14 października 2016 11:19 / 4 osobom podoba się ten post
MeryKyNie wiem dziewczyny skąd to wzięłyście, że nie można rozłożyć leków. Nie można samemu decydować czy np, opuścić dawkę czy dodać jakieś lekarstwo. Można pielęgnować stomię, czy podawać przez sondę pokarm. Można ale jeżeli nie posiada się doświadczenia to się nie musi.
http://www.arbeitlandia.eu/2011/05/27/opiekunka-w-niemczech-co-wolno-a-czego-nie-wolno-wykonywac-w-opiece/
Ja wiem,ze mozemy rozkladac leki. Kiedy,jak i ile,to lekarz decyduje. My mamy obowiazek dopilnowac ,zeby farmaceutyki byly prawidlowo podane.
Nie kazda z nas potrafi rozlozyc leki,bo to nie na sztuki idzie tylko na ilosc substancji czynnej w preparacie. I czasami jedna tbl ma 5mg tegoz,a inna 2,5 mg. I na to trzeba zwracac uwage. Nie na darmo ucza w szkolach,zeby 3 razy sprawdzic czy leki sa prawidlowo rozlozone. Ale nikt nie moze nas zmusic do takich czynnosci i mamy prawo odmowic bez uzasadnienia. Do czego namawiam. Bo to duza odpowiedzialnosc jednak,jezeli sie pomyli i dawkowanie bedzie nie takie jak trzeba...
Ae jedno co robimy nieprawidlowo,i ja tez tak czynie ,to decydowanie o konsystencji leku. Czyli jest zabronione np. rozkruszanie tabletek '(chyba ,ze lekarz powie,ze mozna). Bo np. amylaza wchodzi w reakcje chemiczna z lekiem. Albo tez dochodzi do roznych podraznien. Lek doustny powinien sie wchlaniac w zoladku albo w jelitach,pokruszony zmienia wlasciwosci....I to jest niedozwolone! A roznie z tym bywa,sama wiem najlepiej...
Co do pielegnacji ran ,stomii czy zmiany opatrunkow innego rodzaju to Nie mozemy tego robic. Chyba,ze przejdziemy specjalne szkolenie. To sa czynnosci typowo medyczne. To samo jesli chodzi o iniekcje i kroplowki. Nie mozemy!
I jeszcze wazna uwaga. Nie mamy prawa zmuszac pdp do przyjecia lekastw. Dlatego gdy pdp odmawia, pfliegedienst leki zwyczajnie wywala. My probujemy przekonac...Dlatego tez te podane w tajemnicy leki,rozdrobnione, rozpuszczone,sa podane niezgodnie z prawem. Chociaz, moim baaaardzo subiektywnym zdaniem,podopieczny np. z demencja ,nie jest swiadomy do konca jakie beda konsekwencje tego,ze farmaceutykow nie przyjmie. I to mi sie wydaje nieco dziwne.