Domek Baby Jagi

21 maja 2016 22:37 / 3 osobom podoba się ten post
Impala

Matko kochana,Salazar,Andrea-nie o to chodzi.Jesli czuję się zmuszana do jakichś czynności-nie wykonuje ich,ale jeśli to wynika z konieczności-to nie da się inaczej.Przykładów na to mam niezliczona ilość.Np=pdp rozkłada leki dla siebie i żony,demencja,wiec rozkłada przy każdym posiłku i biorą obydwoje ponadnormatywnie-ico,nie lepiej samemu się tym zając?Tak po prostu?
Zona wyjeżdza na tydzień,pdp ma podawane leki przez sondę w określonych godzinach-co jest ważne,a Pflegedienst w tym czasie nie ma możliwości nikogo podesłać-mam nie podać?
Nie będę mnożyć przykładów-ale to jest życie.
I nie mówię tu o jakichś extremalnych działaniach-mówie o takich ,w moim przekonaniu,normalnych sytuacjach.
I nie boję się,że wymienią mnie na inny model-tego rodzaju naciski na mnie nie działają,bo duża dziewczynka jestem.
To nie strach czy obawa o utratę pracy kieruje moimi działaniami,tylko zwyczajne ludzkie odruchy,czy jak tam to nazwać.

Impala, wiesz, mi to lotto co kto robi, a czego nie i dlaczego. Tak, jak napisałaś, każda z nas jest dużą dziewczynką, a tłumaczenie swoich działań ludzkimi odruchami bardzo chwyta za serce i jest bardzo nośne, ale nie zmienia faktu, że robisz szkodę sobie i innym. Dziwię się, że nie rozumiesz o co mi chodzi. 
A Twoje przykłady.. Każdym z wymienionych przez Ciebie powinno się zająć Pflege. Ty możesz dopilnować i zwrócić uwagę, czy nie biorą więcej leków niz powinni, ale ich nie rozkładać. O sondzie w ogóle nie piszę, bo nie mieści mi się w głowie, że Pflege powie, że nie przyśle nikogo, bo "nie ma mozliwości podesłac". No, sorry, rece i nogi się uginają. 
21 maja 2016 22:39 / 12 osobom podoba się ten post
Zabronione - zgadza się . Ale jak byście się zachowały , jeżeli rodzina oleje w zwyczajny sposób PDP-ną a ta krzyczy z bólu ?
Co Magda powinna zrobić ? uciec , żeby nie słyszeć krzyku cierpiącej ?
Wiele razy było dyskutowane o tym co nam wolno a co zabronione . Kiedyś to się nawet setnie ubawiłam , bo była dyskusja w odpowiedzi na zadane pytanie którejś " początkującej opiekunki " w temacie jak się zakłada pończochy uciskowe ..... ojejku co to sie działo wtedy ! jak na nią nakrzyczano , że nie wolno , że srolno i takie tam . Dlaczego się ubawiłam ? ano bo wiedziałam na 100 % , że jedna z najbardziej krzyczących koleżanek takowe regularnie PDP zakładała Jakoś dziwne , ale później w dalszej dyskusji nagle zaczęła " mięknąć " i odwracać kota ogonem . Może sumienie ruszyło ? nie moja sprawa ;-) ... Wiem , że do naszych obowiązków nie należy aplikowanie czopków , robienie lewatyw i takich podobnych , ale powiem Wam , że gdyby to na mnie trafiło i PDP krzyczał z bólu a pomocy znikąd to też bym nie uciekła . Dlaczego ? dlatego , że jeszcze nie zatraciłam resztek człowieczeństwa a o kłopotach myślałabym później . Dziewczyny , przecież wiecie doskonale , że tych lekkich szteli jest jak na lekarstwo a przeważnie trafiają się te " zasikane " , " zasrane " , tylko nie wszyscy mają odwagę się do tego przyznać , bo może się boją być " sponiewierane " na forum . 18 lipca minie 5 lat mojej pracy w D. z czego 4 ,5 roku babrałam się w gównach , przewijałam , podcierałam , myłam i wcale nie zdziwiło mnie dzisiaj jak w którymś z wątków Klucha napisała , że mogła to robić z cukierkiem w ustach . Że teraz odpoczywam , nie babram się ? może to jakaś nagroda dla mnie ? nie mnie sądzić i przede wszystkim nie mnie osądzać kogoś , kto pomógł w jakiś niezgodny z prawem sposób choremu człowiekowi . Magda jesteś wielka ! jesteś człowiekiem wrażliwym i taką pozostań ......tylko już kuźwa nie chudnij więcej , bo mnie zaraz szlag trafi .....to napisała Ja - kobieta o rubensowskich kształtach
21 maja 2016 22:40 / 6 osobom podoba się ten post
Mycha

Nie zazdroszczę Ci Magdzie. Zastanawiam się czy opiekunka może takie zabiegi robić.

Otoz to nie mozna samemu brac na siebie takiej odpowiedzialnosci, kal bowiem w brykiet sie zamienia, i przy niefachowej pomocy uszkodzic odbyt moze, co moze spowodowac nie tylko obfite krwawienie ale tez inne konsekwencje!!! Ludzie... w jakich czasach my zyjemy!!!
21 maja 2016 22:43 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Zabronione - zgadza się . Ale jak byście się zachowały , jeżeli rodzina oleje w zwyczajny sposób PDP-ną a ta krzyczy z bólu ?
Wiele razy było dyskutowane o tym co nam wolno a co zabronione . Kiedyś to się nawet setnie ubawiłam , bo była dyskusja w odpowiedzi na zadane pytanie którejś " początkującej opiekunki " w temacie jak się zakłada pończochy uciskowe ..... ojejku co to sie działo wtedy ! jak na nią nakrzyczano , że nie wolno , że srolno i takie tam . Dlaczego się ubawiłam ? ano bo wiedziałam na 100 % , że jedna z najbardziej krzyczących koleżanek takowe regularnie PDP zakładała :-) Jakoś dziwne , ale później w dalszej dyskusji nagle zaczęła " mięknąć " i odwracać kota ogonem . Może sumienie ruszyło ? nie moja sprawa ;-) ... Wiem , że do naszych obowiązków nie należy aplikowanie czopków , robienie lewatyw i takich podobnych , ale powiem Wam , że gdyby to na mnie trafiło i PDP krzyczał z bólu a pomocy znikąd to też bym nie uciekła . Dlaczego ? dlatego , że jeszcze nie zatraciłam resztek człowieczeństwa a o kłopotach myślałabym później . Dziewczyny , przecież wiecie doskonale , że tych lekkich szteli jest jak na lekarstwo a przeważnie trafiają się te " zasikane " , " zasrane " , tylko nie wszyscy mają odwagę się do tego przyznać , bo może się boją być " sponiewierane " na forum . 18 lipca minie 5 lat mojej pracy w D. z czego 4 ,5 roku babrałam się w gównach , przewijałam , podcierałam , myłam i wcale nie zdziwiło mnie dzisiaj jak w którymś z wątków Klucha napisała , że mogła to robić z cukierkiem w ustach . Że teraz odpoczywam , nie babram się ? może to jakaś nagroda dla mnie ? nie mnie sądzić i przede wszystkim nie mnie osądzać kogoś , kto pomógł w jakiś niezgodny z prawem sposób choremu człowiekowi . Magda jesteś wielka ! jesteś człowiekiem wrażliwym i taką pozostań ......tylko już kuźwa nie chudnij więcej , bo mnie zaraz szlag trafi .....to napisała Ja - kobieta o rubensowskich kształtach :-)

Przy wrzeszczacej w nieboglosy pdp wezwalabym Notfall-Hlilfe!
21 maja 2016 22:53 / 11 osobom podoba się ten post
kika1

Magda wezwała rodzinę , ktora się wypięła . Diakoni zatelefonowali do rodziny , żeby wezwali " karetkę " - rodzina się wypięła . Magda jutro kończy robotę , wraca do domu i jeśli Diakoni nie mogli sami wezwać fachowej pomocy , tylko zglosili rodzinie i tyle pomogło , że córka przywiozła przybory do lewatywy a sama wypruła stamtąd , bo nie chciała się do teatru spóźnić ? ..... temat rzeka .....wiem jeszcze jedno : czasem trzeba się trzy razy w palec ugryźć zanim stuknie się w klawiaturę .Najlepiej pisać o wszystkim i o niczym , pierdacyć trzy po trzy , bo jak ktoś szczerze od serca napisze to dostanie tak po dupie , że ze dwa tygodnie na niej nie usiedzi . Amen 
21 maja 2016 22:57 / 9 osobom podoba się ten post
Ja sie na nikogo nie obrazam
Zrobilam co zrobilam i jeszcze jedno,gdybym miala jeszcze raz to zrobic- zrobilabym, pomoglam jej na tyle ile moglam,
Mam nakazane, zadnego pogotowia,najpierw rodzina ,to ona decyduje ,czy to tak ciezko zrozumiec?
21 maja 2016 22:58 / 6 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Wiele razy było dyskutowane o tym co nam wolno a co zabronione . Kiedyś to się nawet setnie ubawiłam , bo była dyskusja w odpowiedzi na zadane pytanie którejś " początkującej opiekunki " w temacie jak się zakłada pończochy uciskowe ..... ojejku co to sie działo wtedy ! jak na nią nakrzyczano , że nie wolno , że srolno i takie tam . Dlaczego się ubawiłam ? ano bo wiedziałam na 100 % , że jedna z najbardziej krzyczących koleżanek takowe regularnie PDP zakładała :-) Jakoś dziwne , ale później w dalszej dyskusji nagle zaczęła " mięknąć " i odwracać kota ogonem . Może sumienie ruszyło ? nie moja sprawa ;-) ... Wiem , że do naszych obowiązków nie należy aplikowanie czopków , robienie lewatyw i takich podobnych , ale powiem Wam , że gdyby to na mnie trafiło i PDP krzyczał z bólu a pomocy znikąd to też bym nie uciekła . Dlaczego ? dlatego , że jeszcze nie zatraciłam resztek człowieczeństwa a o kłopotach myślałabym później . Dziewczyny , przecież wiecie doskonale , że tych lekkich szteli jest jak na lekarstwo a przeważnie trafiają się te " zasikane " , " zasrane " , tylko nie wszyscy mają odwagę się do tego przyznać , bo może się boją być " sponiewierane " na forum . 18 lipca minie 5 lat mojej pracy w D. z czego 4 ,5 roku babrałam się w gównach , przewijałam , podcierałam , myłam i wcale nie zdziwiło mnie dzisiaj jak w którymś z wątków Klucha napisała , że mogła to robić z cukierkiem w ustach . Że teraz odpoczywam , nie babram się ? może to jakaś nagroda dla mnie ? nie mnie sądzić i przede wszystkim nie mnie osądzać kogoś , kto pomógł w jakiś niezgodny z prawem sposób choremu człowiekowi . Magda jesteś wielka ! jesteś człowiekiem wrażliwym i taką pozostań ......tylko już kuźwa nie chudnij więcej , bo mnie zaraz szlag trafi .....to napisała Ja - kobieta o rubensowskich kształtach :-)

he he he , to bardzo niebezpieczne jak sie widekcem dłubie komus w pupie. Sa inne metody , żeby pomoć i wcale nie trzeba dłubac. Młode stazem opiekunki moga nie wiedzieć co trzeba  zrobic, ale stare* wygi ? nie pieprzcie glodnych kawałkow ,że nie  miałyscie pdp z takim problemem .

Opiekunka nic nie powinna robić najlepiej leżeć z cygaretka i pachnieć. I miec adekwatna wyplate do wysiłku jaki wkłada na szteli. Tak powinno być.
Teraz na właśnie przerabiam zaniedbania opiekunek . Miedzy innymi z takim problemem tez. Cytuje Ciebie bo lubie i szlus.
21 maja 2016 23:01 / 5 osobom podoba się ten post
Piszta co chceta,kazdy swoje racje ma ,ja stoje przy swoim i koniec,mozecie mnie jechac rowno,mnie to nie przeszkadza,. 
21 maja 2016 23:07 / 6 osobom podoba się ten post
No dzieki,wystarczy ze moj dzien zaczyna i konczy sie na kupie,juz nie musze snic o tem  
21 maja 2016 23:09 / 2 osobom podoba się ten post
magdzie

No dzieki,wystarczy ze moj dzien zaczyna i konczy sie na kupie,juz nie musze snic o tem:-) :-) 

ha, haa, Miałam to samo,,,,znam ten ból
21 maja 2016 23:12 / 7 osobom podoba się ten post
kika1

Też bym tak  zrobiła ,mimo ,ze jestem z wykształcenia pielegniarka i zrobienie lewatywy nie stanowi dla mnie problemu . Ale jeszcze w szkole bylam uczona ,ze moge zrobic lewatywe  , na zlecenie lekarza ,najlepiej pisemne  . Dlaczego miałabym robic to w Niemczech,bez zlecenia ,bez uprawnień  ? Przeciez opieka w Niemczech jest dobrze zorganizowana ,sa kompetentne słuzby ,ktore  maja w obowiazku zajmowanie sie   takimi problemami .Wydaje mi sie ,ze dzwoniac  po pomoc   robimy przysługe cierpiącemu podopiecznemu .
21 maja 2016 23:13 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

ha, haa, :lol2: Miałam to samo,,,,znam ten ból :-(

Nie jest tak zle ja tam caly czas moge przewijac ,choc na pewna czesc ciala nie moge juz patrzec,no ilez mozna ogladac  
21 maja 2016 23:17 / 6 osobom podoba się ten post
magdzie

Ja sie na nikogo nie obrazam
Zrobilam co zrobilam i jeszcze jedno,gdybym miala jeszcze raz to zrobic- zrobilabym, pomoglam jej na tyle ile moglam,
Mam nakazane, zadnego pogotowia,najpierw rodzina ,to ona decyduje ,czy to tak ciezko zrozumiec?

Pisz magdzie , pisz niech mlode stażem opiekunki zaczynajace prace wiedza ,że opieka to nie dyskoteka. I pierwszym przykazaniem  jest         - POMAGAC PDP.

Jakby za wkładanie czopka w pupe do pierdla  wsadzali to tu byłyby  tylko dwie opiekunki , bo one tego nie robią.
21 maja 2016 23:22 / 4 osobom podoba się ten post
Polecę Ci przykladem . Mam cudowną sztelę , ale na jak długo nie wiem , bo wszystko może się kiedyś zmienić jak u koleżanek " prawie po sąsiedzku " . Sztela u nich była cudowna jak u mnie i wystarczyło , że ichnia pani leżała w szpitalu , wróciła po kilku tygodniach .... i zaczęlo się to , czego dotąd nie było : pomoc w transferze , podcieranie pupy , mycie , wstawanie nocne - dziewczyny pracują tam na gewerbe , firma prowadząca ( czy jak się tam nazywa ) podniosła stawkę za utrudnienia i za wstawanie , ale i tak mają dużo mniej niż Magda u siebie . Andreyka , przecież wiem , że Ty nie działasz przeciw Magdzie , tylko dyskutujesz , broń Boże , żebym Tobie , czy innym dziewczynom to zarzucała , aleeeeee ...... czyn jesteś 100% pewna , że u Ciebie nic się nie zmieni na gorsze ? na pewno nie !  absolutnie Ci tego nie życzę , żeby się pogoszyło !!!!! ale gdyby coś tam to i tak nie wierzę , że byś uciekła stamtąd , bo Ci roboty przybyło . Magda się nie zagubiła , dawała sobie świetnie radę , miała satysfakcję z tego , że wiele rzeczy tam wypracowała , załatwiła , żeby tym dwojgu PDP-nym było lepiej  a że na samej końcówie dokonała przestępstwa w postaci pomocy chorej kobiecie ? przecież mogła sieknąć tą lewatywą córce w gębę i wyjść ....córka też by wyszła a Magda by wróciła i całą noc słuchała krzyków cierpiącego człowieka ;-(. 
21 maja 2016 23:33 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Magda wezwała rodzinę , ktora się wypięła . Diakoni zatelefonowali do rodziny , żeby wezwali " karetkę " - rodzina się wypięła . Magda jutro kończy robotę , wraca do domu i jeśli Diakoni nie mogli sami wezwać fachowej pomocy , tylko zglosili rodzinie i tyle pomogło , że córka przywiozła przybory do lewatywy a sama wypruła stamtąd , bo nie chciała się do teatru spóźnić ? ..... temat rzeka .....wiem jeszcze jedno : czasem trzeba się trzy razy w palec ugryźć zanim stuknie się w klawiaturę .Najlepiej pisać o wszystkim i o niczym , pierdacyć trzy po trzy , bo jak ktoś szczerze od serca napisze to dostanie tak po dupie , że ze dwa tygodnie na niej nie usiedzi . Amen 

Najlepiej pisać tak ,żeby byli wszyscy zadowoleni.Od serca człowiek pisze,dostanie po głowie.No to dawaj wszystko w pięknych kolorach ,cacy i ładnie.Przecież co innego robimy,a co innego piszemy.Masz Barbarelo 100%racji.Myślę ,że moje doświadczenie pozwoli,że tylko Pdp pomogę,a nigdy krzywdy niechcący nie zrobię.