Na wyjeździe #32

16 lutego 2016 15:05
mleczko1

U nas pogoda piękna . Słoneczko swieci, ale jeszcze lutowy chłodek. Dzisiaj jade ogladac antyki ( meble). Jedna z corek pdp  fasynuje sie nimi. Obacze co tam takiego godnego uwagi. Miłego, dobrego i spokojnego po południa :-)

Moja PDP jest zafiksowana na tym punkcie, a jej mieszkanie to pure antykwariat.
16 lutego 2016 15:10
mleczko1

No nie za bardzo zgadzam sie z Toba magdzie . Ile my poświęcamy swojego czasu , energii i serca ? Jak mamy okazje wykorzystać czas, to korzystajmy np. z badan lekarskich . Sprawy rodzinne pdp są nam zbedne ale jestesmy tylko ludżmi o czyms rozmawiac trzeba . Jesli ktos Ci opowiada cos nie musię tego wykorzystywac ale przeciez nie powiem,że  mnie to nie interesuje. Nie odwrócę sie na pięcie i nie pojdę sobie. Bo jakbym  się czuła gdyby ktoś tak potraktował mnie ? Wiele  nas nie interesuje, bo to ich zycie , ale nie możesz wypiąć sie na kogoś tylko dlatego. W pracy w kraju róznie bywa jak ekipa zgrana to nawet sobie pomagają , czego jestem żywym przykładem. Nie raz i nie dwa moje dzieci jeździły z przyszywanymi ciotkami na urlop, bo ja w tym czasie go nie miałam. Nie mogę mieszkać z kims pod jednym dachem i tylko życ własnym życiem . Tak sie nie da. Nie trzeba włazić w cudze ale jeżeli ktoś cos do mnie mowi to słucham i czesto jest to pomocne w mojej pracy. Poznaje człowieka. To tez magdzie tylko moje zdanie. Kazdy je ma. 

ja też się podpisuję pod Twoim zdaniem
16 lutego 2016 20:42 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Ja nie mam wątpliwości,co do Twojego profesjonalizmu.

Ale mnie Zosiu podsumowałaś  dlaczego ?
16 lutego 2016 20:44
mleczko1

Ale mnie Zosiu podsumowałaś :-(  dlaczego ?

Halo, nichts Bóses nie miałam na myśli, poprostu uważam Cię za doświadczoną opiekunkę.
16 lutego 2016 22:36 / 7 osobom podoba się ten post
Zofija

Moja PDP jest zafiksowana na tym punkcie, a jej mieszkanie to pure antykwariat.

Tu się podepnę- krótki:)
1/ Zocha!Ty nie narzekaj ,wolnego masz jakbyś pracowała w innym zawodzie ,a nie opiekunki 24:)A to badania,a to kościół,a to miting,spacer itp....Mało?Rzadko która z nas ma w pracy aż tyle wolnego i swobody.Nie ma się co specjalnie dziwić ,że się PDP buntuje:)
2/Tak prosiłam,tak prosiłam-tłumacz te wtręty niemieckie,ale nie....niedobra Zocha,niedobra:)
16 lutego 2016 22:53 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Tu się podepnę- krótki:)
1/ Zocha!Ty nie narzekaj ,wolnego masz jakbyś pracowała w innym zawodzie ,a nie opiekunki 24:)A to badania,a to kościół,a to miting,spacer itp....Mało?Rzadko która z nas ma w pracy aż tyle wolnego i swobody.Nie ma się co specjalnie dziwić ,że się PDP buntuje:)
2/Tak prosiłam,tak prosiłam-tłumacz te wtręty niemieckie,ale nie....niedobra Zocha,niedobra:)

Odpowiadam Ci moja sympatyczna koleżanko forumowa:

1/ Te wszystkie wolnościowe wybiegi naprawdę załatwiam w ramach 2-godzinnej przerwy. Często  (co najmniej 2 razy w tygodniu) PDP kradnie mi moją pauzę, bo ma różne pomysły i w ramach Flexabilitat (esastyczności - tylko teraz przetłumaczyłam swoją niemiecką myśl) przystaje na to.

2/ Nie, nie, nie, nie będę tłumaczyła, bo jestem taka Zosia-samosia i będę pisać po swojemu. 

Pozdrawiam (Grusse)
16 lutego 2016 22:59 / 4 osobom podoba się ten post
Zofija

Odpowiadam Ci moja sympatyczna koleżanko forumowa:

1/ Te wszystkie wolnościowe wybiegi naprawdę załatwiam w ramach 2-godzinnej przerwy. Często  (co najmniej 2 razy w tygodniu) PDP kradnie mi moją pauzę, bo ma różne pomysły i w ramach Flexabilitat (esastyczności - tylko teraz przetłumaczyłam swoją niemiecką myśl:lol2:) przystaje na to.

2/ Nie, nie, nie, nie będę tłumaczyła, bo jestem taka Zosia-samosia i będę pisać po swojemu. :wysmiewa:

Pozdrawiam (Grusse)

No ,niech tam będzie-przystaję na to ,w sensie na odp.1 ale na drugą nie:)Pisz sobie po swojemu ,ale nie "być" taki chytrusek-podziel się wiedzą:)Bo pomyślę,że się zaraziłaś od swojej PDP tym egoizmem:):):):)Jak już masz  przymus tego niemieckiego ,to niech to chociaż z pożytkiem będzie dla ogółu:):):)
16 lutego 2016 23:02 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

No ,niech tam będzie-przystaję na to ,w sensie na odp.1 ale na drugą nie:)Pisz sobie po swojemu ,ale nie "być" taki chytrusek-podziel się wiedzą:)Bo pomyślę,że się zaraziłaś od swojej PDP tym egoizmem:):):):)Jak już masz  przymus tego niemieckiego ,to niech to chociaż z pożytkiem będzie dla ogółu:):):)

No jak mnie tak bardzo prosisz, co pomyślę, prześpię się z tym i vielleicht ab morgen vesuche ich mich verbessern. :pomponiara:
16 lutego 2016 23:05 / 6 osobom podoba się ten post
Zofija

No jak mnie tak bardzo prosisz, co pomyślę, prześpię się z tym i vielleicht ab morgen vesuche ich mich verbessern. :pomponiara:

Z myślą o wszystkich zainteresowanych:):):)Nie tylko dla siebie:):):)
17 lutego 2016 07:37 / 4 osobom podoba się ten post
Zofija

A przypadkiem literki nie zjadłaś? Chyba miało byc versuchen? 
17 lutego 2016 07:45 / 14 osobom podoba się ten post
Zofija

Ok. Zosiu. Każdy pisze jak chce. Takie zasady forum.
Więc i mi wolno wyrazić swoje zdanie: bardzo mi przeszkadza takie wyrażanie myśli. Człowiek wyjechał "przed chwilą" ze swojego kraju i już mu słów brakuje w ojczystej mowie ? Drażni mnie to. 
Można mi omijać takie wpisy, a Tobie tak pisać, jak chcesz.
17 lutego 2016 08:21 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

A przypadkiem literki nie zjadłaś? Chyba miało byc versuchen? 

Oj MeryKy, ja nie jestem Perfeckt w języku niemieckim, też jestem samouczkiem i błędy gramatyczne popełniam. 
Jeśli o to vesuchen (bezokolicznik) Ci chodzi, to wydaje mi się, że dobrze napisałam:
ich vesuche
du versuchst
er, sie, es vesucht
wir versuchen
ihr vesucht
sie versuchen
Tę odmianę też napisałam z głowy, nie sprawdzałam w mądrych źródłach Duden
17 lutego 2016 08:24 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Ok. Zosiu. Każdy pisze jak chce. Takie zasady forum.
Więc i mi wolno wyrazić swoje zdanie: bardzo mi przeszkadza takie wyrażanie myśli. Człowiek wyjechał "przed chwilą" ze swojego kraju i już mu słów brakuje w ojczystej mowie ? Drażni mnie to. 
Można mi omijać takie wpisy, a Tobie tak pisać, jak chcesz.

Ja to robię tak dla okrasy tekstu pisanego, przecież jesteśmy wszyscy skażeni niemieckim. Ale masz rację, każdy ma prawo do swojego zdania iwyrażania go według własnego widzimisię.
17 lutego 2016 09:04 / 3 osobom podoba się ten post
Zofija

Oj MeryKy, ja nie jestem Perfeckt w języku niemieckim, też jestem samouczkiem i błędy gramatyczne popełniam. 
Jeśli o to vesuchen (bezokolicznik) Ci chodzi, to wydaje mi się, że dobrze napisałam:
ich vesuche
du versuchst
er, sie, es vesucht
wir versuchen
ihr vesucht
sie versuchen
Tę odmianę też napisałam z głowy, nie sprawdzałam w mądrych źródłach Duden

A jednak źle? Lepiej nie utrwalać błedów?   http://pl.bab.la/koniugacja/niemiecki/versuchen      
Jeszcze się nie spotkałam żeby w odmianie z przedrostka ver znikała literka "r" ?     
17 lutego 2016 09:25 / 5 osobom podoba się ten post
Ab morgen versuche ich mich zu verbessern.

Nie zapominajmy o " zu" przed bezokolicznikiem jeśli jest to drugi czasownik w zdaniu