Uchodźcy

18 listopada 2015 13:27 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Można, można porównywać. A człowiek ma te prawa ale bardzo często w teorii. Co się dzieje w Afryce, tam też rasa biała nie jest bez winy. 
Popatrzmy na Ukrainę. Zginęło tam ok. 6 tys. osób, to nie jest tak daleko od Francji czy Niemiec. Nikt nie krzyczy. Teraz Ukraina zostanie podana Rosji na tacy, bo interes państw UE jest ważniejszy. Wiadomo, ktoś musi przestać handlować bronią aby inni mogli zwyciężyć. Świat jest obłudny, zakłamany, cyniczny. A ludzie są tylko tłem dla interesów, niekoniecznie czystych z założenia. 

O to w tym wszystkim chodzi,-odwrócenie uwagi.
A jeśli mowa o Ukrainie to ona zawsze była,jest i będzie Rosyjska.............niestety........szkoda tyklko ofiar,które zginęły w imię "niczego".
18 listopada 2015 13:33 / 2 osobom podoba się ten post
Ewelina1

O to w tym wszystkim chodzi,-odwrócenie uwagi.
A jeśli mowa o Ukrainie to ona zawsze była,jest i będzie Rosyjska.............niestety........szkoda tyklko ofiar,które zginęły w imię "niczego".

Nie wiem tylko czy Ukraina o tym wie 
18 listopada 2015 14:00 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Nie wiem tylko czy Ukraina o tym wie :-)

18 listopada 2015 14:25 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Wstęga mam ochotę przepędzić cie z tego wątku...tylko w tych uchodźcach sie udzielasz...a inne wątki to pies? Poza tym na inne tematy miałaś fajne poczucie humoru..
Przepraszam ale korciło mnie żeby ci to powiedzieć,najwyżej sie obrazisz:-(

Nie obrażę się Ale małżon teraz pracuje niedaleko mnie i robi za prywatnego "uchodźcę": przyłazi kiedy chce, zagląda do garów że o innych "uchodźczych" wymaganiach nie wspomnę  Tylko kasy na mnie nie wymusza więc chyba kariery nie zrobi w tym fachu Książek też mi nawiózł więc poczytuję, a tutaj zaglądam bo jak on się nudzi to strona włączona i czyta (pracuje obecnie z tymi biednymi "uchodźcami"). Litościwie zabraniam mu pisać, a i sama nie cytuję tego co mówi. Moderator mógłby mi konto zablokować
18 listopada 2015 14:26 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Nie wiem tylko czy Ukraina o tym wie :-)

Nie wiem czy mnie zrozumiałaś,- ale raczej nie mam zamiaru tego głębiej tłumaczyć.
Ukraina to kraj bez historii i tradycji......gdyby nie Rosja nie istniała by i tyle.

I nie wiem co w tym takiego śmiesznego mleczko.
18 listopada 2015 14:37 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

oraz checi zdobycia wplywow czy tez dobr materialnych

ORIM, czego ludzie pragną? Władza, pieniądze i seks. To się nie zmieniło od wieków. A systemy religijne stanowią tylko ideplogiczną otoczkę do ich zdobycia. Bo co za znaczenie ma czy na płaszczu krzyż, na pasie wezwanie Boga czy też obecne allach akbar. Wszystko sprowadza się do zapewnienia grupce wybranych władzy nad innymi, życia w lenistwie i dostępu do seksu. I czy to religiia, czy system polityczny - nie ma znaczenia.
W Chinach mają kolejnego Kima. Tym się różni od islamu, że ten został uznany za religię. Może Hitler powinien też oznajmić że Mein Kampf podyktowali mu z góry? Gdyby uznano nazizm za religię to zupelnie inaczej wyglądał by dzisiejszy świat. Pewnie AK musiałoby najpierw sprawdzać Konwencję Praw Czlowieka zanim zorganizowałoby jakąkolwiek akcję, a zwolennicy wolności pikietowaliby pod Westerplatte?
18 listopada 2015 14:43
WSTENGA

ORIM, czego ludzie pragną? Władza, pieniądze i seks. To się nie zmieniło od wieków. A systemy religijne stanowią tylko ideplogiczną otoczkę do ich zdobycia. Bo co za znaczenie ma czy na płaszczu krzyż, na pasie wezwanie Boga czy też obecne allach akbar. Wszystko sprowadza się do zapewnienia grupce wybranych władzy nad innymi, życia w lenistwie i dostępu do seksu. I czy to religiia, czy system polityczny - nie ma znaczenia.
W Chinach mają kolejnego Kima. Tym się różni od islamu, że ten został uznany za religię. Może Hitler powinien też oznajmić że Mein Kampf podyktowali mu z góry? Gdyby uznano nazizm za religię to zupelnie inaczej wyglądał by dzisiejszy świat. Pewnie AK musiałoby najpierw sprawdzać Konwencję Praw Czlowieka zanim zorganizowałoby jakąkolwiek akcję, a zwolennicy wolności pikietowaliby pod Westerplatte?

Do momentu Chin sie zgadzam,a z reszta mozna polemizowac
18 listopada 2015 14:45
WSTENGA

Wstęga wszystko się zgadza,poza Konwencją i AK........bo tej pierwszej jeszcze za czasów wojny nie było:)To dowód na to,że piszesz co myślisz a nie to co czytasz,co z resztą dawno stwierdziłam......no i oczywiście kilka innych tutaj osób....żeby nie było:)Fajnie się czyta realistów:)
18 listopada 2015 14:53 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Do momentu Chin sie zgadzam,a z reszta mozna polemizowac

Nie zgadzam się. Każda religia wykazująca wyższość jednej grupy wyznaniowej nad innymi jest zła. Tym bardziej, gdy nie ewoluuje wraz ze zmieniającym się światem. Chrześcijaństwo w swych początkowych wiekach nie było zbyt budujące, ale wraz z wiekami zmienia oblicze bo jest "centralne dowództwo" interpretujące Biblię. natomiast islam może "tłumaczyć" każdy imman na swój sposób (zabawny był pomysł z fatwą pozwalającą grzeszyć w czwartki bo allach miał akurta wolne i odsypiał), Co więcej przyjmuje się go dosłownie w interpretacji z 7 wieku. I w takiej formie chce go praktykować Daesh.
I jakbyś chcial walczyć z faszyzmem, gdyby był religią i pozwalał na czystki etniczne z uwagi na wydumaną "czystość rasy panów"? Wszystkie działania mogłyby zostać wtedy odebrane jako atak na religię i wolność wyznania bo wszak religia/prorok na to pozwala
18 listopada 2015 14:55 / 1 osobie podoba się ten post
Ewelina1

Wstęga wszystko się zgadza,poza Konwencją i AK........bo tej pierwszej jeszcze za czasów wojny nie było:)To dowód na to,że piszesz co myślisz a nie to co czytasz,co z resztą dawno stwierdziłam......no i oczywiście kilka innych tutaj osób....żeby nie było:)Fajnie się czyta realistów:)

Ok, może i nie było, ale zawsze jacyś obrońcy "wzbogacania kultury" wynaleźliby przepisy sprowadzające się do tego. To akurat był skrót myślowy.
18 listopada 2015 14:58
WSTENGA

Ok, może i nie było, ale zawsze jacyś obrońcy "wzbogacania kultury" wynaleźliby przepisy sprowadzające się do tego. To akurat był skrót myślowy.

Myślę podobnie do Ciebie(no prawie) więc wiem co miałaś na myśli:)
18 listopada 2015 14:59 / 3 osobom podoba się ten post
Ewelina1

Nie wiem czy mnie zrozumiałaś,- ale raczej nie mam zamiaru tego głębiej tłumaczyć.
Ukraina to kraj bez historii i tradycji......gdyby nie Rosja nie istniała by i tyle.

I nie wiem co w tym takiego śmiesznego mleczko.

Świat się zmienia, narody "dojrzewają". Często granice są sztuczne. Nie pojmuję dlaczego jeżeli np. Kurdowie chcą mieć swoje państwo i jest ich na tyle, to komu to może przeszkadzać. Ukraina zawsze czuła się swoja, przynajmniej jej duża część. I za to spływała krwią. Ale masz racje, nie ma co na ten temat dyskutować bo i tak wpływu nie mamy na to co będzie.
18 listopada 2015 15:04 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Świat się zmienia, narody "dojrzewają". Często granice są sztuczne. Nie pojmuję dlaczego jeżeli np. Kurdowie chcą mieć swoje państwo i jest ich na tyle, to komu to może przeszkadzać. Ukraina zawsze czuła się swoja, przynajmniej jej duża część. I za to spływała krwią. Ale masz racje, nie ma co na ten temat dyskutować bo i tak wpływu nie mamy na to co będzie.

Bardzo trafna uwaga Mycha,-masz rację,wszystko się zmienia......ale nie wszystkim się to podoba:)
18 listopada 2015 15:08 / 1 osobie podoba się ten post
I dlatego wybuchają tzw. konflikty.
18 listopada 2015 15:41 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

Nie zgadzam się. Każda religia wykazująca wyższość jednej grupy wyznaniowej nad innymi jest zła. Tym bardziej, gdy nie ewoluuje wraz ze zmieniającym się światem. Chrześcijaństwo w swych początkowych wiekach nie było zbyt budujące, ale wraz z wiekami zmienia oblicze bo jest "centralne dowództwo" interpretujące Biblię. natomiast islam może "tłumaczyć" każdy imman na swój sposób (zabawny był pomysł z fatwą pozwalającą grzeszyć w czwartki bo allach miał akurta wolne i odsypiał), Co więcej przyjmuje się go dosłownie w interpretacji z 7 wieku. I w takiej formie chce go praktykować Daesh.
I jakbyś chcial walczyć z faszyzmem, gdyby był religią i pozwalał na czystki etniczne z uwagi na wydumaną "czystość rasy panów"? Wszystkie działania mogłyby zostać wtedy odebrane jako atak na religię i wolność wyznania bo wszak religia/prorok na to pozwala

Ok Jutro zrobie na obiad kuskus,cos koszernego a babcia jak zwykle odmowi modlitwe a i tak komus cos nie bedzie pasowalo