Ciekawe kto jest autorem tego tekstu naukowiec, lekarz czy dziennikarz, ktory pisze na zlecenie piekarzy?? :rozmysla:
Dobre pytanie?:)
Autorami tekstu są dr n med.Beata Piłka secjalizacja dietetyk.
To pisemko nie ma nic wspólnego z piekarnią a tylko ze zdrowym trybem życia:)
Niemniej jednak wiadomo,że to o niczym nie świadczy.
Artykuł nie jest ani "fanem ani też wrogiem" glutenu,że tak się wyrażę,-całkiem fajnie napisany.
Ty wierzysz w to ze gleboko przetworzona biala maka, ma tak wiele mineralow i witamin , ze trzeba az dietetyka zeby diete ukladal ? :eureka:
MeryKa - uważałabym na produkty "bezglutenowe", bo można sobie wiele krzywdy zrobić. Według mnie ta dieta wcale nie jest droższa, ale pod warunkiem, że kupujesz podstawowe produkty, a nie gotowce naszpikowane chemią.
To po prostu inny sposób jedzenia i myślenia o nim. Nie sprawiała mi większych trudności.
Oprócz ciekawych stron internetowych wstawiajcie też przepisy, które stosujecie w domu.
Ja zacznę od propozycji moich śniadań. Jem:
1. kaszę jaglaną z prażonymi jabłkami, imbirem, rodzynkami i mielonymi orzechami, albo
2. płatki owsiane bez glutenu (mogą zawierać gluten z powodu przejścia przez młyn) z żurawiną, mielonymi migdalami, tartym jabłkiem i cynamonem.
3. Jajka na twardo z pomidorkami
Benita pozycja pierwsza : w jakiej formie imbir;
i płatki owsiane kupiłam zwykłe w Kauflandzie.Czy one są bezglutenowy ,bo wyczytałam że mogą mieć małe ilości.Właśnie dzisiaj pierwszy raz płatki sparzyłam wodą i wtarłam jabłko.Całkiem dobre było.Muszę pozostałe dodatki zakupić.
Benita pozycja pierwsza : w jakiej formie imbir;
i płatki owsiane kupiłam zwykłe w Kauflandzie.Czy one są bezglutenowy ,bo wyczytałam że mogą mieć małe ilości.Właśnie dzisiaj pierwszy raz płatki sparzyłam wodą i wtarłam jabłko.Całkiem dobre było.Muszę pozostałe dodatki zakupić.
Ciekawe kto jest autorem tego tekstu naukowiec, lekarz czy dziennikarz, ktory pisze na zlecenie piekarzy?? :rozmysla:
????
Białko glutenowe nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych, więc mozna go spokojnie usunąć i zastapić innym bialkiem, roślinnym czy zwierzęcym. Witaminy i minerały kryją się w zewnętrznej i wewnętrznej otoczce, a nie w glutenie jako takim.
Kiedy byłam makrobiotyczką robiłam z mąki pszennej tzw. seitan, czyli ekstrahowałam z ciasta pszennego czysty gluten metodą wielokrotnego płukania w zimnej wodzie, a potem robiłam z tego wege- schabowe. Nawet smaczne było, jak się te schabowe ugotowało w wywarze z grzybów a potem podsmażyło na patelni. Gdybym wiedziała, jak sobie w ten sposób szkodzę.... :)
Ale miło wspominam schabowe z czystego glutenu, mimo wszystko
:)
zapraszam na bloga po przepis na pyszny bezglutenowy chleb na mące gryczanej
http://megs-88.blogspot.com/
Ja surowy imbir trę na tarce. Dodaję łyżeczkę.
Płatki kupuję jakie są, ale nie oczyszczone i nie rozdrobnione. - nie dajmy się zwariować (nie mam celiakli). W Polsce najlepsze są płatki górskie.
Do każdego posiłku powinno sie dodawać białko. Dlatego orzechy, migdały są dobrym pomysłem. Pewnie lepiej jeść różne rodzaje orzechów, ale ja kocham migdały i dlatego jem je najczęściej.
Wywołana do odpowiedzi zdradzę Wam coś, co odkryłam kilka dni temu: nie mam celulitu! Walczyłam z nim całe życie, miałam go nawet na ramionach i łydkach. Kilka dni temu olśniło mnie, że zniknął. Nawet tego nie zauważyłam. Chwaliłam się już, że cały zeszły rok nie jadłam mąki i cukru, jeździłam też systematycznie na rowerze. Niczym się nie smarowałam, nie suplementowałam - i dopiero jak upał zmusił mnie do założenia sukienki odkryłam, że nie ma go !!
Za ten przepis daję Ci Oskara, a jak mi wyjdzie taki, jak Twój - to dwa Oskary !!!
Dziękuję.
Brawo Benitko, zdowe jedzenie to sama przyjemność i na dodatek efekty niesamowite.....
Już niedługo w domku , zrobię mleko kokosowe i ugotuje na nim kaszę, albo warzywka na patelni zalewm i odczekuję aż prawie wyparuje i zostanie odrobina na dnie,
Warzywka są pyszne i chrupiace potem można posolić, ja nie sole. Mleko pszechowuję około 5 dni w słoiku.
Dziś podopiecznym zrobiłam obiadzik cukinia, pomidory i mocarella , ryż ugotowałam z drobno pokrojoną cebulką bez soli, bardzo wszystkim smakowało nawet terapeutka nie odmówiła.
Cukier to straszne swiństwo... link
http://metadieta.pl/cukier-powszechny-narkotyk-winny-agresji/
????
Białko glutenowe nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych, więc mozna go spokojnie usunąć i zastapić innym bialkiem, roślinnym czy zwierzęcym. Witaminy i minerały kryją się w zewnętrznej i wewnętrznej otoczce, a nie w glutenie jako takim.
Kiedy byłam makrobiotyczką robiłam z mąki pszennej tzw. seitan, czyli ekstrahowałam z ciasta pszennego czysty gluten metodą wielokrotnego płukania w zimnej wodzie, a potem robiłam z tego wege- schabowe. Nawet smaczne było, jak się te schabowe ugotowało w wywarze z grzybów a potem podsmażyło na patelni. Gdybym wiedziała, jak sobie w ten sposób szkodzę.... :)
Ale miło wspominam schabowe z czystego glutenu, mimo wszystko
:)