Rady, wskazówki dla początkujących

02 października 2015 16:06 / 2 osobom podoba się ten post
kotka

Dzisiaj w nocy musiałam wstać do podopiecznej. Nie chce robić siusiu w pieluche. Wczoraj córka odbyła z nią rozmowę i kategorycznie zabroniła mi wstawać.Matka jej nie ma demencji ma nad wyraz trzeźwe myslenie.No ale wstałam.Jak ją przymusic do tego pierwszego razu - mam nie wstawać? niech woła?troche mi głupio tak lezeć w łóżku i słuchać jej wołania.Przeciez i tak nie spałam, bo mnie obudziła.Miałyście takie przypadki,że podopieczna była przy was pierwszy raz z pieluchą?

pacjetka musi sie do tego przyzwyczaic....zawola  pare nocy i przestanie.....tylko trzeba byc twardym , a nie litowac sie nad pacjetka....
mialem kilka razy tekich pacjetow....chociaz niektorzy jak maja demencje to i tak beda nadawac cala noc, wtedy rozmawiam z rodzina i dostaja tebleteczke na noc,,,,,,
02 października 2015 16:08
kotka

Ania a jak te pajacyki po niemiecku  się zwą:-)

PFLEGEOVERALLS , polecam nie sciagnie pdp

02 października 2015 17:08 / 2 osobom podoba się ten post
Fiore

PFLEGEOVERALLS , polecam nie sciagnie pdp

Mi PDP nózkami pare razy spod materaca wykopała-trzeba porządnie zakładać pod materac bo jak siłe ma to wykopie.Rozpiąć nie ozepnie bo one sie z góry o dołu zapinaja i aczej nie sięgnie ale wykopać to mozliwe.Mimo to tez sobie spiocha chwaliłam-juz nie było rozszarpanych pampersów i mokrego łóżka codziennie:)
02 października 2015 17:17 / 4 osobom podoba się ten post
kotka

Ania a jak te pajacyki po niemiecku  się zwą:-)

Kotka ja z kolei mialam problem zawsze w nocy z Pdp.Spala niespokojnie i za kazdym razem gdy schodzilam do niej pampers byl w strzepach i czesto podklady mokre.Nie bylo na nia sposobu i tak meczylam sie przez dwa pierwsze pobyty az podczas mojego ostatniego pobytu corka zakupila tzw.Pflege-decke.Jest to cos na ksztalt spiwora.Zakladane jest na materac jak przescieradlo po srodku suwak a gora to taka podkoszuka.Gdy Pdp kladzie sie spac raczki wkladam w rekawki i calosc zasuwam.Wszystko jest schowane i nie ma bata aby sie stamtad wydostala.Jest to dosc drogie(tak mowi corka)ale naprawde super.Od tej pory nocki super przespane i dopiero rano ide zmienic je pampka.Zajzyj sobie na taka strone www.cillys.de tam powinno to byc 
02 października 2015 17:20 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Mi PDP nózkami pare razy spod materaca wykopała-trzeba porządnie zakładać pod materac bo jak siłe ma to wykopie.Rozpiąć nie ozepnie bo one sie z góry o dołu zapinaja i aczej nie sięgnie ale wykopać to mozliwe.Mimo to tez sobie spiocha chwaliłam-juz nie było rozszarpanych pampersów i mokrego łóżka codziennie:)

Kasiu pisalysmy o tym samy w tym samym czasie hahaha
02 października 2015 17:33
Problem w tym,że nie chcerobić siusiu do pieluchy tylko chce do toalety.W toalecie siedzi i nic dwie kropelki i koniecMowi że nie będzie leżała w mokrej pieluszce.Nie jest demencyjna absolutnie, ale trudno jej przegadać,że tam nic mokrego sie nie dzieje.Teraz corka jej powiedziała znów,że ja mam w nocy nie wstawać.To była jedna noc, no ale początek musi być.
02 października 2015 18:10 / 2 osobom podoba się ten post
Fiore

pacjetka musi sie do tego przyzwyczaic....zawola  pare nocy i przestanie.....tylko trzeba byc twardym , a nie litowac sie nad pacjetka....
mialem kilka razy tekich pacjetow....chociaz niektorzy jak maja demencje to i tak beda nadawac cala noc, wtedy rozmawiam z rodzina i dostaja tebleteczke na noc,,,,,,:-)

Odchodzac od tematu to ja zapytam  FIORE czy Ty jesteś opiekunem ,czy opiekunką .Pytam dlatego bo jest napisane ,,miałem '',więc nie wiem czy to rodzaj męski ,czy literówka w pośpiechu.
02 października 2015 18:13 / 2 osobom podoba się ten post
ivetta

Odchodzac od tematu to ja zapytam  FIORE czy Ty jesteś opiekunem ,czy opiekunką .Pytam dlatego bo jest napisane ,,miałem '',więc nie wiem czy to rodzaj męski ,czy literówka w pośpiechu.

jestem OPIEKUNEM
02 października 2015 18:42
bo dlugie wlosy mam 
02 października 2015 18:44 / 2 osobom podoba się ten post
Fiore

bo dlugie wlosy mam:-) :-)

02 października 2015 19:02 / 2 osobom podoba się ten post
kotka

Dzisiaj w nocy musiałam wstać do podopiecznej. Nie chce robić siusiu w pieluche. Wczoraj córka odbyła z nią rozmowę i kategorycznie zabroniła mi wstawać.Matka jej nie ma demencji ma nad wyraz trzeźwe myslenie.No ale wstałam.Jak ją przymusic do tego pierwszego razu - mam nie wstawać? niech woła?troche mi głupio tak lezeć w łóżku i słuchać jej wołania.Przeciez i tak nie spałam, bo mnie obudziła.Miałyście takie przypadki,że podopieczna była przy was pierwszy raz z pieluchą?

Nie możesz przymuszać nikogo, kto jest w pełni sił umysłowych do robienia w pieluchy Nawet jeśli pacjent jest pieluchowany ma prawo korzystać też z toalety , jesli ma na to ochotę. Druga sprawa to wstawanie nocne. Może wyjściem jest wkładka zamiast pieluchy i postawienie pdp obok łózka krzesła toaletowego, jeśli jest w stanie sama z niego skorzystać to załatwia problem pdp i Twoich nocek.
02 października 2015 19:26 / 4 osobom podoba się ten post
Michalinka

Nie możesz przymuszać nikogo, kto jest w pełni sił umysłowych do robienia w pieluchy :-) Nawet jeśli pacjent jest pieluchowany ma prawo korzystać też z toalety , jesli ma na to ochotę. Druga sprawa to wstawanie nocne. Może wyjściem jest wkładka zamiast pieluchy i postawienie pdp obok łózka krzesła toaletowego, jeśli jest w stanie sama z niego skorzystać to załatwia problem pdp i Twoich nocek.

Michalinka nie denerwuj mnie dziewczyna napisała,że corka chce matke przyzwyczaic do pampersa.Widocznie jest taka potrzeba.I androny pleciesz,że trzeba robic to na co pdp ma ochote. Pdp zawsze ma ochote zarwac noc opiekunce to jest pewne i nie zawsze może korzystac sam z krzesła toaletowego bo wymaga asekuracji. Po to sa te windelny,żeby opiekunka mogła sie wyspać a pdp sie nie poobijał.
02 października 2015 19:28 / 3 osobom podoba się ten post
ivetta

Ze wpadłas na pomysł,żeby zapytać o to.Ja myślałam ze to jakas filigranowa,zmysłowa dziewczyna z takim nickiem.A tu patrz ,chłopak nam przybył. Fajnie.
02 października 2015 19:31 / 4 osobom podoba się ten post
mleczko1

Michalinka nie denerwuj mnie:-) dziewczyna napisała,że corka chce matke przyzwyczaic do pampersa.Widocznie jest taka potrzeba.I androny pleciesz,że trzeba robic to na co pdp ma ochote. Pdp zawsze ma ochote zarwac noc opiekunce to jest pewne i nie zawsze może korzystac sam z krzesła toaletowego bo wymaga asekuracji. Po to sa te windelny,żeby opiekunka mogła sie wyspać a pdp sie nie poobijał.

To załóż sobie pieluchę, najlepiej w lipcu i śmigaj w niej cały miesiąc A później opowiesz jak było Swoją drogę zawsze robię to na co pdp mają ochotę
02 października 2015 19:35 / 4 osobom podoba się ten post
Michalinka

To załóż sobie pieluchę, najlepiej w lipcu i śmigaj w niej cały miesiąc :-) A później opowiesz jak było :lol2: Swoją drogę zawsze robię to na co pdp mają ochotę :skacze:

Pieluchy nie musze sobie zakladać a rok ma tez inne mce nie tylko lipiec.Chyba ze Ty sobie zakladałas i własne odczucia opiesujesz. Rob - to Twoja praca.Jeszcze nie trafiłas na takiego czy taką pdp, ze nie da rady zrobic tego co chce.