Magda macht das schon! Neue RTL Serie über polnische Altenpflege

05 stycznia 2017 15:45 / 3 osobom podoba się ten post
doda1961

Się nie łam Hawanko. Zdaje się, ze Gargamel jeszcze tylko przez 10 dni będzie pokazywał, kto tam u Was rządzi :yeah::lol2:
Schudniesz jak złoto, będziesz piękna laska i jeszcze Ci za to zapłacą. Na wszelki wypadek następne zlecenie wybieraj z dala od lasu i coca-colę ze sobą weź! Znawcy tematu mówią, że na biegunkę najlepsza. Od siebie dodam, że z kilkoma kroplami wody ognistej. Wypraktykowane:lol3:
Nawet Faraon z jego zemstą mnie nie dopadł w Egipcie, po takiej kuracji:lol2: A tamtejsza woda z pewnoscią gorsza niż Gargamelowe konserwy sprzed wojny :lol2:

Hm...Ja tu rządzę przecież. Komuś się tylko wydaje
05 stycznia 2017 18:07 / 5 osobom podoba się ten post
doda1961

Poczytałam sobie streszczenia odcinków, poczytałam to co podane w linkach i o ile znam niemiecki , to raczej nie ma w sitcomie nic , co osmieszałoby nas , polskie opiekunki. Raczej podkresla zaradnosc polskich opiekunek, a bezradność niemieckich rodzin. No chyba, że nic nie zrozumiałam :D :D :D :D oj dystans, dystans, dystans i więcej poczucia własnej wartosci drogie opiekunkowe towarzystwo:-)

Die polnische Altenpflegerin Magda, großes Herz und große Klappe, lässt sich nichts gefallen. Als sie einen alten Grabscher ohrfeigt, steht sie von heute auf morgen auf der Straße und braucht dringend einen neuen Job und eine neue Bleibe. Aber nicht lange: Ungefragt greift sie in einen Familienstreit bei den Holtkamps ein und bietet sich Rezeptionistin Cornelia und Aufzugtechniker Tobias als Pflegerin von Cornelias verunglückter Mutter Waltraud an. Während Tobias die patente Polin begeistert einstellt, sieht Cornelia sofort neue Probleme: Ihre Mutter ist nicht nur die Hausbesitzerin, sie ist auch ausgesprochen schwierig. ausgesprochen schwierig! Aber Magda ist fest entschlossen, die Probleme der Holtkamps zu lösen - ob die wollen oder nicht.

Z tego co wkleiła Elfinka wynika, że Magda będzie miała do czynienia z Panią, która jest "ausgesprochen schwierig" czyli zupełnie tak jak moja pdp ." Vor allem im Umgang mit vorwitzigen Altenpflegerinnen, insbesondere, wenn diese aus Polen stammen". Wypisz, wymaluj moja babcia. Może to jest satyra na polsko-niemieckie stereotypy ? Szkoda, że nie będę mogła oglądać. Nie mam telewizora, a babcia na pewno u siebie oglądać mi nie pozwoli tym bardziej gdy zauważy, że niemiecka bohaterka przypomina ją samą.

Natomiast co do tego " Die polnische Altenpflegerin Magda, großes Herz und große Klappe" po obejrzeniu zwiastuna sądzę, że   chodzi o charakterystykę jej osobowości tzn. jest osobą o wielkim sercu i pyskatą.
05 stycznia 2017 21:20
Start dziś, godz. 21.15
05 stycznia 2017 22:05 / 3 osobom podoba się ten post
Moja Frau to ogląda, słyszę zza ściany, ciekawe co jutro powie.
05 stycznia 2017 22:09 / 5 osobom podoba się ten post
No nie wiem jak innym, ale mnie się bardzo podobało. Wprawdzie nie oglądałam od początku, bo myślałam, że zaczyna się o 21 25, ale i tak obśmiałam się jak norka, a Magda jest the best
05 stycznia 2017 22:12 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961

No nie wiem jak innym, ale mnie się bardzo podobało. Wprawdzie nie oglądałam od początku, bo myślałam, że zaczyna się o 21 25, ale i tak obśmiałam się jak norka, a Magda jest the best :lol2:

Czyli z dużej chmury mały deszcz.
Nie oglądałem, bo zapomniałem ))
05 stycznia 2017 22:16 / 3 osobom podoba się ten post
Knorr

Czyli z dużej chmury mały deszcz.
Nie oglądałem, bo zapomniałem :-)))

Leć prędko i czytaj w gazecie, kiedy powtórka, bo warto obejrzeć :D : D:D :D  i wcale to nie jest w formie durnowatego amerykańskiego sitcomu, co to się smieją nie wiadomo skąd i gdzie, tylko fajny , pełen autoironii serial. Bardzo, ale to bardzo mi się podobało.
05 stycznia 2017 22:20 / 4 osobom podoba się ten post
Właśnie oglądałam film i te skarpetki do szpilek i tak lepiej wyglądają niż rozdeptane,, croksy''na nogach Niemek w zimie .
Dla mnie jest to nie zrozumiałe ,jak przyjeżdża żona właściciela dużej firmy odwiedzić teściowa ,zobaczyć nowa opiekunkę i zimowa pora ma na nogach plastiki na bose nogi,spodnie biodrówki ,które ledwo przykrywają przedziałek ,wyżej wychodzą balerony ,bo do szczupłych nie należy.Włosy jakby nie widziały grzebienia ,polar na karku nie wiadomego koloru,jednym słowem obraz nędzy i rozpaczy ,a opiekunka w miarę gustownie ubrana ,uczesana ,oko podkreślone i wygląda schludnie .
Czy potrzeba filmu ?Większość z nas jest zadbanych ,eleganckich ,potrafiących poprowadzić dom,zaopiekować się starszą osobą,a i tak maja nas za mniejszość ,a wszystko dlatego ,że jesteśmy tylko pracownikami,a oni maja kasę.
05 stycznia 2017 22:26 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

No nie wiem jak innym, ale mnie się bardzo podobało. Wprawdzie nie oglądałam od początku, bo myślałam, że zaczyna się o 21 25, ale i tak obśmiałam się jak norka, a Magda jest the best :lol2:

Też nie oglądałam całego bo musiałam Pdp do łóżka położyć. Jednak podobała mi się ta Magda mimo tych skarpetek do szpilek....a film łatwy, lekki i przyjemny. Zobaczymy co będzie w dalszych odcinkach.
05 stycznia 2017 22:26 / 10 osobom podoba się ten post
ivetta

Właśnie oglądałam film i te skarpetki do szpilek i tak lepiej wyglądają niż rozdeptane,, croksy''na nogach Niemek w zimie .
Dla mnie jest to nie zrozumiałe ,jak przyjeżdża żona właściciela dużej firmy odwiedzić teściowa ,zobaczyć nowa opiekunkę i zimowa pora ma na nogach plastiki na bose nogi,spodnie biodrówki ,które ledwo przykrywają przedziałek ,wyżej wychodzą balerony ,bo do szczupłych nie należy.Włosy jakby nie widziały grzebienia ,polar na karku nie wiadomego koloru,jednym słowem obraz nędzy i rozpaczy ,a opiekunka w miarę gustownie ubrana ,uczesana ,oko podkreślone i wygląda schludnie .
Czy potrzeba filmu ?Większość z nas jest zadbanych ,eleganckich ,potrafiących poprowadzić dom,zaopiekować się starszą osobą,a i tak maja nas za mniejszość ,a wszystko dlatego ,że jesteśmy tylko pracownikami,a oni maja kasę.

Ivettka..odczepisz się od crocsów? To najcudowniejsze i najwygodniejsze buty świata są. A tak poza tym, to ja kompletnie nie rozumiem skąd u nas Polaków, takie ogromne poczucie niższej wartosci. Nie rozumiem. Podobnie jak nie rozumiem manii wyższości z powodu lepszego gustu, urody i umiejętnosci wszelakich. Róbmy swoje i nie oglądajmy się na innych. I niech Ci nie przyjdzie do głowy obrazić się na mnie za ten post!!!
05 stycznia 2017 22:29 / 4 osobom podoba się ten post
ewa59

Też nie oglądałam całego bo musiałam Pdp do łóżka położyć. Jednak podobała mi się ta Magda mimo tych skarpetek do szpilek....a film łatwy, lekki i przyjemny. Zobaczymy co będzie w dalszych odcinkach.

Jesooo, ja nawet nie zauwazyłam , że Magda miała skarpetki i szpilki. No bez jaj. Naprawdę jesteście takie małostkowe?
05 stycznia 2017 22:34 / 4 osobom podoba się ten post
ivetta

A my dumni Polacy mamy to gdzies, za kogo mieszkańcy tego De-menzlandu (brawo Paolo) nas mają. 
Zrobimy co do nas należy, kiesy napełnimy i tyle nas więcej widzieć tu będą.
05 stycznia 2017 22:36 / 4 osobom podoba się ten post
doda1961

Ivettka..odczepisz się od crocsów?:lol3: To najcudowniejsze i najwygodniejsze buty świata są. A tak poza tym, to ja kompletnie nie rozumiem skąd u nas Polaków, takie ogromne poczucie niższej wartosci. Nie rozumiem. Podobnie jak nie rozumiem manii wyższości z powodu lepszego gustu, urody i umiejętnosci wszelakich. Róbmy swoje i nie oglądajmy się na innych. I niech Ci nie przyjdzie do głowy obrazić się na mnie za ten post!!!:zakochana:

N za ten wpis to ja teraz staję się Twoim Doda wielbicielem. 
Brawo. 
05 stycznia 2017 22:36 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Ivettka..odczepisz się od crocsów?:lol3: To najcudowniejsze i najwygodniejsze buty świata są. A tak poza tym, to ja kompletnie nie rozumiem skąd u nas Polaków, takie ogromne poczucie niższej wartosci. Nie rozumiem. Podobnie jak nie rozumiem manii wyższości z powodu lepszego gustu, urody i umiejętnosci wszelakich. Róbmy swoje i nie oglądajmy się na innych. I niech Ci nie przyjdzie do głowy obrazić się na mnie za ten post!!!:zakochana:

Nie obrażam się i nic nie mam do crocsów ,ale nie w zimie do ludzi .Ja bardzo nie lubię flejtuchowatych  ludzi  i tu nie chodzi o gust ,ale o ogładę ogólnie .Jak mozna tak chodzić w zimie po śniegu ,czy nawet jechac samochodem.
Przecież  to też brak poszanowania dla osoby do której przychodza .Nie chodzi tu o wyższość ,a o gustach to już w ogóle nie dyskutuję .
Robię swoje jak najbardziej ,ale to taka praca ,że wśród róznych ludzi ,a stare przysłowie mówi ,,jak cię widza ,tak cię piszą ''
05 stycznia 2017 22:40 / 5 osobom podoba się ten post
ivetta

Nie obrażam się i nic nie mam do crocsów ,ale nie w zimie do ludzi .Ja bardzo nie lubię flejtuchowatych  ludzi  i tu nie chodzi o gust ,ale o ogładę ogólnie .Jak mozna tak chodzić w zimie po śniegu ,czy nawet jechac samochodem.
Przecież  to też brak poszanowania dla osoby do której przychodza .Nie chodzi tu o wyższość ,a o gustach to już w ogóle nie dyskutuję .
Robię swoje jak najbardziej ,ale to taka praca ,że wśród róznych ludzi ,a stare przysłowie mówi ,,jak cię widza ,tak cię piszą ''

No cóż....ja lubię ludzi za to jakimi są, a nie za to jak wyglądają. Ot, taka subtelna różnica.