Kącik bezglutenowy

15 czerwca 2015 13:04 / 2 osobom podoba się ten post
Jako, że coraz częściej rozpoznawane są choroby o podłożu autoimmunologicznym, w których to wskazana jest dieta bezglutenowa i bezlaktozowa pomyślałam o założeniu tego kącika?Będzie tu można napisać o chorobach z autoagresji a także zapodać przepisy na szybkie i tanie dania. Bo, niestety dieta bezglutenowa do tanich nie należy i bardzo szarpie po kieszeni. Trudno też o zakup bezglutenowych produktów w marketach. Mogą tu się znaleźć również informacje gdzie kupić jak najmniej przetworzoną żywność? Najwięcej problemu sprawia mi zakup takich produktów w Niemczech bo nie mam obeznania gdzie, co i po ile?Jeszcze jakieś pomysły?
15 czerwca 2015 13:20 / 1 osobie podoba się ten post
Też unikam glutenu Mery.
Nie jem na co dzień pieczywa ani makaronów,generalnie unikam wszystkiego co glutenowe.
Nie znaczy to jednak,że w ogóle ich nie jem,-bo jak mam zjeść ciacho czy kluchę śląską to tylko i wyłącznie z glutenowej mąki....bo najlepsze......a jak szaleć to szaleć
Nie wiele pomogę ale produkty bezglutenowe najczęściej kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością(wiadomo),choć bardzo sporadycznie:)
Natomiast Laktosefrei można kupić w supermarketach,coraz więcej pojawia się tego  na półkach......w DE,bo w PL rzadziej z tego co ja wiem:)
15 czerwca 2015 13:42 / 3 osobom podoba się ten post
Jeśli ktoś szuka fajnych, chociaż nie zawsze najtańszych przepisów pozbawionych laktozy i glutenu to warto zajrzeć na blog www.kotlet.tv - autorka od jakiegoś czasu, głównie ze względu na dzieci, gotuje bardzo dużo tego rodzaju potraw. Przepisy są bardzo dokładnie opisane, dodane zdjęcia krok po kroku i najczęściej film do tego
15 czerwca 2015 13:59 / 3 osobom podoba się ten post
No o może na początek trochę wiedzy na ten temat:

http://portal.bioslone.pl/nietolerancja_glutenu
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/nietolerancja-mleka
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/substancje-odzywcze/cukry

Ten portal (i forum) prowadzi były bioenergoterapeuta/masażysta/zielarz leczący metodami naturalnymi. P.Słonecki jest nieco szalony (i nieraz chamski ), ale na prawdę posiada ogromną wiedzę medyczną .....o sorki - wiedzę o zdrowiu i różnych chorobach ....bo słowo medycyna w rozumieniu klasycznym dostaje mocnej awersji!!
Byłam obecna na tym forum  http://www.bioslone.pl/forum/  przez wiele lat ....mam jego prawie wszystkie książki (są b.przydatne!) ....ale od ok. 2 lat się nie udzielam. 
Może kogoś zainteresuje 

Są jeszcze inne fora poświęcone róznym rodzajom nietoleracji glutenu, laktozy itd.... - te są bardziej medyczne,
np. http://www.celiakia.pl/celiakia/
http://forum.celiakia.pl/

Na wszystkich są również przepisy......ale jakieś "swoje" podam w wolnej  chwilce 
15 czerwca 2015 14:01 / 2 osobom podoba się ten post
Ewelina1

Też unikam glutenu Mery.
Nie jem na co dzień pieczywa ani makaronów,generalnie unikam wszystkiego co glutenowe.
Nie znaczy to jednak,że w ogóle ich nie jem,-bo jak mam zjeść ciacho czy kluchę śląską to tylko i wyłącznie z glutenowej mąki....bo najlepsze......a jak szaleć to szaleć:-)
Nie wiele pomogę ale produkty bezglutenowe najczęściej kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością(wiadomo),choć bardzo sporadycznie:)
Natomiast Laktosefrei można kupić w supermarketach,coraz więcej pojawia się tego  na półkach......w DE,bo w PL rzadziej z tego co ja wiem:)

Ale klucha śląska nie jest glutenowa. Z mąką ziemiaczaną robi się prawdziwe śląskie kluchy, więc śmiało można jeść
15 czerwca 2015 14:13
Samboja

Jeśli ktoś szuka fajnych, chociaż nie zawsze najtańszych przepisów pozbawionych laktozy i glutenu to warto zajrzeć na blog www.kotlet.tv - autorka od jakiegoś czasu, głównie ze względu na dzieci, gotuje bardzo dużo tego rodzaju potraw. Przepisy są bardzo dokładnie opisane, dodane zdjęcia krok po kroku i najczęściej film do tego :gotowanie:

Fajny blog - kilka razy z niego skorzystałam.......ale nawet nie wiedziałam, że ma też przepisy bezglutenowe 
15 czerwca 2015 14:52
Gabrysia

Fajny blog - kilka razy z niego skorzystałam.......ale nawet nie wiedziałam, że ma też przepisy bezglutenowe :-)

Ma ma - od mniej więcej roku pojawia się tego sporo, większość jest na mące jaglanej czy gryczanej, spora część również bez laktozy.
15 czerwca 2015 15:15 / 1 osobie podoba się ten post
No to na początek prosty CHLEBEK TYPU KR-IRL (dla bezglutenowców bez dodatku otrębów!).
Swego czasu piekłam kilka razy ....nawet nieźle smakuje z dodatkiem ziół.
http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

15 czerwca 2015 15:23
Gabrysia

No to na początek prosty CHLEBEK TYPU KR-IRL (dla bezglutenowców bez dodatku otrębów!).
Swego czasu piekłam kilka razy ....nawet nieźle smakuje z dodatkiem ziół.
http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Moze z grycznymi by wyszlo?
15 czerwca 2015 15:39
MeryKy

Moze z grycznymi by wyszlo?

Pewno tak

Chlebki są tanie, proste, szybkie - i na prawdę dobrze smakuje (można robić różne wersje, regulując smak ziołami).
Jeśli ktoś nie musi dbać o linię - może dodać rodzynek, żurawiny, migdały, orzechy itd,
15 czerwca 2015 15:44
Gabrysia

Pewno tak:-)

Chlebki są tanie, proste, szybkie - i na prawdę dobrze smakuje (można robić różne wersje, regulując smak ziołami).
Jeśli ktoś nie musi dbać o linię - może dodać rodzynek, żurawiny, migdały, orzechy itd,

Ja bym wolala w tradycyjnej formie chlebek, bo wyjdzie go wiecej.  Te kilka placuszkow pieczone prawie 60 min. Wg mnie do tanich nie naleza. Prad jest drogi 
15 czerwca 2015 15:44
Nie da mi się edytować, więc tu dopiszę:

Robiłam też wersję z kaszą gryczaną (zamiast jaglanej) .....myślę, że można też wypróbować z kukurydzianą - jak ktoś lubi.
15 czerwca 2015 15:50 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Ja bym wolala w tradycyjnej formie chlebek, bo wyjdzie go wiecej.  Te kilka placuszkow pieczone prawie 60 min. Wg mnie do tanich nie naleza. Prad jest drogi :-(

Mery .....to nie jest "kilka placuszków" .....spójrz na przepis!! - garnek 4 litrowy!!Ale są również inne przepisy - chleb w bardziej tradycyjnej formie Teraz muszę szybko zrobić jak najbardziej glutenowego "szybkościowca" : Tortenboden + truskawki w tej ichniej polewie + bita śmietana Wieczorkiem spróbuje jeszcze coś napisać. 
15 czerwca 2015 15:52 / 4 osobom podoba się ten post
MeryKa - uważałabym na produkty "bezglutenowe", bo można sobie wiele krzywdy zrobić. Według mnie ta dieta wcale nie jest droższa, ale pod warunkiem, że kupujesz podstawowe produkty, a nie gotowce naszpikowane chemią.
To po prostu inny sposób jedzenia i myślenia o nim. Nie sprawiała mi większych trudności.
Oprócz ciekawych stron internetowych wstawiajcie też przepisy, które stosujecie w domu.
Ja zacznę od propozycji moich śniadań. Jem:
1. kaszę jaglaną z prażonymi jabłkami, imbirem, rodzynkami i mielonymi orzechami, albo
2. płatki owsiane bez glutenu (mogą zawierać gluten z powodu przejścia przez młyn) z żurawiną, mielonymi migdalami, tartym jabłkiem i cynamonem.
3. Jajka na twardo z pomidorkami
15 czerwca 2015 15:58 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

MeryKa - uważałabym na produkty "bezglutenowe", bo można sobie wiele krzywdy zrobić. Według mnie ta dieta wcale nie jest droższa, ale pod warunkiem, że kupujesz podstawowe produkty, a nie gotowce naszpikowane chemią.
To po prostu inny sposób jedzenia i myślenia o nim. Nie sprawiała mi większych trudności.
Oprócz ciekawych stron internetowych wstawiajcie też przepisy, które stosujecie w domu.
Ja zacznę od propozycji moich śniadań. Jem:
1. kaszę jaglaną z prażonymi jabłkami, imbirem, rodzynkami i mielonymi orzechami, albo
2. płatki owsiane bez glutenu (mogą zawierać gluten z powodu przejścia przez młyn) z żurawiną, mielonymi migdalami, tartym jabłkiem i cynamonem.
3. Jajka na twardo z pomidorkami

Ja wlasnie jadam na sniadanie platki owsiane zjakims owocem. Dodaje otreby gryczne lub owsiane, czesto posypuje ostropestem.