na brandy.
30 dag mąki
25 dag masła
5 dag orzechów laskowych mielonych
5 dag mielonych migdałów
7 dag cukru pudru
łyżka rumu, lub brandy
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść.Uformować wałeczek, odkrajać odpowiednie kawałki i formowac z tego rogaliki. Piec na papierze do pieczenia w temp 150 st na złoty kolor.Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym . Bardzo proste i smaczne.
Kruche z marmoladą
40 dag mąki
25 dag masła
12 dag cukru pudru
1 jajko
8 dag zmielonych orzechów
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkowac i wykrawać foremką do ciasta najlepiej możliwie ogrągłe ciasteczka-te pod spód, a na wierzch muszą być te same, tylko z dziurką.Piec na papierze do pieczenia w temp ok 160 st, aż się lekko zrumienią.Potem te ciastka bez dziurki, trzeba posmarować marmoladą- polecam z czarnej porzeczki lub malinową i przykryc to tym ciastkiem z dziurką.Obficie posypać cukrem pudrem, ja się bawiłam i lukrowałam :) Potem te ciastka należy odłożyć na tydzień do pojemnika. Są bardzo kruche i delikatne. Jak chcesz podejrzec jak wyglądają , to zdjęcia zamieszczałam w zeszłym roku w wypiekach.
Mam taka specjalna foremke co dziurke robi sama;)) Dzieki. Za ten przepis chyba najbardziej bo na ciasteczka z marmolada jakos recepty nie mialam zadnej. A lubie;)))
Boje sie tylko, zeby rumu starczylo;))))
Łyżka rumu zawsze się znajdzie- na stówę :)
Kruche z marmoladą
40 dag mąki
25 dag masła
12 dag cukru pudru
1 jajko
8 dag zmielonych orzechów
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkowac i wykrawać foremką do ciasta najlepiej możliwie ogrągłe ciasteczka-te pod spód, a na wierzch muszą być te same, tylko z dziurką.Piec na papierze do pieczenia w temp ok 160 st, aż się lekko zrumienią.Potem te ciastka bez dziurki, trzeba posmarować marmoladą- polecam z czarnej porzeczki lub malinową i przykryc to tym ciastkiem z dziurką.Obficie posypać cukrem pudrem, ja się bawiłam i lukrowałam :) Potem te ciastka należy odłożyć na tydzień do pojemnika. Są bardzo kruche i delikatne. Jak chcesz podejrzec jak wyglądają , to zdjęcia zamieszczałam w zeszłym roku w wypiekach.