Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #6

01 lutego 2016 13:08 / 4 osobom podoba się ten post
Kaspira009.12

Dziękuję za odpowiedź.

Niczym nie polewam.Lekko (bardzo lekko) solę tylko już na talerzu.A warzywa nie paruję aż będą całkiem miękkie czy rozpadające. One same maja wspaniały smak i aromat. Takie półmiekkie podaję. Zachowiją kolor i smak naturalny.
01 lutego 2016 13:48 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuję za poradę
01 lutego 2016 20:10 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Placek cebulowy - receptę poproszę.

O matko,Benita umarłabys z głodu czekajac na przepis,ale już się poprawiam:3-4 cebule,krojęna plasterki,na patelni podsmażam troche boczku w kosteczkach,dodaję cebule i duszę do miękkości,pozostawiam do wystygnięcia (wazne) . Robię ciasto drożdżowe tjt 1szkl mąki,10g drozdży ,żdziebko soli i jedno samo żółtko.robie ciasto,formę na pizzę (32cm śred) smaruje olejem i dno wyklejam ciastem,zostawiam w ciepłym miejscu aż wyrośnie .Do zimnej cebuli dodaję 3 całe jajka,2-3 łyżki śmietany,pieprz sól,kminek,wykładam na ciasto i do piekarnika na 20 min w temperaturze 180 st bez nawiewu.Smacznego
01 lutego 2016 20:25 / 1 osobie podoba się ten post
teresa-p

O matko,Benita umarłabys z głodu czekajac na przepis,ale już się poprawiam:3-4 cebule,krojęna plasterki,na patelni podsmażam troche boczku w kosteczkach,dodaję cebule i duszę do miękkości,pozostawiam do wystygnięcia (wazne) . Robię ciasto drożdżowe tjt 1szkl mąki,10g drozdży ,żdziebko soli i jedno samo żółtko.robie ciasto,formę na pizzę (32cm śred) smaruje olejem i dno wyklejam ciastem,zostawiam w ciepłym miejscu aż wyrośnie .Do zimnej cebuli dodaję 3 całe jajka,2-3 łyżki śmietany,pieprz sól,kminek,wykładam na ciasto i do piekarnika na 20 min w temperaturze 180 st bez nawiewu.Smacznego

Brzmi pysznie. Zapisuję, wykorzystam. Dziękuję.
02 lutego 2016 08:43 / 1 osobie podoba się ten post
Rybka ,ziemniaczki ,szpinak ,sos koperkowy ,jogurt i herbatka
02 lutego 2016 13:30
Zupa z pekińskiej kapusty (nadal jestem zbyt leniwa, żeby białą kapustę tłuc, a suróweczki uwielbiam) i naleśniki z musem jabłkowym, ja i pdp happy
02 lutego 2016 13:36 / 4 osobom podoba się ten post
Dzisiaj pierwszy obiad dla PDP ugotowany przeze mnie: pierś z kurczaka (na życzenie) usmażona/uduszona z odrobiną papryki słodkiej i soli, puree z ziemnaków i marchewka ugotowana, pokrojona i z "polewką" z masełka i bułki tartej.
Jeszcze nie zjedzony, bo Babcia śpi, umieram z ciekawości, czy dobrze wypadnę
02 lutego 2016 18:26
Dzisiaj zupa z dyni. I pizza mała czyli małe dwie.
02 lutego 2016 18:29
Kobietka

Dzisiaj pierwszy obiad dla PDP ugotowany przeze mnie: pierś z kurczaka (na życzenie) usmażona/uduszona z odrobiną papryki słodkiej i soli, puree z ziemnaków i marchewka ugotowana, pokrojona i z "polewką" z masełka i bułki tartej.
Jeszcze nie zjedzony, bo Babcia śpi, umieram z ciekawości, czy dobrze wypadnę :zawstydzony:

Przepysznie to wyglada z opisu, wiec....bedzie smakowalo !
02 lutego 2016 20:51
jowita.

Przepysznie to wyglada z opisu, wiec....bedzie smakowalo !:gotowanie:

Dzięki 
Podobno smakowało, ale Babcia dosoliła. Nawet na talerzu mi się podobało, ale nie wiem, nie wiem....
02 lutego 2016 20:52
Knorr

Dzisiaj zupa z dyni. I pizza mała czyli małe dwie.

Hej, sam gotowałeś ? Ja nigdy, ale jadłam i całkiem fajna
Ocywiście dobrze przyprawiona
03 lutego 2016 10:26
Kurczak po meksykańsku , ale nie do końca ostry , bo sosik bedzie lekki .
03 lutego 2016 10:30 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaki, watróbka wieprzowa z cebulą.
03 lutego 2016 11:45 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa porowa, zapiekanka ziemniaczana, z szynką, cebulą, papryką, do tego mix sałat. Na deser sernik z rosą:)
03 lutego 2016 11:49 / 3 osobom podoba się ten post
Szpicowata kapusta ugotowana na słodko z koperkiem i z polską surową kiełbasą,oddzielnie pieczarki w smietanie,oddzielnie kartofle ( dla babci). Już próbowałam,wyszło "leka"