Uchodźcy

20 listopada 2015 22:24 / 1 osobie podoba się ten post
IWA

Ja tez juz mam dość tej walki z wiatrakami. Gadanie o tym jaki islam i uchodźcy sa źli to też jest tzw. podjudzanie a inni się nakręcają i dzieją się takie sprawy z ludzmi innego koloru skóry czy wiary. Mam wątpliwości co do 90 % katolicyzmu w polsce i im bardziej jestem starsza to wątpię w ludzi którzy uważają się za katolików. Ja wierzę że są jeszcze ludzie dobrzy bez względu na wiarę i wcale nie muszę biegać co niedzielę do kościoła, pościć w piątki i biegać do spowiedzi co mesiąc. Uważam że ludzie innej wiary też są warci pomocy jak:" psy czy koty" sorry za porównanie ale bardziej dbamy o zwierzęta niż o ludzi. 

Nie wiem dlaczego po raz kolejny nawiązujesz do katolików w odpowiedzi na mojego posta, ja nigdzie nie napisałam że jestem katoliczką. Do reszty wypowiedzi się nie odnoszę, tak jak zresztą obiecałam że nie będe pisac w tym dziale. Jeszcze mnie wczoraj podkusiło żeby wkleic wywiad z Syryjczykiem mieszkającym od kilkunastu lat w Polsce, ale brak jakiegokolwiek komentarza na ten temat utwierdza mnie jedynie w przekonaniu że podjęłam słuszną decyzję.
20 listopada 2015 22:26
sas-anka

Nie wiem dlaczego po raz kolejny nawiązujesz do katolików w odpowiedzi na mojego posta, ja nigdzie nie napisałam że jestem katoliczką. Do reszty wypowiedzi się nie odnoszę, tak jak zresztą obiecałam że nie będe pisac w tym dziale. Jeszcze mnie wczoraj podkusiło żeby wkleic wywiad z Syryjczykiem mieszkającym od kilkunastu lat w Polsce, ale brak jakiegokolwiek komentarza na ten temat utwierdza mnie jedynie w przekonaniu że podjęłam słuszną decyzję.

Obejrzałam wywiad jakby co. Nie skomentowałam, bo nie powiedział nic, co by mnie szczególnie poruszyło. 
21 listopada 2015 08:35 / 3 osobom podoba się ten post
IWA

Ja tez juz mam dość tej walki z wiatrakami. Gadanie o tym jaki islam i uchodźcy sa źli to też jest tzw. podjudzanie a inni się nakręcają i dzieją się takie sprawy z ludzmi innego koloru skóry czy wiary. Mam wątpliwości co do 90 % katolicyzmu w polsce i im bardziej jestem starsza to wątpię w ludzi którzy uważają się za katolików. Ja wierzę że są jeszcze ludzie dobrzy bez względu na wiarę i wcale nie muszę biegać co niedzielę do kościoła, pościć w piątki i biegać do spowiedzi co mesiąc. Uważam że ludzie innej wiary też są warci pomocy jak:" psy czy koty" sorry za porównanie ale bardziej dbamy o zwierzęta niż o ludzi. 

Zaczynam wolniutko cieszyc się,że nas wywalą z Schengen i bardzo dobrze. Bo jak zwykle chcemy tylko brać a nie dawać nic. A co niektorym piszącym w tym temacie jeszcze na przejściu granicznym powinni robić test sprawnościowy. Taki bieg do domu po paszport i  z powrotem.

a dla Ciebie IWA 

21 listopada 2015 09:12 / 1 osobie podoba się ten post
Niech jeszcze wymyślą że to paszport a nie dowód osobisty ma być to już oczami wyobraźni widzę kolejki w urzędach i na przejściach...komuno wróć?
21 listopada 2015 09:45 / 1 osobie podoba się ten post
My dostaniemy służbowe chyba.....
21 listopada 2015 10:49 / 1 osobie podoba się ten post
Znowu pobicie. Tym razem w Szczecinie pobito wokalistę jakiegoś zespołu reagge, którego ojciec jest z Angoli.
21 listopada 2015 15:05 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Znowu pobicie. Tym razem w Szczecinie pobito wokalistę jakiegoś zespołu reagge, którego ojciec jest z Angoli.

Dobrze,że na forum  nie bija ( jedynie bananem) dostałabyś i Ty i ja i IWA ,Orim by oberwał i jeszcze parę dziewczyn. Bo przeciez kto nie z nami, to przeciw nam.
21 listopada 2015 15:12 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Wczoraj wieczorem o tym czytałam i naprawdę się wkurzyłam. Miałam napisać coś osobistego, ale w ostatniej chwili skasowałam posta, bo po co wdawać się w bezsensowne dyskusje. Czarny, kolorowy, żółty, Żyd, Arab, Latynos, wszystko źle! Polska dla buraków :(.
21 listopada 2015 18:43 / 1 osobie podoba się ten post
Witajcie! obiecalam jutro wieczorem do Was zapukac. ale Andy jest bisschen Quatschen i mam chwile wolnego. Dlaczego pisze w tym temacie? Dlatego , ze to, co zobaczylam wczoraj , tek mnie zbulwersowalo, ze trzyma mnie do dzisiaj. Dom Andy stoi naprzeciwko starej, duzej szkoly. Od kilku miesiecy mieszkaja w jednym z budynkow tej szkoly, uchodzcy. Wczoraj do wieziono nastepnych 200 do inngo , duzego budynku. Co mnie polozylo na lopatki? to, ze podworze tej szkoly mioedzy budynkami , zostalo rozdzielone ZIELONYM foliowym PLOTEM. Jedna te wczesniejsza czesc obsluguje miasto a ta naowa jest pod nadzorem Caritas . tych najlepszych Samarytan- Ten plot zostal zbudowany przez Caritas. przed drzwiami wisi flaga Caritsa. Pytam . kto kogo prowokuje? kto kogo robi za wariata? kto dzieli tych uchodzcow na gorszych lub lepszych ( czy o cos innego chodzi)dlaczego tych ludzi rozdziela sie na tak malym terytorium? Nadmienie, ze wsrod tych 200 nowych , bylo kilka kilkanascie kobiet z dziecmi. Wiekszosc to mlodzi mezczyzni. jak dzis poszlismy na spacer, to uwierzcie mi, ze malo bylo widac bialych ludzi, nie przesadzam! Moers, to male , stare , piekne miasteczko , ktore ma swoj rynek i nastroj. Za tydzien rusza Weihnachstmarkt i mam szanse troche poogladac, ale mam mieszane uczucia . Jest ogromna roznica pomiedzy ostatnim a tym rokiem ze wzgledu na ilosc obcych;(Pytam sie teraz, co ja i my normalni ludzie mamy myslec na temat uchodzcow, jesli na tak malym areale tak wielka organizacja jak Caritas, robo podzial? Czy to jest prowokacja??? co o tym myslicie?
21 listopada 2015 20:21
Ja nie wiem - trzeba by się dowiedzieć po co ten płot, bo może ma to jakieś uzasadnienie.
21 listopada 2015 20:26
A może chodzi o wyznanie, może o rejon z którego pochodzi dana grupa. Może to próba zapobieżenia problemom a nie prowokowanie ich. Bo wszyscy będą traktowani tak samo, myślę o sposobie udzielenia pomocy. Może za płotem Caritas zebrał chrześcijan a płot jest po to aby Muzułmanie się nie gorszyli widokiem innych praktyk religijnych. Może, może ..... wszystko się komplikuje. Tolerancja to cudowna sprawa. Szacunek dla drugiego człowieka też. 
21 listopada 2015 21:24
ORIM

Jestes WIELKA !!!!:niech zyje:

Wiesz co ale jesteś!!!  Wiedziałam że dużo ważę ale musiałeś tak na forum!!
21 listopada 2015 21:27
Marta

Niech jeszcze wymyślą że to paszport a nie dowód osobisty ma być to już oczami wyobraźni widzę kolejki w urzędach i na przejściach...komuno wróć?

Paszport mam ale gęba na nim - o lepiej nie gadać-
21 listopada 2015 21:43 / 1 osobie podoba się ten post
IWA

Wiesz co ale jesteś!!! :-(  Wiedziałam że dużo ważę ale musiałeś tak na forum!! :-(

Nie w tym sensie.
Malutka jestes WIELKA jak mawial Karol Krawczyk do serialowej zony.